Laddar...
Erikson Urhandel

Nyinkommet vintage (och därmed sveriges största samling?)

Diskussion i 'Diskussion' startad av DrSbaitso, 2 april 2014.

 1. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso Gullan

  Inlägg:
  1.195
  Från:
  Uppsala
  Jag gillar inte riktigt vintage. Jag gillar att veta att det finns reservdelar om det skulle behövas, och att allt slitage är mitt eget. Men eftersom jag dras till det lite mer udda, och gillar när det är en smula färg så är det ändå 70-talarna som jag fastnar vid. Där fanns också en lekfullhet när det gäller design och komplikationer som inte riktigt finns idag. Eller så finns det det, bara att när man tittar tillbaka på klockor som spänner två decennier så finns såklart mer att välja på än vad man hittar på tillverkarnas hemsidor idag.

  Hursomhelst.

  En klocka som tilltalade mig starkt såg jag först i en "dagens klocka" tråd, och när den dök upp som ett bytesförslag i en säljesannons några månader senare så var jag tvungen att fråga om den var till salu. Efter lite förhandling så satt den till slut på min handled. En Tissot Seastar Navigator T.12 från 1969.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Med sin tvåfärgade tavla och dubbla kronor är den omedelbart iögonfallande utan att sticka ut för mycket. Blått är diskret och enkelt att matcha utan att bli för tråkigt. Den orangea sekundvisaren ger en liten liten extra färgklick och ett lite sportigt intryck. Något jag märkt först i efterhand är att jag av någon anledning tycks dras lite till den här boettformen också. Jag vet inte hur det kommer sig, men en vacker dag insåg jag att alla mina klockor såg ungefär likadana ut, tonneau-case med samma fasade bandhorn.

  [​IMG]

  Personligen har jag också en liten fäbless för klockbaksidor. Det är också lite svårt att förklara, men jag hoppas att jag inte är ensam. Eller så hoppas jag att jag är det. Jag har inte riktigt bestämt mig. Det är inte bara baksidan, såklart, men det finns klockor som jag har sålt för att de har så ful baksida, och det finns klockor som jag velat sälja, men behållt för att baksidan är så vansinnigt fin. Här blir man inte heller besviken.

  [​IMG]

  Den bananformade bågen längs klockan är också väldigt trevlig. Svår att återge på bild, dock.

  [​IMG]

  Sen har den ju givetvis saker som många klockor från eran också stoltserar med. Högt kupat plexi, och lo-beat verk som ger ett påtagligt mekaniskt intryck.

  [​IMG]

  Men sen har den några anakronismer också. Storleken är 42mm. Ganska standard med dagens mått mätt, men hur såg den ut i montern hos återförsäljaren på 60/70-talet när standardklockorna och till och med kronograferna mätte 34-36mm? Helt galet. Och helt fantastiskt.

  [​IMG]

  Den klarar också en närmare granskning bra. Kanske ännu bättre. Det är först då man inser att den har en ganska ovanlig komplikation, nämligen 24-h visning. Sekund- och minutvisarna rör sig alltså som vanligt, ett varv per minut respektive timme, men timvisaren rör sig bara ett varv per dygn. 12 på dagen är, ja, klockan 12, och midnatt, markerat 24, är klockan 6. Den mörkare halvan av tavlan markerar alltså natt, och den ljusa dag. Designen är således i första hand funktionell, och i andra hand estetisk.

  [​IMG]

  Det är också förklaringen till den andra kronan, och beteckningen "navigator". Med 24-timmarsvisning kan lokala tider visas entydigt enligt markeringarna på den vridbara innerringen, vilket ger nästa oerhört charmiga detalj - städerna. Varje tidszon är angiven genom en större stad.

  [​IMG]

  Reunion? (på Seychellerna - jag har redan kollat) Karachi? Noumea? Underbart! Och nu börjar vi närma oss det som gör mig riktigt knäsvag. Datumfönstret.

  [​IMG]

  Snyggt inramad med en upphöjd kromkant. Så långt är allting riktigt bra. Men sen skjuter den iväg i en orgasm av sagolikt. Innanför ramen fortsätter uppdelningen i ljust och mörkt, och formen är intre rektangulär, utan följer radiella och tangentiella linjer. Subtilt, men strålande. Och ännu bättre blir det med själva datumet där entalssiffran är större än 10-talssiffran. o_O. Titta igen, det är värt det.

  [​IMG]

  Den här asymmetrin återkommer i kronornas placering. Funktionellt, och personligt.

  [​IMG]

  Det som slutgiltigt tippar mig över kanten illustreras bäst med en lume-shot, här med lite assistans av en fotoblixt.

  [​IMG]

  Och där kom tårarna.
  Jag behöver nog inte förklara, men för er som bara läser texten och inte tittar på bilderna - de har alltså lagt lume bara på natt-halvan av tavlan. På samma gång så vackert och genialiskt. Jag hittar inte ord. Jag har aldrig sett något liknande.

  [​IMG]

  Ta en liten bensträckare här, och fundera över världen, livet, och vår plats i den.

  När jag köpte klockan kom den på mesh. Det var en ganska lyckad kombination, men meshet var lite sportigare än klockan, och jag trevade lite med olika band tills jag hittade ett läder som såg riktigt bra ut. Jag tyckte också att den funkade bra på nato, då den har nåt lite tool-watch över sig. Men jag har gärna orginallänk när sådan finns. Så vad göra? Ja, man köper en till. Nu som då för att få länken som saknades från start, och nu som då är det inte självklart att bara en ska bli kvar. Därmed har nog, som säljaren påpekade, förmodligen sveriges största samling Tissot Seastar Navigator T.12 med 24-timmarsvsining.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Den "nya" har allting som den gamla hade, och skicket är detsamma och får sägas vara väldigt gott för en drygt 40 år gammal klocka. Men den har åldrats med en väldigt härlig patina på natthalvan, och de kompletterar varandra bra. Jag har tyvärr inte mycket historia på någon av dem, men blir oerhört nyfiken på vad de varit igenom. Och medan jag våndas är det härligt att ha så mycket personlighet och charm i två så billiga klockor.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Sen kan jag inte ha postat allt det här utan att säga några ord om länken. Gay Freres? Check. Men helt ärligt så behöver någon förklara grejjen för mig. Den är precis lika rasslig som mina andra länkar från den eran. Den har ingen spännande design. Den har tissot-loggan lite ocentrerad på spännet, precis som andra Gay Freres-länkar till andra tillverkare. Är det bättre kvalitet? Är det något annat speciellt? Det är i alla fall orginallänk, den usla passformen på endlinksen till trots, och det är ingen nackdel att det är från en känd tillverkare. Frågan är bara om det är välförtjänt? Vad säger panelen?
  Tack för titten!
   
  parasec, Skari, Fixoflex och 88 andra gillar detta.
 2. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  28.651
  Från:
  Helsingborg
  Stort tack för att du delar med dig, riktigt trevlig läsning. Lume på bara natthalvan av tavlan är genialiskt.
   
  DrSbaitso, Sond och yonsson gillar detta.
 3. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.958
  Från:
  Yonssons källare
  Exemplarisk presentation av ett nytillskott
   
  Leben, DrSbaitso och yonsson gillar detta.
 4. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.823
  Från:
  Östersund
  Grymt!
  Suttit sedan halv fyra i morse med det inlägget eller :) ?
   
  DrSbaitso, eriksson850 och Jens gillar detta.
 5. Totte

  Totte Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  996
  Från:
  Skåne
  Vilket Epos, vilken klocka, vilket skick! Håller med jabla, natt-lume var en riktig höjdare.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 6. mrMyagi

  mrMyagi Sir Blabbermouth

  Inlägg:
  3.639
  Från:
  Lund
  Grymt tack för läsningen. Klockan var ju riktigt fin.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 7. Anfield

  Anfield Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  988
  det där var fan en riktigt cool klocka ! Grattis
   
  DrSbaitso gillar detta.
 8. wundlander

  wundlander Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.719
  Från:
  Stockholm
  Grrrrymt inlägg. Riktigt trevligt att läsa.
  Bra start på dagen. :)
   
  DrSbaitso gillar detta.
 9. Strindberg

  Strindberg Hedlund

  Inlägg:
  2.721
  Från:
  Hälsingland
  Generellt skriver jag inte "Grattis" i öppnings/presentationstrådar, oavsett klocka. Men det här var ju smått magiskt, orrhörd energi nedlagd i både jakten och presentationen.

  Grattis!!!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 10. john b

  john b Hedlund

  Inlägg:
  1.620
  Mycket fin rapport. Tackar.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 11. Guinness

  Guinness Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  688
  Från:
  Umeå
  Bra jobbat med presentationen, härligt att läsa varför klockan köps in. Speciellt på lite ovanligare klockor.

  Grattis!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 12. Konfettiregn

  Konfettiregn Liftwaffe

  Inlägg:
  48
  Från:
  Norrköping
  Härlig läsning! Du har inte funderat på att hänga på länken på den med finare tavla? Riktigt bra läder-kombo annars!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 13. theargonaut

  theargonaut Stig Helmers Mamma

  Inlägg:
  10.238
  Från:
  Sthlm
  Härligt inlägg och grattis till navigatorerna! Varit småsugen på den senaste, men slog aldrig till. Vi har väldigt lika smak verkar det som... Är vi samma person ;)
   
  DrSbaitso gillar detta.
 14. Anden

  Anden Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  509
  Från:
  Lund
  Vilken monsterpresentation! Grattis!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 15. k0nkas

  k0nkas Hedlund

  Inlägg:
  2.924
  Kul med natthalvan. Grattis!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 16. Mekmek

  Mekmek Stig Helmers Mamma

  Det där var fanimej en riktigt fin klocka. Tissot var riktigt starka på 70-talet. Härlig samling också, de ser ut att vara syskon allihop :)
   
  DrSbaitso gillar detta.
 17. meo_swe

  meo_swe Hedlund

  Inlägg:
  2.906
  Vilket inlägg! Vilket arbete bakom allt! Vilken samling! Och vilka klockor!
  Det var verkligen en massa småsaker som visade hur jävla genomtänkt de där klockorna var. Bara den lilla saken att datumskivan var blå/vit. Genialiskt!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 18. Anti

  Anti Rudi

  Inlägg:
  454
  Från:
  08a i Linkan
  Vilket inlägg! Sjukt bra skrivet och fina klockor du har, grattis!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 19. Jokkmokkswe

  Jokkmokkswe Cup of Jawa

  Inlägg:
  4.710
  Från:
  Byn
  Du har postat i fel forumdel!!

  Annars var det en stark berättelse och en intressant läsning.
   
  DrSbaitso och eriksson850 gillar detta.
 20. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.385
  Från:
  Stockholm
  Kul klocka och inspirerande läsning! Bra skrivet och älskar din beskrivning av datumfönster och andra detaljer.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 21. The Pell

  The Pell Rudi

  Inlägg:
  268
  Från:
  Göteborg
  Underbart inlägg! Tack för att du tog dig tid att dela med.dig! Och en helt ljuvlig dinka!

  Skickat från min D5503 via Tapatalk
   
  DrSbaitso gillar detta.
 22. Gummo

  Gummo Joker

  Inlägg:
  9.962
  Från:
  Stockholm
  Fina klockor. Grattis! Gillar principen att alltid köpa två av allting. Vill man kan man ta det ett steg längre och köpa tre av allt. Använda en, spara en och vaska en...
   
  theargonaut och DrSbaitso gillar detta.
 23. Stomatologen

  Stomatologen Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.929
  Från:
  Kiruna
  fint skrivet! Antar att du kommer bära den nya klockan framöver? :)
   
  DrSbaitso gillar detta.
 24. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.604
  Sådana här inlägg gör en glad, grattis till ditt arbete och naturligtvis klockan.
   
  DrSbaitso och Scaramanga gillar detta.
 25. don segundo

  don segundo Hedlund

  Inlägg:
  1.761
  Man kan inte annat än dras med i din entusiasm. Inspirerande beskrivning av hur designelement och sökandet efter något speciellt skapar magin i den här hobbyn - applåderas!!!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 26. Criss Cross

  Criss Cross Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.404
  Från:
  Stockholm
  Kul klockor och ett riktigt kvalitetsinlägg.
   
  DrSbaitso gillar detta.
 27. Scaramanga

  Scaramanga Stig Helmers Mamma

  Inlägg:
  8.290
  Från:
  Höga Kusten
  Bra skrivet och grattis till underbara klockor! Vilka trevliga detaljer de hade :)
   
  DrSbaitso gillar detta.
 28. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.556
  Fänglande beskrivning, härligt!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 29. JaTack

  JaTack Hedlund

  Inlägg:
  2.481
  Vilket inlägg, högklassigt! Tissot från denna eran är en favorit och Navigatorn är en riktig klassiker.
  Grattis till en snygg klocka och tack för en bra tråd!
   
  DrSbaitso gillar detta.
 30. Maro

  Maro Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.364
  Från:
  Varberg
  Tack för mycket bra läsning! Och till klockorna kan jag bara gratulera!! Men baksidorna på Seikona? Bara att sälja:)
   
  DrSbaitso gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield