Laddar...
Erikson Urhandel

Olika stift beroende på länk/rem?

Diskussion i 'Diskussion' startad av manekin, 23 juli 2016.

 1. manekin
  Trådstartare

  manekin Rebel soldier

  Inlägg:
  98
  Hej!
  I våras köpte jag en Certina som jag till sommaren växlade bort länken på till ett somrigare gummi. Under fotbolls-EM (när Polen åkte ut mot Portugal) vevade förbannad i luften så att stiftet "slet sig från bandhornen. En gång ingen gång tånkte jag tills jag började bada och såklart började nojja lite för att tappa klockan.
  Ha under dagen ryckt lite i gummit å visst lossnar bandet med stiftet ur bandhornet.
  Det är väl inte så att man måste ha en annan typ av stift än de som följde med till länken?
  Mvh manekin
   
 2. BoEtt

  BoEtt X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.606
  Från:
  Örebro
 3. Martin Lovasz

  Martin Lovasz X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.763
  Från:
  Göteborg
  Kolla så att hålet i hornen är stora nog för stiften så inte stiftet bara ligger i den yttersta delen av hålen eller är för tunna och ligger löst i hålen.
   
  yonsson gillar detta.
 4. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.695
  Från:
  Jymden
  Du kan ju köpa raka stift utan skuldror om du är nojig. Då kan inte bandet fastna i bandstiftens skuldror.

  image.jpeg
  Eller så gör du som gjorde under badsemestern, alltså drar ett paracordband mellan bandstiften och klockan och drar det runt handleden. Då sitter klockan kvar även om ett stoft går av eller om bandet går av.
   
  Senast ändrad: 23 juli 2016
  BoEtt, Seikosthlm, Kejsaren och 4 andra gillar detta.
 5. Ja. Det skiljer mellan stift till din länk och gummi/läder. De till länken är kortare med rundade spetsar. De till band är längre och har raka kanter. De hoppar inte ut lika lätt. Besök din ad och köp rätt stift.
   
  nissehult gillar detta.
 6. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.009
  Från:
  Sthlm
  Om man vill köra gummiband, så är ett tips att inte ha så tjocka bandstift att gummit kniper åt tajt runt dem. Sitter stiften tajt i gummit, är det lättare att stiften följer med vid lite våldsamheter.
   
  Weasel och yonsson gillar detta.
 7. Det är om man har fel stift det kan vara smart. Köper man rätt stift som är längre och med raka ändar så är sannolikheten minimal och man slipper oroa sig. Jag byter alltid stift när jag swappar mellan länk och band, originalstift. Absolut inget man ska snåla med är min åsikt. Dumsnålt att inte köpa sig några uppsättningar bra stift när man lägger multum på klockor. :)
   
  nissehult, jabla och yonsson gillar detta.
 8. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.876
  Från:
  Helsingborg
  Känns skönt om klockan sitter kvar även om endast ett stoft gått av. :D ;)
   
  yonsson gillar detta.
 9. manekin
  Trådstartare

  manekin Rebel soldier

  Inlägg:
  98
  Oj, tack för många bra svar! Raka stift it is!
  Parachordtrixet känns lite overkill på en klocka för någon tusenlapp :) men kör jag med dyrare på så är det guld!
   
 10. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.153
  Varför har man inte de längre och med raka kanter till länk?
   
 11. Längre med raka kanter just för att de inte ska hoppa ur med band.

  Med länk blir dessa stift jättesvåra att få bort, helt onödiga då inte länken är flexibel/ihoptryckbar, där har man kortare och rundade ändar för att kunna få loss/på den lättare.
   
  Senast ändrad: 24 juli 2016
  nissehult och BoEtt gillar detta.
 12. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.153
  Jo, det låter logiskt i och för sig. Men det känns som att man skulle kunna göra länkarna så att de passar de längre stiften bättre (större/längre "öppning" på länken.
   
 13. Jag förstår inte alls vad du menar. Det finns ingen anledning att ändra något på länkar för att få längre stift att fungera lättare. Det finns ingen chans att felfria kortare länkstift hoppar ut med länk på, däremot med länkstift på gummi/läder är risken större. Kör man rätt stift behöver man inte fundera så mycket. Kostar knappt något. :)

  Jag har inga splitternya originalstift av båda varianterna att jämföra. Men ett nytt stift för band (till höger), och ett begagnat stift för länk (till vänster), får duga. Båda är Breitling och 20mm luggbredd. Omega brukar också se likadana ut. Stiftet är för länk är den gamla designen, men är exakt lika lång som motsvarigt stift man köper idag. Här ser man tydligt skillnaden på stiftens ändar och att längdskillnaden är mycket märkbar.
  DSCN9789.jpg

  Ps. Nya generationen länkstift (iaf från Omega och Breitling) har exakt samma design som bandstiftet till höger, men är kortare och med rundade ändar precis som mitt gamla.
   
  Senast ändrad: 24 juli 2016
  frere och nissehult gillar detta.
 14. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.153
  Bra jämförelsebild. Jag förstår att fördelen med det kortare länkstiftet är att det är lättare att ta av med en länk på. Fördelen med bandstiftet är att det inte lossnar...

  Kanske är jag för naiv, men jag förstår inte varför klockbranschen inte kan produktutveckla länkarna så att de enkelt kan användas med bandstiften, istället för att kräva speciella länkstift. Det hade gjort det lättare för oss konsumenter - men dragit in lite mindre pengar till tillverkarna...
   
Mårtenssons ur Brookfield