Laddar...
Nymans Ur 1851

Ord mot ord, vad gör man? (Hedens Guld vs. Bergströms)

Diskussion i 'Diskussion' startad av chff, 24 april 2015.

 1. chff
  Trådstartare

  chff Stormtrooper

  Inlägg:
  313
  Från:
  Malmö
  Så, för er som la märke till det i paketöppningstråden så köpte min sambo en Rolex DJ 31mm -92 för en vecka sedan. Klockan köptes av Gabriel på Hedens Guld, som har väldigt fina referenser på forumet.

  Denna är/ska vara servad för 2-4 veckor sedan, dock utan papper. Så vi bad om möjligheten att få den kollad hos Bergströms i Malmö för att vara säkra på att den verkligen var det, och om den då inte var det skulle vi ha möjligheten att lämna tillbaka den.

  Nu har den varit inne hos Bergströms och dom säger att verket är torrt och att packningarna inte är bytta, precis tvärtom mot vad Gabriels urmakare säger. Det dom är överens om är att glaset är bytt.

  Så vad gör man? Sambon vill behålla klockan men inte betala för en nyservad klocka OM den inte är det. Dock så hävdar Gabriel/urmakarn att den är det, och Bergströms har sagt att den behöver servas inom kort för 6k+.

  Det snurrar i skallen och jag vet inte riktigt hur vi ska gå tillväga, en tanke som slår mig är att ta den till Hukes för att se om dom kan fastställa skicket. Att låta en tredje part titta på den helt enkelt.

  Finns det någon här på forumet boendes i Malmö/Skåne som kan öppna upp den och hjälpa oss att bedöma skicket? Har varken möjlighet eller kunskap att göra det själv.

  Damen är förtvivlad..

  Jag vill poängtera att Gabriel gör allt han kan för att lösa detta och vi har en bra dialog, hyser inget agg mot honom. Men det är konstigt att man får olika svar om en sak som borde vara "antingen eller."
   
 2. China

  China Guest

  Tyvärr så verkar det här vara ett allt vanligare problem, en säljare lovar guld och gröna skogar, och vid en kontroll hos en annan AD/urmakare så visar det sig att klockan är i behov av service. I min bok, så är säljaren ansvarig. Har man påstått att klockan är nyservad så får man till att börja med lämna garanti på utfört arbete. Jag har svårt att se varför du själv skall betala för ett arbete som säljaren påstår har utförts.
   
  per nordström, Jokkmokkswe, P-A och 17 andra gillar detta.
 3. Erik1

  Erik1 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.303
  Från:
  Stockholm
  Tyvärr stämmer "No papers= no service" alldeles för ofta. Hoppas det löser sig, att få en tredje åsikt kan säkert vara bra.

  Har Hedens guld öppnat klockan själva? Då borde de väl kunna se samma sak som Bergströms om det stämmer?
   
  ScubaKing gillar detta.
 4. chff
  Trådstartare

  chff Stormtrooper

  Inlägg:
  313
  Från:
  Malmö

  Tack för svaret, glömde skriva att han lämnar ett års funktionsgaranti. Han garanterar dessutom att den är nyservad, eller hans urmakare gör det, men Bergströms säger annorlunda.
   
 5. chff
  Trådstartare

  chff Stormtrooper

  Inlägg:
  313
  Från:
  Malmö
  Ja det är ju så det verkar vara i många fall, därför hörde vi för oss innan om vi kunde få den kollad och möjligheten att lämna tillbaka den.
  Hedens har nog inte öppnat den själv utan han litar på sin urmakare.
   
  Erik1 och ScubaKing gillar detta.
 6. poormans

  poormans X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.702
  kolla om det finns någon bra "tredjeparts urmakare" (gärna rekommenderad av flera på forumet) i närheten som kan göra ett amplitud test och inspektera urverk och packningar åt dig (är den relativt nyservad borde amplituden ligga på ca 280-310)

  jag har själv varit med om att relativt nyservade klockor (där service faktura fanns med) blivit utdömda av AD för att senare kollats av en tredje part (urmakare auktoriserad av rolex) som inte hade något med den utförda servicen att göra, han hade att anmärka på så jag är tyvärr lite skeptisk mot drakarna,

  det kan ju vara så att det är lite för dyrt att vara AD med urmakare på plats, det borde ej ha med saken att göra men jag misstänker att det är så lik förbannat
   
 7. ScubaKing

  ScubaKing X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.095
  Troligen gissade väl säljaren som ville avsluta affären snabbt att du och damen inte skulle tillhöra dem kanske 2% som faktiskt går och kollar att servicen faktiskt är gjord.

  Att han nu har en trevlig ton är väl för att inte tappa ansiktet helt skulle jag tro.

  Visserligen är jag kanske rätt tuff men jag skulle utan tvekan kräva att han säker priset med servicekostnaden, d.v.s ger er tillbaka 6000 kr, detta är småpengar för en handlare och framförallt när han ska behålla sitt anseende.

  My 2 cents...
   
  mega gillar detta.
 8. China

  China Guest

  Nu så är det givetvis lite knivigt, då du har två olika uppgifter. Men jag har ganska svårt att se varför Bergströms eller någon annan AD/urmakare som konsulterats skulle fabulera om att verket är torrt och att packningarna inte är bytta vid den service som skulle ha gjorts för några veckor sedan. Det här med "servad" är också lite av en fallgrop, det är en viss skillnad på om säljaren uppgett att man t.ex. bytt glas eller om det rör sig om en helservice där man gått igenom klockan och åtgärdat allt som behöver fixas.
   
  ScubaKing gillar detta.
 9. China

  China Guest

  Så du menar att AD har för vana att blåsa rök upp i arslet på sina kunder? Att inte byta torra packningar vid en service är förövrigt en ren och skär skam.
   
  Omen, jhm, eriksson850 och 5 andra gillar detta.
 10. chff
  Trådstartare

  chff Stormtrooper

  Inlägg:
  313
  Från:
  Malmö
  Jag har pratat med urmakaren eller en kollega till urmakaren som gjort servicen, han säger att han tagit ut och rengjort alla delar, oljat, bytt packningarna och bytt glaset. Efter att ha googlat på telefonnumret så tror jag mig veta att det är Dr Watch som utfört servicen.

  Jag har också väldigt svårt att se att Bergströms skulle säga något som inte stämmer.

  Vet ingeting om Dr Watch, referenser?
   
 11. ScubaKing

  ScubaKing X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.095

  Inte alls omöjligt dem ville tjäna in 6 lax för en service. Att dem är AD gör dem knappast till heliga...
   
  olivetti gillar detta.
 12. Erik1

  Erik1 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.303
  Från:
  Stockholm
  Spridda skurar verkar det som, både tummen upp och ned. Finns tråd här på forumet tror jag. Det samma gäller Bergströms, inte det bästa ryktet är väl min uppfattning.
   
  ScubaKing gillar detta.
 13. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  18.993
  Skulle nog sträcka mig så långt som att påstå att det var en direkt korkad kommentar.

  Var inne på Rob idag med en kollega som hade en nyköpt DD från 2001 utan servicehistorik. Urmakare Marcus öppnade klockan, mätte amplitud och trycktestade klockan och kommenterade bara, denna klocka behöver inte service (då var vi ändå inne för det). Så att Bergströms skulle hitta på finner jag löjligt. Urmakarna hinner ju inte ens med de klockor de får in..
   
  BadkarsPiraten, Boris Balkan, jhm och 7 andra gillar detta.
 14. chff
  Trådstartare

  chff Stormtrooper

  Inlägg:
  313
  Från:
  Malmö
  Det är samma process som jag inbilliar mig att Bergströms gjorde med sambons klockan, fast dom behöll den över natten/dagen för att få tid till det. Dock med svaret att den behöver servas inom 1 år..
   
  jhm, China och Ministern gillar detta.
 15. BluesmanV8

  BluesmanV8 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.480
  Servad nyligen (av säljaren?) men inget papper på det!?
  Lämna tillbaka.
   
 16. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.889
  Från:
  Jymden
  Tror du glömde ett "inte" där va?
   
  poormans gillar detta.
 17. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.889
  Från:
  Jymden
  Man måste skilja på AD-service och service hos någon som inte är auktoriserad. AD försöker alltid återställa urverket till toppskick. Det underlättar förutom funktionen även urverkets långsiktiga tillförlitlighet.

  En bra icke auktoriserad gör såklart ett bra jobb och byter delar som är slitna och som han/hon kan få tag på.

  En slarvig icke auktoriserad urmakare rengör, oljar, justerar och är nöjd. Dessutom är det inte säkert att han/hon smörjer på rätt sätt. Klockan kan dock ändå prestera OK och de kan ändå garantera att den håller minst ett år till, kanske mycket längre (även med vissa slitna delar).

  Får en AD in en klocka där inte delar som borde bytas inte är där det och det inte oljats korrekt så spelar det ju ingen roll att den urmakare som servat den lämnar ett års garanti. Klockan har fortfarande slitna delar och behöver oljas om utifrån deras kvalitetskrav. Alltså har den fortfarande ett servicebehov.

  Urmakare har helt enkelt olika kvalitetskrav. Packningarna är dock svåra att förklara.
   
  Maro, eriksson850, China och 2 andra gillar detta.
 18. POO

  POO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.217
  Hur ser en torr packning ut och varför torkar packningar i just klockor så förbannat fort?
   
 19. Jens

  Jens Greedo

  Inlägg:
  3.083
  Från:
  Mordor
  De ruttnar väl helt enkelt på skiten, kan inte vara så kul att vara en packning?  J
   
  Helvetia, swedesoc, Aquaracer2 och 13 andra gillar detta.
 20. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.889
  Från:
  Jymden
  De torkar inte fort. Vissa kan hålla i väldigt många år. En torr packning är hård, torr och kan ha sprickor. Således kan en packning behöva bytas pg a enbart sprickor. Klockan kan vara tät tills man öppnar den och sabbar packningen.
   
  Jimpa, poormans och adress gillar detta.
 21. POO

  POO AT-ST driver

  Inlägg:
  1.217

  Det var ett dåligt försök att ironisera över att just klockor verkar ha packningar av silke. Inom industri kan de hålla under jävliga förhållanden i årtionden. I en klocka verkar vissa tro att de pajar de på en månad av lite balsam. Men det hör inte direkt till ts fråga.

  Hade ju dock varit intressant med ännu ett utlåtande lite som ett experiment. Det är ju inte så att det är en exakt vetenskap. Och tro att just klockhandlare vara hederligare ön andra är ju bara dumt.
   
  jhm och ScubaKing gillar detta.
 22. adress

  adress Friends of KS

  Inlägg:
  553
  Från:
  Segeltorp
  På den DJ jag köpte nyligen - som var servad hos Bergström i Gtb - lämnas 2 år garanti. Kostnad totalt 7900kr.
   
  Denke gillar detta.
 23. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.889
  Från:
  Jymden
  Återigen olika kvalitetskrav. Är man AD byter man såklart packningar oftare än många andra för att kunna GARANTERA täthet under en längre tid. Är man slarvig fettar man in dem och tittar inte ens efter små sprickor.
   
  adress och jhm gillar detta.
 24. chff
  Trådstartare

  chff Stormtrooper

  Inlägg:
  313
  Från:
  Malmö

  Tack för förklaringen.
  Packningarna förstår inte jag heller, inte oljan heller, urmakaren påstår att han har plockat och rengjort alla delar och oljat verket.

  Bergströms säger att verket är torrt samt att packningarna bör bytas innan sommaren om man vill kunna bada med den.


  Frågar igen, om någon vet nån som kan öppna klockan och göra en bedömning i Malmö/Skåne så berätta gärna. Hade varit intressant att höra vad en tredje säger. Finns det någon på KS så skicka gärna PM.
   
 25. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.889
  Från:
  Jymden
  Skicka den till någon du litar på istället chff , så frågan är väl vem du litar på och vilka krav du har... Du kan ju exempelvis skicka den till RobE.
   
  adress och China gillar detta.
 26. Philippe Stern

  Philippe Stern Professsor Steinhart, owner and co founder

  Inlägg:
  3.160
  Från:
  Stadtbergen
  Vad är problemet? Bergström har sagt vad som gäller. Uppenbart att urmakaren ljuger. Hedens Guld ska ge tillbaka 6000 kr. Låt ingen annan oauktoriserad öppna din klocka. Serva klockan nu hos AD. Kräv Hedens Guld på servicekostnaden. Om de vägrar betala går du till ARN. Personligen hade jag bett en av mina jurister stämma dem. Bara för att jävlas. Sån är jag. Fantomen är hård mot de hårda.
   
  Bramserud, Jimpa, holmjohaan och 3 andra gillar detta.
 27. ScubaKing

  ScubaKing X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.095

  Vad ska du med en tredje åsikt till i soppan? Det räcker med den infon du har. Hur du hanterar det är ju helt upp till dig.
   
  Landshark, Philippe Stern och yonsson gillar detta.
 28. chff
  Trådstartare

  chff Stormtrooper

  Inlägg:
  313
  Från:
  Malmö
  Ni har rätt, skippar tredje parten och går på ditt spår Philippe Stern
   
  jhm och ScubaKing gillar detta.
 29. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.889
  Från:
  Jymden
  Fast säljaren har rätt att åtgärda "felet" två gånger enligt konsumentköplagen, så lycka till. Tvivlar även på att det är vettigt att stämma någon för 6000kr. Bara arvodet skulle bli dyrare.
   
  P-A, galácticon, Fabian och 1 annan gillar detta.
 30. chff
  Trådstartare

  chff Stormtrooper

  Inlägg:
  313
  Från:
  Malmö
  Bortsett från stämningen så går vi på hans spår. Antingen en service eller retur.
  Stämning över 6000 är inte vettigt som du säger.
   
Mårtenssons ur Brookfield