Laddar...

Någon av er som äger lägenheter i Spanien? Torrevieja mm...

Diskussion i 'Lifestyle' startad av Salesmayne, 4 oktober 2017.

 1. Salesmayne
  Trådstartare

  Salesmayne Tantal

  Inlägg:
  672
  Från:
  Skåne
  Jag har läst om Costa Blanca kusten/Valencia regionen ett tag och försökt att läsa mig till de flesta fallgropar och annat man kan stöta på som oskuld när det kommer till investering utomlands. Men Torrevieja verkar vara ett relativt gångbart alternativ och lägenheterna ligger fortfarande lågt i pris men för att inte gå på totala nitlotter så har jag lite frågor till er.

  Även om du inte äger en lägenhet eller hus i Torrevieja med omnejd så vill jag gärna höra om din åsikt om platsen i vilket fall?

  Vilka områden är mest populära när det kommer till turister och vilka typer av turister (ålder, nationalitet mm) är det i det specifika område du nämner?

  Vilka områden är icke-önskvärda? ...antingen p ga av att de ligger för långt från havet eller att de är av den nybyggda typen precis innan bankkraschen vilket innebär att de flesta är dåligt byggda, ligger i taskiga områden och har redan reducerats kraftigt prismässigt utan framgång.

  Har ni tips på bra agencys som tar hand om uthyrning, städning mm?

  Hur har din uthyrningsverksamhet lönat sig genom åren? Hur lyckas du med beläggningen av din lägenhet? Sommaren förstår jag ska vara enkel men hur ser det ut resten av året, sporadiska gäster eller rullar det?

  Renoverade du? Det verkar en tämligen god idé om man dömer av skicket på de flesta lägenheter. Iofs är det ju lite av spansk standard men jag hade gärna velat ge dom lite clean skandinavisk vibe vilket nog inte bör kosta mer än ca 5k euro. Det blir väl mer av en kosmetisk facelift snarare är renovering isåfall.

  Hur mycket skattar du?

  Jag har säkerligen fler frågor men detta var vad jag kom på nu.

  Jag är oerhört tacksam för svar!
   
  Jonaz gillar detta.
 2. Bjudko

  Bjudko Titan

  Inlägg:
  224
  Det är väl som att åka till Sverige med riktigt varmt väder, otroligt många svenskar som har hus/lgh i det området.
  Jag skulle hellre tipsa om österut om Malaga längs med kusten. Mina föräldrar har hus i Salobrena, visst finns det svenskar men även lokalbefolkning. Det är prisvärt och inte så turistigt. Tar ca 1½-2 h med bil från Malaga.

  [​IMG]
   
  Scipio och vaniljglass gillar detta.
 3. Luckyluciano

  Luckyluciano Ninjasköldpaddan

  Inlägg:
  6.344
  Från:
  Stockholms djungel
  Håller med @Bjudko
  Runt malaga är trevligare. Nerja, Malaga, marbella, Fuengirola osv
   
 4. The lord

  The lord Guld

  Inlägg:
  3.601
  Från:
  Göteborg
  Är snart en mässa i Malmö. Screenshot_20171006-004718.
   
 5. Salesmayne
  Trådstartare

  Salesmayne Tantal

  Inlägg:
  672
  Från:
  Skåne
  Tack för svaren herrar. Jag tänker inte att investeringen kommer vara så mycket för min skull då svennebanan städer (+britter m fl) inte riktigt är min kopp med té utan bör främst ses ur ekonomisk synvinkel även om jag säkerligen kommer åka dit nångång om året eller mer bara för att. Min stil är mer Berlin, Bangkok, HK, London, NY osv...men jag är allätare :)

  BULL att jag missade mässan., men jag misstänker att jag har läst det mesta som bör ha sagts där då jag läst en hel jävla del he he. Dock synd då upprepning samt direkta svar på frågor av en fysisk person är att föredra. Men men, life goes on.
   
 6. Scipio

  Scipio Diamant

  Inlägg:
  7.578
  Varför tittar du på säsongsbostäder när du verkar gilla storstäder bättre och som dessutom har full puls året om? Vad ska du investera i? Är det bara pengar du tänker ska ge avkastning eller värderar du möte med andra kulturer, frihet från likasinnade, annan matkultur, natur etc? Min pappa bodde 35 år utanför torremolinos nära malaga och via äktenskap har jag släkt i Madrid och nära salamanca. Jag har sett hur hela costa del sol förstörts. Torrevieca är en svenskbygd dit genuin spansk kultur når. Titta på Portugal istället, annars är mina spanska favoritkuster costa brava norr om Barcelona upp mot franska gränsen. Min absoluta favorit är Baskien. Googla också på la esqina verde. Det är en annan typ av livskvalité. Allt beror på vad du vill uppleva.
   
  matalm gillar detta.
 7. The lord

  The lord Guld

  Inlägg:
  3.601
  Från:
  Göteborg
  Mässan i Malmö är den 21-22 oktober.
   
 8. Salesmayne
  Trådstartare

  Salesmayne Tantal

  Inlägg:
  672
  Från:
  Skåne
  Svaret är rätt enkelt, storstäder kostar mycket, Costa Blanca kusten är fortfarande billig. Jag vill inte göra av med allt jag har, jag är lite fixerad rent ekonomiskt, tänker för mycket på pengar och hur mycket som måste vara kvar om man gör en investering osv och jag vågar bara göra av med en viss procent helt enkelt. Shieeet...hade jag vara lite rikare och mer våglig så hade Bcn/Berlin vara gångbara alternativ men nu är det inte så.

  Så för att bespara din fråga vidare, jag är inte ute efter upplevelser eller något i den stilen, jag är ute efter en möjligt bättre avkastning än bankens löjliga procent alternativt de 3-4-5-6% som fonderna och olika sparformer ger just nu.

  Jag ska hålla ett öppet sinne och kolla på fler alternativ då jag inte är direkt stressad, men man vill ju inte vänta för många år tills spanjorerna rett ut sin ekonomiska situation (hur vidrigt det än låter).
   
 9. Salesmayne
  Trådstartare

  Salesmayne Tantal

  Inlägg:
  672
  Från:
  Skåne
  Tyckte att det stod 8-9 oktober. Perfekt, då hinner man med det också.

  Tack för heads up
   
 10. The lord

  The lord Guld

  Inlägg:
  3.601
  Från:
  Göteborg
  På de mässorna brukar det finnas företag som sysslar med uthyrning och föredrag från skatterådgivare om vilka skatter som gäller när man köper , och ger tips på hur man ska agera för att betala så lite som möjligt. Det kan till exempel vara en bra idé att ha med sina barn i ägandet.
   
 11. Scipio

  Scipio Diamant

  Inlägg:
  7.578
  Investerar du i katalonien vinner du när/om spanien reder ut sin ekonomi och om katalonien mot all förmodan blir självständigt. Mindre risk med stor potential.
   
 12. Salesmayne
  Trådstartare

  Salesmayne Tantal

  Inlägg:
  672
  Från:
  Skåne
  Men katalonien ligger väl bra mycket högre i pris? Barcelona behöver vi ju inte diskutera då jag både tittat på plats samt på nätet och det har jag helt enkelt inte råd med. ge gärna tips på bra städer där turister reser året om så att uthyrningen rullar på i relativ strid ström.
   
 13. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  12.078
  Runt Malaga känns ju inte dumt. Nerja t.ex?
   
 14. BarbaBaba

  BarbaBaba Platina

  Inlägg:
  5.821
  Från:
  Stockholm
  Det var ingen kort lista...
  1 Ålder på turister är, vuxna med barn eller vuxna med vuxna barn. Det finns givetvis tonåringar men alltså ingen tonårs-hip stad som Benidorm.
  2 Ingen uppfattning om sämre områden annat än avstånd till havet eller citykärnan. Alla hus ska vara jordbävningssäkrade eftersom dom hade en jordbävning som sänkte hela den gamla fiske byn det en gång var. Så dåligt byggda kan jag inte riktigt definiera.
  3 Bästa uthyraren om du vill ha skandinaver som hyresgäster tycker jag är MasAmigos.
  4 Inga problem med beläggning, men hur mycket du kan ta och hur mycket du tjänar beror på vart du ligger och vilken standard du har. Nära havet, nära golfbana, skandinaviska tv kanaler, internet osv.
  5 Renovering är ett kapitel för sig. Spanska hantverkare = snabbt, billigt och effektivt med högst 97% resultat på allt. Svenska hantverkare = långsamt, ganska dyrt och med 99% resultat. Ryska eller Vitryska hantverkare = dyrt som fan, snabbt, 99,8% resultat om ni förstår varandra.
  6 Skatt har jag ingen koll på, det har min bättre hälft.
  Men utifrån dina kriterier och önskemål bör du nog titta på någon annan stad. Som vissa andra sagt Malaga. Dyrare att köpa, men mer turister.
   
  Senast ändrad: 10 oktober 2017
  Salesmayne gillar detta.
 15. Salesmayne
  Trådstartare

  Salesmayne Tantal

  Inlägg:
  672
  Från:
  Skåne
  Tack för input!
   
 16. JLC

  JLC Brons

  Inlägg:
  1.341
  Kanske självklarheter men några tips från coachen:

  - Tänk långsiktigt vid fastighetsinvestering (minst 5 år) och var beredd att inte behöva pengarna akut i händelse av tillfällig svacka i ekonomin och eller fastighetsbranchen lokalt (som ju faktiskt hände i spanien för några år sedan).
  - Tänk på att det finns alternativ till att äga som privatperson samt att alla form av ägande kräver en del pappersarbete med lokal närvaro så att vara på plats minst 1-2 ggr om året och vittja post från myndigheter etc är ett tips.
  - Finns firmor som kan hyra ut åt dig när du inte är där för att minska faktiska brukskostnader (el etc är dyrt i spanien även med svenska mått mätt). Räkna på minst ca 50k om året om det skall inkluderas trädgård, pool, sopor etc för 6-8 pers hus.
  - Fundera på områdets byggnadsplan långsiktigt, fråga de som har insyn, tänk logiskt vad som kommer hända omkring den fastigheter du köper.
  - Hur är kommunikationer, möjlighet till bredband etc idag och framtid. Det är vad många som köper/hyr efterfrågar.
  - Hur är möjligheter att bygga ut (både rättsligt och tomtkvalitetsmässigt (underlag, lutning, markens utformning/material)
   
  Jonaz, Salesmayne, Ticktack och 1 annan gillar detta.
 17. Salesmayne
  Trådstartare

  Salesmayne Tantal

  Inlägg:
  672
  Från:
  Skåne
  Jag bugar och bockar!!!

  All er input är guld värd.
   
 18. JLC

  JLC Brons

  Inlägg:
  1.341
  Min kompis hyr ut sitt fina hus med pool etc i nerja med grym utsikt. Hör av er på pm om intresse.
   
 19. BarbaBaba

  BarbaBaba Platina

  Inlägg:
  5.821
  Från:
  Stockholm
  Nerja är väl i Malaga?
   
 20. JLC

  JLC Brons

  Inlägg:
  1.341
  Yes
   
  BarbaBaba gillar detta.