Laddar...

Omega Constellation Manhattan - en klassiker

Diskussion i 'Vintage' startad av Rozzy, 27 januari 2016.

 1. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  8.929
  Från:
  Stockholm
  -”I’m affraid I have to correct you there sir. It is not Gerald Genta who has designed the Manhattan”

  Mannen jag kände mig tvungen att rätta var föreståndaren för Londons kanske största klockaffär, ”Watches of Switzerland” på Regent Street i tre våningar med shop in shop med ALLA stora märken som Lange, VC, AP, vintageavdelning samt även Omega. En fantastisk affär. Föreståndaren var en elegant herre i sextiårsåldern som enligt egen utsago arbetat med klockor sedan sjuttiotalet. Han borde alltså ha vetat bättre.
  Watches_of_Switzerland_C04_Exterior_slideshow_large.

  Så här var det, förra hösten åkte jag med familjen över till London för en minisemester. En dag fick vi erbjudande om barnvakt och jag och frun gick så själva ner på stan. Som sig bör klädde vi oss snyggt som sig bör i en världsstad. När vi klev in på World of Switzerland blev vi snart välkomnade utav föreståndaren som erbjöd sig att visa oss runt. Hos Lange förklarade han hur fantastisk han tyckte att deras Lange One var med dess omissigenkännlig klocka. Storheten med sådana modeller som de som vet känner igen vid den hastigaste glimten. Jag höll med och testade föreståndaren med att snabbt blotta min handled varpå min Royal Oak Jumbo satt (min fru bar en vitgulds Juvenia med en massa briljanter). Mycket riktigt kunde han uppfatta vilken klocka det handlade om. Då kom samtalet in på Gerald Genta och hans ikoniska klockor. Det var då han bland annat rabblade upp Manhattan som en av Gentas verk. Jag förklarade att Genta visst hade medverkat på några Constellation, men inte Manhattanmodellen. Jag hade nämligen nyligen läst om Genta och hans designer genom en intervju med hans änka; http://www.fratellowatches.com/gerald-genta-it-even-gets-better/


  5620. constellation-c.
  Där hade det fastslagits att Genta låg bakom Pie panen tef 168.005 samt, C-shape ref 168.009 och några fler sextio och sjuttiotals modeller. Jag upplyste föreståndaren om att Manhattan modellen var en ung kvinna som hade designat, dock kunde jag inte vid tillfället inte hennes namn. Om han accepterade detta? Ingen aning, men artig som han var samt att kunden alltid har rätt så protesterade han inte utan sa att han skulle undersöka detta vidare. Förmodligen så förstörde jag ett av hans och deras försäljningsargument för klockan!


  Constellation
  Den första Constellation kom 1952 och var en ny modelllinje för att uppmärksamma och fira Omegas stora framgångar i Observatorie-klock tävlingar som hölls på den tiden. Klocktillverkarna tävlade om att ta fram dom noggrannaste klockorna. Constellation blev Omegas premiumlinje och de allra flesta klockorna var kronometercertifierade. På baksidan på locket är en bild på ett observatorium (Cupola of the Geneva Observatory) och åtta stjärnor som representerar åtta olika priser Omega vunnit i tävlingarna. Det finns en uppsjö av olika Constellation modeller från 50-, 60- och 70-talet som väl följde tidens design. År 1982 introducerades en ny Constellation som var helt olik alla modeller före; Manhattan.
  IMG_6135.JPG

  Constellation Manhattan
  1982 presenterades alltså den första Manhattan som likt Girard Perregaux Laureato bara släpptes med kvartsverk. Det var en tunn smidig och elegant klocka med integrerad länk och kom ursprungligen i two tone (stål/guld) och enbart stål. De fyra karaktäristiska klammrarna hade ursprungligen en viktig roll i klockans konstruktion och höll ihop klockan. Iden hade de fått då de ville ha ett stort glas som skulle täcka större delen av klockan. Sifferindex placerades på undersidan av glaset och iden med fastsättningen med klammorna kom från en badrumsspegel och dess montering.

  20119-5.
  Skärmklipp2.PNG IMG_9740 (002).JPG

  Designern då? Det är nämligen Carol Didisheim. Hon fick jobb hos Omega som nyexaminerad smyckes designer från School of Decorative Arts of Geneva. Ganska omgående fick hon uppdraget att ta fram en ny Constellation som skulle återspegla dåtidens tunna eleganta klockideal. Detta var 1981 och Didisheim var 26 år gammal. 1982 presenteras den nya Constellation Manhattan. Didisheim lämnade Omega ganska snart efter att klockan presenterades och blev frilansdesigner. Hon kunde aldrig ana att hennes design skulle leva så länge.
  Skärmklipp3.PNG
  http://omega-constellation-collectors.blogspot.se/2010/08/genius-and-serindipity-behind-omega.html


  Manhattan genom åren
  Manhattan är alltså en 35-årig design. Modellen har uppdaterats vid tre tillfällen vad gäller designspråket, men designen är fortfarande omissigenkännlig.
  big manhattan ad.

  Redan 1985 kom den första uppdateringen. Det stora glaset försvann och en glasring med romerska index ersatte. Klammorna/klorna förlorade sin mekaniska roll men behölls ur designperspektivet. Klockan kom då även med automatverk (dessa är i förhållande vis väldigt få och rätt ovanliga att finna idag).
  FullSizeRender (003).
  Min klocka.


  auktionsvara_102824_stort. 0.
  Uggla. Bandinfästning som kanske inte är hundra med avseende på designen. Väldigt åttiotal.

  1995 kom nästa uppdatering. Fetare klammor och ny tavla och visare, från baton till dauphine. Om vi skall vara noggranna så slutade Omega kalla denna modell Manhattan nu, utan namnet är bara Constellation.

  IMG_0099.JPG


  År 2003 – the Double Eagle. Constellation än modernare och fetare bokstavligt och får tilläggsnamnet ”Doubble Eagle”. Klammorna fetare, storleken på herrsidan kliver upp till 38 mm, en riktigt stor kronograf släpps.
  19994-1.

  Manhattan – kända bärare
  Cindy Crawford har länge varit en ambassadör för Omega och speciellt för Manhattan. Perce Brosnan. Robert Wagner, skådis och playboy.
  Cindy Crawford and Omega. SetRatioSize609500-omega-watch-cindy-crawford-20030923Lon-23-highres-04. 52224424. Skärmklipp.PNG

  Mikhail Gorbachev när han var i hetluften sportade en helguldare i sann kommunistisk anda – respekt!
  mikhail-gorbachevConnie.  Personlig relation till Manhattan
  Manhattan är en modell som jag länge känt mig kluven till. Den känns väldigt tidstypisk åttiotal (speciellt i TT) och jag har länge avfärdat den som ful. När jag sedan skaffade min Audemars Piguet Royal Oak så fick jag en helt ny syn på klockor som var mindre bulkiga, mer eleganta, skönheten med tunna klockor, integrerade länkar och så vidare. Jag fick plötsligt upp ögonen för Manhattanmodellen och insåg att den hade många kvalitéer som den delade med Royal Oaken och andra så kallade Lyx-sport modeller (PP Nautilus, GP Laureato, IWC Ingenieur, VC 222/Overseas, Piaget Polo med fler). Snart började jag leta efter en helståls Manhattan till min fru som fattat tycke för min Royal Oak och dess tunna elegans och där klocka och integrerade länk bildar en snygg helhet. Jag hittade en fin gammalt herrur (33 mm, 6,3 mm tunn) i bra skick, en kvarts. En perfekt storlek för en något tunnare handled eller en modern kvinna;
  PYdGM8g.

  Hon älskade klockan och likaså gjorde hennes vänninnor. Efter att jag sett den på henne växte designen mer och mer hos mig. Till slut blev jag sugen på att testa själv. Först hittade jag en ref ST 1512.40.00 (1995-2003) full set safe queen. Även denna kvarts och 33 mm, men i den uppdaterad versionen efter 1995 som innebär lite fetare klämmor, dauphine visare mm. Fantastiskt skick, jättevacker detaljerad tavla, bra AR etc.Storleken fungerar men känns trots allt lite liten på min 18 cm handled. Denna kommer få gå vidare nu när jag hittat en ref . ST 368.1075. Denna är 35 mm och 7,6 tjock. Inuti tickar Omegas kaliber 1111 som är baserat på ett ETA 2892-2. Klockan är kronometercertifierad, tavlan är lite silver/champagne färgad stardust. Display back. Visarna är ganska mörkt blåa. Denna ref kom 1985 och är ungefär samtida med min frus.
  FullSizeRender.

  Idag
  Constellation är idag fortfarande väldigt populär i Asien och har sin största marknad där. Här hemma tror jag att modellen framför allt står sig starkt bland kvinnor. Klockan är ju ett smycke med sin vackra integrerade länk. När Omega nu lanserar sin nya Globemaster så hämtade man ett namn som användes i USA i stället för Constellation som då var upptaget. Globemastern är en Constellation men fick ett nytt namn då Omega inte vill röra sin framgångsrika ”Manhattan”.

  Från att ha sett modellen som en gammal åttiotals dinosaur har min syn gått till att det faktiskt är en väldigt snygg klocka som är väl överkomlig i lyx-sport segmentet. Klockan med dess vackra länk är i sin helhet ett riktigt smycke som sitter väldigt skönt under manschetten.

  FullSizeRender (009). FullSizeRender (005). FullSizeRender (007).

  //Rozzy
   
  Senast ändrad: 21 juli 2018
  Radiumpassion, Beo, Joakim och 71 andra gillar detta.
 2. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  8.929
  Från:
  Stockholm
  Lite mer bilder och jämförelser;

  IMG_0070.JPG IMG_0065.JPG IMG_0095.JPG IMG_0096.JPG IMG_0098.JPG IMG_0091.JPG IMG_0090.JPG IMG_0089.JPG IMG_0088.JPG IMG_0086.JPG IMG_0084.JPG IMG_0081.JPG
   
  Beo, Radiumpassion, WatchIT och 37 andra gillar detta.
 3. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  7.486
  Från:
  Södra Hälsingland
  Grymt! Tack för läsningen!
   
  Rozzy gillar detta.
 4. theargonaut

  theargonaut Diamant Premium

  Inlägg:
  13.248
  Från:
  Sthlm
  Grymt @Rozzy ! Mycket trevligt inlägg och grattis till klockan! De sista bilderna i första inlägget, och din text, får mig att förstå vad det är att gillas med den. Underbart att få känna lite av det där suget efter en klocka, så stort tack för det :)
   
  Rozzy gillar detta.
 5. Hr_Proos

  Hr_Proos Guld

  Inlägg:
  4.490
  Uppsatsnivå igen och superintressant! En tackar!
   
  Rozzy gillar detta.
 6. Singular

  Singular Silver

  Inlägg:
  2.209
  Kvalitetsinlägg!
   
  Rozzy gillar detta.
 7. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  4.719
  Kvalitetsinlägg!!! :) ..å Didisheim är ju ett sånt där Schweiziskt släktnamn som dyker upp i var å varannan klockfirma...
   
  Aurum och Rozzy gillar detta.
 8. aosehus

  aosehus Silver

  Inlägg:
  1.852
  Från:
  Zürich
  Mycket bra!
   
  Rozzy gillar detta.
 9. Bozz

  Bozz Tantal

  Inlägg:
  561
  Intressant presentation med fina bilder :omega::)
   
  Rozzy gillar detta.
 10. Pelarn

  Pelarn Platina

  Inlägg:
  5.397
  Tackar, riktigt trevlig läsning!
   
  Rozzy gillar detta.
 11. JesperO

  JesperO Silver

  Inlägg:
  1.969
  Har precis förstått definitionen av ett kvalitetsinlägg....
  Grymt!
   
  Rozzy gillar detta.
 12. Odi et Amo

  Odi et Amo Titan

  Inlägg:
  145
  Kul läsning!
   
  Rozzy gillar detta.
 13. Nicklas.S

  Nicklas.S Silver

  Inlägg:
  2.206
  Tack för en trevlig läsning. Jag köpte denna Manhattan ny 1982 för 5400 kr. Snyggaste modellen med glaset över bezel.
  Tyvärr sålde jag den för några år sedan.
  03.JPG
   
  Senast ändrad: 16 december 2017
  Icaras och Rozzy gillar detta.
 14. Mforce

  Mforce Guld

  Inlägg:
  4.213
  Grymt inlägg och grymma klockor.
  Har varit smått sugen på en ett tag.

  Tack!
   
  Rozzy gillar detta.
 15. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  8.929
  Från:
  Stockholm
  Kostade den 5400kr för kvarts i stål? Mycket pengar då!
   
  Kvisten gillar detta.
 16. Nicklas.S

  Nicklas.S Silver

  Inlägg:
  2.206
  Är osäker på om det var 82 eller 83, men 5400 kr kostade den. Köpte en Speedy Pro ungefär samtidigt och den kostade 4900 kr.
   
  Icaras och Rozzy gillar detta.
 17. Chuck

  Chuck Diamant Premium

  Inlägg:
  10.116
  Från:
  Wiz made
  Tack för fantastiskt inlägg, intressant!
   
  Rozzy gillar detta.
 18. Greven

  Greven Guld

  Inlägg:
  4.244
  Tack! Intressant. Jag har börjat se på Manhattan på ett annorlunda sätt efter ditt inlägg. Bra där!
   
  Rozzy gillar detta.
 19. Starship

  Starship Tantal

  Inlägg:
  531
  Välskrivet som alltid Rozzy. Nu vill jag också ha en Connie i klocklådan eller kanske på min frus arm.
   
  Rozzy gillar detta.
 20. Camo00

  Camo00 Diamant

  Inlägg:
  7.893
  Från:
  Malmö
  Tack för ett mycket läsvärt inlägg!
   
  Rozzy gillar detta.
 21. krämbulle

  krämbulle Alltid sugen på inköp

  Inlägg:
  5.524
  Älskar dom här posterna - kvalitetsinlägg!

  Och älskar ditt genuina intresse för ur och dess historia. Samt att du alltid går dina egna vägar, och köper sånt som jag aldrig ens skulle överväga!

  Tack för underhållning och utbildning!
   
  Rozzy gillar detta.
 22. Hallis

  Hallis Brons

  Inlägg:
  953
  Från:
  Stockholm
  En Manhattan vill jag ha! Vad ska man betala för en stålis 35mm? Prisspannet känns aningen spretigt!
   
 23. jerka2.0

  jerka2.0 I can Jive! Friends Of KS

  Inlägg:
  5.512
  Från:
  Stockholm
  Tack för fint inlägg, kommer inte ur sängen för alla fina poster.
  Brorsans fru har en sådan av herrmodell, vrålsnygga.
  /j
   
  Rozzy gillar detta.
 24. Rozzy
  Trådstartare

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  8.929
  Från:
  Stockholm
  Kul!
  Svårt att säga var de ligger, priset spretar som du säger. Automat 4-12 tkr och kvarts 3-10?
  @Jokkmokkswe kanske vet?
   
  Hallis gillar detta.
 25. Syven

  Syven Brons

  Inlägg:
  965
  Viket kvalitets inlägg!
  Har någon form av hat kärlek till modellen.
  Ibland tycker jag den är skit ful men oftast är den bara helt grym.
  Måste nog hitta en någon gång.
   
  Rozzy gillar detta.
 26. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  37.819
  Från:
  Helsingborg
  Tack för lektionen!
  Väldigt trevlig läsning.
   
  Rozzy gillar detta.
 27. Dubbelgubben

  Dubbelgubben Plast

  Inlägg:
  45
  Tack för ett bra inlägg! Kan tillägga att om man vill ha en quartz uggla så kan man sikta på en temperaturkompenserad med 1445 verket. Dessa är mer high end quartz +-20 sek/år typ. Trevlig helg o tack igen för läsningen, blev sugen på en med stora glaset nu!
   
  Pictor och Rozzy gillar detta.
 28. Jockinho

  Jockinho Diamant

  Inlägg:
  8.730
  Från:
  Motala
  Tack! Gillar den där modellen starkt, både ny som äldre. Härlig läsning en söndagskväll :)
   
  Rozzy gillar detta.
 29. Har sparat att läsa detta inlägget. Nu kom kvalitétsstunden. Tack för en underbar läsning.
   
  Rozzy gillar detta.
 30. Jokkmokkswe

  Jokkmokkswe Cup of Jawa

  Inlägg:
  5.007
  Från:
  Byn
  Den klassiska pie-pan från 50-talet till tidiga 60-talet är väl vad man tänker när någon nämner constellation. Fast de nyare constellation får bra mycket mindre uppmärksamhet förutom just i Asien där de är superpopulära. Dagens Constellation har rötterna från 1982, året Sony och Philips lanserade Compact Disc, Argentina krigade med England, E.T. visades på biograferna och samma år som undertecknad föddes. Kan med gott samvete säga att det är en klassiker.

  Spektrumet är från supertunna Manhattan till de ny ganska fläskiga Double Eagle.

  Constellation`95 är nog valet till en flickvän/sambo/fru då de ÄR klockan för den medvetne. Ingen fläskig dykar-sub, inget på läder, utan en helt unik diskret klocka med integrerad länk som sitter lady like. Sedan just valet, pärlemotavla, diamant, guld och you name it i princip så funkar den i alla läger ( glöm inte den helt vanliga S/S)
   
  Bozz, Gummo och Rozzy gillar detta.
Mollstedt