Laddar...
Nymans Ur 1851

Monchard

Diskussion i 'Diskussion' startad av JStenman, 7 augusti 2016.

 1. JStenman
  Trådstartare

  JStenman Rebel soldier

  Inlägg:
  59
  Från:
  Åland/Uppsala
 2. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.368
  Från:
  Sverige, stockholm
  Men va fan. En kickstarter till. Vem bryr sig det finns ju tusentals wannabe DW kickstarter projekt och alla ska hit och marknadsföra sig. Är helt allergisk mot kickstarter klockor från kina.
   
  galácticon, eriksson850, SSL och 2 andra gillar detta.
 3. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.709
  Från:
  Östersund
  Mmm.. det är jätte kul med företag som kopierar andra etablerade företag...

  [​IMG]
   
  rdianat, paradis, Nicklas H och 1 annan gillar detta.
 4. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.368
  Från:
  Sverige, stockholm
 5. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.709
  Från:
  Östersund
  Ni ska inte göra en kronograf version med er "unika" design :D ?
  [​IMG]
   
  rdianat och JohnDoe gillar detta.
 6. JStenman
  Trådstartare

  JStenman Rebel soldier

  Inlägg:
  59
  Från:
  Åland/Uppsala
  Ni har rätt med att företaget snott designen av IWC!
   
 7. JStenman
  Trådstartare

  JStenman Rebel soldier

  Inlägg:
  59
  Från:
  Åland/Uppsala
  Haha, du får väl maila företaget, istället för att fråga mig!
   
 8. Undersköterskan

  Undersköterskan AT-ST driver

  Inlägg:
  1.475
  Från:
  Växjö
  Klart det är en trevlig design, du har ju kopierat IWC rakt av.

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
 9. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.700
  Nja. Tycker nog att den bygger på en generisk design från pilotklockor som massor av tillverkare hämtat inspiration ifrån. IWC har väl ingen variant som är särskilt lik denna? Det enda som är specifikt (vad jag kan komma på nu) är väl möjligtvis det öppna datumet som ska se ut som ett flyginstrument.

  [​IMG]
   
  yonsson, china och Eurenius gillar detta.
 10. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.368
  Från:
  Sverige, stockholm
  Det har visat sig att i stort sett alla mer med inlägg av typen "titta vad jag hittade på kickstarter" också har startat projektet och tror att man kan släpa in skitkopior och sälja här. Därav är jag och andra ganska trötta på dessa inlägg. De har samma status som reklam för fejkrolex här på forumet.
   
  galácticon gillar detta.
 11. JStenman
  Trådstartare

  JStenman Rebel soldier

  Inlägg:
  59
  Från:
  Åland/Uppsala
  Vadå jag? Är inte jag som är grundaren utav företaget. Var bara något som jag såg i mitt instagramflöde. Att jag sedan missade att de lånat IWCs design är endast något som jag kan skylla min okunskap. Mitt klockintresse är relativt nytt och hade helt enkelt missat den designen. Om jag gjorde er upprörda får jag helt enkelt be om ursäkt!
  Mvh JS
   
  Brutus, paradis, Eurenius och 1 annan gillar detta.
 12. wotan

  wotan Y-Wing pilot

  Inlägg:
  902
  Från:
  stockholm
  *kräks lite*
   
 13. JStenman
  Trådstartare

  JStenman Rebel soldier

  Inlägg:
  59
  Från:
  Åland/Uppsala
  Förstår det i efterhand, var egentligen ingenting om jag tänkte på! Men nu har jag lärt mig det.
   
 14. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Hade möjligen tryckt på länken om det var ett svenskt/svenskklingande namn i stället. Blir larvigt med alla svenska företag som ska verka vara exotiska.
   
  JStenman gillar detta.
 15. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.709
  Från:
  Östersund
  typsnitt, visare, boett, datumvisning bland annat.. för likt helt enkelt.
   
  JStenman gillar detta.
 16. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.368
  Från:
  Sverige, stockholm
  Ja det är inte lätt på nätet, ursäkta om jag blev lite grinig.
   
 17. JStenman
  Trådstartare

  JStenman Rebel soldier

  Inlägg:
  59
  Från:
  Åland/Uppsala
  Det är lugnt, inga hard feelings! Frågade ju vad ni tyckte om märket och ett fick klart och tydligt svar haha. Det bästa är ju ändå att jag inte längre kommer supporta företag som detta!
   
 18. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.700
  Nja. I stort sett alla "fliegers" har i samma/liknande design när det gäller utavla, visare och boett. Det enda jag kan se i denna varianter som inte alla andra har är det öppna datumet. Vad jag vet var det ngt IWC var först med (kom först för några år sedan och alltså inte ngt som förekom på originalen från 40-talet).

  Tycker det bara dräller av fliegers med samma kännetecken. Här är några från Laco, Archimede, Stowa mfl

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG] [​IMG]
   
  Gummo och china gillar detta.
 19. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.709
  Från:
  Östersund
  Absolut.. jag är inte tappad bakom en vagn ;) Tycker dock att man kan göra vissa justeringar i sin design om man nu ska göra ett släpp..
  Dock har man adderat en gmt-visare i centrum vilket inte är särskilt vanligt förekommande på dessa..
   
 20. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.046
  Från:
  Jymden
  Edit; fail
   
  Donkii gillar detta.
 21. RobVintage

  RobVintage Stormtrooper

  Inlägg:
  289
   
 22. JStenman
  Trådstartare

  JStenman Rebel soldier

  Inlägg:
  59
  Från:
  Åland/Uppsala
  Vem är du att komma med det påståendet? Tycker att du borde komma ner ifrån din översittartron. Varför skulle jag dela " den här skiten"? Det har jag redan förklarat, jag ville få reda på era åsikter och lära mig.
   
  tossefar gillar detta.
 23. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.700
  Det är väl inte helt tokigt om man vill ha en quartzklocka och har en budget på 2-3 tkr och om man gillar designen. Tycker inte att den är ett IWC plagiat då det finns minst 20 tillverkare som spinner på samma WW2 tema och dess designspråk. Ungefär som att säga att alla jeans i världen är kopior av Levis.

  Ska man vara petig så skulle jag kanske korrekturläst texten lite bättre. "Wather resistant" är inte så snyggt och "idexes" brukar ofta anses stiligare med "indices".
   
  Gummo gillar detta.
 24. JohnMonchard

  JohnMonchard Ewok

  Inlägg:
  10
  Hej alla!


  Detta blir mitt första inlägg här på klocksnack, jag reggade mig precis då min tjej faktiskt upptäckte denna tråden och berättade om det.

  Jag är en av skaparna bakom "Monchard", och efter att ha läst inläggen ville jag berätta lite om oss och svara på kritiken/kommentarerna. Jag vill inte göra eller ha några personpåhopp, och jag hoppas tonen förblir trevlig om det blir några kommentarer på mitt inlägg.


  Jag inser att det blir lite "necro posting" att svara såpass sent, men jag upptäckte tråden häromdagen, så jag får skylla på det och hoppas att ni har överseende med detta ändå!


  Jag vill börja med att jag inte med detta inlägg försöker sälja på er vår klocka, vill ni köpa så kör på, vill ni inte, så låt bli. Jag vill bara ge lite svar till er och få komma med vår version. Ingen som postat innan har någon som helst koppling till oss, utan jag är det ende och förste.


  Var skall vi börja? IWC? Har vi kopierat IWC? Nej, det har vi inte, vi har däremot givetvis låtit oss inspireras av detta stora och fina märke. Designen på klockan, en sk. "flieger" är inget som ens IWC kan ta credd för, utan denna design gavs till dem utav det Tyska luftfartsministeriet som 1935 ville ha ett verktyg till sina bombpiloter/navigatörer. Denna modell kallas även för "B-uhr". Men detta vet ni redan, dock inte alla av er då ni sa att vi "kopierat IWC". Alla låter sig inspireras av alla, även de största i branchen lånar av sina konkurrenter när dom ser något dom gillar.

  Varför har vi då valt att köra på en klassisk flieger, varför inte "go crazy"? Tja, det är svårt när man som nytt märke skall göra en klocka från grunden, folk vill oftast ha det dom känner igen. Sen är klockindustrin relativt konservativ och dess supporters också. Men visst finns där utrymme för galna klockor, men vi valde att inte gå den vägen denna gång.


  Vill vi bli rika som DW? Vi gör detta av två anledningar; för att det är otroligt kul, och för att vi vill tjäna pengar. I den ordningen. Klart vi vill tjäna en krona eller två, den som har ett företag som säger att dom inte vill tjäna pengar ljuger. Vi började med klockor för över tre år sedan, under studietiden på Industridesignprogrammet, detta var när DW precis börjat komma in på marknaden och det inte var sådär superstort med "kickstarterklockor". Så fast forward till idag och vi är verkligen inte unika, men vi tänker inte ge upp för det.


  "Kinatillverkad skit!" Ja, klockorna tillverkas i Kina. Men det första vi gjorde när vi började med denna klockan var att kontakta ett företag i Tyskland som specialiserar sig på custom-klockor till små tillverkare. Vi kom så långt att vi inlett ett sammarbete om prototypning, men sedan höll inte finanserna mer. Det skulle inte gått att sälja klockorna för en rimlig peng och vi hade helt enkelt inte råd att ligga ute med över 600k. Detta för mig in på nästa punkt.


  "Kickstarter & skitkopior!" Kickstarter är ett underbart bra verktyg för någon som oss som vill få ut en produkt på marknaden utan att behöva ligga ute med hela summan själv eller ta in investorer som sedan skall ha en del i bolaget. Crowd funding är helt enkelt en del av framtiden. Vi la ut klockan på Kickstarter efter mycket långt och moget övervägande, och vi blev faktiskt fundade och lite till!


  Vi har lagt ned massor med tid på klockan, på boxen, på hemsidan, på kickstarterkampanjen ja på allt. Ibland slinker misstag igenom, och vi har gjort en del stavfel i kampanjen, säker även i detta inlägg, men det blir så när man sitter med sitt vanliga jobb 8-17 och sedan med ett eget projekt till 1 på natten, i flera månader. Allt på klockan är CAD:at av oss själva i SolidWorks, vi har spenderat över 50k bara på prototyper för att få det som vi vill. Så även om klockorna är tillverkade i Kina (vilket vi själva också ville undvika från början) så är dom väldigt, väldigt bra för vad man betalar. Så att vi hittat en färdig klocka och smäckt på vår logga är helt omvänt från sanningen.


  Vi är stora klocknördar själva, inom företaget har vi flera Omega, Rolex, Breitling, AP, Seiko, Rado mfl. mfl. Så vi älskar klockor och vet hur en "fin" klocka skall kännas. Med det sagt så är vi väl medvetna om den konkurrans som idag råder på "micro brand" marknaden och vi har faktiskt försökt göra en produkt som skall skilja sig från konkurransen just genom sin genomarbetade kvalitétskänsla. Men, detta är ingen sales pitch, så jag slutar den här.


  Jag blir lite ledsen när kommentarer som "*kräks lite*", "fail", "varför dela skiten annars..." osv. skrivs. Vi har jobbat väldigt hårt för detta, plöjt ner mycket av våra egna pengar i dessa produkter och gjort något som många andra bara pratar om. Jag kan ärligt inte se varför man blir så arg på någon för att denne försöker göra något produktivt och kreativt. Man kan argumentera att vi skulle gjort större ändringar på designen, att vi stulit datumfönstret från IWC eller att vi är kass för att klockorna tillverkas i Kina och inte i Geneve. Det är synd att man avskriver något baserat på väldigt lösa premisser, och snobbighet är aldrig bra.


  Men, jag vill avsluta detta första inlägg med detta: vill ni, och orkar ni komma med idéer, förslag, tankar eller bara synpunkter på mitt inlägg så är jag oerhört tacksam! Ni är ändå klocknördar, precis som jag (vi) och er input är kärnan i vad vi sysslar med! Jag skulle uppskatta om ni tog er tid att svara på detta, eller skriva ett PM.


  Jag hoppas jag inte trampade på alltför ömma tår med detta inlägg, och jag hoppas att ni kanske ser oss i ett annat ljus efter detta. Om inte, så välkomnar jag iallafall en trevlig dialog!


  Mvh,

  Jonathan
   
  keroro, Dennta, Forsberg och 2 andra gillar detta.
 25. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  6.972
  Från:
  Malmö
  Tack för att Du tog Dig tid att svara! Om Din story är sann önskar jag Er lycka till, och tipsar om att köra en passaround här på forumet så att vi får känna och klämma! :)
  Kommentarerna i tråden får Du ställa i relation till att det startats flera tiotal trådar där någon nyregistrerad "råkat snubbla" över en klocka på Kickstarter som de säljer in som låtsade kunder... Tråden är alltså klassad som spam redan i rubriken...
   
  JohnMonchard gillar detta.
 26. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.368
  Från:
  Sverige, stockholm
  Välkommen, bra & trevligt svar. Uppskattas. Jag är en av dem som "kräks" på många kickstartertrådar av den enkla anledningen att 99,9% av de trådar som presenteras är en dw wannabe där man desperat tror att ett klockforum är rätt marknad för 2$ kinaklockor. En del trådstarter är dessutom googleöversatta till svenska och samma inlägg spammas runt på ett gäng internationella klockforum. Tröttsamt. Dessutom missar alltid de nyreggade "spammarna" att "säljtrådar" skall först godkännas av admin. Det finns ett fåtal undantag naturligtvis. Tyvärr är det lätt att hamna i motvind här när trådstartaren går i försvarsställning. Så nu har du bakgrunden till varför många här är lite trötta på kickstarterklockor. Ditt inlägg tycker jag visar att du har ett seriöst intresse och hoppas att det går bra. Tror dock att klockmarknaden är ganska mättad eftersom det bara på kickstarter brukar finnas 1000-2000 öppna klockprojekt när man än kollar. Sedan finns det rätt många klockor på ali.
   
  rdianat och JohnMonchard gillar detta.
 27. JohnMonchard

  JohnMonchard Ewok

  Inlägg:
  10
  "Storyn" är absolut sann. Där finns inget värde i att ljuga ihop något i detta sammanhang!
  Kan förstå att tråden blir klassas som skräp med tanke på hur mkt och många liknande kickstarterkampanjer där finns, men våran är avslutad och jag tänker inte på något sätt plugga klockan mer än jag redan gjort i ett stycke i min text.

  Vi kommer ha klockan i några butiker framöver, så där finns isåfall möjligheten att klämma. :)

  Tack för ditt fina svar!

  /J
   
  Camo00 och JohnDoe gillar detta.
 28. JohnMonchard

  JohnMonchard Ewok

  Inlägg:
  10
  Tack för din återkoppling! Jag förstår till fullo, fan, tillochmed vi själva stör oss på många kickstarterprojekt! :D Så jag är med på noterna.
  Ja, marknaden är relativt mättad, men som jag skrev innan så ger vi inte upp så lätt, dessutom har vi redan investerat mycket tid och pengar så det är bara att köra på! Vi får se vart det bär och som jag skrev innan så är den primära drivkraften att det är roligt!

  /J
   
 29. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.368
  Från:
  Sverige, stockholm
  Skoj, alltid kul att satsa på något man gillar.
   
  JohnMonchard gillar detta.
 30. koze

  koze Stormtrooper

  Inlägg:
  348
  Har stor respekt för folk som lägger ned en massa tid på ett sidoprojekt av den här omfattningen, vet själv hur svårt det är. Tycker också att det är orättvist att säga att det är en IWC-kopia, det är en flieger liksom. Däremot fattar jag inte varför man inte väljer ett mekaniskt verk, det är alltid den största besvikelsen när man kollar klockor på Kickstarter. Visst man dödar väl marginalen, men om man vill ha en chans att tilltala folk som faktiskt är entusiaster och kan agera ambassadörer så får man nog tänka om.
   
  JohnMonchard gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield