Laddar...
Nymans Ur 1851

Recension: Arnold & Son HMS1

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av Daniel Mathisen, 29 april 2015.

 1. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Hej alla klocknördar!

  Jag tänkte försöka mig på min första klockrecension. Och klockan jag tänkte presentera för er är inget mindre än min Arnold & Son HMS1!

  IMG_4296.JPG

  Lite historia om Arnold & Son:
  AS är ett hyfsat nytt företag, har för mig att jag läste 1995 nånstans. Men de har tagit namnet från en brittisk urmakare som var verksam den senare delen av 1700-talet. Hans namn var John Arnold och han var en av dem främsta urmakaren under sin tid. Han delade den titeln med sin mer kända vän från Frankrike, Abraham-Louis Breguet. De var faktiskt vänner och Breguets son praktiserade hos Arnold och vise versa!

  John Arnold gjorde otroligt precisa marina klockor och blev pga det leverantör till det brittiska kungahuset. Det var även Arnold som myntade uttrycket chronometer, därav var hans klockor de första av detta slag.

  Arnold och Breguet samarbetade med arbetet med den stora innovationen Tourbillion, men tyvärr avled Arnold innan den var färdigställd. För att hedra honom installerade Breguet tourbillonen i en Arnoldklocka!

  Dock har inte dagens A&S inget med John Arnold att göra. Dem har köpt namnet, men de har fått tag i ritningar på klockor han gjort och använder dem för att behålla hans anda i klockorna. A&S, tycker jag, håller en röd "marin" tråd genom alla deras kollektioner.

  Detta kanske var lite väl med historia i en recension, men John Arnold har fått alldeles för lite uppmärksamhet med tanke på allt vad han gjort!

  Nu till min klocka! Jag införskaffade mig den 2012, så jag har haft en tid på mig att prova den. den kom i en fin box också ;)

  Tillverkare: Arnold & Son
  Modell: HMS1
  Ref: 1LCAP.B01A.C111A
  Urverk: A&S1001
  Gångreserv: 90h
  WR: 30m

  IMG_5667.JPG

  IMG_5668.JPG


  IMG_5642.JPG

  Case:
  Boetten är 40mm, 42mm med krona och 44mm lug to lug. den bär som 40mm Boetten är i 18karat roseguld, och den är inte kopparfärgad som det ibland kan vara! Den är polerad runtom hela med fina detaljer som "coinedge bezel", skruvad bakboett osv.

  Klockan är tunn, ca 7,7mm, och den känns nästan ännu tunnare eftersom boettkanten sluttar inåt.
  Bandhornen är ganska korta och sluttar ner och följer min handled perfekt. Dem är polerade ovanpå och har borstade sidor, plus att det är skruvar för hålen för bandstiften vilket är riktigt snyggt.

  Den har ett välvt safirglas med antireflexbehandling och safir på baksidan så man kan se den vackra innsidan. en mycket trevlig oversized krona gör det till en fröjd att dra upp klockan, även mycket snygg med deras logga.

  IMG_5639.JPG

  IMG_5641.JPG

  Tavla:
  Ja, vart ska jag börja? Det är en simpel tavla, men den är ändå väldigt komplex! Det uppenbara är ju att den är svart. I vissa ljus matt grå, i andra djupt svart och ibland nästan glansig/lackad svart! Det är 12st applicerade fasetterade guldindex och 48st små guldpluppar som markerar minuter. De fasetterade intexen är borstade på ena sidan och blankpolerade på andra. Detta är en kul detalj som tog mig förvånansvärt lång tid att upptäcka, men det är en cool detalj och det leker härligt med ljuset.

  Visarna är typiska A&S. Jag vill kalla dem svärdformade, fast inte riktigt ändå. Vilket fall så är dem fasetterade och blank/borstad finish, precis som index.

  Kl 6 har vi en en subsekund som är nedsänkt och runtom tavlan, är det också en nedsänkning som avskiljer minutplupparna. Detta ger tavlan ännu mer djup och en extra dimension i mitt tycke.

  Det enda jag kan tycka saknas är att det kunde varit applicerad logga/namn på tavlan, men den tryckta texten är mkt välgjord och skarp.

  IMG_5636.JPG

  IMG_5659.JPG

  IMG_5635.JPG

  Band/spänne:
  Det är handsyd svart alligator. Lädret är lite tjockare och känns kvalitativt, inte som att bandet ska lösas upp som papper när man använder den en varm, svettig dag! spännet är fint blankpolerat guld med loggan inget jättespeciellt. Jag hade föredragit ett viklås, jag ska försöka deala till mig ett vid första service.

  IMG_5665.JPG

  Urverk:
  Det många väntat på när ni läst er igenom denna genomgående och första(?) recensionen av en A&S på KS! Urverket, A&S1001, är ett manuellt uppdraget In-House verk av A&S.
  21 juveler
  21´600 bph
  30x3,7mm
  90h gångreserv
  Två seriekopplade fjäderhus
  Rhodiumpläderade basplattor och bryggor med utmårkt finishering.
  Handavfasade och polerade kanter, Côtes de Genève, blånerade skruvar, snailing på de större synliga hjulen och man kan se att det är perlage på bottenplattan under alla hjul och bryggor.

  Den är justerad i fem positioner. Jag har dock inte kollat precisionen trots att jag har verktygen, men den går väldigt bra. Enda gångerna jag behövt ställa om den är när jag glömt dra upp den efter 4 dagar.

  En kul detalj, säkert vanlig bland dyrare klockor men första jag är med om, är att jag fick med som ett pass till klockan. Där man skriver alla service och eventuellt nya ägare osv. Men det som var roligt var att det står vem det är som assemblat/gjort sista undersökning av klockan innan den lämnade fabrik.

  IMG_5626.JPG

  IMG_5664.JPG

  IMG_5660.JPG

  Wristshot:

  IMG_4314.JPG

  IMG_5656.JPG

  Summering:
  En väldigt välgjord klocka, det är en bra tyngd den och känns exklusiv. Tavlan är väldigt lättläst och väl proportionerad och väldigt lätt att fastna och bara kolla på detaljer och drömma sig bort, istället för att kolla tiden.

  Det är en blankpolerad guldklocka, det är svårt att inte få repor/hairlines om man använder den (vilket man ska!) och det är för många kanter, detaljer för att lätt kunna polera till den. Men det blir inte allt för farligt om man inte har den med på skateboarden och skrapar den mot backen.

  Urverket är vackert och håller tiden bra (jag ska ta med den till skolan och kolla mer exakt) och har egentligen inget att klaga på där.

  Jag är väldigt nöjd med klockan, den sitter fint på handleden och den håller som sagt bra tid.
  Jag visste inte mycket om A&S när jag köpte klockan, men jag föll för den svarta fräcka dressaren! Urverket var ju inte fult heller! Så jag chansade och blev inte besviken. Jag började läsa om företaget och dess historia den är baserad på och blev positivt överraskad. Nu ser jag hur manufakturen utvecklas och spottar ut coola klockor, men samtidigt håller den röda tråden och den brittiska marina andan.

  Det var väl allt för mig för denna gång, hoppas jag lyckades hålla ert intresse hela vägen hit och kanske öppnat några ögon för Arnold & Son

  Och en bild på min son när han bär min A&S :pompus:
  IMG_5008.JPG

  Fridens Liljor/
  Daniel
   

  Bifogade filer:

  bbits, Derek 69, Linkan och 87 andra gillar detta.
 2. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.008
  Från:
  Sthlm
  Stort tack för trevlig recension, av för mig ett okänt märke! Vad ligger dessa klockor i för prisspann och vad menar du med "Coinedge bezel"?
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 3. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Tack!
  Justdet, priser kanske också borde vaea med i en recension!
  Dom ligger på strax över 10.000 $

  Coinedge är när det är som en liten kant eller hylla på bezeln/glasringen. Om man kollar på sen från sidan ser det typ ut som ett mynt som ligger på.
   
 4. Simpatico

  Simpatico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.943
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Grymt trevlig klocka och stort tack för recensionen.
  Inte sett det märket innan men blir väldigt tilltalad av enkelheten och detaljerna i klockdesignen.
  Gillar sista bilden, den har du fått till bra.
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 5. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.042
  Från:
  Malmö
  Varmt tack för en superfin recension! Härlig finish på verket där..! :)
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 6. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.153
  Tack för att du tog dig tid att skriva en utmärkt recension. Det är en läckerbit den där. :hungry:

  Fina bilder. Din grabb ser ut att ha fått en bra start på livet ;)
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 7. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.227
  Från:
  Gbg
  Riktigt fin och ovanlig tillverkare. Tack för en bra recension!
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 8. luddviig

  luddviig Y-Wing pilot

  Inlägg:
  932
  Från:
  Norrköping
  Jättefin klocka, tack för en bra recension!
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 9. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  744
  Mycket trevlig recension! Tack!
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 10. Calfen

  Calfen Y-Wing pilot

  Inlägg:
  779
  Från:
  Högalid
  Informativ läsning som gjorde mig sugen på A&S :D
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 11. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.608
  Från:
  Lerum
  Tack för en trevlig recension av en vacker klocka! Kul även att det var ett för mig helt okänt märke :)
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 12. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Kul att min recension uppskattas
  Ser att jag skrev fel årtal på inköp! Jag köpte klockan 2013, altså INTE 2012.

  Och sen kanske jag kan tillägga att det tyvärr inte finns en AD i Sverige. Det är ju lite synd, speciellt med tanke på service tillgänglighet. Men det är ett par år till service så det kommer nog lösa sig
   
  leben gillar detta.
 13. aosehus

  aosehus X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.713
  Från:
  Zürich
  Tack för en trevlig recension.
   
 14. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Tusen tack! Det var ju på tiden nån presenterade A&S här på KS
   
  leben, nissehult och plattfot gillar detta.
 15. Sundström

  Sundström X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.647
  Tack för trevlig läsning! Kul att få lite mer information om märket och dess bakgrund.
  Har länge dreglat över deras big moon, men jag vet inte när jag skulle kunna bära den typen av klocka...
  Jag kan varken ha den på jobbet eller fritiden. Det behövs mer stryktåliga grejer då.

  hm_perpetual_moon_square.jpg

  (bild från watchonista)
   
  wotan och Daniel Mathisen gillar detta.
 16. JAkesson

  JAkesson Rebel soldier

  Inlägg:
  93
  Läcker recension tackar! Kul att se en i verkligheten och inte bara massa watchanish-reklam typ..

  Jag har följt A&S under ett par år nu, precis som Sundström ovan så föll jag först pladask över deras Perpertual Moon dock i rosé och började kika mer i detalj och följa på Instagram t.ex.

  För dem som inte sett A&S innan så kan jag verkligen rekommendera att spana in deras "Instrument collection" som innehåller några rena underverk, lite i MB&F style nästan.

  Två av mina favoriter (och sannolikt långt utanför min budget):

  DSTB (från A&S hemsida)
  [​IMG]
  Time Pyramid (från A&S hemsida)
  [​IMG]
   
  paradis och Daniel Mathisen gillar detta.
 17. Bingoraalf

  Bingoraalf X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.595
  Från:
  Malmö
  Häftig textur på tavlan :)
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 18. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Ja dem gör som sagt riktigt snygga klockor! Och ja vissa är lite MB&F med delar av gångverket på tavlan.
  Jag gillar deras UTTE, som var världens tunnaste tourbillion ett tag
   
 19. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.685
  Från:
  Jymden
  Mycket bra skrivet och bra bilder Daniel! Tack för det! Ser ut att vara en grym klocka dessutom.
   
  leben och Daniel Mathisen gillar detta.
 20. Whitevalley

  Whitevalley Stormtrooper

  Inlägg:
  229
  Från:
  Göteborg
  Varje dag lär man sig något nytt! Tack för en bra recension!
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 21. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.008
  Från:
  Sthlm
  Så pass mycket alltså :/

  Hmmm... har fått för mig att "coinedge-bezel" var själva mönstret, ungefär som på min Nivada?

  20150429_203921.jpg 20150429_203614.jpg
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 22. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Jo men dr stämmer nog! Det ser ju mer ut som ett mynt från sidan. Hmm.. Men vad kallas det då när det bara är en extra kant på glasringen tro? Eller kan båda vara varianter på coinedge? Jag blev lite osäker nu, men du har nog rätt med att det ska vara räfflat som ett mynt :D
   
 23. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Kul! Synd bara att det inte finns nån AD i Sverige där man kan klämma och känna lite på dem :angel:
   
 24. TonySoprano

  TonySoprano Rebel soldier

  Inlägg:
  184
  Tack för bilderna och läsningen! Såna här grejer gör livet lite mer värt att leva. [emoji13]
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 25. Wi

  Wi The Insideman

  Inlägg:
  5.090
  Från:
  Stockholm
  Så ja Daniel! Mycket välskriven recension, kul att du redan för 2013 innan "hajpen" vågade köpa en Arnold.
  Ser som sagt fram emot att testa din på handleden.
   
  Senast ändrad: 17 juli 2017
  Daniel Mathisen gillar detta.
 26. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Tja! Tackar och bockar :D La upp en bild på min skönhet i en tråd med handjagare och mr. n155e tyckte jag borde göra en recension av klockan. Det tyckte jag också och ville göra en som visade klockan rättvisa :pompus:
  Jag får se till att åka upp till Stockholm snart så att en A&S och din handled blir verklighet :happyhappy:
   
  Wi gillar detta.
 27. Ebbot

  Ebbot Stormtrooper

  Inlägg:
  325
  Från:
  Göteborg
  Tackar! Riktigt kul att få se något märke som inte är 90% av klockorna på KS ;)

  Snygg!
   
  Daniel Mathisen gillar detta.
 28. Daniel Mathisen
  Trådstartare

  Daniel Mathisen Stormtrooper

  Inlägg:
  252
  Tack du! Ja det kan jag hålla med dig om! Det är på tiden att dem blir lite kända här i Sverige :D
   
 29. Wi

  Wi The Insideman

  Inlägg:
  5.090
  Från:
  Stockholm
  leben gillar detta.
 30. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.723
  Från:
  Stockholm
  Riktig läckerbit! Tack för rec.
   
  Daniel Mathisen gillar detta.