Laddar...
Nymans Ur 1851
Stäng notis
Du har väl inte missat KS julfest?

Den årliga julfesten planeras för fullt, och går av stapeln den 13/1 kl 18:00 i Stockholm.

Hoppas att vi ses där!

Mer information i tråden >>

Nytillskott - upprustning?

Diskussion i 'Diskussion' startad av HolyCrap, 12 juni 2013.

 1. HolyCrap
  Trådstartare

  HolyCrap Rebel soldier

  Inlägg:
  179
  Har fått nytillskott till familjen! Min far var på besök och efter att ha hört om att mitt klockintresse tagit fart så presenterade han en gammal klenod för mig som jag gladeligen adopterade. Inget spektakulärt, men nog så intressant (åtminstone för mig!).

  En Seiko automat, nr 7009-8210-P. Har googlat lite och förstått att 7009 är urverket, men har inte hittat någon information om just den modellen. Serienumret börjar på 98 vilket vad jag förstått innebär att den är tillverkad 19X9-08-XX. Kanske 89?

  Vidare upplysningar efterlyses!

  Stål, djupblå vacker tavla med siljerfärgade index. Dag och datum. Dag verkar finnas både på engelska och tyska. Den stod på "DIE" (som i Dienstag) när jag fick den men växlade till "WED" när jag försökte ställa den. Vet inte riktigt hur det funkar men vore coolt att ha den på tyska.

  Den verkar gå fint efter att ha fått lite fart, dock ger rotorn lite ljud ifrån sig. Viss smuts eller kanske rost på huset, trots att den påstår sig vara rostfri. Armbandet är ej original. Glaset är tyvärr rätt repigt.

  Skulle mer än gärna lämna in den på service. Någon som kan tipsa om vart man kan vända sig för det i Stockholmsområdet?

  Och så bilder såklart:

  [​IMG]
  Glaset ser mycket värre ut på bilden, i verkligheten är reporna mindre uppenbara. Försökte ta en bild som framhäver den vackra blå färgen.

  Tavlan säger "Seiko Automatic" och "17 Jewels".

  [​IMG]
  Å så baksidan.

  /P
   
 2. mrMyagi

  mrMyagi Sir Blabbermouth

  Inlägg:
  3.639
  Från:
  Lund
  har också en seiko familjeklenod, ägts av min farfar, pappa och nu min =)
   
 3. aleks

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.989
  Fan, najs. Är ju på jakt efter nåt liknande asså. Diggar blåa urtavlan stenhårt.
   
 4. Micke B

  Micke B Sweet cheeks

  Inlägg:
  1.154
  Dagskivan snurrar två snäpp varje datumväxling. Så om du vill ha på tyska snurrar du helt enkelt fram till det och sen sköter den sig själv. Om det nu fungerar som det ska...
   
 5. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.346
  Från:
  Stockholm
  Polera upp glaset, byt ut länken mot ett skinnarmband eller ännu hellre ett Nato i passande färg, så blir det en riktigt trevlig klocka!
   
  Scaramanga gillar detta.
 6. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.316
  Från:
  Gbg
  +1
   
 7. HolyCrap
  Trådstartare

  HolyCrap Rebel soldier

  Inlägg:
  179
  Aha. Låter smart. Jag lyckades ju byta till engelska på något sätt så det ska nog gå att byta tillbaka då.

  Skinn eller Nato säger du. Kanske båda? Vilken färg på skinn skulle passa bäst? Lutar lite åt svart kanske.

  Vet du var man kan få glaset polerat? Skulle också vara trevligt om man kunde få insidan servad.

  /P
   
 8. Donkii

  Donkii Boushh

  Inlägg:
  10.817
  Från:
  Östersund
  100-150kr på ett nato i valfri färg, polerings tips kan du hitta under forumdelen Hemslöjd, modd och fix. Gällande servicen så är det en klocka de allra flesta Seiko återförsäljare bör kunna serva och för den delen också polera om du önskar det :)

  Lycka till!
   
 9. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.489
  Från:
  Jymden
  Loggan vid kl 6 på urtavlan försvann i början av 80-talet, så den är från 1979. Inte möe värde i klockan (några 100), men fin är den! Grattis!

  Edit: Jag kan ju lägga till lite info;
  Loggan visar att klockan är tillverkad i Daini fabriken. På 60/70-talet hade Seiko två olika fabriker som tillverkade klockor.

  Man kan inte direkt säga att den ena fabriken var bättre än den andra. Modellerna var uppdelade mellan fabrikerna, men Grand Seiko (Seikos "handgjorda tävlingsmodeller") tillverkades av båda fabriker. Tidigt 80-tal bytte Daini-fabriken namn och inriktning till att tillverka urverk istället för hela klockor och 1997 bytte de namn igen till Seiko instruments inc (SII).

  SII tillverkar idag urverk som säljs till andra klockmärken. Det är "samma" urverk som sitter i Seikos egna klockor, men de har andra benämningar 6R15 heter exempelvis SII NE15.
  Många tror att Seikos urverk sitter i enbart Seikos, men så är ju inte faller. J-sports (säljs i USA) och Pulsar är exempel på två andra klockmärken som har urverk från Seiko.
   
 10. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.346
  Från:
  Stockholm
  Du köper en tub PolyWatch på Urtid (50 spänn?) eller Claes Olson, tar en bit bommulstrasa och polerar/gnuggar tills det blir fint.
  Jag hade nog satt på ett rött Nato och fått en färgglad sommarklocka!
  (Länken ser inte ut att passa och är med stor sannolikhet ej orginal).
   
 11. gruby

  gruby Dexter Jettster

  Inlägg:
  2.526
  Grattis och förvalta den väl!
   
 12. HolyCrap
  Trådstartare

  HolyCrap Rebel soldier

  Inlägg:
  179
  Tackar. Kikade runt lite på Nato men kom fram till att jag nog gillar läder bäst, i alla fall på den typen av klocka (förutom länk, men inte denna gång). Kontaktade en urmakare som skulle ta en titt och se vad det kunde tänkas kosta att serva den.

  Tack för fantastisk information! Att klockans värde är av ringa storlek var jag rätt säker på men jag gillar den. Intressant det där med loggan, som 79:a så kvalar den ju till och med in som vintage!

  Som du säger så är länken inte original. Den är 18mm och klockan vill ha 20 så den sitter riktigt dåligt. Tror det är från en gammal Casio digitalare.

  PolyWatch var svårare att få tag på än jag trodde. Classe tycks inte ha den och på Urtids hemsida går den inte att beställa för tillfället. Ovan nämnda urmakare konstaterade dock att det är mycket sprickbildning runt hela glaset, så även om jag skulle kyckas polera upp den ovan på så kommer det fortfarande se illa ut runt kanten. Han skulle även kolla pris på bara ett glasbyte. Det lär visserligen kosta minst 2x om inte 3x eller mer av klockans värde, men jag anser att en klocka som denna förtjänar att leva länge till.

  Tror som sagt att det blir läder snarare än Nato. Frågan är, blått eller svart?

  Tackar! Ska förhoppningsvis kunna ha den ett bra tag framöver. Den kanske inte är värd mycket rent monetärt, men den är fin så det räcker och en "familjeklenod" så jag ska ta väl hand om den.

  /P
   
  gruby gillar detta.
 13. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.218
  Från:
  Sthlm
  En liten RÖD (inte den gula) tub som heter Displex, brukar finnas på Classes eller Kjell & kompisar, för ca 50 spänn.
   
Mårtenssons ur Brookfield