Laddar...
Erikson Urhandel

OT: Espressomaskiner

Diskussion i 'Diskussion' startad av Zed, 28 april 2014.

 1. Zed
  Trådstartare

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.091
  Från:
  Göteborg
  Har länge funderat på att handla en maskin med inbyggd kvarn. Vad ska man tänka på?

  Har hört att Jura är överjävligt bra. Har testat vissa billigare Siemensmodeller och även Krups. Krupsen levererade riktigt starkt kaffe.
   
 2. DrDre

  DrDre Hedlund

  Inlägg:
  2.760
  [​IMG]

  Inte exakt svaret på din fråga, men har du funderat på att köpa en "vanlig" istället?

  Jag har en Rancilio Silva med matchande kvarn och det är rätt roligt att mala och göra sin espresso. Luktar gott i köket också av nymalda bönor.
   
  Burgundy, Rozzy, krämbulle och 1 annan gillar detta.
 3. Zed
  Trådstartare

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.091
  Från:
  Göteborg

  Inte funderat faktiskt även om kaffet troligen blir ännu bättre och starkare men det känns mest bekvämt med en helautomatisk.

  Har du jämfört? Vad tycker du i så fall?
   
 4. Singular

  Singular Företag Forumsponsor

  Inlägg:
  2.193
  Jag har själv kört halvautomat sen jag flyttade hemifrån för knappa decenniet sedan, men det är nog mest för att jag tycker det är kul att pyssla (och är ett jävla pretto). Päronen kör helauto och det är fasligt smutt i sin enkelhet. Hade jag bara velat ha schysst kaffe hade jag nog faktiskt köpt Nespresso - det är hög lägstanivå och jämnhet i kvalitén (betydligt högre än vad jag själv får till...) och dessutom smidigt, rent och ofta tympligt.

  Vill du ha halvautomat är de två riktiga Rolex-och-Omega-valen de två klassikerna Racilio Silva (som DrDre visar ovan tillsammans med kvarnkompisen Rocky - en kombo som jag själv kört mycket med och som är ungefär lika skitbra och ospännande som en Submariner) eller Gaggia Classic (mitt val sedan tiden med ett kvadratmeterstort kök, eftersom den är något mindre, smidigare och inte att förneka billigare).
   
  Burgundy, hannes, Icaras och 3 andra gillar detta.
 5. MrPlow

  MrPlow Gullan

  Inlägg:
  1.392
  Zed och ssl gillar detta.
 6. Jonulf

  Jonulf Hedlund

  Inlägg:
  2.691
  Från:
  Stockholm
  Jag började med en Melitta maskin Caffeo Solo när jag jobbade som vitvaruförsäljare. Fick ett kanonpris direkt från leverantör och hade den i ca 4år. Inget fel på maskin men den är numera utbytt mot en Jura ENA9 one touch. Jura är en egen liga, gott kaffe, superenkel att använda.

  Siemens och Bosch är same same, helt ok maskiner men en aning "smäckiga" enligt mig.

  Håll dig borta från Krups.
   
  Zed gillar detta.
 7. DrDre

  DrDre Hedlund

  Inlägg:
  2.760
  Jag har inte gjort någon direkt A/B jämförelse, men jag har en kompis som fick en helautomatisk från sitt jobb. Vill minnas att priset låg i ungefär samma härad som min Ranchiliokombination (kommer inte ihåg exakt, men runt 7-8 tkr för båda prylarna tror jag).

  Båda har väl sina fördelar. Personligen skulle jag valt Ranchilion. Det är jäkla trevligt att göra sitt eget kaffe med lite pyssel utan att det blir fööör mycket grejande heller. Dessutom är den byggd som en riktig gammaldags maskin med riktiga tröga strömbrytare, järn och plåt istf plast etc, allt är skruvat (inte limmat eller nitat på billigare prylar) och det går att köpa reservdelar till allt.

  Jag är ingen expert, men jag är väldigt nöjd med den och skulle jag köpa en espressomaskin igen idag, så skulle jag nog köpt samma kombination.
   
  Zed gillar detta.
 8. Singular

  Singular Företag Forumsponsor

  Inlägg:
  2.193
  Allt utom de ljuvligt fulsnygga åttiotalsmercaknapparna (som också återfinns på Gaggia).
   
 9. Isodor

  Isodor Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.270
  Från:
  sthlm
  Tänkte införskaffa själv en Rancilio Silva + kvarn om ca 1 år när köket blir ännu större.

  Läst mycket gott om den för vara i den prisklassen.

  Kör Nesresso på kontoret och visst är det inte umami men det duger helt ok för att ersätta någon gammal trött kanna.

  Bra temperatur och helt ok crema.

  Köp rancilio eller gaggia, två klassiker som är bra.
   
 10. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.431
  Precis så som Singular säger så är nespresso jämt hyfsat hög kvalitet med minimalt av förberedelser och efterarbete samt bättre kaffe än många presterar.

  Men om du vill köra på riktigt, kör Jura. Har haft en lite större modell, kommer ej ihåg modell eller så men den var riktigt bra. Minus för all rengöring och skit dock
   
 11. Zed
  Trådstartare

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.091
  Från:
  Göteborg

  Vad kostar kapslar osv. jämfört med bönor?

  De jag kollat på verkar vara självrengörande.
   
 12. don segundo

  don segundo Hedlund

  Inlägg:
  1.763
  Pulverkaffe från Coop - riktigt snutkaffe, blandas med fördel med ljummet kranvatten...
   
  vonhall gillar detta.
 13. _jonte

  _jonte Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.535
  Har kört med Nespresso i några år tidigare och var inte alls imponerad, ganska dåligt till och med. Bytte sen till kvarn och halvautomatisk Gaggia. Stort lyft, men för mycket jobb. Kör nu när jag orkar med kvarn plus mockabryggare. Blir precis lika bra som med Gaggian, och mycket smidigare. Stort plus är att man kan göra en rejäl mängd i samma kanna (om man har en större modell dvs). Till vardags kör jag kvarn plus bryggkaffe.
  Men hade jag velat ha bra espessokaffe varje dag hade jag definitivt investerat i en lite finare helautomatisk. Halvauto är alldeles för mycket jobb om man inte är kaffe'nörd', eller har osedvanligt mycket tid till övers.
   
 14. DrDre

  DrDre Hedlund

  Inlägg:
  2.760
  [​IMG]

  Det beror kanske lite på vad exakt man är ute efter. Lite som med klockor. Vill man bara ha en tidvisare så är tveklöst digitalt det bästa, men vill man ha en mer konkret känsla av att det är en mekanisk maskin man har att göra med, så ger en mekanisk något ytterligare. Samma sak med esprossomaskiner. Vill man styra den med en touch screen och så kommer innehållet ut, precis likadant varje gång från första koppen, så är det nog en helautomatisk som gäller. Men gillar man den där påtagliga känslan av att det är en mekanisk maskin man sköter, man vet vad som är på gång och om man öppnar den så förstår man vad de olika delarna ha för funktion, allt är byggt i kraftiga proportioner etc (se bilden ovan) då kanske en halvautomat är trevlig. Dvs inte rätt eller fel, utan bara olika preferenser.

  Personligen gillar jag den känslan av mekanik och att vara nära och inblandad i processen. Det tar någon vecka eller två innan man har lärt sig maskinens egenheter, hur man ska mala kaffet, packa det och sedan ljuden från maskinen när man drar igång den, känslan i knapparna, handtaget i gjutjärn etc (ungefär som en Harley Davidson eller en gammal traktor). För mig ger det en ytterligare njutning av att dricka kaffet, medan andra säkert bara tycker att det är onödigt jobb att hålla på med det.
   
 15. Joshua3

  Joshua3 Hedlund

  Det du ska tänka på är att inte tänka på en med inbyggd kvarn,

  Men visst allt handlar ju om nivå på nörderi , plånbok och tid/engagemang

  Fråga 1 du bör ställa dig. vilken nivå på kaffe vill du ha?, dricker du ofta eller bara ibland?, vill du "pyssla" lite och göra hantverket till halva grejen?

  Är du på nivån, "stila för polarna och svepa fram en espressokopp" "glad om det smakar bättre än bryggkaffe" då kommer du långt med en helautomatisk maskin, dock får du betala överpris för en plastmaskin oftast.

  Sen en viktig faktor är ju priset, och i just kaffefallet är inte dyrt = bäst

  Jag hade hellre haft denna kombo i köket, Bigalletti (moccabryggare, ca 300kr) + färskt kaffe och en enkel kvarn , än en jura special special som inte tas omhand och bönorna inte är tip top
  [​IMG]
   
  BluesmanV8, Icaras och _jonte gillar detta.
 16. frere

  frere Hedlund

  Inlägg:
  2.573
  Helautomater som Jura tycker jag möjligen kan vara ett vettigt alternativ för den som är bekväm av sig men har såpass höga krav på mjölkskumningen att inte en nespressomaskin duger. Kaffet från jura och nespresso tycker jag är ganska likvärdigt, men faktiskt är nog nespresso t o m lite bättre om man håller sig till de tre-fyra kapselsorter som är vettigast.

  Den som vill ha hög högstanivå och inte räds lite kladd ska såklart köra halvautomat. Rocky/silvia har samma ställning på riktigtkaffe.se som en bruksig rolexsub har här. Gaggia är standardalternativet som sagt. Själv har jag kvarn och bryggare fån ascaso, som är helt ok i klassen strax under men inga toppgrejer. Enklare maskiner än så (krups m fl) skulle jag inte råda någon till att köpa. Just nu gör jag dock kaffe så sällan (max 2 ggr /dag, sällan med skummad mjölk) att jag i praktiken använder nespresson klart mest. Det krävs lite omsättning i kvarnen (helst mycket!) för att resultatet från en halvautomat ska bli bättre än nespresso tycker jag. Mjölken blir dock alltid bättre, om man har en vettig maskin.

  Sammanfattningsvis

  Bätte helautomat typ Jura:
  OK kaffe, OK mjölkskum, dyr i inköp

  Nespresso:
  Bra kaffe men kraftigt begränsat till enstaka sorter, smakar alltid likadant, dåliga förutsättningar för mjölkskum

  Bättre halvautomat typ Rancilio:
  Högst högstanivå på kaffe och mjölkskum, dock spretigt resultat och detta gäller i synnerhet om man gör kaffe mer sällan.
   
 17. _jonte

  _jonte Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.535
  Kommer ihåg nu att det var dina små tips tidigare som fick min mockabryggare att börja briljera. Mycket nöjd med resultaten, tack! :)
  Jag kör nu alltså med kvarnen Wilfa WSCG2 som kostar drygt 600kr, och en sån Bigaletti mockabryggare du visar ovan, fast i lite större modell (ca 5-600kr). Har även den mindre, men den används sällan.
  Har flera vänner och bekanta som har helautomatiska maskiner för 10-15k och de kommer inte ens i närheten av denna budgetsetup! Ofta ganska dåligt resultat från dessa maskiner.
   
  Joshua3 gillar detta.
 18. DrDre

  DrDre Hedlund

  Inlägg:
  2.760
  Nu tog jag fram min Speedmaster (Prof) och tog tiden. Om man har en varm maskin, så tar det ca 55 sekunder från det att man drar igång processen med att mala bönor, göra en espresso, tömma handtaget i en knock box och sedan skölja ur handtaget och lagt tillbaka på maskinen. Vill man snabbvärma maskinen genom att köra igenom lite varmt vatten innan man kör igång processen så tar det ca 5-8 sek ytterligare.
   
 19. Joshua3

  Joshua3 Hedlund

  Här tycker jag är en lista som man kan tänka sig

  sämst till bäst

  1. Coop färdigmalet kaffe som haft luftinsläpp i påsen i skåpet + orengjord coop kaffebryggare köpt 1994 för 299kr på julkampanj
  2. bättre bryggare + bättre kaffe
  3. Segment med Statoilkaffe, jobb kaffe, pulverkaffe osv.
  4. Kapselmaskin
  5. Mocca master bryggare utan nåt fancy extra
  6. Mocca master som är väl omhändertagen + kvarn och färska bönor
  7. Mocca bryggare, aeropress, bryggmetoder m.m. med färska bönor
  8. Halvautomatisk maskin så som Gaggia / Ranclio (den som visats ovan är bra)
  9. Halvautomatisk maskin nivå 2 så som en maskin med E-61 brygggrupp, bättre kvarn osv.
  10. Värsting cafe maskin och värsting café kvarn.. (du behöver nästan dra om el hemma)
  11. Värsta maskinen, lamporna hemma fladdrar pga. strömförbrukningen, du känner en kaffebonde som du besöker ofta och hjälper denna med solceller, utbildning till barnen osv. osv. du väljer endast de finaste skördarna, rostar själv osv. osv.


  Men det viktigaste är i dessa steg

  1. Bönorna så klart, färska och nymalda
  2. Kvarnen
  3. Maskinen
  Din dagsform och hur du gör kaffe och rengör maskinen är inte helt oviktigt

  :)

  Jag kan ge mer tips , som ni fattar brinner jag för detta

  Det man också kan tänka på är att 95% av Sveriges befolkning som dricker "kaffe" kommer till nivå 1
   
  Jacob, _jonte och frere gillar detta.
 20. medinfoto

  medinfoto Gullan

  Inlägg:
  1.228
  Från:
  Borås
  Har ägt ett par Saeco (de köptes upp av Philips tror jag) som funkat felfritt under många år. En av mina vänner köpte en för runt 9-10 år sedan och först nu börjar den strula lite, efter att ha producerat 3-4 shots om dagen i snitt. Fantastiska maskiner, och inte alltför dyra heller. Kan ej kommentera på om kvaliteten har ändrat sig efter Philips tog över dock.

  Ang. debatten mellan helauto, halvauto och manuell: min åsikt är att med en duglig helauto får du ett shot som är 80-90% nästan 100% av tiden. Med halvauto eller manuell så har du möjligheten att få ett som är 100%, men om du inte är riktigt duktig så blir det oftast sämre. :)

  Lite sugen på att skaffa en manuell själv för att det är lite mer "hantverk", men ville jag bara ha pålitligt bra espresso dagligen så skulle det vara en helauto...
   
  Zed gillar detta.
 21. Joshua3

  Joshua3 Hedlund

  Jaja, ett halvår tar det ju innan du kan lira en manuell maskin, vad trodde ni :) Bara trycka på en knapp och sen kommer det kaffe?
  (Inget skämt faktiskt)

  Nä men jag fattar grejen med helauto, och har man möjlighet att testa innan köp och man gillar smaken så visst.

  Jag testade dock en shot espresso på Juras värsting maskin för 35000kr och jag gillade den inte, visst det var okej och med rätt bönor och handhavande kunde det säkert varit bättre, men "plast" känslan på maskinen kommer man ju aldrig ifrån.. men låt säga man slantar upp 30k + och köper färska bönor så kan man nog bli nöjd, även om moccabryggaren jag visa i bild innan kan leverera lika bra kaffe...

  :) skoj det här, lite som att diskutera varför man inte ska satsa på en batteri klocka. Men visst många är ju nöjda med batteriklockor, och min bror har en skitful digitalklocka han köpt för 350kr som han absolut älskar, och varför ska jag ta glädjen ifrån honom..

  Dessutom kanske man dricker kaffe på stan ibland eller liknande och kan hitta sitt favvoställe, och den bästa kaffen och den man hinner njuta av är den man dricker ute på ett café på helgen, och varför ska man då lyfta in en bra maskin i sitt enkla hem om det ändå inte är där man dricker eller vill dricka kaffe
   
  _jonte gillar detta.
 22. Zed
  Trådstartare

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.091
  Från:
  Göteborg
  Värt att påpeka är att jag inte är någon entusiastisk kaffedrickare som ens måste ha kaffe varje dag. Då duger det som finns på jobbet. Maskinen kommer troligen mest till användning på helgerna när man softar till det framför datorn eller en god bok, eller för att servera människovärdigt kaffe när någon kommer på besök.

  Är helt ärligt inte så intresserad av halvautomatiska versioner förutom kanske den där moccabryggaren. Kan man göra espresso med den också?

  Köper jag en helautomatisk så är ju tanken att jag ska ha sköta den självklart men å andra sidan riskerar bönorna att bli stående ett tag med tanke på den låga användningsgraden.
   
 23. Joshua3

  Joshua3 Hedlund

  Adl_Sthlm gillar detta.
 24. Zed
  Trådstartare

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.091
  Från:
  Göteborg

  Kan mycket väl vara så. Jag var rätt imponerad av Krupsmaskinen som var rätt billig, cirka 4k. Den gjorde väldigt starkt och gott kaffe jämfört med min väns Siemens.
   
 25. Joshua3

  Joshua3 Hedlund

 26. _jonte

  _jonte Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.535
  Namnet till trots så är det espressokaffe du får ur en mockabryggare, eller i princip identiskt iaf förutsatt att du kör med espressobönor. Dock maler man bönorna lite grövre.

  Gamla bönor kan ju bli rätt tråkiga ja, men fortfarande bra mycket roligare än gammalt färdigmalet.
   
  Joshua3 gillar detta.
 27. Joshua3

  Joshua3 Hedlund

  "Stark" blir man på gymmet , vad gäller kaffe och Espresso så börjar man prata, Lakrits, Jord, kropp, syra, beskhet, arabica/rosbusta grad osv. osv. Och det coola är att vissa gillar Omega och andra Rolex, inget behöver vara rätt eller fel :)
   
  Zed gillar detta.
 28. BOTL

  BOTL Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  811
  Från:
  Gefle
  Jag kan tyvärr inte bidra angående manuella maskiner mer än att jag har ett par vänner som äger cafe och en som är importör/säljare av restaurangmaskiner. Enligt min vän så kostade en vettig kvarn 15 och upp och en vettig maskin från 50-60 och det räckte att nörderiet i mig skulle dö, jag dricker gärna kaffe eller en god espresso, men så dyrt kan det inte få vara.

  Nespresson talar jag gärna varmt om, av de podsmaskiner som finns för human slant så är det enda maskinen som faktiskt funkar. Som nämn innan en bra lägstanivå, tillräckligt hög för att vara god på riktigt. man har mellan 15-20 olika smaker att testa på beroende på kampanjer och jag har sällan saknat mer än så, det ska finnas pods man kan preppa med egna malda bönor för den som vill ha mer än så.

  Min maskin gör mjölkdrinkar också och jag dricker det lika ofta som jag dricker espresso, kritiken är att det blir för stor mängd skum även inställt på lägstanivån.

  Bättre kundservice och support hittar du inte på nåt skulle jag tro, ring och ställ alla frågor du kan tänka dig ha till kundtjänst. Jag bad om att bli kopplad till verkstaden och frågade de vad som går sönder osv, fick svar på allt!! Vi har haft en Lattissima stående på cigarrträff och den har skickat ut cirka 300 espresso på en kväll utan problem eller att den inte höll värmen.

  Så om du inte behöver förbereda dig och planera inför varje gång du vill ha en Espresso och vänta en stund och den obligatoriska avkalkningen som är ett mindre helvete på de flesta maskiner (Nespresson är busenkelt att avkalka) så fundera om inte det kan passa dig, gå förbi deras butik i Sthlm och prova dig fram.

  Lycka till med ditt inköp och jag hoppas att du blir nöjd.
   
  Adl_Sthlm och Zed gillar detta.
 29. Dammen

  Dammen Rudi

  Inlägg:
  364
  Kliat i fingrarna ett bra tag nu, har velat köpa en bra espressomaskin och kvarn. Är nedanstående paket en bra deal? Alternativet är att jag börjar med att skaffa en bra kvarn till min Bialetti Moka Express, har ni något tips i så fall? Vill gärna kunna använda samma kvarn till espresso den dagen jag uppgraderar.

  http://www.rigtigkaffe.se/sv/paketlosningar-/133-gaggia-classic-pakke.html

  Tack för input!
   
  Zed gillar detta.
 30. _jonte

  _jonte Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.535
  Som jag skrev ovan har jag en Wilfa för 600kr som fungerar lysande till en icke kaffenörd. Joshua3 verkar köra med en sån på jobbet (skrev han ovan). Lyftet till nymalet med en sån (och din Bialetti) är jättestort. Nästa lyft till en kvarn för 2-4k nog betydligt mindre.
  http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=2285164
  Sen är ju såklart bra bönor viktigast, men sen en smaksak vad man gillar för typ.
   
  Dammen gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield