Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Problem med kronograf från 70-talet.

Diskussion i 'Vintage' startad av Calle med C, 29 juli 2015.

 1. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  För drygt tre år sedan inhandlade jag en 70-talskronograf av märket Sabina. Den har fungerat felfritt, även om den inte har fått överdrivet mycket tid på armen.
  Idag, efter att inte ha använt den på circus ett halvår, plockade jag upp den och vred upp den för att ge den lite tid på armen. Det första jag noterade var att kronografens minutvisare inte var helt nollställd (se bild 1, 2, 3). Jag tryckte sedan igång kronografen och ville låta dess sekundvisare gå runt för att sedan prova att nollställa allt. Detta var lättare sagt än gjort då då sekundvisaren stannade drygt 4 sekunder innan hela varvet var avklarat (se bild 3). Det här verkade även påverkar klockan sekundvisare som även den stannade. Jag provade att återställa allt och kronografens sekundvisare hoppade tillbaka till mitten och klockans började att ticka igen. Kronografens minutvisare förblev dock stående.

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]

  Är det någon här som har kan tänka sig ha en aning om vad som kan ha skett? Den har som sagt mest legat oröd innan. Dessutom var den nyservad när jag inhandlade den. Allt hjälp uppskattas! Tack på förhand.

  Mvh

  Calle.
   
  Gummo gillar detta.
 2. Sandkvist

  Sandkvist X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.890
  Vet inte vad det beror på, min 50-talare hör likadant. Bör vara slitage eller liknande. Går ju att manuellt flytta sekundvisaren, men det löser inte felet och den kommer att gå tillbaka till fel läge förr eller senare.
   
 3. Sandkvist

  Sandkvist X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.890
  Riktigt snygg förövrigt, säg till om du är sugen på att bli av med den :)
   
 4. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Väldigt märkligt när den var nyservad vid köp och är sparsamt använd! Tack för ditt lilla bidrag i alla fall!

  Tackar, det ska jag ha i åtanke! Först och främst ska jag gå till botten med vad problem kan tänkas vara. :)
   
  Sandkvist gillar detta.
 5. Sandkvist

  Sandkvist X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.890
  Här är lite om det, vissa är inne på att visaren blir påfrestad när den flyger till noll så kan den slitas och med tiden blir den slappare och då flyttas lite varje gång man nollställer! http://mb.nawcc.org/showthread.php?58491-Resetting-chronograph-hands-to-zero
   
 6. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Sandkvist gillar detta.
 7. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Jag tänkte kila in till Werner idag, men noterade såklart att dom inte hade öpppet. Det får bli nästa veckas projekt. Ingen annan som möjligtvis har ett förslag vad som kan ha hänt?

  I övrigt läste jag länken, men tyvärr är mitt problem större än att den inte återställer. Det var i alla fall intressant läsning. Tack igen!
   
 8. Sandkvist

  Sandkvist X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.890
  Jag läste nog lite fel första gången, sorry! Går klockan bra i övrigt?
   
 9. TorNet

  TorNet Y-Wing pilot

  Inlägg:
  822
  Urmakarna på forumet verkar uppenbarligen inte vilja ge dig några gratistips, så du får hålla till godo med amatörtips.

  Att kronografsekundvisaren stannar strax före 12 kan bero på att kugghjulen i kronografmekanismen ligger för nära varann - då stannar sekundvisaren och hela urverket när det dags att för den lilla minuträknaren att växla läge, vilket påbörjas strax innan kronografsekundvisaren når 12. Det finns några excentriska skruvar i urverket som man kan vrida på för att justera avståndet mellan kugghjulen i kronografmekanismen - gröna ringar i bilden nedan. Du kan börja med skruven vid den blå pilen, tror den kan lösa problemet - vrid bara lite grann och se åt vilket håll kugghjulen rör sig, öka avståndet mellan hjulen och testa sen kronografen.

  Att den lilla minuträknaren inte nollställer exakt till noll kan bero på att den lilla haken i den orange rutan hamnat ur sitt läge, om det var så att minuträknaren tidigare nollställt exakt. Annars kan man behöva sätta om visaren.

  [​IMG]

  Amatörtips som sagt, följs på egen risk... Det finns de på forumet som kan det här bättre, men ingen verkar vilja hjälpa dig av någon anledning.
   
  Clark Kent, Quaker, DrSbaitso och 16 andra gillar detta.
 10. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Ingen fara! Klockan fungerar, eller ja, har fungerat felfritt innan och det var just därför jag blev så förvånad när jag plockade fram den för användning. Den har legat helt orörd innan i drygt ett halvår. Utöver kronograffunktionen så är det tack och lov inga problem med den!

  Nu verkar vi vara inne på rätt spår! I detta nu väntar jag faktiskt på att få hem lite olika typer av verktyg, men jag tror dessvärre inte jag har kommit så långt att jag vågar ge mig på mina ur som jag gillar!

  Det kanske inte är så många som har lust att hjälp ett nytt ansikte som inte ens har presenterat sig! =) Jag tackar i alla fall ödmjukast för informationen och den väldigt demonstrerande bilden! Nu är det bara att hålla tummarna att det rör sig om ett så enkelt ingrepp
   
  Rholm, TorNet och Sandkvist gillar detta.
 11. Solvik

  Solvik Stormtrooper

  Inlägg:
  426
  KS när det är som allra bäst!
  Snyggt TorNet, tack för dylika inlägg!
   
  Stomatologen, Rholm och TorNet gillar detta.
 12. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Nu har jag haft tid över och provat lite försiktigt att justera klockan. Jag började med den skruven som är markerad med den blå pilen. Kronografens sekundvisare gick hela varvet runt, men kronografens minutvisare ville inte röra på sig. Jag provade de andra två ytterst försiktigt och minutvisaren ville fortfarande inte hoppa igång. Däremot är den återställd till noll nu! Dock verkar inte sekundvisaren vilja hoppa igång nu efter att ha skruvat ytterst lite på de andra. Har du några fler värdefulla tips?
   
  Senast ändrad: 9 augusti 2015
 13. TorNet

  TorNet Y-Wing pilot

  Inlägg:
  822
  Att den lilla minuträknaren inte inte rör sig beror sannolikt på att du skruvat för mycket på skruven vid den blå pilen, det räcker oftast med mycket små justeringar. I centrum på urverket, under kronografbryggan, sitter ett hjul som ser ut så här (bry dig inte om den röda pilen):

  [​IMG]

  Det är den lilla piggen som ser ut som en nålspets som gör att kugghjulen och minuträknaren rör sig en gång varje varv. Förmodligen har kugghjulen nu hamnat för långt från detta hjul så att spetsen på piggen inte når ända fram för att komma i kontakt med de andra hjulen. Prova att vrida tillbaka skruven vid den blå pilen lite grann, detta görs lämpligast när kronografen är igång så att du ser när den lilla piggen snurrar runt.

  Att kronografsekundvisaren inte går igång beror förmodligen på att du skruvat lite för mycket på någon av de två justeringsskruvarna till höger i bilden jag postade först, så att kugghjulen även här hamnat lite för långt ifrån varann. Börja alltså med att justera tillbaka detta innan du åtgärdar problemet med den lilla minuträknaren. Även här kan du ha kronografen igång så att du ser när hjulen greppar i varandra och kronografvisaren börjar röra på sig.

  En lupp/förstoringsglas är bra att ha för att kunna se åt vilka håll hjulen rör sig och för att se att tänderna på kugghjulen ligger på lagom avstånd från varandra. Ett annat tips är att lägga på minnet i vilket läge skruvarna står innan du börjar justera dem så att du sen kan återgå till ursprungslägena om allt skulle skita sig, vilket det gör för oss amatörer ibland... :D
   
  Clark Kent, DrSbaitso, Gummo och 8 andra gillar detta.
 14. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Du är guld värd, TorNet! Tusen tack! Jag fick det att fungera perfekt vid ett par tre tester, men den lilla rackaren skulle givetvis börja retas igen. Allt fungerar felfritt nu förutom att när man startar kronograffunktionen, då hoppar dess minutvisare fram två minuter. Den får alltså ett litet ryck, men därefter fungerar den precis som den bör.
  En lupp har jag kikat med, men har tyvärr bara en i dagsläget. Skruvarnas position har jag memorerat och därefter testat mig fram. Den som är belägen i mitten har suttit väldigt hårt och således svår att justera. De andra två har varit mycket lättare. Att kalla mig för amatör tar jag som en komplimang. :D
   
  Gummo, eriksson850, TorNet och 2 andra gillar detta.
 15. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Sådärja! Det fungerar! Nu är minutvisaren bara lite ocentrerad (1/3 fel, genemot minutmarkeringarna). Jag är dig evigt tacksam, TorNet.
   
  eriksson850, TorNet, Icaras och 2 andra gillar detta.
 16. Sandkvist

  Sandkvist X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.890
  Snyggt! Det sista kanske går att fixa genom att flytta visaren?
   
 17. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Tackar! Båda är centrerade nu och håller sig förhoppningsvis kvar där.
   
 18. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.744
  Från:
  Jymden
  Imponerad!
   
  Icaras gillar detta.
 19. TorNet

  TorNet Y-Wing pilot

  Inlägg:
  822
  Att minuträknaren hoppade fram ett eller ett par snäpp direkt när du startade kronografen berodde på att kugghjulen ligger lite för nära hjulet med piggen så att piggen greppar tag i en av tänderna på kugghjulet "för tidigt" - man ökar då avståndet pyttelite så att piggen går precis förbi de de första tänderna och istället hakar i "rätt" tand på kugghjulet, men det verkar du redan ha löst. :)

  Om minuträknaren är lite svajjig efter att du nollställt den, eller ibland nollställer lite före, ibland lite efter noll och ibland exakt på noll, så kan det bero på att haken i den orangea rutan på första bilden inte ligger rätt eller ligger an för löst. Du kan då testa att öka hakens tryck genom att vrida den lilla skruven som haken sitter fast med i andra änden motsols. Om minuträknaren däremot alltid nollställer till samma ställe, och det inte är exakt till noll, så krävs nog som sagt att man tar bort visaren och sätter tillbaka den rätt igen.
   
  Clark Kent, Sandkvist och eriksson850 gillar detta.
 20. Calle med C
  Trådstartare

  Calle med C Y-Wing pilot

  Inlägg:
  915
  Från:
  Eken
  Menar du av TorNets kunskaper eller av min ytterst amatörmässiga tur? =)

  Jag förstår! Det ska jag lägga på minnet.

  Jag har testkört den lite mer och jag får nog prova att vrida lite, lite på den skruven. Minutvisaren åker tillbaka lite (väldigt lite) för mycket någon gång ibland.
   
  Gummo gillar detta.