Laddar...
Nymans Ur 1851

NA-klocka 1: Omega Speedmaster ref: 2915-3 (1959)

Diskussion i 'Diskussion' startad av NiklasArvid, 29 november 2015.

 1. NiklasArvid
  Trådstartare

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.866
  Whoopee! Man, that may have been a small one for Neil, but that's a long one forme.
  Pete Conrad, astronaut på Apollo 12, när han kliver ner på månens yta.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Pete Conrads kommentar hör du vid 12:29:


  Pete Conrads skämt refererar såklart tillbaka på Neil Armstrongs klassiska “That's one small step for (a) man; one giant leap for mankind…”

  Bakgrunden är att Pete var en av de kortaste astronauterna (<170cm)… Pete avslöjade senare att hans egna lite udda men klassiska ord var en del av en vadslagning han hade med den italienska skjutjärnsjournalisten Oriana Fallaci på $500. Pete skulle visa att han kunde säga vad han ville och att NASA inte alls gav astronauterna något manus som de skulle hålla sig till vid månlandningarna, vilket Oriana hävdade.

  [​IMG]

  Mitt första steg i klockmanin, eller ”die einsteigsdroge” som våra ansiktslösa, namnlösa och hänsynslösa pushers nere i Schweiz kallar den… var, som för många, en Omega Speedmaster.

  Min första riktigt dyra klocka var en Speedmaster Pro. En 145.022-69 i hyggligt skick med originaltavla och visare.

  Det var år 1999 och den gick loss på typ 10’ på en originallänk, vilket naturligtvis var en ofantlig summa pengar för en fattig student som jag. Men det var en smäll jag fick ta, eftersom jag förtjänat den efter en heroisk studieprestation, och ju dessutom ALDRIG någonsin skulle behöva köpa någon mer klocka i hela mitt liv.

  Det var ju den bästa klocka man NÅGONSIN kunde vilja äga, en månklocka från månlandningsåret 1969, vad skulle NÅGONSIN kunna vara intressantare, coolare eller bättre???

  Jag älskar den rena instrumentella looken på Speedmastern! Inget överflödigt, men ändå inget som saknas, helt PERFEKT! Vilket också visas av att den säljs i sin ursprungliga form sisådär snart 60 år senare.

  För att få en bild av exakt hur gammal Speedmaster är kan vi ta en titt på en bil från 1957 som ju ser ju ruggigt utdaterad ut, minst sagt…
  [​IMG]

  Eller ICA Högdalens öppningsceremoni! Med gratis Luxus-Kaffe minsann!
  [​IMG]
  [​IMG]

  Eller fotbollslandslaget
  [​IMG]

  Såklart hade jag utan att förstå det hamnat på ett rejält halt och sluttande plan...

  Den första 1969 861:an följdes av 321-verk, först ett par 105.012-65 med serienummer nära Neil Armstrongs. Speedmasters har tydliga serienummer på verken och dessa serienummer finns noterade för alla ”flown” Speedmasters (såna som varit i rymden). Det var en jakt som lockade mig ett tag, jag tror jag kom typ 70 serienummer ifrån Armstrongs som bäst… den klockan hade väl kanske legat på samma arbetsbänk som Armstrongs (105.012-65 serial nr.24002981) borta i Bienne?

  Sedan vidare djupare i träsket till ”straight lugs”!!! De bär lite mindre vilket passar mig och mina 155mm sugrörsarmar. Hade ett par 105.003 av stigande kvalitet. Sen smög det in en blå/vit Pro-LE 861 Gemini5 in längs vägen, lite annorlunda, men den saknade den grafiska renhet de svarta har.

  Jag har aldrig haft någon annan Speedy än 40mm med 321/861 och känner noll önskan att äga nåt annat med Speedmaster på tavlan… …fucking varumärkeskannibalism if u ask me….

  Sen byggde jag en 321 franken på en 105.003 som såg ut som en 2915. Det kändes verkligen som den perfekta klockan, grym look, klassiskt arv, bärbar till vardags. Trodde ett tag att det var min sista Speedmaster…

  Några utdrag ur brottsregistret…
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Serial nära Armstrong, med fulmålade index i guldfärg (från Mexico…)
  [​IMG]

  [​IMG]

  Sminkad 105.003
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  En sån nyutgåva passerade (sort of 2915 med curved lugs)
  [​IMG]

  [​IMG]

  2915
  Men. Jag började känna suget efter en 2998 för en tre-fyra år sen, Alpha-visarna har ju en fantastisk ålderdomlig skönhet som de utilitaristiska vita raka senare modellerna inte kan matcha. Men jag tvekar ofta inför de mest rara ärtorna, jag gillar inte att vara den som sabbar en patinerat vintage-tavla, så jag har svårt att bära allt för perfekta vintage-exemplar (plus att jag är för snål…).

  Letade 2998 rätt länge… …men så dök denna oslipade pärla upp på omegaforums i sept 2013…
  [​IMG]

  Först tvekade jag, snubben som ville sälja hade noll inlägg på Omegaforums och kunde typ ingen engelska, och jag ingen Spanska. Men önskan att äga en 2915 var så stor att jag gjorde ett försök i alla fall, med hjälp av google translate och spansktalande vänner.

  Det gick väl si och så, jag fick ett trovärdigt intryck, telefonnummer och adress, men aldrig några riktigt bra bilder. Ett mail innehöll nedanstående radda… då blev jag lite tveksam, men trodde ändå på inkompetens vid tangentbordet snarare än illvillja, För vilken scammer skickar bilder på skäggiga damen??? (hans fru…)

  [​IMG]

  Han kunde tänka sig att byta med min gilt Explorer + cash och vi gjorde affär.…nåja för att göra en lååång historia kort (…jag hoppar helt enkelt över den delen med mexikanska tullen, svenska charges d'affairen, och hoten om interpol…) så kom jag äntligen i hamn med min 2915!!!

  Den fula redialen byttes mot en servicetavla som snyggades till med fakepatina-lume. Jag älskar den här klockan och det är den jag använder allra mest ur min lilla ”samling”, skönt att ha en sån pärla men med servicetavla som jag vågar använda!

  2915-3
  [​IMG]

  BASE1000
  [​IMG]

  Lång regulator
  [​IMG]

  Risig redial
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Kort 2915-historia
  Den första referensen av Speedmaster, 2915 var inte i produktion särskilt länge, bara tre år 1957-1959. Produktionen av 2915 (2915-1, -2, -3) var kanske större än de flesta tror, den uppgick enligt Moonwatch Only till 3300-4200st. Men antagligen har bara en mycket liten andel av dessa överlevt. Ryktet som tuffingklocka parat med uselt vattenskydd är ju ingen bra kombination…

  1957 var det ju inte ”Månklockan” som var försäljningsargumentet. Namnet Speedmaster antyder ju att den var riktad mot motorsport.
  [​IMG]

  Min är en 2915-3, den tredje delreferensen som är lite dubbel, de tidiga -3 har den klassiska metalltachyn och broad arrow-visare medan de senare har alpha-visare och en svart ”base 1000”-tachy.

  Andra kännetecken är
  silver ”rehaut”/inre glasring.
  Tavla utan steg.
  Rak enkel chronosekund
  Små tryckare 4mm x 2.5mm
  24 tänders krona


  [​IMG]
   
 2. jakob.dala

  jakob.dala Oo=v=oO

  Inlägg:
  4.203
  Från:
  Vällingby
  Väldigt bra inlägg som jag känner igen mig mycket i, förutom att jag inte har nån 2915 :(
  Får väl se till att lösa det :D
   
  NiklasArvid och Ako gillar detta.
 3. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.186
  Tack för läsningen. En fröjd för en relativt ny Speedmaster junkie som jag! :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 4. RicVin

  RicVin Gamorrean Guard

  Inlägg:
  10.747
  Kul läsning!!!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 5. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Tack för trevlig söndagsläsning!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 6. jandan

  jandan Y-Wing pilot

  Inlägg:
  742
  Härligt inlägg! Tack för den underbara storyn.
   
  NiklasArvid gillar detta.
 7. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.080
  Guldläsning.
   
  NiklasArvid gillar detta.
 8. Brutus

  Brutus Stormtrooper

  Inlägg:
  304
  Från:
  Stockholm
  Mycket intressant! Kul att du delar med dig. Har varit sugen på en speedmaster länge, men det är lite av min brorsas signaturklocka. Och han älskar den mer än jag någonsin kan göra så jag skulle nog känna kig ovärd den om jag skaffade en!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 9. Freddie L

  Freddie L Y-Wing pilot

  Inlägg:
  939
  Jag har en 145.022 från -71 som jag uppskattar mycket. Mitt problem är att jag är för nöjd med den för att dyka djupare i Speedy-träsket. Eller kan man ha två?
   
  NiklasArvid och Criss Cross gillar detta.
 10. Ola G

  Ola G Stormtrooper

  Inlägg:
  311
  Från:
  Skåne
  Hmmm
  Jag ser plötsligt ett stort hål i min Omegalåda:eek:
  Mvh
  Ola G
   
  NiklasArvid gillar detta.
 11. Dixie

  Dixie X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.681
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Trevlig söndagsläsning. Tackar för det
   
  NiklasArvid gillar detta.
 12. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.687
  Trevligt kvalitetsinlägg!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 13. Criss Cross

  Criss Cross AT-AT driver

  Inlägg:
  6.214
  Från:
  Stockholm
  Kul att se dina fina Speedys. En klocka som verkligen gör sig bäst med patina. Broadarrow är också riktigt trevlig. Ångrar ibland att jag sålde min till @Freddie L . Kul att du är nöjd.
   
  NiklasArvid och Freddie L gillar detta.
 14. Freddie L

  Freddie L Y-Wing pilot

  Inlägg:
  939
  I efterhand var det ett rätt impulsivt och dåligt förberett köpbeslut, men det blev bra. I bland är det bara att köra. En Speedy med många rätt och några fel, men totalt sett en Speedy jag inte kommer "växa ur" på länge (om någonsin). Så tack för att du gav mig chansen! Och jag bävar för den dagen när jag själv kommer behöva sälja någon av mina "darlings"...
   
  NiklasArvid gillar detta.
 15. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  6.930
  En vacker dag ska jag bli lika mycket entusiast som dig. Avundsvärt! :)
   
  NiklasArvid och jakob.dala gillar detta.
 16. Jätterolig läsning:)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 17. Hellebring

  Hellebring Stormtrooper

  Inlägg:
  281
  Från:
  Stockholm
  Riktigt kul! :)
  Det är sånt här som gör att jag önskar att jag inte höll så hårt i mina saker. Så man kunde flippa med mindre ångest och kunna prova mer kul istället för att bara läsa om andras flippareskapader.
   
  NiklasArvid och Miami gillar detta.
 18. Scaramanga

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.124
  Från:
  Norrland
  Mysigt! Tack för trevlig tråd :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 19. Kvisten

  Kvisten Stormtrooper

  Inlägg:
  297
  Vilket kvalitetsinlägg. Tack för trevlig söndagsläsning. Det är dessa grejer som för mig gör klocksamlandet så speciellt och anledning till att jag är så galen i just vintage.
   
  NiklasArvid gillar detta.
 20. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  9.888
  Från:
  Sthlm
  Stort tack för mycket trevlig och nördig söndagsläsning!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 21. Patrik J

  Patrik J AT-ST driver

  Inlägg:
  1.281
  Från:
  Schtaaan
  Tack för det. Perfekt bakfylleläsning. :)
   
  NiklasArvid, Scaramanga och Icaras gillar detta.
 22. Daytona96

  Daytona96 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.969
  Från:
  Linköping
  Förbaskat häftig klocka och ett väldigt läsvärt inlägg, tack!!:)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 23. JayJay

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.410
  Sällar mig till tackkören.
   
  NiklasArvid gillar detta.
 24. Maro

  Maro Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.250
  Från:
  Varberg
  Återigen stort tack! Kul och informativt att läsa!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 25. Icaras

  Icaras X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  De skånska skogarna
  Detta är verkligen material för KS-bladet :)
  Tack för ett grymt inlägg!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 26. Karatekid

  Karatekid Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.092
  Från:
  Lund
  Beundransvärt!!!
   
  NiklasArvid gillar detta.
 27. Jaggis

  Jaggis Who dares wins!

  Inlägg:
  3.899
  Från:
  Stockholm
  NiklasArvid gillar detta.
 28. Taxman

  Taxman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.903
  Mycket bra! Tack för att du delar med dig! :)
   
  NiklasArvid gillar detta.
 29. DoberMan

  DoberMan Politruk

  Inlägg:
  3.355
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Tack för att du tar dig tiden till ett kanoninlägg.
   
  NiklasArvid gillar detta.
 30. krämbulle

  krämbulle Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.719
  Så fantastiskt roligt att läsa! Tack för ett grymt inlägg!

  ...alltid fantastiskt att få ta del av sanna entusiasters tankar och kunskap. Uppskattas!
   
  NiklasArvid gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield