Laddar...
Nymans Ur 1851

Prisskillnad likvärdiga Rolex med och utan papper&box?

Diskussion i 'Diskussion' startad av antikmartin, 27 januari 2013.

 1. antikmartin
  Trådstartare

  antikmartin Stormtrooper

  Inlägg:
  362
  Från:
  Hudiksvall
  Hej!

  Det här med papper & låda verkar enormt viktigt och i synnerhet när det gäller "nyare" Rolex & Bretling så en något hypotetisk fråga för framtida inköp.....

  Om man skulle lyckas hitta 2 likvärdiga Rolex Sub 16610 från 90 tal , båda i bättre bruksskick , halvskapliga länkar och servade för runt 10 år sedan...

  Vad skall man isåfall på ett ungefär betala för ett ex med fullständiga papper och låda
  och vad kostar likvärdig klocka utan några som helst tillbehör

  samma sak datejust 16220 med eller utan box o papper?
   
 2. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.845
  Absurt men sant så verkar det vara ca 10% som gäller. Man ska väl inte klaga, som köpare är det ett bra förhandlingsläge om box och papper saknas.
   
 3. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.547
  Från:
  Helsingborg
  Box och manualer kan man alltid hitta senare och för mig är ett servicekvitto från en auktoriserad Rolexurmakare lika mycket värt som ett cert.
   
 4. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.541
  Från:
  Kungsholmen
  Skulle säga att 10 % till och med ligger i underkant!
   
 5. Håller med, jag personligen försöker att bara köpa full settare, inte för min egen del utan mest för att slippa allt strul om/när man ev säljer, då kommer frågorna och tokprutningarna, varför saknas allt, är det äkta, likadana med cert kostar X osv...

  Känns som fullsettare ALLTID är mera lättsålda och det är ett stort plus tycker jag iallafall på nyare bitar...känns alltid liite skumt när saker saknas på nyare dinkor....
   
 6. Målarn

  Målarn The Steak

  Inlägg:
  5.932
  Från:
  Förorten
  +1 MK !!!
   
 7. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.541
  Från:
  Kungsholmen
  Samma här, har aldrig köpt en klocka utan Fullset.. Sen har det ett värde till för mig då det bästa med att köpa ny dinka är att öppna upp en ytterbox och få 30 minuters pill med böcker, tillbehör, kort etc. älskar det :D
   
 8. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.845
  Jag har kanske inte märkt av det eftersom jag generellt inte säljer klockor när jag väl lyckats jaga rätt på dem, men om jag kan köpa en klocka 10% billigare (eller mer) än annars och istället kan lägga pengarna på en service tycker jag att jag har fått väldigt mycket mer för pengarna.

  Då har jag en klocka som är garanterat äkta och i nyskick, med garanti och service-papper i mitt namn.
   
 9. antikmartin
  Trådstartare

  antikmartin Stormtrooper

  Inlägg:
  362
  Från:
  Hudiksvall
  Ok. Tack för svaren..
  ja .. 10-15% på en Sub gör ju nästan en servicekostnad med servicekvitton som intygar och det kan ju skapa lite funderingar om vad som är bäst... men håller med om att det är lite extra spännande att kolla upp allt som följer med en full set vid köpet och även lite då och då senare bläddra i papperen...Dessutom får det ju en att tro att klockan blivit extra väl omhändertagen när allt finns kvar ( gäller alltså "matching numbers" )
   
 10. mace

  mace Stormtrooper

  Inlägg:
  462
  För nyare ur handlar det mest om en trovärdighetsfråga - hur troligt är det att någon bränner ca 60 loppor på en klocka och slänger certifikat & box, för att sen sälja den efter ett par år? Okej om det vore en billig Seiko (förlåt!) men inte fan för en Rolex. Okej, det _kan_ hända, men troligt? Nej.

  För ett äldre ur känns det väl kanske trovärdigare att boxen med tiden kommit bort i någon flytt, att ägaren inte tänkte att certifikaten skulle spela någon roll 15 år senare, etc.

  Håller med, nygjord dokumenterad service (vilket blir ett äkthetsbevis) skulle jag värdera högre än box och papper för en äldre klocka. Även om jag personligen finner ett (sjukligt?) nöje i att kunna kolla på ett gammalt certifikat, eller till och med kvitto, och på så sätt följa klockan tillbaka till dess att den var ny. Proveniens pojkar & flickor, proveniens. :)
   
 11. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.845
  Inte troligt om det är en klocknörd, det håller jag med om, men jag har vid mer än ett tillfälle stått i butik (främst på flygplatser) och sett kunder sätta klockan på armen, stoppa kvittot i fickan och lämna resten på disken. Hur troligt det är att dessa sedan säljs vet jag inte, men det finns definitivt många legitima klockor därute som saknar box, manual och antagligen även papper efter att garantin gått ut.

  Dessa köpare tycker nog inte det är konstigare än vad jag tycker det är att slänga kartongerna till ett hemmabiosystem eller en dator för 60k+.

  För övrigt har jag funderat på att sälja mina boxar, om de nu är så värdefulla skulle jag kunna köpa en klocka för inkomsten, något jag skulle ha väsentligt större glädje av.
   
 12. mace

  mace Stormtrooper

  Inlägg:
  462
  Precis, det händer - men det hör nog inte till vanligheterna. Men det är ju å andra sidan en helt legitim förklaring; "jag köpte den på flygplatsen, ville inte riska att tulla/hade inte plats för boxen och sket i den - det var dumt kanske - men här är kvittot/certet". Som sagt, det blir en trovärdighetsfråga - verkar svaret bra, så är det helt kosher.

  Hade jag köpt en dator för +60k (!) hade jag definitivt behållit kvittot. Hade jag köpt ett hemmabio-system för den typen av pengar hade jag dock gjort mig av med alla bevis illa kvickt. ;)
   
 13. Det förklarar kanske nån en liiiten del av alla klockor utan cert och box men knappast alla, nån del av alla nyare klockor utan cert och box bör/kan väl vara stulna klockor eller? antigen från butiksrån, personrån, villainbrott eller liknande, typ försäkringbedrägeri....kanske gråhandeln är den största boven?

  Och är det i tredje ledet så vet nog inte säljaren vart den kommer ifrån...

  Känns för mig iallafall bättre/tryggare/säkrare att veta att allt finns med vid köp, och det kan jag betala för, men alla är olika...
   
 14. Asplund

  Asplund AT-AT driver

  Inlägg:
  5.541
  Från:
  Kungsholmen
  Det bästa är ett fullset + servicekvitton med garanti :D

  För mig kan det vara värt 15 % utan problem!
   
 15. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.845
  Det finns otaliga trådar på TRF om klockor som blivit stulna tillsammans med cert och box vid inbrott, så tyvärr är inte fullset heller någon garanti, även om risken förstås rimligtvis borde vara väsentligt mindre.

  Jag hade vinst jag behövde göra mig av med, tror det vara runt 1999, köpte en G4 Cube med en enorm Cinema Display for 127k. Skärmen sålde jag fem år senare för nästan ingenting, datorn har jag kvar.
   
 16. Pleximannen

  Pleximannen Stormtrooper

  Inlägg:
  359
  +1 och eftersom det inte rör sig om några våldsamma summor så känns det helt enkelt goare att köpa fullset.

  På vintage bryr jag mig inte om box/papper eftersom prisskillnaden är så pass stor - då satsar jag hellre på att köpa ett löst toppexemplar.
   
 17. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.682
  Tror du har en poäng där. Vi som sitter här tycker ju att det är roligt (i varierande grad verkar det som) med full-set. Men "en vanlig människa" kanske kastar asken som man kastar alla annan förpackning av prylar, behåller kvittot och garantibeviset så länge det varar. Man sparar ju inte asken till sin iPhone, så varför spara den till klockan, när man ändå inte har någon användning för den.
   
 18. mace

  mace Stormtrooper

  Inlägg:
  462
  99, ja då kostade en cinema display en hel del. Själv köpte jag en Sharp 20 tums LCD-tv för 25' - 4:3 straight up. Cuben är en klassiker, bygg om den till en winder! :D
   
 19. mace

  mace Stormtrooper

  Inlägg:
  462
  På grund av att priset är i runda slängar x 10, + att man (förhoppningsvis) vet att det finns kommande serviceintervaller och att cert + kvitto då kan vara bra att ha?

  Som sagt, det är ingen deal breaker om storyn är trovärdig. (Sen kanske man skäms för att man köpt klockan i Förenade Tjotta Hejti och på att man vill göra sig en hacka / tror man får mindre betalt och därför skiter i cert?)
   
 20. Ninen79

  Ninen79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.345
  Från:
  Stockholm
  Håller med dig till 110% :D
   
 21. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.682
  Försökte som sagt bara presentera "en vanlig människas" logik till varför man inte sparar boxen. Och blir asken mer användbar för att prylen man köpte kostar 1000 ggr mer? Kvitto och garanti kan väl alla inse att det är bra att ha de första åren, men om man inte är så överdrivet intresserad så kanske en vanlig Rolexbox inte är så spännande. Den är ju inte så där förfärligt snygg och man kan ju inte ha den till något annat (de dyrare modellerna har ju lite finare askar). Jag sparar ju inte boxarna till lap-tops, manschettknapper, vigselringen, tv'n, reservoirpennan eller något annat. Så jag kan nog förstå om man kastar sådant, även om jag själv givetvis inte skulle göra det.

  En annan tänkbar anledning kan ju vara att man köpt klockan på duty-free eller utomlands. Då vill man kanske inte ta med boxen genom tullen.
   
 22. mace

  mace Stormtrooper

  Inlägg:
  462
  Jag vill ju dock tro att det inte vilka vanliga knickedicker som helst som lägger +50k på en klocka. ;)

  Vad jag menade med priset är att det signalerar att man köper ett kit, och att alla delar har ett värde. Köpte jag en Peugeot och fick med ett brandat överdragsskydd skulle det nog åka ut med soporna, köpte jag en Porsche och fick med samma skydd skulle jag nog spara det. Det tillför ju ett värden, även om skyddet är av samma kvalitet och gjort i samma fabrik som Peugeot-överdraget. Märkligt, men SÅ tror jag vanliga kunder tänker. Skulle jag behålla en box för säg en skx007? Troligtvis inte. För en Rolle? Jajamen!

  Som sagt, finns det en naturlig förklaring, eller till och med ett "va, skulle jag sparat boxen!?" så är det okej. Men när boxar har försvunnit i bränder, försvunnit i bodelningar, glömts på tunnelbanan, etc så blir det lite svårare.
   
 23. slimjim

  slimjim Rösten från Bro

  Inlägg:
  5.313
  Från:
  Ön
  Kan bara hålla med de andra som är inne på samma tankebana som mig. Hellre en Rolle i bra skick med ett servicekvitto från typ Krons/Nymans eller Rob, för en bra peng. Änn en i samma skick med papper och box men med okänd servicehistorik. Jag vet vad jag bär! Behöver inte ha någon box i bokhyllan. Men gillar vetskapen att jag kan hoppa från bryggan på midsommar med en rolle runt handleden utan att den tar in vatten.

  "Får" man både box och service... ja då kostar det i regel därefter.
   
Mårtenssons ur Brookfield