Laddar...
Erikson Urhandel

Paketöppning! Forumpremiär månne?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Palenkovich, 9 september 2015.

 1. Palenkovich
  Trådstartare

  Palenkovich Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.862
  Så var det äntligen dags för ett för mig mycket efterlängtat tillskott!

  För ett antal år sedan, då mitt klockintresse var synnerligen begränsat jämfört med idag, hade jag aldrig övervägt att införskaffa en klocka av aktuellt märke. Jag kunde förvisso förstå att vissa säkert tilltalades av designen, men jag hade aldrig själv kunnat tänka mig att lägga sådana remarkabla summor på en sådan klocka. På den tiden handlade det snarare om att fantisera om de mer vanliga modellerna hos exempelvis Omega och Rolex.
  Intresset tog på allvar fart för några år sedan, med medlemskapet i KS och införskaffandet av min första ”finare” klocka (PO Chrono) som tydliga acceleratorer. Likt hos många av er andra, kom intresset att växa exponentiellt, vilket lett till otaliga timmar av förkovrande inom klockornas underbara värld.

  Suget efter Rolex ledde efter inte alltför lång tid till införskaffandet av en Explorer 2:a, 216570. I min naivitet inbillade jag mig att jag nu hade stillat mitt lystmäte efter nytt för en hyfsad tid framöver, men… ja ni vet mycket väl hur det är…

  Ganska tidigt efter mitt inträde på KS kom jag att utveckla en helt ny syn på det för mig tidigare alltså ganska ointressanta märket Panerai. Det som i min okunskap (och för all del även taffligare smak) hade framstått som helt irrelevant, utvecklades till en helt ny syn på märket. Helt plötsligt tilltalades jag rejält av designen, samtidigt som ökad kunskap kring Panerai och dess historia drog upp intresset till helt nya nivåer. Inte blev det sämre av mitt ivriga klämmande under flertalet GTG:er.. Nu var det inte längre något snack; jag måste ha en Panna! Jag var övertygad om att jag ville ha Luminor-case, 44 mm, Sandwich-tavla, automatiskt verk och datum utan bubbla, vilket gjorde valet enkelt; PAM312.

  (lånad bild)
  PAM312.jpg


  I och med att det dock dröjde innan jag kunde göra slag i saken, hann det svänga till förmån för det manuella inhouseverket P5000. Dels är manuella urverk en väsentlig ingrediens i Panerais historia, men framför allt möjliggör berört verk en mer slimmad (nåja) boett. Fin som 312 är, bygger den ändå ganska mycket på höjden.
  Mitt fokus kom att riktas mot en modell som introducerades på SIHH 2013; PAM 510.

  (lånad bild)
  Pam510.jpg

  Faktum är att jag hade fingret på avtryckaren när jag så fick upp ögonen för en ny modell. Samma manuella 8-dagarsverk som 510, men en helt annan tavla.

  PAM590 presenterades 2014 som en initialt Nordamerikaexklusiv modell; 1000 individuellt numrerade exemplar skulle introduceras på denna marknad, för att 2015 bli en del av den ordinarie produktionen med 2000 exemplar som skulle släppas i övriga världen.
  590:an är i mångt och mycket en intensiv flört med Panerais historia. Det rör sig om en 44 mm Luminor med s.k. Bettarini-boett (efter skaparen Alessandro Bettarini). Till att börja med är urverket P5000 i sig en historisk tribut till tidiga Paneraimodeller med åttadagars Angelus-verk.
  Trycket ”8 Giorni Brevettato” (8 days patended) är en tydlig hyllning till de historiska modeller som var utrustade med ovanstående sistnämnda urverk. Blott tre modeller till utöver 590 har förärats med denna märkning; de högst limiterade och ikoniska PAM341 och PAM203 (den sistnämnda kan inbringa priser inte alltför långt ifrån miljonen, trots att den kom så sent som 2005) och den nutida (och till totalt 1500 exemplar limiterade) Radomir-modellen PAM339.

  (lånade bilder)
  PAM341
  pam341.jpg
  PAM203
  PAM203.jpg
  PAM339
  Pam339.jpg

  Panerai har historiskt en mycket tät koppling till den italienska marinen, som man ända fram tills 1993 levererade klockor och handledsburna dykinstrument till. Ytterligare en tydlig flirt med denna del av Panerais historia kan skönjas på casets baksida. Till skillnad från exempelvis PAM510 där baksidan är genomskinlig, kan här beskådas en gravering föreställande en bemannad undervattenstorped - Siluro a Lenta Corsa, S.L.C. Detta var den metod italienska kommandodykare en gång i tiden använde som anfallsvapen.
  Pan7.jpg

  Vad gäller tavlans index, skådas här en fakepatinerad lysmassa. I många fall är detta fenomen på moderna klockor aningen kontroversiell, men vad gäller just Panerai har det kommit att bli en accepterad och ofta mycket uppskattad företeelse. Ett gott exempel på detta är PAM372, en modell med fakepatina som av många av de mest renläriga Paneristis kommit att anses vara den rätta modellen att inneha om man endast har en Panerai i sin ägo.

  Ytterligare en intressant detalj med urtavlan är det faktum att index och visare har en annan färg än ”Luminor Panerai” och ”8 Giorni Brevettato”. Detta är en hyllning till äldre tiders modeller där indexens vita lysmassa under solens påverkan kom att skifta färg och således skiljde sig från den vita, icke självlysande färgen på texten på urtavlan.

  Den största tveksamheten med mitt val av modell har varit det faktum att 590 inte har Sandwich-tavla. Sandwich är i mina (och många andras) ögon en av de mer tilltalande företeelserna med Panerai. Jag landade dock i att klockans utseende kombinerat med historiska kopplingar ändå vägde tyngst i mitt val. Som Compiss utryckte det i Paneraitråden; så underbar balans i urtavlan! Med lite god vilja kan jag tycka att med tanke på att lysmassan som fyllts i de urkarvade indexhåligheterna ligger nedsänkt under övriga urtavlan, ger tavlan ändå en viss, om än begränsad effekt i riktning åt Sandwich-hållet.

  (lånad bild då makroobjektivet flytt sin kos)
  PAM10.jpg

  PAM590 är en oerhört genomtänkt klocka, så till den grad att även det armband som ursprungligen sitter på är väl anpassat till klockan. Det obehandlade Assolutamentet-bandet har ett passande åldrat utseende, och tråden som smyckar bandet matchar väl med patinalooken på visare och index.
  Pan3.jpg

  Tillgängligheten på 590 har sedan den släpptes 2015 även utanför Nordamerikas gränser varit synnerligen begränsad, inte minst här på hemmaplan. Mig veterligen har Sveriges enda AD för Panerai bara haft två exemplar inne. När jag fick höra att nummer två fanns inne (den första hade hunnit komma och gå), besökte jag Nymans där jag fick höra att även detta exemplar hade sålts. Det rådde dessutom vid detta tillfälle tveksamheter kring huruvida/när något mer ex skulle komma in i år. Jag fick således vända mig utanför rikets gränser och har direkt från AD lyckats få tag på ett exemplar av den första limiterade utgåvan som alltså släpptes enbart till den nordamerikanska marknaden. Även årsmodell 2015 fanns tillgänglig bortom Sveriges gränser, men varför inte köpa den allra första begränsade serien av en helt ny modell..

  Jag avslutar med lite allmän info lånad från Panerais hemsida och givetvis några bilder till.

  Tack för titten!

  Movement: Hand-wound mechanical, P.5000 calibre, executed entirely by Panerai, 15 ½ lignes, 4.5 mm thick, 21 jewels, Glucydur® balance, 21,600 alternations/hour. KIF Parechoc® anti-shock device. Power reserve 8 days, two barrels. 127 components.
  Functions: Hours, Minutes, Small Seconds
  Case: Diameter 44 mm, AISI 316L Polished Steel
  Bezel: Polished Steel
  Back: Screw, Brushed Steel
  Device protecting the crown: (protected as a trademark) Brushed Steel
  Dial: Black with luminous Arabic numerals and hour markers. Seconds at 9 o'clock.
  Crystal: Sapphire crystal formed of corundum
  Water Resistance: 30 bar (~300 metres)
  Strap: Calf Assolutamente, Dark brown, Beige, 24.0/22.0 MM Standar

  Pan2.jpg

  Pan5.jpg

  Pan4.jpg
  Pan8.jpg

  Pan1.jpg
   

  Bifogade filer:

  • Pan6.jpg
   Pan6.jpg
   Filstorlek:
   319,5 KB
   Visningar:
   67
  Kejsaren, The lord, Booo och 92 andra gillar detta.
 2. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.995
  Från:
  Jymden
  8 dagar skojar man inte bort!
   
  Vevaren och Palenkovich gillar detta.
 3. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Ett extra kugghjul ;)
  Schysst Panna där @Palenkovich ! Det gjorde du bra!
   
  Palenkovich gillar detta.
 4. KenKun

  KenKun Tie Fighter pilot

  Stort grattis :)
  Min 8-dagars säger hej!

  image.jpg
   
  The lord, UncleBear, Palenkovich och 6 andra gillar detta.
 5. Arvin

  Arvin Rebel soldier

  Inlägg:
  68
  Från:
  GBG
  Riktigt snygg, grattis!
   
  Palenkovich gillar detta.
 6. mattande

  mattande Post nr 1 miljon? Oui, ce fut moi!

  Inlägg:
  601
  Från:
  Hälsingland
  Fasen va klockor det ramlar in! Grattis här med :D
   
  Palenkovich gillar detta.
 7. Goose

  Goose Stormtrooper

  Inlägg:
  255
  Väldigt fin! Gratulerar! Tack även för intressant läsning.
  En fråga: Panerais armband är i mitt tycke oftast väldigt snygga men kostar också en slant. Hur länge håller dom vid dagligt bärande?
   
  Palenkovich gillar detta.
 8. Divemaster

  Divemaster Stormtrooper

  Inlägg:
  264
  Från:
  westcoasten
  Grattis!!!
   
  Palenkovich gillar detta.
 9. Porsan

  Porsan Capitão de mar e guerra

  Inlägg:
  4.062
  Från:
  De sju haven...
  Stort grattis kompis! Assolutamente banden är ju bara så grymma!
   
  Palenkovich gillar detta.
 10. Breitling1

  Breitling1 Stormtrooper

  Inlägg:
  452
  Grattis till en riktigt cool dinka!
   
  Palenkovich gillar detta.
 11. Lalas

  Lalas Stormtrooper

  Inlägg:
  322
  Fet!
   
  Palenkovich gillar detta.
 12. Greven

  Greven Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.332
  Wow! Vilken intressant läsning och vilka schyssta bilder! Klockan är väldigt imponerande. Stort grattis!
   
  Palenkovich gillar detta.
 13. Guillbert

  Guillbert X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.969
  Grym :) Grattis!
   
  Palenkovich gillar detta.
 14. Guinness

  Guinness Y-Wing pilot

  Inlägg:
  683
  Från:
  Umeå
  Grattis, tycker att panerais modeller är en djungel så tack för lite klarhet gällande varianterna. Din klocka var riktigt schysst!
   
  Palenkovich gillar detta.
 15. Savagear114

  Savagear114 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.309
  Grym klocka och intressant historialektion! Grattis och tack!
   
  Palenkovich gillar detta.
 16. Simpatico

  Simpatico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.927
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Bockar och tackar för lektionen. Det är ju något speciellt med dom modellerna.
  Så stort grattis till en synes helt underbar klocka.
   
  Palenkovich gillar detta.
 17. snoozarn

  snoozarn AT-AT driver

  Inlägg:
  5.050
  Från:
  Stockholm
  Äntligen! Riktigt bra. Stort grattis. :)
   
  Palenkovich gillar detta.
 18. J.Å

  J.Å Rebel soldier

  Inlägg:
  51
  Från:
  Göteborg
  Härlig läsning! Grattis! :)
   
  Palenkovich gillar detta.
 19. Empa

  Empa AT-ST driver

  Inlägg:
  1.232
  Grattis till en mycket fin klocka och tack för lektionen av de nya modellerna :)
   
  Palenkovich gillar detta.
 20. svesam

  svesam X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.514
  Från:
  Höga Kusten
  Riktigt trevlig klocka, stort grattis!
   
  Palenkovich gillar detta.
 21. kalufsen

  kalufsen AT-ST driver

  Inlägg:
  1.269
  Stort grattis :)
   
  Palenkovich gillar detta.
 22. holma20

  holma20 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  964
  Grattis!:)
   
  Palenkovich gillar detta.
 23. Linkan

  Linkan X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.079
  Från:
  Stockholm
  Bra öppningstråd med mycket material och bilder :) grattis till uret också!
   
  Palenkovich gillar detta.
 24. gruby

  gruby Dexter Jettster

  Inlägg:
  2.489
  Dobrze brat, dobrze!

  Den var riktigt fet och vilken hållkäften-paketöppning du komponerade!

  Hatten av och ett grande gratizimo!
   
  Palenkovich gillar detta.
 25. Dykarsjuk

  Dykarsjuk Rebel soldier

  Inlägg:
  170
  Från:
  Gbg
  Trevligt berättat o intressant historia. Skiiitsnygg klocka!! Är nog den snyggaste pannan jag sett. Gratulerar!
   
  Palenkovich gillar detta.
 26. ZtaFfaN

  ZtaFfaN Y-Wing pilot

  Inlägg:
  655
  Från:
  Tjockhult
  Najs! Grattis!
   
  Palenkovich gillar detta.
 27. Grattis till en riktig feting!!!!
   
  Palenkovich gillar detta.
 28. Jonaz

  Jonaz X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.071
  Från:
  Göteborg
  Galet fin, grattis! Och tack för en informativ tråd!
   
  Palenkovich gillar detta.
 29. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.699
  Från:
  GBG
  Sicken fläskläpp! Bra jobbat :)
   
  Palenkovich gillar detta.
 30. OskarK

  OskarK Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.288
  Grattis och tack för läsningen! :)
   
  Palenkovich gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield