Laddar...
Erikson Urhandel

Paketöppning; Behöver jag verkligen en femte Longines?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Urkvinnan, 18 mars 2016.

 1. Urkvinnan
  Trådstartare

  Urkvinnan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.727
  Baseltrådarna står som spön i backen och köplusten vaknar åter. Jag hade en period när jag ville ha allt och hade svårt att fokusera på vad jag egentligen ville ha; svartsvart, månfas, tachymeter, kronograf, damklocka, diamanter. Var på vippen att köpa en Lindbergh hour angle för att hedra min far, den gamle sportflygaren som ville ha in mig i flygsvängen men jag insåg att det krävdes alltför mycket tankemöda för att sätta mig in i hanteringen av densamma och kände mig nöjd med att jag redan hade två dykarur (hydroconquesterna) till hans minne (han dök ju också och hur den där vridbara bezelen funkade lärde jag mig som barn). Valmöjligheterna var oändliga och enda begränsningen var min beslutsvånda som blev så svår att jag bara tappade sugen totalt.

  Sen kom som sagt Baseltrådarna igång och köpsugen vaknade åter, men den här gången ville jag ha en liten nätt damklocka. Det ville jag. Och gärna med svart pärlemor. En Sjöö Sandström UTC Extreme dam ungefär. Men sen suktade jag även efter en Oris Sixty Five. Attans snygg och nästan gratis men jag bestämde mig för att hia mig tills jag bestämt mig för vad jag egentligen ville ha.

  Så idag sken solen och jag hade för en gångs skull en lång mötesfri lunch som jag fick tillbringa med maken i centrala Göteborg. Och vad passar då bättre än att gå på klockvandring?

  Vi började på Bergströms där jag såg en damOmega med den där eftersökta kombon brunröd tavla och guldbezel som jag satte på önskelistan, och vandrade därefter vidare till Sandins, beundrade den svartsvarta Speedmastern i fönstret och klämde på den ganska nya svartsvarta Aquaracern. Den har jag klämt på förr och tyckt var trivsam men idag var den inte riktigt rätt längre. Det kändes som jag lämnat min svartsvarta period bakom mig och jag var mer inne på mörk pärlemor och Sandins hade inte UTC extreme dam i svart pärlemor, så vi vandrade vidare mot Magnussons. Jag har fyndat där förr, men vid de senaste besöken har jag inte känt mig tilltalad av något utan lämnat butiken tomhänt.

  Idag däremot var det som att komma in på en kennel när man ska köpa hundvalp.
  I vartenda glasskåp fanns något jag ville titta närmare på. En Oris Sixty Five i babyblått, en Longines Legend Diver, den eftersökta UTCn, en damseiko med kronograf och svart pärlemor, en blingad Frederic Constant med månfas, en vintagereplikaLongines och en tvåfärgad column wheel kronograf och mermermer. Överallt var de. Likt oemotståndligt söta valpar kastade de sig över mig och bad mig att ta med just dem hem. Jag fick god hjälp av en förtjusande expedit vars vintageautomatur jag gav en komplimang. Hon såg lite vemodig ut och berättade att det var den andra klockan den här veckan som hon testade åt en äldre kund som hävdade att den stannade och inte gick som den skulle, men där den egentliga anledningen snarare var att ur-ägaren i fråga inte rörde sig så mycket som förr och därför laddades uret inte upp sig per automatik längre. Lite sorgligt men tänkvärt. Rör man sig så lite så att ens självuppdragande ur stannar behöver man nog addera en promenad eller ett enklare träningspass i sin dagliga rutin. Jag bär den kunskapen med mig tills jag blir pensionsfärdig.

  Efter att ha tittat närmare på Seikon (vars svarta keramik tyvärr gav ett plastigt intryck) och UTCn (vars tre likadana kronor på högersidan drog ner helhetsintrycket) tittade jag närmare på Longineserna. En grymt kul nyproducerad Valjoux och den tvåfärgade Column-wheel kronografen. Valjouxen var verkligen fin, men lite för stor och tung men den andra var så tilltalande att jag bara smälte direkt. Det gick inte att sluta titta på den. Det var bara kärlek när den är som vackrast. Damen nämnde priset men sa i samma andetag att de har haft den ett tag som visningsexemplar och det var ett litet märke på boetten som gjorde att jag kunde få den 25% billigare. Det kändes som jag satt mitt i valphögen och den där lilla förtjusande halvhalta valpen som inte dög för avel och utställningar just klättrat upp i knät och tittade på mig med sina stora ögon och bönade om att jag skulle ta med den hem.
  Det var inget svårt val. Trots att det blev min femte Longines (Jag är inte beroende. Jag kan sluta när jag vill.) tog jag den under mina vingar och på min handled och bar hem den med glädje.
  Vad var det för en då?
  The Longines Column-Wheel Chronograph L2. 750.4.96.0 är den fullständiga titeln

  Longines L688 urverk, automatiskt och självuppdragande, specialgjort för Longines av ETA (som ju båda ingår i Swatchgruppen) och en sån här column wheel kronograf som tydligen ska vara bättre än alla gamla vanliga kronografer. Heritage-serien är jag ju bekant med sen förr (har två Heritage Conquest) och trivs med. Krokodilband som är det enda jag inte riktigt är hemma med, det byts nog ut snart och återbördas rituellt till någon släkting till den stackars krokodil som fått sätta livet till (funderar på om de har krokodiler i Borås djurpark) Självlysande visare och svartlackerad urtavla som verkar skifta i blått. De tre subdialpidutterna är vita, men inte tråkvita utan skiftar vackert i regnbågens alla färger.

  Longines som märke vill ju gärna förknippas med stil och elegans och väljer ambassadörer med omsorg. Spannet är stort och omfattar såväl det manliga kinesiska gymnastikteamet som vår nästa Jackie Chan, Eddie Peng. Även en rad namnkunniga aktriser och idrottsmän- och kvinnor av varierande härkomst väljer att vara ambassadörer för Longines och det känns ju betryggande. Ingen nämnd, ingen glömd.

  Longines grundades redan 1832 och på dess hemsida finns en rad intressanta nedslag i historien, men en av höjdpunkterna torde vara 1899 då märket första gången associerades med äventyr och upptäcktsresande då Prins Luigi av Savojen, Hertigen av Abruzzi tog med sig ett ur på sin arktiska expedition och därmed startade en trend, ”Kolla när jag fryser ner mitt ur”. Dessvärre var tillgången till sociala medier tämligen begränsad och han fick inte så många likes för den bedriften som han förtjänade.
  Året efter, 1900, fick man fler pris än något annat märke för sitt fickur, La Renommé, som innehöll en 21.59-caliber och klockvärlden håller nu andan i väntan på att ett exemplar ska dyka upp i någon avliden morfars gömmor.
  1912 används världens första elektromekaniska tidtagarfunktionen i sportsammanhang vid en idrottsfestival i Basel. Föga anade de då att vid just denna plats skulle det i framtiden anordnas evenemang som under ett par dagar i mars betänkligt skulle dra ner produktionen i ett land som då nyligen genomlidit en unionsupplösning.
  Jag tror vi lämnar historien där och går över på bilderna.
  Nu har jag skrivit så länge att jag inte står ut med massa lådbildstrams utan går rakt på klockan.
  Här är den.

  image.jpg image.jpg
  Jag älskar den men inser när jag ser de nytagna bilderna att de inte gör den rättvisa. Å andra sidan kommer den troligtvis frekventera en rad Dagens klocktrådar inom kort och få en andra chans.
  Innehar inte paketöppningen nog verkshöjd och tekniska specifikationer överlåter jag till admin att flytta inlägget till samlingstråden
   
  Marshall, BCKSTRM, Greven och 85 andra gillar detta.
 2. Fliegerchronograph

  Fliegerchronograph Y-Wing pilot

  Inlägg:
  875
  Från:
  Bergnäset
  Kvalitetsinlägg! Grattis till klockan, när kommer den sjätte?
   
  Urkvinnan gillar detta.
 3. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.886
  Från:
  Kiruna
  Fin klocka från Longines, grattis!
   
  Urkvinnan gillar detta.
 4. Johnne

  Johnne Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.069
  Från:
  Småland, bor Skåne
  Mycket bra val och trevligt inlägg! Stort grattis!
   
  Urkvinnan gillar detta.
 5. Fido1

  Fido1 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  974
  Från:
  Indien
  73000 rader text och ett par pang på bilder - helt min stil! Stämningen ska byggas upp och klimax nås med det lilla extra i form av en bild.

  Rasande trevlig klocka också :)
   
  Senast ändrad: 18 mars 2016
  Urkvinnan gillar detta.
 6. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.089
  Trevlig läsning och snygg klocka. Grattis.
   
  Urkvinnan gillar detta.
 7. Triumf

  Triumf AT-ST driver

  Inlägg:
  1.371
  Trevlig klocka. :) Efter en snabb googling ser jag att den är 41 mm?
  Vad mäter din arm och hur känns den, inte för stor antar jag? :)
   
  Urkvinnan gillar detta.
 8. Rum Runner

  Rum Runner AT-AT driver

  Inlägg:
  5.253
  Mycket fin! Stort grattis till er båda och tack för ett trevligt och välskrivet inlägg!

  PS Simon Baker, aka the Mentalist är väl också en av märkets frontfigurer?
   
  Urkvinnan gillar detta.
 9. Bossebäver

  Bossebäver Y-Wing pilot

  Inlägg:
  730
  112753-9b7f40b29335161095a05684b634039e.jpg
  Du behöver definitivt en sjätte. Kolla den här, snyggaste dykarchronon som finns IMO.
   
  rillesnille, Lithium, laketwig och 1 annan gillar detta.
 10. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.552
  Från:
  Helsingborg
  Stort Grattis till en fin klocka och roligt att du kunde hia dig, du är ju inte alls i total avsaknad av impulskontroll. :)
  Vill även tacka för en underbar lång berättelse om hur det gick till när du valde din klocka.
  Långt ifrån mitt fylleköp av en Bratte bara för att jag missade en Exp II med fem minuter.
  Slutade lyckligt med att en Göteborgare förbarmade sig över den utan förlust för mig.
  Till sist undrar jag bara om du kan basta med den. ;)
   
  You Can Call Me Al och Urkvinnan gillar detta.
 11. Undersköterskan

  Undersköterskan AT-ST driver

  Inlägg:
  1.475
  Från:
  Växjö
  Longines har i sin kaliber L688 ett verkligt fint urverk; basen är ett nytt Valgranges-verk som i sin tur bygger på ETA 7750. Kvalitet rakt igenom, vilket är en förklaring till varför Omegas instegskronograf, kaliber 3330, utgår från just Longines L688. Urverken är identiska med några smärre skillnader. Bortsett från det rent estetiska (Omega bryr sig till exempel inte om att blånera kolumnhjulet i kaliber 3330 och har en egenutformad rotor) så är det bara co-axial gången som skiljer. Denna för med sig ett extra hjul i löpverket, en balans som andas fritt utan index och så förstås Omegas patenterade Si-14 spiral i kisel. Otherwise, it's pretty much the same movement. Fin klocka och ett stort grattis !

  Vänligen
  Forumets undersköterska
   
  Marshall, hooods, thewallin och 6 andra gillar detta.
 12. PCB

  PCB X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.704
  Från:
  Blashyrkh
  Grattis! Man kan inte få för många Longines
  Grymt tillverkare med stil IMHO
   
  Urkvinnan gillar detta.
 13. Nic

  Nic AT-ST driver

  Inlägg:
  1.471
  Från:
  Hälsingland
  Riktigt fin klocka, stort grattis! Kanske missade om du skrev det men vilken diameter har den?
   
  Urkvinnan gillar detta.
 14. jarrebarre99

  jarrebarre99 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.322
  Från:
  Around town
  Trevligt inlägg och grattis till klockan!
   
  Urkvinnan gillar detta.
 15. Andy7750

  Andy7750 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.985
  Från:
  Västkusten
  Välskrivet inlägg och härlig klocka, stort grattis.
   
  Urkvinnan gillar detta.
 16. Foxbolt

  Foxbolt Stormtrooper

  Inlägg:
  287
  Från:
  Sthlm
  Grymt bra inlägg! :) Klart du behöver en femte Longines. Själv har jag min första på radarn (Heritage Chrono 1954).......
   
  Urkvinnan gillar detta.
 17. Equilibrium

  Equilibrium AT-AT driver

  Inlägg:
  6.305
  Från:
  Island
  Efter denna behöver du även få upp antalet Alpina till FEM :)
   
  Urkvinnan gillar detta.
 18. Daytona96

  Daytona96 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.969
  Från:
  Linköping
  Stort grattis!:)
   
  Urkvinnan gillar detta.
 19. Simpatico

  Simpatico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.928
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Grattis. Snyggt förpackat.
  Fina detaljer.
   
  Urkvinnan gillar detta.
 20. Chuck

  Chuck AT-AT driver

  Inlägg:
  6.148
  Grym post och grattis!
   
  Urkvinnan gillar detta.
 21. Pelarn

  Pelarn Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.500
  Tjusigt, grattis!
  Trevlig läsning!
   
  Urkvinnan gillar detta.
 22. VRD

  VRD Stormtrooper

  Inlägg:
  320
  Härlig paketöppning! Grattis till ännu en grym klocka! Ser fram emot nästa;)
   
  Urkvinnan gillar detta.
 23. Portofino

  Portofino AT-ST driver

  Inlägg:
  1.133
  Från:
  Stockholm
  Like!
   
  Urkvinnan gillar detta.
 24. Urkvinnan
  Trådstartare

  Urkvinnan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.727
  Tack :) Nästa kommer när de hittar på en svartpärlemorad damsak. Kanske. Men jag blev lite sugen på den där rödbezelade saken nedan.

  Handleden mäter strax under 17 cm. Det är snarare höjden som är ett gränsfall men jag tycker det funkar. Har en alpina avalanche extreme och en Hydroconquest i samma diameterhärad som funkar bra, men mycket större än så vill jag inte ha.
  image.jpg
  Tack :)
  Mycket möjligt med Simon Baker, men jag känner att jag har lättare att identifiera mig med kinesiska mansgymnasterna och de vackra aktriserna.

  Känner mig böjd att hålla med, den är rasande grann, men nya Planet Ocean får mig att vackla från mitt inkörda Longinesspår.

  Tack snälla:) Kanske är bra med en kronograf i bastun för att ta tiden så att man inte blir hårdkokt.

  Tack!
  Det var den typen av fakta som skulle behövas för att kvalificera inlägget för ett eget paketöppningsinlägg, men jag hoppas admin godkänner att specifikationerna ligger i kommentarerna :)
  Jag känner mig för övrigt helt starstruck över att mitt inlägg kommenterats av forumets undersköterska. Tack.
  Tack.
  41 mm fick jag veta i kommentaren ovan :) Det är min övre smärtgräns.
   
 25. Affe

  Affe Una vida loca

  Bra, mycket bra där @Urkvinnan ett riktigt föredöme när det kommer till paketöppning! Beträffande klockan så Longines ett mycket trevligt klockmärke, Hehe, klart du behöver 5, och efter fem så kommer sex, sju osv. Ett stort GRATTIS till en trevlig klocka och n trevlig paketöppning!
   
  Urkvinnan gillar detta.
 26. paradis

  paradis Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.801
  Från:
  Malmö
  Grattis , jätte fin Longines ........
   
  Urkvinnan gillar detta.
 27. Sthlm-Nicklas

  Sthlm-Nicklas Stormtrooper

  Inlägg:
  242
  Från:
  021
  snyggt !
   
  Urkvinnan gillar detta.
 28. pjmb

  pjmb Y-Wing pilot

  Inlägg:
  524
  Från:
  Stockholm
  Grattis till ny härlig klocka! Longines gör bra skit!!
   
  Urkvinnan gillar detta.
 29. Jerico

  Jerico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.605
  Från:
  Rodina
  Väl skrivet! Tack för läsningen.
   
  Urkvinnan gillar detta.
 30. jandan

  jandan Y-Wing pilot

  Inlägg:
  742
  Trevligt! Kul att få lite bakgrunds-story också. Tack för det! Och självklart ett stort Grattis!!!
   
  Urkvinnan gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield