Laddar...
Nymans Ur 1851

Omega speedmaster

Diskussion i 'Diskussion' startad av Chuck, 29 december 2012.

 1. Chuck
  Trådstartare

  Chuck AT-AT driver

  Inlägg:
  6.148
  Jag blir förvirrad av de olika modellerna på Omegas websida. Jag vill veta vilken modell som har manuellt verk och glasbaksida, någon som vet?
   
 2. Andreas.nilsson

  Andreas.nilsson Rebel soldier

  Inlägg:
  64
  Det är bara 3573.50 som har glas baksida men den har dessutom safirglas på ovansidan också. Det fanns för ett antal år sedan också en med plastglas fram och glasbaksida den hette 3572.50 om jag inte minns fel.
   
 3. Undersköterskan

  Undersköterskan AT-ST driver

  Inlägg:
  1.475
  Från:
  Växjö
  Precis som Andreas skriver så är 3573.50.00 den vanliga månklockan, fast med kaliber 1863 (lite vässad dekoration) och glasbaksida. Vill man ha en handjagad Speedy med glasbaksida så är det den här som gäller. Har du gott om pengar och vill ha en riktigt udda Speedy, med just manuellt uppdrag och glasbaksida, så finns även den mer än dubbelt så dyra 311.33.42.50.01.001 att tillgå, en limiterad utgåva som ser ut så här...

  [​IMG]

  ...och som får sin kraft från smäckra kaliber 3201 (lånad bild nedan), egentligen ett 3313 med bortplockad rotor och med blånerade skruvar och ett blånerat kolumnhjul. Precis som kaliber 3313 är det ett tekniskt sett utsökt urverk, men jag tycker ändå estetiken, som annars är ett mycket starkt kort hos kaliber 3313, här tappar lite då det så uppenbart syns att det egentligen ska sitta en rotor centralt och att bryggan har fästen och är anpassad för rotorn med dess modul för uppdragning av fjädern. Om Omega hade lagt ner lite mer möda och konstruerat en individuellt anpassad brygga för just den här kalibern så hade urverket varit estetiskt fulländat.

  [​IMG]
   
 4. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.597
  Från:
  Malmö
  Någon som orkar ta sig tiden att ge en väldigt simpel förklaring till hur en kolumnhjulskronograf är överlägsen en lever-actuated?
   
 5. Undersköterskan

  Undersköterskan AT-ST driver

  Inlägg:
  1.475
  Från:
  Växjö
  Den rent funktionella fördelen är väl att kronografer som styrs med ett kolumnjul har en mer direkt kontroll; de startar exakt och silkeslent utan de små skutt eller hopp som annars hör till. Jämför man ett ETA 7750 med ett Omega 3313 så är det en himmelsvid skillnad i känslan när det gäller handhavandet av kronografen. Annars finns det mest bara nackdelar med kolumnhjulskronografer; de är mer tekniskt komplexa, dyrare att tillverka och mer besvärliga att serva. Jag ska se om jag imorgon inte kan hitta en några år gammal men väldigt läsvärd artikel i WatchTime som jag läste för ett tag sedan.

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
 6. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.597
  Från:
  Malmö
  Tackar för svaret :) jag som tycker min 7750 chrono har schysst känsla :p får kanske prova på en riktig kolumnhjulskronograf någon gång iom att jag är kronografnörd
   
 7. Johan M

  Johan M Y-Wing pilot

  Inlägg:
  722
  Se om du kan gå och titta på en speedy med safirglas innan du bestämmer dig. Jag tycker inte att de passar med safirglas eftersom de får en ful grå ring mellan tavlan och tachymeterskalan. Det syns tydligt på undersköterskans bild ovan.

  Kan du tänka dig en begagnad klocka och har lite tålamod så kan en speedy med hesalit på ovansidan och safir på undersidan vara värd att vänta på. De är dessutom ganska eftertraktade bland hesalit-talibanerna :)
   
 8. Andreas.nilsson

  Andreas.nilsson Rebel soldier

  Inlägg:
  64
 9. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.564
  Från:
  Kungsholmen
 10. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.142
  Tips på mycket billig och bra kolumnhjulskronograf är ngn 6138 från Seiko (vintage)


  /Stefan
   
 11. Undersköterskan

  Undersköterskan AT-ST driver

  Inlägg:
  1.475
  Från:
  Växjö
  Jag har hittat en mycket läsvärd artikel i ämnet, kallad "Pro & Con - Column-wheel vs Slideway Switching, Wheel or no wheel" från Watch Time's decemberutgåva år 2008. Har den på pdf-fil, så om någon vill ha den så skicka mailadressen via pm så skickar jag artikeln bifogad som pdf. Verkar inte som om man kan bifoga filer i pm vad jag kan se.

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
Mårtenssons ur Brookfield