Laddar...
Erikson Urhandel

någon som kan förklara testprotokoll?

Diskussion i 'Diskussion' startad av ludde28, 15 december 2012.

 1. ludde28
  Trådstartare

  ludde28 Stormtrooper

  Inlägg:
  209
  Från:
  Sthlm
  Hej,
  har fått tillbaka omega SMP som lämnades in för att ruckas.
  Det blev istället en garantireparation med det intetsägande beskrivning: "delreparation"
  Kan någon förklara för mig de olika posterna från testprotokollet?
  Trycktestet skedde till 10bar. Är det OK, trots att klockan är märkt till 300m, dvs 30bar. Vågar man dyka med den då?
  mvh
  Ludde
   

  Bifogade filer:

 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.738
  Från:
  Jymden
  Vild chansning är att det är gången mätt i olika positioner. Nej det är inte ok att de bara testar 10bar OM det är en riktig AD som utfört testet. Däremot är den med största sannolikhet tät vid 30bar om den är tät vid 10bar, så det är troligtvis bara att dyka på.
   
 3. djanbin

  djanbin Rebel soldier

  Inlägg:
  196
  D är delta, största avvikelsen mellan två lägen är 5.5s. Största amplitudskillnaden 29 grader. Haltning 0.1

  X är snittavvikelsen per dygn, +5s.

  Den går inom chronometerspec.

  Att trycktesta till 10atm är helt ok. Är den tät där så är den tät vid 30.
   
 4. ludde28
  Trådstartare

  ludde28 Stormtrooper

  Inlägg:
  209
  Från:
  Sthlm
  Tack för svaren.
  Mätte avvikelse under 1:a 24h o den är +5sek. Inom COSC, men bättre hade de kunnat prestera på swatch group nordic kan jag tycka. Får se om det blir bättre lite framöver, då det gjordes en garantiåtgård "delreparation".
  Ställer mig däremot tveksamt till att: tät vid 10bar, så är den tät även vid 30bar.
   
 5. Knät

  Knät Stormtrooper

  Inlägg:
  420
  Från:
  Det mörka småland
  Tre olika urmakare jag har pratat med provar bara mer till 100 om inte kunden efterfrågar ett fulltest. Om jag inte minns fel så måste man väl prova i vatten om man ska upp i det trycket?
  Tål den 10 bar i klocka så tål den allt normalt badande och utan problem dyk ner till 30 m.
   
 6. ludde28
  Trådstartare

  ludde28 Stormtrooper

  Inlägg:
  209
  Från:
  Sthlm
  Har aldrig förstått märknnig på klockor:
  water resist 100m, 200m ....
  I min lilla lekmanna värd:
  water resist 100m (200m,300m...) borde innebära att klockan tål dyka med ner till 100m (200m,300m...).
  (water resist=motstår vatten)

  I klockvärden gäller tydligen andra mått.
  Water resistance rating Suitability Remarks

  Water Resistant 3 ATM or 30 m Suitable for everyday use. Splash/rain resistant. NOT suitable for showering, bathing, swimming, snorkelling, water related work and fishing. NOT suitable for diving.

  Water Resistant 5 ATM or 50 m Suitable for swimming, white water rafting, non-snorkeling water related work, and fishing. NOT suitable for diving.

  Water Resistant 10 ATM or 100 m Suitable for recreational surfing, swimming, snorkeling, sailing and water sports. NOT suitable for diving.

  Water Resistant 20 ATM or 200 m Suitable for professional marine activity, serious surface water sports and skin diving. Suitable for skin diving.

  Diver's 100 m Minimum ISO standard (ISO 6425) for scuba diving at depths NOT suitable for saturation diving. Diver's 100 m and 150 m watches are generally old(er) watches.

  Diver's 200 m or 300 m Suitable for scuba diving at depths NOT suitable for saturation diving. Typical ratings for contemporary diver's watches.

  Diver's 300+ m for mixed-gas diving Suitable for saturation diving (helium enriched environment). Watches designed for mixed-gas diving will have the DIVER’S WATCH L M FOR MIXED-GAS DIVING additional marking to point this out.
   
 7. max

  max Dancing Queen

  Inlägg:
  2.203
  Från:
  Kungsholmen
  Ludde:
  Att missa 5 av 86400 sekunder i varierande temp och position tycker jag personligen är smått fantastiskt, men det är ju jag det :D

  Angående vattentålighet så klarar ju klockorna det tryck som är på tex 50 meters djup, dock uppstår ju det trycket och mer därtill då klockan tex slår i vattnet vid ett dyk. Samma vid rörelser osv och därav så kan det bli lite rörigt, dock är det ju halvt omöjligt att benämna det på annat sätt. Vattentryck är ju ett bra mått egentligen men säger inte merparten av klockanvändarna någonting, ur ett säljperspektiv blir meter/fot därmed ett bättre mått även om det är lite vilseledande.

  Exempel är ju att en dusch generellt har ett tryck på ca 5 atm. Att duscha/tvätta händerna med en 50m-klocka går säkert ofta men är såklart på gränsen trots att man inte är inärheten av 50m under vattenytan.
   
 8. ludde28
  Trådstartare

  ludde28 Stormtrooper

  Inlägg:
  209
  Från:
  Sthlm
  Visst är det smått fantastiskt med precission på 99.995%, men det går, om man vill, rucka till ännu bättre precision.
  COSC är nära 3 decenier gammalt standard. Dax att gå vidare?

  I uw-världen gäller djupangivelser som maxgräns. Ex. undervattenshus till kameror är oftast märkta till ex. 30,40 eller 60meter. Det innebär att husen fungerar till detta djup (de kan fungera även på större djup, men risken är att funktionsknappar trycks in och låser kameran).
  Enl. klockvärldens benämning skulle man behöva köpa ett uw-hus märkt 200m för att använda det på sportdykardjupet (30m).
  Du har rätt att det kan gå lite snett när man hoppar i vattnet, då tryckförändring kan komma för snabbt och o-ringen kan hamna lite snett (i uw-hus)
   
 9. max

  max Dancing Queen

  Inlägg:
  2.203
  Från:
  Kungsholmen
  Det gjorde vi ju med quartz och mobilen ;)
  Även undervattenshus är såklart specade till ett maxtryck och inte ett djup, man kan ju inte utsätta den för obegränsat tryck bara för att den befinner sig på land.
  Dock är ju det normala användningsområdet olika på produkterna och därav även specifikationerna för vad du "kan göra" med produkten, en klocka utsätts generellt för bomben i en pool medans ett undervattenshus utsätts för dykning. Då trycket vid bomben, duschning, handtvätt är högre än trycket vid ett dyk på 30meters djup så avråds badning osv med klockor som bara tål 30m.
   
Mårtenssons ur Brookfield