Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Nivada Grenchen Chronomaster Aviator Sea Diver

Diskussion i 'Vintage' startad av Pappi, 4 september 2013.

 1. Pappi
  Trådstartare

  Pappi Bib Fortuna

  Jag har haft min Nivada Grenchen Chronomaster Aviator Sea Diver (Vilket namn va!) sedan december 2012. Mesta tiden har den varit hos Farfars klocka men jag återkommer till det.

  Efter att ha blivit kär i modellen och Googlat en del gjorde jag ett chansköp på Ebay. Säljaren, från Argentina, var lite sparsmakad med information (”in working condition” har ju ganska vid betydelse) och bilderna lämnade en del i övrigt att önska men han skrev i alla fall att det snurrade ett Valjoux 23 inne i boetten.

  När den väl landade i mitten på december så insåg jag raskt att min egen tolkning av ”in working condition” hade varit lite väl optimistisk. Visst, klockan tickade på men den var trög i uppdraget och kronografen nollställde inte vackert. Nåväl, det hela var ju en chansning, så jag traskade iväg till Farfars klocka och bad honom serva den ordentligt. Det gjorde han förstås – mot en inte alltför ringa ersättning :) Efter några veckor hämtade jag klockan men redan efter ett par dagar insåg jag att den fortade sig mer än lovligt så jag fick gå tillbaka med den till Farfars. Detta upprepades några gånger till dess urmakaren kom på att den måste avmagnetiseras. Nu, ett halvår senare tickar den på med ca en sekunds avvikelse per dag. Det får nog anses vara OK – eller hur?

  Under mina Googlingar har det kommit fram att Nivada startade i Grenchen, Schweiz, 1879. Nivada har tillverkat många fina och eftertraktade klockor. Förutom Chronomastern så är Depthmaster och Chronoking kända modeller. De klockor som exporterades till USA döptes till Croton, vilket ska ha varit den amerikanske distributörens firma. Nivada Grenchen dog quartzdöden någon gång I slutet av 70-talet eller början av 80-talet.

  Modellen är tidstypisk från slutet av 50-talet och större delen av 60-talet. Det skulle vara äventyr och action kopplat till klockan. Det var både dykare, flygare, seglare och allt möjligt. Nivadan är i det hänseendet en bra bit over the top :)

  Intressant med urverket, Valjoux 23. Enligt uppgift så var det i produktion under hela 64 år. Visserligen i lite olika varianter men ändå – 64 år!

  Regattafunktion
  [​IMG]

  Wristshot
  [​IMG]
   
  007, Tidlös, nifag och 6 andra gillar detta.
 2. Mr Chance

  Mr Chance Captain Phasma

  Inlägg:
  8.152
  Riktigt fin. Vintagekronografer är snyggt.
   
  Pappi gillar detta.
 3. Denke

  Denke Admin Admin

  Inlägg:
  7.751
  Från:
  Stockholm
  Trevlig chrono och intressant läsning. Tack! ;)
   
  Pappi gillar detta.
 4. Ariste

  Ariste Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.306
  100% flottarkärlek, oerhört snygg och stygg modell som du gett mycket kärlek. Keep it! :)
   
 5. Pappi
  Trådstartare

  Pappi Bib Fortuna

  Ja, egentligen borde jag behålla den men det finns ju så många kul klockor att prova :hungry:
   
 6. Ariste

  Ariste Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.306
  Jag vet hur det är. :) Mina Croton i samma stil är hos doktorn, saknar dem.
   
  Pappi gillar detta.
 7. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.555
  Från:
  Helsingborg
  Trevlig klocka och läsning.
   
 8. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.531
  Tack för kul läsning. Mycket fin klocka! (dock förtjänar den ett fint vintageband)
   
  Pappi gillar detta.
 9. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.866
  Bra post!

  Om jag minns rätt så började man med "Nivada" även i US men blev stämda av "Movado" för att det var för likt... efter att ha testat med "Nivada Grenchen" (hembyn) ett tag fick man helt enkelt ge upp o ta "Croton"... (som är nån håla upstate NY?) ..but only in the corporate states of america såklart... :-(
   
  Pappi gillar detta.
 10. JoakimH

  JoakimH Stormtrooper

  Inlägg:
  202
  Från:
  Bohuslän
  Så snygg!
   
  Pappi gillar detta.