Laddar...
Nymans Ur 1851

Stäng notis
Du har väl inte missat KS julfest?

Den årliga julfesten planeras för fullt, och går av stapeln den 13/1 kl 18:00 i Stockholm.

Hoppas att vi ses där!

Mer information i tråden >>

Program för att mäta tidsavvikelser?

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av Roger044, 5 mars 2014.

 1. Roger044
  Trådstartare

  Roger044 Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Finns det något vettigt program för PC eller någon app till IPhone som kan mäta eventuella prisavvikelser på mina klockor?
  Vilka är bra och vad använder ni?
   
 2. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉
  jag skulle också vilja ha svar på det, och om det finns någon anpassad klock-mikrofon till dator som inte kostar skjortan...
   
 3. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  prisavvikelser? :greedy:
   
  Maro och eriksson850 gillar detta.
 4. wundlander

  wundlander Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.717
  Från:
  Stockholm
  Twixt till iphone använder jag. Verkar funka rätt bra. För tidsavvikelser då... :D
   
 5. RobertD

  RobertD Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.136
  Från:
  Stockholm
  För prisavvikelser brukar jag köra Chrono24... :) ;)
   
  ursula gillar detta.
 6. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
 7. Compiss

  Compiss Rebel Commander

  Inlägg:
  11.218
  Från:
  Kina
 8. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.620
  Från:
  Lerum
 9. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉
  Någon som testat Tickoprint till Android? Ser trevligt ut och tydligen ska det även finnas en guide till hur man bygger en passande mikrofon på deras hemsida. :)
   
 10. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.535
  Har testat det. Svårt att få bra mätresultat och har också funderat på att bygga den bättre piezo-mikrofonen.
   
 11. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉

  Det känns som det ofta är hårdavaran dvs mikrofonen som sätter begränsningarna och anledningen till att mätningar med de här apparna inte blir så bra.
  Tänk om något företag kunde tillverka en mikrofon för billig peng som gick att flytta runt för att mäta i olika positioner, en sådan mikrofon skulle inte bli särskilt svår eller dyr att tillverka. Om någon tillverkade en sådan mikrofon tror jag att incitamentet att köpa en timegrapher skulle försvinna helt, precis som datorn har tagit över rollen i många andra produktkategorier...
   
 12. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Frågan är ändå om telefonen har tillräckligt noggrannt kallibrerad tidbas för alla typer av mätning som en timegrapher klarar av? Timegraphern är ju specialdesignad för just detta.
   
 13. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉

  Det tror jag absolut inte ska vara något problem med rätt mikrofon och programvara... Beräkningskraften i en telefon borde vara mer än tillräcklig. Jag tänkte dock mer på en mikrofon till datorn.
  Om du tittar inom de flesta områden där det förut krävdes separat utrustning, så kan du idag göra samma sak på en hemdator... Videoredigering, videouppspelning, studioverksamhet, kassasystem till butiker... listan kan göras hur lång som helst :)

  Varför ska jag då köpa hårdvara (timegrapher) som troligvis är långt mer föråldrad (endast gissning), när jag redan äger utrustning som kan göra jobbet (hemdator, telefon, padda). Jag betalar däremot gärna för mikrofonen/programvaran som jag inte äger.

  Dessutom kommer nya möjligheter med att kunna göra det i en dator istället för en extern enhet t.ex. ladda ner templates för specifika urverk, göra screensshots på datan, snyggare UI, smidigare att uppgradera/byta mjukvaran.
   
  Minuteman gillar detta.
 14. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Vad jag menade med tidbas, handlar inte om beräknibgskapaciteten, utan om hur noggrann är telefonens/datorns egna klockkretsar. Både i hur stor är gångavvikeksen, och hur mycket varierar de över tiden. Dessutom undrar jag vilken samplingsfrekvens en timegrapher använder, och om datorn/telefonen har tillräckligt bra hårdvara även i det avseendet.
  En del av detta kan man kanske kompensera, genom att kalibrera, som Tickoprint verkar göra t.ex.
   
 15. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉

  Jag kan säga att det inte är riktigt mitt område, men med tanke på att mitt ljudkort (standard inbyggt i laptopen) kan spela in i 48000hz så betyder väl det att det tar upp ljud 48000 gr per sekund? så då borde väl noggranheten bli 1/48000 = s?

  Således borde det inte vara något problem för en dator (samma sak borde gälla för mobilen) att beräkna tiden mellan "ticken" så länge som mikrofonen är tillräckligt bra?

  Är jag helt ute och cyklar? :)
   
 16. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Jag vet som sagt inte vilka krav en timegrapher har på samplingsfrekvensen, eller noggrannheten i tidsplanen, men poängen är att man inte skall ta detta för givet. Att t.ex. samplingsfrekvensen är tillräcklig för att räkna antal slag per timme är ganska givet, men on den räcker till att mäta beat error etc. vet jag inte. Speciellt inte om man tar hänsyn till att noggrannheten kan förändras över tiden.

  Denna sida diskuterar delvis problemet:
  http://www.autoitscript.com/forum/t...ftware-vibrographtimegrapher-to-test-watches/

  Som sagt, det är en hel del som jag inte heller vet i detta, min poäng är vara att man inte kan ta för givet att en dator eller telefon skulle kunna göra jobbet fullt ut på grund av möjliga begränsningar i hårdvaran.

  Dock håller jag med om att det är kanonbra om det går :)
   
  eriksson850 gillar detta.
 17. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉
  Tack, ska läsa länken du skickade! :)
   
 18. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉

  Sorry, men den där tråden tar ju upp problem som uppstod för en klocknörd (på en högre nivå än oss) som tycker 0.1 ns fel på en månad är för stor felmarginal :)

  Som jag förstod diskussionen så handlar det om att ena killen vill bygga sin egen timegrapher med en dator och den andra om att mäta tid ner på nanosekunder med hjälp av ett atomur innehållande Rubidium för att cecium var för dyrt...
  De kommer dock fram till att en PC´s hårdvara borde vara fullt tillräcklig för att mäta gångavikelse i en mekanisk klocka när det bara handlar om ett fåtal sekunder +- per dygn.
   
 19. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Jo, som jag sa då diskuteras det endast till viss del. Nanosekundersdelen är ju givetvis inte relevant för detta resonemang :)
  Det som kanske är relevant är att datorer inte har speciellt exakta tidsbaser.
  Dock har jag inte lyckats hitta några specar för vad som gäller för timegraphers, vare sig vad gäller samplingsfrekvens eller noggrannhet i tidsbasen, så det är mycket möjligt att en pc har tillräcklig hårdvara för att kunna bli en åtminstone OK timegrapher :)
   
 20. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉

  Jag förstår vad du menar, men jag är osäker på om datorn verkligen måste använda "den interna klockan". Jag tror t.ex. att ljudkortet är tillräckligt exakt vid inspelningar för att efter en kort periods inspelning få upp en graf som visar impulser och sedan jämföra den med den inspelade tiden?!
   
  Minuteman gillar detta.
 21. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Absolut!
  Som sagt, att mäta slag per sekund är inga problem. Det är ju bara att räkna antalet "toppar" i ljuddatat över en viss tid och dela med tiden.
  Det som kan vara kinkigt är om man vill mäta mindre avvikelser, typ beat error, eller om man behöver större noggrannhet för att kunna mäta amplituden. Dessa mätningar skulle kunna kräva större noggrannhet och upplösning, men det är ju trots allt fortfarande på milisekundsnivå, så det bör kunna vara OK.
   
  eriksson850 gillar detta.
 22. eriksson850

  eriksson850 Jek Porkins

  Inlägg:
  11.392
  Från:
  烏普薩拉

  Vi får helt enkelt bygga en mikrofon och testa heads up mot en timegrapher! :)
   
  jabla gillar detta.