Laddar...
Nymans Ur 1851

Nya klockor att åldras med...

Diskussion i 'Diskussion' startad av Airbus, 18 juni 2015.

 1. Airbus
  Trådstartare

  Airbus Y-Wing pilot

  Inlägg:
  711
  Från:
  Stockholm
  Denna har säkert diskuterats flera gånger tidigare, men ändå;
  Min pappa har en SUB från typ 1973 eller liknande. Han har den jämt, och jag minns att jag uppfattade den som groteskt stor när jag typ i lågstadiet prövade den på armen. Han har den dock fortfarande, tvingade honom att lämna den på service förra året vilket han gjorde. Jag gillar verkligen konceptet att ha samma klocka år efter år, den åldras med värdighet och blir liksom en del av personen. Allt detta är som sagt skåpmat och har konstaterats en hel massa gånger. Min fråga är;
  Vilka klockor anser ni har potentialen att bli som klockan ovan, dvs. hänga med år efter år och ändå se bra ut? Jag inser att man säkert kan hävda att en Pulsar kanske skulle hålla i 30 år, men inte riktigt min poäng. Jag tror ni förstår frågan...
  När jag går igenom min egen klocklåda så gör jag följande bedömningar;
  Rolex SD4K - Jo, här finns potentialen som jag ser det. En relativt rak sportmodell av klassiskt snitt. Jag stör mig dock på att den om obestämbar tid kommer få ett bättre verk men det som sitter i nu kommer ju att hålla ändå givetvis...
  Grand Seiko Springdrive - Lite oklar... Väldigt gedigen och välbyggd, men huruvida Springdriveverket kommer att snurra i några decennier inte lika självklart som Rolexverket som jag ser det. Men en kandidat ändå.
  IWC Pilot Chrono (3777) - En möjlig spelare. Robust verk som likt en 740 alltid går att fixa. Lite osäker även på denna även om det egentligen inte finns något som talar emot.
  SoS UTC Skydiver - Min jobbklocka. Flygarklockan får flyga helt enkelt. Oslagbar där, men jag ser det inte som en generationsklocka utan snarare en arbetshäst. Men - kanske just det som gör att jag kommer att blicka tillbaka om 30 år och säga att jag använt den 70% av tiden...
  Så, för att sammanfatta, i min klocklåda är väl SD'n starkaste kortet. Märkligt att det är den som jag använder absolut minst...
  Vilka kandidater ser ni?
   
  Chuck, daviden, Grafton och 4 andra gillar detta.
 2. Limpas

  Limpas Y-Wing pilot

  Inlägg:
  650
  Från:
  Stockholm
  Kul tråd! Jag har för dålig koll på urverk för att avgöra vilka som kommer hålla länge. Jag tror dock att många billiga urverk kommer hålla längre än vad många tror, och det skulle inte förvåna mig om man likväl kan ha en klocka med Seiko 7S26 eller ETA 2824 som något rolexverk hela livet utan problem. Det är nog snarare så att rollarna är tidlösa till designen och tillräckligt dyra för att göra de roliga att ha hela livet, medan en Certina, Tissot eller Longines är något man tröttnar på låååångt innan verket gjort sitt.

  Med det sagt så tycker jag verkligen om idén att ha en klocka som följer med överallt och blir en del av ens liv och identitet. Jag kan tycka att det faktiskt är det enda rätta, man ska inte behöva ta av sig klockan eller tänka på vilken klocka som kommer klara av dagen när man väljer på morgonen. Jag har länge tänkt att en Speedy skulle vara en perfekt för-livet-klocka för mig, mycket för att den relaterar till det jag gör om dagarna med sin historia (nåja, en aning iallafall, om man tar i lite). Det blir ju liksom roligare om det till och med går att få till det så. Det är ju ubercoolt om en dykare har haft en Sub (eller kanske ännu hellre en Aqualand Enzo) hela livet och haft den på jobbet, eller om någon som jobbar inom polisen/insatsstyrkan har en EZM3 (eller för den delen om en pilot har en UTC Skydiver ;) ). Speedyn har en tidlös design och passar till allt, MEN den är inte vidare vattentät vilket gör att jag inte kan ha den vad jag än gör eftersom jag seglar mycket på somrarna. Så där sprack den idén för mig, och jag får väl acceptera att jag får ha en vardagsklocka och en seglarbeater, eller helt enkelt välja en annan klocka som enda följeslagare :(
   
  Chuck gillar detta.
 3. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.786
  Från:
  Höga Kusten
  Av dina kandidater så röstar jag på IWC:n eller SoS. Måste väl vara perfekta identitetsklockor! :)
   
  Chuck gillar detta.
 4. Tobias Eriksson

  Tobias Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.095
  Tycker SoS låter som en superb kandidat!
  IWC är dock en god bubblare enligt mig.
   
  Chuck och Eurenius gillar detta.
 5. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.530
  Intressanta funderingar, har själv tänkt i liknande banor och återkommer alltid till Explorer. Tycker sd:n känns som en given kandidat, frågan är väl bara hur en keramisk ring ser ut på en i övrigt patinerad klocka?
   
 6. KenKun

  KenKun Tie Fighter pilot

  Jag har redan bestämt mig för att aldrig sälja min SubC, den ska åldras värdigt, tillsammans med mig, och om mitt framtida barn sköter sig, så kanske den får ärva klockan efter mig :)
   
  Sundström och Spincini gillar detta.
 7. Kairo

  Kairo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  880
  Jag tror att en modern Rolex kan hålla i evigheter, givet att man tar hand om den på rätt sätt. Frågan handlar nog mer om psykologi än klockans begränsningar (om man inte har en med ett oerhört delikat urverk...) - dvs vilken klocka man trivs med och kan tänka sig bära dag ut och dag in. Man kan liksom inte dra sig för att använda klockan, vare sig om man ska till kontoret eller fjällvandra... Samtidigt får man nog sluta kolla så mycket på andra klockor, för då ökar ju frestelsen att flippa... Det bästa är nog att skaffa en klocka med robust urverk, och bara sluta tänka på andra klockor... så går ett par år innan du inser att du haft klockan så länge, och då är den redan en del av dig... :)
  Många som berättar om sin far eller farfar som haft samma klocka på armen sedan 50 år tillbaka kanske inte tänker på att man inte flippade klockor då som nu. Då köpte man en klocka för att man behövde en, och sedan använde man den för sitt enda syfte. Det var som ett verktyg, helt enkelt. Och så länge det fungerade så hade man inget behov av att byta ut det... Bla bla bla, min poäng är att vi har ett annat förhållningssätt till klockor idag. Hoppas ni förstår vart jag försöker komma med resonemanget. Steg precis upp. :angel:
   
  Grafton och Babinus gillar detta.
 8. sir alex

  sir alex Y-Wing pilot

  Inlägg:
  574
  En förutsättning för att behålla klockan hela livet är ett stabilt urverk oavsett om det är inhouse eller ETA. En arbetshäst som tuggar på och är enkel att serva. Design är minst lika viktigt och där är Rolex mästare eftersom modellerna ser likadana ut år efter år. Kanske inte snyggast klockor men de har kontinuitet i sin design. Av dina andra klockor som du listar så ligger IWC:n bra till med sin spännande historia och (relativt) oförändrade design.
   
 9. Gummo

  Gummo Joker Moderator

  Inlägg:
  9.814
  Från:
  Stockholm
  Bild på pappas Sub tack! Dra gärna en bildkavalkad på resten av gänget.
  Tåget att bli en owg som farsan har väl gått;) men att som pensionär stolt blicka ner på jobbklockan lär väl vara en minst lika härlig känsla. Bunkra delar till den och framtidssäkra för kommande generationer!!!
   
  Grafton och yonsson gillar detta.
 10. paradis

  paradis Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.806
  Från:
  Malmö
  Har haft några olika Rolex, en Patel,mm.under sista åren. Sålde allt ,för att behålla Submariner 1680 -1977.Har aldrig gillat någon annan klocka så länge,ock därför är den kvar......Nu åldras vi tillsammans
   
  Kson, Jimpa, Andersml och 2 andra gillar detta.
 11. Peter Hilmersson

  Peter Hilmersson Rebel soldier

  Inlägg:
  195
  Kul tråd! Jag personligen håller på Omega 2254.50.00 och Explorer 216570. Skulle kunna tänka mig att ha någon av dessa som en riktig brukis, tyvärr så såldes Omegan jag hade alldeles för tidigt och Explorern har jag inte hittar ännu :(. Men jag har ju min trogna dörrvakter klocka kvar iaf.:)
   
 12. Denke

  Denke Admin Admin

  Inlägg:
  7.793
  Från:
  Stockholm
  Tror att min sambos (blivande frus) förlovningsklocka, en Sjöö Sandström Royal Capital, har potential att bli en fin familjeklenod. Maffigt urverk och riktigt bra kvalitetskänsla.

  image.jpg

  En kandidatklocka i min samling som min äldste son redan tingat är min Glycine Airman SST06, komplett med battle scars.
  image.jpg
   
  Maro, Anders W, Anno 1685 och 8 andra gillar detta.
 13. CarlV

  CarlV Stormtrooper

  Inlägg:
  292
  Från:
  Höganäs
  Se klockan som en pusselbit ur det verkliga livet! Som ung har man många men korta förhållanden! Gräset är alltid grönare på andra sidan stängslet!Men åren
  mognar man och vet vad man vill ha! Man gifter sig eller flyttar man ihop! Den man väljer har både starka och svag sidor! Men förhoppningsvis överväger de starka sidorna! Samma med en klocka! acceptera det! Båda är vackra i dina ögon! Lev med en!
   
 14. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.646
  Från:
  Jymden
  Tror de flesta klockor kommer klara sig längre än oss, men vi kan ju dela upp det i två kategorier.
  1: En klocka där urverket kan servas även om 50 år.
  2: En klocka som kan återställas även om 50 år.

  Är det kategori 2 man är ute efter så är det självklara valet Rolex. Feta boetter som är lätta att polera och en tillverkare som man kan lita på när det gäller reservdelar.

  Med det sagt tror jag knappast du behöver vara orolig för springdriveurverket. Däremot blir det nog svårt att köpa nya länkdelar eller en ny glasring om 50 år. Då får man göra som med vintage-SEIKOs idag; Köpa en begagnad del eller donatorklocka. Har precis köpt en donatorklocka till min gamla kvartsdykare från 80-talet för att få en länkbit extra. Kronpackning finns dock inte att tillgå.

  Det säkra, men tråkiga valet för hållbart ägande är alltså Rolex. :)
   
  StrawberryFields gillar detta.
 15. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.646
  Från:
  Jymden
  Men allvarligt, hur kul är det att äga en dyr klocka resten av livet? Man vill ju testa alla!
  Hade jag haft råd så hade jag däremot självklart aldrig sålt utan bara köpt. Äger man flera klockor så slits de däremot inte, så att din klocka skulle se lika sliten ut som din pappas om 30 år är inte sannolikt.
   
  tgofswe och Gummo gillar detta.
 16. joh.jonsson

  joh.jonsson Y-Wing pilot

  Inlägg:
  911
  Från:
  Uppsala // Visby
  Hur står sig en t.ex S&S skydiver håller sig om 30ish år? Har hört rykten om att quartz helt enkelt måste få urverkstransplantation efter ett gäng år?
  p.ga ärgning och mekanisk utmattning kan jag tro, eller !?
   
 17. Denke

  Denke Admin Admin

  Inlägg:
  7.793
  Från:
  Stockholm
  Om inte annat så bör nog batteriet bytas. :)

  Jag har haft ett gäng batteridinkor från 70-talet. Mig veterligen så har de inte behövt nya urverk by default. Bara de får lite tlc med jämna mellanrum så ska det inte vara några problem.
   
  joh.jonsson gillar detta.
 18. Grafton

  Grafton X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.724
  Trevlig tråd! Jag har också undrat hur en ny Rolex kommer att se ut om 30 år. Inga blekta vridringar i alla fall. Men den får ju inte vara hur shiny som helst, det kommer ju att se märkligt ut på en i övrigt nött och kantstött gammal klocka.
   
 19. Taxman

  Taxman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.903
  Era funderingar är säkert till viss del befogade men jag tror inte att man ska överskatta de nya vridringsinläggen förmåga att motstå åldrande. Det är få material som kan utsättas för ljus, fysisk nötning mm och inte förändras utseendemässigt. Hur det lirar med klockan i övrigt får väl tiden utvisa! :D
   
 20. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.646
  Från:
  Jymden
  Alla kvartsurverk tillverkas ju inte så de kan plockas isär och servas, men alla kvartsurverk behöver service förr eller senare, oftast senare. :)
  Hur ofta och vad det kostar/om det är möjligt, beror på urverk.
   
 21. M021

  M021 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.260
  Kul med Svenskt!
   
  Denke gillar detta.
 22. StrawberryFields

  StrawberryFields Sir Notalot

  Inlägg:
  3.170
  Från:
  Jordgubbsranchen
  Jag tror på min U2 från Sinn. Har man en klocka som är nästintill oförstörbar med ett ETA verk borde man kunna göra den livet ut.
   
  yonsson gillar detta.
 23. Tobias Eriksson

  Tobias Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.095
  För min del blir det min Speedmaster, första klockan jag köpte och den jag alltid önskat innan. Den kommer vara kvar!
   
  Ingenjören, fc2 och bubben67 gillar detta.
 24. Bjoerlin76

  Bjoerlin76 X-Wing Pilot

  Intressant tråd, men ser gärna fler bilder på dem klockorna som ni håller på!:)

  Min SubC kommer vara kvar resten av livet. Den ska vårdas som den ska men den ska även användas som den ska. Hoppas verkligen att den komma klara sig och fortsätta ticka på om 60 år.
  Trots att alla vet hur en SubC ser ut slänger jag upp en bild ändå.
  image.jpg
   
  Jimpa, David Eriksson och gurta_g gillar detta.
 25. Peter Hilmersson

  Peter Hilmersson Rebel soldier

  Inlägg:
  195
  Nu har jag den!! image.jpg
   
  Jimpa, Bjoerlin76, Mcgregor och 2 andra gillar detta.
 26. Chuck

  Chuck AT-AT driver

  Inlägg:
  6.148
  Kungen av detta måste ju vara Submariner 14060M, synd den inte produceras mer :(
   
 27. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.589
  Från:
  Hälsingland
  Mycket intressant det här, har haft samma tankar, och därför funderat en del på om min första "premiumklocka" ska bli en bättre beater? Ungarna kommer ju att till 90% komma igåg min Seiko Monster snarare än mina andra ur, och den har spår av många projekt (en lite svetsloppa sedan jag byggde nytt värmesystem i vårt nya hus osv) som påminner mig och gör mig glad.
  Samtidigt, eftersom jag använder denna klocka lite mer som en äkta beater än rätt många här så ser jag ändå möjligheten att den kommer att oåterkalleligt totalhaverera någon gång. Svårt.
   
 28. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.646
  Från:
  Jymden
  En SEIKO som havererar? Måste bli den första i så fall. Det lär ju inte direkt vara svårt att laga den om 50 år.
   
 29. Strindberg

  Strindberg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.589
  Från:
  Hälsingland
  Jag menar alltså ett rent "utsidesmekaniskt" haveri, då med även lätt havererad arm inuti.
   
 30. Magnlar

  Magnlar X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.058
  Från:
  Stockholm
  En Rolex med massprocerad 3135 verk! Som funnits sedan i slutet av 80 talet, borde vara den perfekta klockan att åldras med. Det lär inte vara något problem att reperera & serva 3135:an om 50-60 år... Kanske längre än så..
  SD är nog ett mycket bra alternativ, fast så är jag en Rolexnörd också :)
   
  StrawberryFields gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield