Laddar...
Nymans Ur 1851

Pris prestige eller prestanda?

Diskussion i 'Diskussion' startad av China, 14 februari 2013.

 1. China
  Trådstartare

  China Guest

  Vad är avgörande för "klocksnackaren" vid ett köp?

  Priset eller att varumärket är känt och har prestige, eller prestandan på klockan?

  Själv är jag en insnöad figur som fokuserar på prestanda, oavsett om klockan kostar ett par hundralappar eller är en exklusiv utgåva i ett fåtal exemplar. Vad får er att lätta på plånboken och göra ett köp?

  Inga skäl är rätt eller fel, jag är nyfiken på hur ni resonerar.
   
 2. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.851
  För egen del varierar det helt från dag till dag och från klocka till klocka. För de två jag är ute efter nu kommer estetik först med historia som god tvåa.
   
 3. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Dom främsta sakerna som attraherar mig är utseendet, hantverksarbetet, kvaliteten, historian, urverket - tekniken och hur det presterar... Prestige är trevligt men långt ifrån det viktigaste för min del..
   
 4. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.657
  Från:
  Vallentuna
  Helst en blandning av allt. Så mycket utseende, prestanda och prestige som möjligt för ett bra pris.
   
  eriksson850 gillar detta.
 5. Josef B

  Josef B Bestraffaren

  Kombination av lite allt möjligt och ingen speciell rankning. Utseende, tradition, prestige, pris, teknik, kvalité. Sedan är jag en inbiten Rolexälskare sen jag var 17-18 år, så hur jag än köper olika märken så dras jag tillbaka till Rolex.
   
 6. Fifflio

  Fifflio Y-Wing pilot

  Inlägg:
  907
  Från:
  Örebro
  +1 på den !! :)
   
 7. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.003
  För mig är det känslan och historien. Jag har haft de flesta vanliga märkena dock inte High End och jag kommer alltid tillbaka till samma klocka. Inte för de är bäst, snyggast eller har högst status utan för att de talar direkt till mitt hjärta och jag kan inte förklara varför.
   
 8. lordhasse

  lordhasse Rebel soldier

  Inlägg:
  55
  Från:
  Stockholm
  Det ena utesluter inte det andra, är ju inte helt sällan som de som kan kallas för prestigemärken också gör de de vackraste och kvalitetsmässigt bästa klockorna (även om jag är säker att nån här på forumet kan hitta undantag). Men måste jag välja, antingen en snygg klocka som är av halvdan kvalité eller en klocka som inte är ögonfager men som ur betraktat är fantastiskt så väljer jag nog det senare. För mig är det estetiska viktigt men vad det är för prestanda och hantverk bakom är viktigare. Priset är för mig viktigt men behöver inte vara avgörande, en bra klocka är värd att betala för.
   
 9. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Väldigt bra skrivet.
   
 10. Chuck

  Chuck AT-AT driver

  Inlägg:
  6.148
  Numera är det pris som gäller efter en självrannsakan, jag har lika kul med en Citizen som jag har med en Rolex viket känns skönt. Allt handlar i grund och botten om att ha ett intresse att dela med forumvänner och klockan är min biljett in.

  Men efter jag plöjt affordablefabrikat ett tag ska jag köpa mig en ny Rolex igen, gärna en GMT-C som jag kan slita och slänga med. Det är för att jag drivs av en demon som tvingar mig köpa nya Rollar och slita in dem ett tag för att sedan sälja, gärna med nix och dings.Givetvis tvingar demonen mig hitta på dumma anledningar för att sälja dem.

  När jag blivit rikare och äldre så köper jag mig en fin pp och börjar lurka, det är min plan.
   
 11. China
  Trådstartare

  China Guest

  Givetvis kan det vara precis som du skriver, en kombination av olika faktorer. Det är väl närmast min egen trådstart som var lite "insnöad". Men det är intressant med tankarna om vad som "triggar" till ett köp, en fråga som jag är ganska fascinerad av. Motiven kan vara helt olika, och det är bara att fylla på med åsikter i tråden!
   
 12. Mr_Jonas

  Mr_Jonas X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  Göteborg
  Jag får nog säga att utseende, märke, funktion (i den ordningen) har avgjort mina köp.

  Sen är historien viktig. På nåt sätt blir klockan så mycket mer än en klocka när man vet historien bakom.
  Detta är något som jag har kommit på sedan jag snöade in på TG195:an.
   
 13. Zed

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.031
  Från:
  Göteborg
  Utseendet är otroligt viktigt så klart. Uret ska "sjunga" till mig som våra amerikanska vänner säger. Sedan är tåligheten en viktig faktor då jag inte gillar att exkludera mina klockor vid diverse aktiviteter såsom simning. Minst 100m WR.

  En annan faktor är värdebeständigheten då i alla fall jag inte känner mig bekväm med att bränna 50-100 lax hur som helst. Känns lite bättre när man kan få tillbaka en stor del av pengarna vid försäljning.
   
 14. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.015
  Från:
  Sthlm
  +1

  Edit: Funktionsduglighet kanske ändå kommer allra först för mig, den ska gärna vara vattentät också, annars kommer jag inte använda den speciellt mycket, och för mig är det ett måste. Mitt rationella praktiska tänkande får oftast sista ordet, vilket betyder att "dammsamlare", hur estetiskt vackra och/eller prestigefyllda och/eller historiskt häftiga de än må vara, så gör jag mig av med dem, framför något som jag använder.

  Så funktionsduglighet (behöver absolut inte betyda superbra, utan bara att den gör jobbet) kommer först, därefter estetik, och på delad tredjeplats historia/prestige.
   
 15. Isodor

  Isodor Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.248
  Från:
  sthlm
  I mitt fall är det just nu är det "bang for the buck" med ett anrikt märke bakom.

  T.ex skulle jag aldrig köpa en klocka för 100 000:- som det sitter ett ETA verk i, även om klockan är vacker i sig.

  Det handlar lika mycket om det inuti som utanför, därför kommer jag hålla mig till in-house verk i alla klockor framöver.

  Sen har jag några preferenser, det är att köpa något som är tidlöst, man ska ej tröttna på (t.ex en bajsbrun Hublot :)) och uppfylla någon viss kategori, t.ex dykare/sport/vardag/kostym/pilot etc..
   
 16. BluesmanV8

  BluesmanV8 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.481
  Här blir det utseende, bra urverk, pris och historia.
  Ordningen på de 4 hörnen kan variera.
  Jag har mest äldre ur, 40 - 70-talet.
   
 17. Flat-Eric

  Flat-Eric Shmi Skywalker-Lars

  Inlägg:
  10.599
  Bra fråga... Viktiga punkter:

  - design, den måste se bra ut (räcker ej med "världens bästa utverk")

  - känsla, svårt att förklara med den måste kännas rätt. Kan låta hemskt men när jag hade en omega s kändes den "inte lika rätt i själen" som en Rolle

  - värdebeständighet, till skillnad från att köpa bil så gillar jag klockor som håller värdet rätt bra. Känns skönt att veta att klockan är lätt art sälja vid behov och att jag får tillbaka ungefär samma peng (har haft klockan "gratis" om man bortser från altenativkostnaden i form av utebliven ränteintäkt)

  - tålighet, vill kunna används klockan utan att bekymra mig. Dvs bada med den eller råka slå i den i en dörrkarm utan att den måste servas för dyra pengar

  Det var en snabb bild av hur jag ser på det hela
   
 18. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.003
  Instämmer helhjärtat.
   
 19. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.732
  Jag får väl kasta in några ytterligare Råd&Rön-mässiga aspekter som jag beaktar (lite).
  "Bärbarhet" - dvs när ska jag använda klockan och har jag redan något som fyller den funktionen. Om man redan har ett gäng vardagsallroundklockor (tex Rolex DJ och sportmodeller) så har jag nu bestämt att nästan gång får det bli något annat. Annars blir de ju liggande i lådan större delen av tiden.
  "Säljbarhet" - vissa klockor kan man ju köpa utan någon större eftertanke med motivet "det kan ju vara kul att prova ett tag" och sedan kan man sälja dem. Logiken funkar bäst när man köper verkar det som och har aldrig tillämpats för sälj. :)
  "Service" - Vissa klockor har jag avstått från för att det helt enkelt är för jäkla dyrt att serva och reparera dem.

  Prestigen spelar numera ingen roll alls. När man var lite yngre (student) gav det väl en trevlig känsla att kunna köpa en Rolex för pengar man tjänat själv, men sådant struntar jag i nu.
   
 20. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.248
  Från:
  Fettefleur......
  För mig är det 95% design och 5% i att det måste vara lite udda......vet ej varför. Skiner blankt i vad som tickar i klockan sålänge jag vet att det är ett average verk.......som är erkänt beprövat. Glasbaksida, graveringar, paraflösm coaxial eller remdrivet......could not care less.......
   
 21. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.003

  Pah, utifrån de flesta av dina köp så är 95 procent att det måste vara udda och fem procent design..

  :lol:
   
 22. NiklasArvid

  NiklasArvid Mon Mothma

  Inlägg:
  3.883
  Historia, kvalitet, design, prisvärdhet i ungefär lika delar... men det kanske bara är självbedrägeri... ...släng på lite prestige också.... (annars hade jag ju haft en AP dress o en SMP-mid istf en PP-dress och YM-mid...)

  denna tickar av de fyra första rätt stenhårt iallafall... kanske mindre prestige dock...

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  eriksson850 gillar detta.
 23. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.712
  Från:
  Jymden
  Jag är som med det mesta i livet ganska säker på vad jag gillar. När det gäller klockor, så gäller bästa möjliga bang for buck och att klockan ska vara så pass ovanlig att jag inte ska se den på någons arm på stan.

  Jag är väldigt nyfiken på vad du själv har för klockor, för jag tror inte jag sett en enda klockbild från dig.
   
 24. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Köpa dyra klockor för de är så mycket bättre än andra känns väl naivt. Hade prestanda per krona varit viktigt så hade jag förmodligen sprungit runt med en Seiko på armen. Som tur är resonerar jag annorlunda. :)
   
 25. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Säger ni, sittandes på era höga hästar :mrgreen:
   
 26. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Nu har jag för all del flera Seikos. Det därför att jag gillar dem. Inte för att de är billiga och prisvärda.
   
 27. China
  Trådstartare

  China Guest

  Intressant, jag är själv inne lite på samma linje. Det går att hitta rå prestanda för en liten slant, och det skadar heller inte om klockan är ovanlig (åtminstone i Sverige).

  Nja, ett par bilder har det faktiskt blivit. Sedan får jag väl erkänna att jag är inte är helt bekväm med att posta bilder, då mycket är graverat eller bearbetat i en ganska personlig stil, med andra ord hembyggen. Kort sagt så är jag väl lite av en gubbtjuv som sitter och ruvar på klocksamlingen, men det kanske blir lite mer bilder framöver. ;)
   
 28. Crowolf
  Trådstartare

  Crowolf Guest

  Oj. Här får man tänka till lite.
  Är inne på vad flera sagt med 'bang for the buck', historia och inte minst vad hjärtat säger. Jag menar, jag är ingen snubbe med en massa stålar att spendera. Det har blivit ett par gamla Seiko-dykare och nån Citizen. Så småningom kommer jag att greja lite dyrare klockor och då ligger historia nära hjärtat. SKA ha en riktigt fin Seiko-dykare nån gång, ny eller gammal. Ska oxå ha en 5513 eller 5512. En Tudor BB ligger nära till hands när jag rånat.....upps.... Fel forum!:-

  /poppe
   
Mårtenssons ur Brookfield