Laddar...
Nymans Ur 1851

Omega Planet Ocean 42 mm Cal.8500 - kort recension

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Isodor, 17 augusti 2013.

 1. Isodor
  Trådstartare

  Isodor Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.249
  Från:
  sthlm
  Har nu levt med denna klocka ca 6 månader och tänkte att det kunde vara intressant att dela med lite korta tankar för de som kan tänkas vara intresserade.

  [​IMG]

  Kort info:
  Omega Seamaster Planet Ocean 232.30.42.21.01.001
  Urverk: Cal. 8500
  Boettstorlek: 42 mm
  AD-pris: Ca 45 000 SEK.

  När jag valde denna klocka som skulle bli vardagsbeater så var jag ute efter vissa kriterier:
  1) En klocka som passar bra i vardagen och man inte kommer tröttna på
  2) Ej för stor, måste vara bekväm
  3) En design som ej sticker ut, ut mer åt något som kan anses bli "klassiskt"
  4) Ett bra urverk
  5) Något modernt (ej vintage)
  6) En rimlig prisklass där man får så mycket "bang for the buck" som möjligt

  Nu är dessa kriterier självklart väldigt personliga vart man landar men detta var vad jag utgick efter. Jag tror det kan vara en bra idé att göra en sådan lista innan jag väljer en klocka, så man inte tröttnar eller känner att man måste byta efter 2 veckor. Jag gillar tanken att man försöker bära med sig fina klockor genom livet och för att sedan eventuellt gå vidare inom familjen.  Användande) Jag har relativt tunn handled och kan absolut inte bära upp mer än 42mm utan att det ser oproportionerligt ut. När jag intresserade mig för denna klocka visste jag att den var tjock (14,5mm), Rolex Submariner mäter t.ex 12.8 mm och är 40 mm i diameter, så denna är väldigt stor i jämförelse med den klassikern.

  Efter prövande så ansåg jag dock att klockan satt väldigt bekvämt mot handleden, men med storleken den besitter anser jag den vara exakt "max" av vad jag skulle kunna bära.

  Det tog säkert en månad innan jag vande mig med storleken, jag touchade dörrkarmar och diverse saker då jag var inte vann med tjockleken på klockan. Dock något som är inga problem nu, vanesak helt enkelt.

  Länken fungerar väldigt bra enligt mig och tycker den smälter bra in på klockan i sin hel het. Jag har testat med gummi men tyckte att den tappade lite av sin charm på något vis.
  Förkortning av länken kan göras, och jag har lyckats få den sitta utmärkt på mig, men jag har läst en del folk som tycker att det ej finns tillräcklig med finjustering av länkbitar för få den sitta "perfekt", detta är kanske något man bör pröva ut först. Dock så vet jag ej hur pass kräsna dessa personer är, men för mig sitter den bra.
  Det går även att dra ut en extra bit av länken för t.ex dykning som gör det ett par centimeter större, antar det är designat för dykning när man t.ex har våt/torr-dräckt eller liknande på sig. Inget nödvändigt för kontoret, men funktionen finns där och det är något en dykklocka ska ha i mitt tycke.

  Urverk/funktioner) Klockan besitter Omegas "in-house" cal.8500. Kort info är att det är 60h gångreserv (väldigt bra), 25 200 BPH (vanligaste är nog 28 800) vilket gör att visarna flytar något långsammare, detta var något som var ovant för mig första gången men nu har jag vant mig vid detta och inget jag tänker på längre.
  Jag får hänvisa mer till Undersköterskan utmärkta recensioner och ingående utlägg, men urverket har fått väldigt goda omdömen av folk och experter och Omega lämnar 4-år garanti vilket jag får anse vara över standard ( ca 2 år ) och det är bra. Värt att nämna är dock att det ej finns quick-set för datum utan det är jumping hours som gäller, som är dock en trevlig funktion, men detta är ovanligt bland "finare klockor" och en hel del klagar på att det saknar denna funktion, får se om Omega utvecklar urverket vidare på lägger till detta.
  Bild på hjärtat, dock något skymd:
  [​IMG]

  Design/mtrl) Omega är ju omtalade för spotta ut sig väldigt många varianter av samma modell för det ska finnas något för alla. Jag ville ha det cleant och köra på vanliga vitgulds index, finns t.ex med orange siffror annars.
  [​IMG]

  PO8500 har en keramisk bezel vilket är väldigt bra då den tål repor m.m på ett utmärkt sett.
  Personligen älskar jag grått och en anledning för jag valde denna klocka var den fina gråa färgen.
  Jag gillar faktiskt inte tidigare PO 2500 som har en svart bezel, dock finns det vissa som föredrar det.

  Urtavlan tror många är svart, men det är svart/grå och är inte slät, den skiftar lite i nyans mellan svart/grå, vilket får väl anses levande och trevligt. Jag föreslår att man kikar på detta IRL för att få ett korrekt omdöme.

  En annan sak jag uppskattar är att datumvisaren är i samma färg som urtavlan, ibland har jag riktigt svårt för klockor med mörka urtavlor och vita datumvisare med svart text, föredrar svart datumvisare med vit text. Undantaget är dock Rolex med deras bubbla som passar bra med vitt (personlig smak). Finns många finare klockor där jag tycker tillverkarna bör fundera på om inte man ska ha datumskivan i samma färg som urtavlan.

  Boettformen är något jag gillar hos Omega, jag gillar linjerna som inte är helt raka utan mer strömlinjeformade, och man har valt utmärkt (i mitt tycke) mellan polerade ytor, borstade samt matta ytor.

  Denna klockan har också en omtalad helium-ventil som kan i princip bara användas och du ska sitta i en tryckkammare. Den sitter belägen vid kl 10 och där sticker en krona ut. Designmässigt tycker jag det är en fin placering som ger ett tufft intryck, i en andra tanke så undrar man om det egentligen vore inte bättre att skippa den. Här går åsikterna isär, men personligen stör jag mig inte på den utan jag gillar dess moderna attribut. Det står även "He" på kronan vilket vissa kan anse vara töntigt, det kan jag förstå att vissa tycker också, och jag undrar inte om det kan vara bättre att den ytan endast borstad, dock är detta inget man ser när man sitter på klockan utan det är endast vid närstudie, så man bör kanske ej lägga så mycket vikt på det.
  Bild på kronan:
  [​IMG]


  Baksidan av klockan sitter ett safirglas som visar urverket som ni ser på tidigare bild. Detta var något som Omega ändrande iom PO 8500, tidigare var det den klassiska sjöhösten på stål som satt där.
  Omega har varit väldigt benägna med att visa urverket de är så stola över, och visst är det "fint" att titta på, men frågan är inte om inte hellre att velat haft sjöhästen där som jag tycker är ur-läcker :). Båda är på gott och ont, men hade jag fått välja hade jag nog behållit baksidan som fanns på PO 2500.
  Vill även tillägga att det känns bra rent användarsmässigt med glas på baksidan och fördelen är att det ej suger upp svettlagringar/salt och sådant skit.

  Planet Ocean finns även i modell som har kronograf, då mäter den in 45,5 mm och tjockleken går upp till 18,2 mm om jag inte minns fel. Denna är extremt stor och passar bra till stora grabbar. Jag tycker även den är fin designmässigt men dock så anser jag att dykare ej ska ha kronograf-funktion, på något sätt så tycker jag det dödar identiteten för en dykare, det är min personliga åsikt dock.

  Några slutord:
  Som alltid kan man gräva ner sig på detaljnivå men det väljer jag inte att göra för då skulle detta bli hur långt som helst. Jag rekommenderar Er att se alla klockor IRL för göra en egen bedömning.

  Man kan fynda denna klocka begagnat för bra priser och med tanke på vad man får måste jag säga att jag tycker det är bang for the buck.

  Klockan är en dykare och känns som en dykare.

  Har burit den varenda dag sedan jag införskaffade och jag kan fortfarande sitta och småskratta av nöjdhet hur pass fin jag tycker denna klocka är. Jag har inte tröttnat än på något sätt och jag hoppas/tror inte jag kommer göra det.
  Handledskott i dåligt ljus:
  [​IMG]

  En sak som är tråkigt med Omega är dock deras röd boxar som klockan kommer inuti, tycker det håller riktig låg nivå och känns ej exklusivt. TAG Heuers är betydligt bättre, och då är de också billigare.
  PloProofens box är dock riktigt fin, och det hade varit kul om de hade kunnat gör samma för deras billigare segment (Ploppen går för 68' om jag inte missminner mig).

  Lite övriga bilder, kom dock ihåg att bilder ger aldrig dock rättvisa bilder av klockor!
  [​IMG]
  [​IMG]


  Har ni några frågor så ska jag försöka besvara dem!

  Tack för mig.
   
  Hebbe, Ivar31, Paul och 61 andra gillar detta.
 2. JayJay

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Bra summering. Fler borde recensera. Bra jobbat.
   
 3. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.910
  Från:
  Helsingborg
  Tack för trevlig läsning.
   
 4. Pilot

  Pilot Y-Wing pilot

  Inlägg:
  568
  Från:
  Västkusten
  Bra läsning!
  Tycker klockan ser riktigt schysst ut!

  Skickat från min LT18i via Tapatalk 2
   
 5. oskarponken

  oskarponken Y-Wing pilot

  Inlägg:
  592
  Har ägt en identisk i ett par månader nu och stämmer in i allt. Den är verkligen stor men samtidigt bekväm. Lumen är magisk också och borde nästan nämnas i en recension av denna klocka. Bra recension och bra val av klocka!
   
 6. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Riktigt bra och välskriven recension! Dock tillhör jag de som föredrar 2500an. Men klockan i sig är jäkla fin, och att du är så nöjd med den glädjer mig. :)
   
  stelah gillar detta.
 7. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.142
  Tack för dina tankar och fina bilder. Mycket vacker klocka som har något klassiskt/tidlöst över sig.
   
 8. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  Trevlig recension! Bra jobbat!! :)
   
 9. easy rider

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Instämmer i kören, bra recension och fina bilder!
   
 10. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.893
  Från:
  Småland
  Tackar för en tydlig och bra information!

  Den ständiga PO frågan är ju orange eller svart/grå ring!
  Svart ring är ju klart mer diskret och ser enligt mig mer dressig ut!
   
  time4me gillar detta.
 11. Undersköterskan

  Undersköterskan AT-ST driver

  Inlägg:
  1.475
  Från:
  Växjö
  Fin recension och fina bilder ! Wear it in health :)

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
 12. Beastie

  Beastie Mr Cowbell

  Bra recension. Har haft en och kommer troligen äga en igen vad det lider.
   
 13. Bawkins

  Bawkins Stormtrooper

  Inlägg:
  443
  Fin recension, och framförallt FIN klocka!!
   
 14. Carlton

  Carlton Stormtrooper

  Inlägg:
  468
  Riktigt bra läsning, fyllde i mina funderingar jag haft kring klockan då jag bara fått testa den kort hos AD.
   
 15. Boris Balkan

  Boris Balkan Fark you!

  Inlägg:
  2.993
  En fantastisk klocka. Grattis till den! :pompus:

  Om Omega bara kunde göra om heliumvalven som på deepsea så skulle jag bli glad. :shifty:
   
 16. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  5.793
  Snygg! Har själv den samma fast med de orangea siffrorna. Bra skrivet, håller med i typ allt. ;)
   
 17. Alexander Törnby

  Alexander Törnby Ewok

  Inlägg:
  14
  Från:
  Sigtuna
 18. Sten

  Sten Stormtrooper

  Inlägg:
  485
  Från:
  Ostrobothnia
  Fin recension! Angående storleken så tyckte jag att den var mindre än vad jag hade förväntat mig, alla ha tjatat om hur biffiga de är. T.o.m. jag med 6,5" handleder fick den att passa. Vid jämförelse med nya Rolex Explorer 2 som också är 42mm så tyckte jag att denna var mycket mer välformad och kändesmindre ...
   
 19. Johnel

  Johnel Ewok

  Inlägg:
  6
  Bra synpunkter, kan inte annat än att hålla med. Jag tycker personligen att glasbaksidan är riktigt schysst, förstår att Omega vill visa upp det, det ligger nog mycket arbete bakom. Riktigt snygg klocka. :)
   
 20. mega

  mega AT-ST driver

  Inlägg:
  1.306
  Bra recension! Har en likadan fast XL modellen. Har haft den i över ett år nu och gillar den skarpt. Ibland händer det att jag ångrar att jag inte köpte modellen med orangea siffror dock.
  Jag har ganska breda handleder och tycker den sitter kanon, och inte speciellt högt alls, det är som du skriver trots allt en dykare.
  Det jag är mest imponerad av är tidshållningen, när jag använder klockan går den i princip +/- 0 sekunder per dag. Om jag inte använder den fortar den sig ca en sekund per dygn. Hur går din ?
  Jag gillar glasbaksidan, jag måste absolut titta på när balanshjulet börjar svänga när jag drar upp den manuellt efter att inte ha använt den på ett tag. Just att kunna se det här lilla mekaniska hjärtat börja slå känns lite exklusivt på något sätt.
   
  charken och Ruskprick gillar detta.
 21. Matic

  Matic Ewok

  Inlägg:
  42
  Perfekt med en sådan här recension nu när man går i bytestankar! Skön läsning.
   
 22. Josef B

  Josef B Bestraffaren

  Tack för trevlig recension!
   
 23. Ejnork

  Ejnork Stormtrooper

  Inlägg:
  215
  Tack för fin recension. Snygg klocka ;)
   
  Isodor gillar detta.
 24. Sond

  Sond AT-AT driver

  Inlägg:
  5.601
  En väldigt bra text/recension!
   
 25. n1tro

  n1tro Y-Wing pilot

  Inlägg:
  510
  Ägde en av dessa förut som brorsan köpte av mig - man imponeras gång på gång hur j*kla bra de fick till bezeln. Samt byggkvaliten; den är stenhård helt enkelt. Känns som om den är gjord för att gå ut i krig helt enkelt.
   
 26. Charlie2k14

  Charlie2k14 Ewok

  Inlägg:
  33
  Från:
  Köping
  snygg klocka och bra recension!
   
 27. frere

  frere X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.534
  Tack för recensionen, Zenith! Funderar på om en sån ska köpas ny och bli vintage med mig. Tänker att den borde klä i lite battle scars och patina. Vad gjorde att du sålde din så småningom?
   
 28. Isodor
  Trådstartare

  Isodor Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.249
  Från:
  sthlm
  Huvudanledning var nog att jag har ganska tunna handleder och den var något för stor för mig. Men gillade klockan mycket men ville ha en tunnare dykare så blev en 114060.
   
 29. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Vilken summering av en underbar klocka. Har en själv sedan 2 v tillbaka och jag är helnöjd. Rätt tyngd, rätt häng. Snygg och tidlös. Ersatte Seamaster Pro, och det är ingen dålig dinka det heller..
   
  mega gillar detta.
 30. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Trevlig läsning. Köpte faktiskt en, blev dock en XL
   
  mega gillar detta.