Laddar...

Recension: Breitling Aerospace Evo Night Mission

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av yonsson, 12 maj 2016.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  42.563
  Från:
  Jymden
  Bakgrund
  [​IMG]
  Breitling Aerospace firade 30-års jubileum 2015 och har som modell behållit mycket av sin ursprungliga estetik sedan modellen lanserades 1985. Förändringar avseende taveltext, boett och vridring har genomförts men konceptet är detsamma, nämligen att erbjuda bäraren de funktioner som kan behövas under flygning.

  Kort historisk genomgång hittas här

  Nuvarande modell Aerospace Evo lanserades 2013 och de största skillnaderna mot den tidigare versionen Advantage är taveldesign, visardesign, vridring och boettstorlek. Boetten har under åren vuxit från 40mm till 43mm med en mellanlandning på 42mm (Aerospace Advantage).

  Aerospace Evo finns med två olika titanboetter; standard och Night Mission (svart). Night mission finns med två olika tavlor, vulkansvart och gul. Den gultavlade modellen är limiterad (300st) och lanserades 2015 för att fira Aerospace 30-års jubileum.


  Specifikationer
  [​IMG]
  • Referensnummer: V7936310|BD60|108W|M20DSA.1
  • Urverk: Cal 79 (ETA E10.451), 4 års batteritid, COSC-certifierat, +-15 sekunder/år, 4 års batteritid (EOL),
  • Boett: 43mm x 10,8mm, svart titan
  • Vikt: 46,7 gram utan band
  • WR: 100m
  • Funktioner: Timer, kronograf, Minute repeater, Andra tidszon, digital tid+datum, alarm, belysning
  • Övrigt: Det finns co-pilot att köpa till standardversionen på länk.
  • Pris: 48100kr
  • Inköpsställe/AD: Klockmaster Globen

  Boett och vridring

  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Titanboetten är 43mm exklusive krona (inkl kronskydd). Både boett och vridring har helt matt finish. Kanternas vinklar är näst intill räta och skarpa utan att vara vassa.

  Exospace beskrevs vara tillverkad i "black carbon coated titanium" innan de uppdaterade hemsidan (och tog bort informationen). Exakt vad eller hur Breitling skapar den svarta ytan på Aerospace Night Mission vet jag inte men jag kan meddela att ytan är hård. Jag har slagit i och repat klockan mot metall flera gånger utan några som helst märken på varesig klocka eller spänne.

  [​IMG]
  Vridringen hålls på plats av skruvar i vridringens sida och kvartsmarkeringarna är nu en del av vridringen istället för ditskruvade som på tidigare versioner. Den inre "ringen" av vridringen försvann när Evo lanserades och lyspunkten kl 12 är större än på tidigare modeller. Lyspastan är såklart super luminova.

  Vridringen klickar med 120 klick vilket är logiskt utifrån att minutvisaren flyttar sig var 30de sekund. Vridringen har inget som helst glapp åt något håll och klicken är hårda. Kvartsmarkeringarna ger bra grepp runt vridringen, även med handskar på.


  Baksida
  [​IMG]
  Baksidan är lätt konvex och matt. Breitlings namn och logotyp är blanka. Instansat finns olika vikt och -volymenheter samt riktlinjer för hur man konverterar enheterna. De grundläggande specifikationerna finns också skrivna.


  Band
  [​IMG]
  Bandbredden är 22mm och bandet avsmalnar till 20mm. Tjockleken är perfekt till bandhornen och bandet sitter lagom nära boetten så att det inte skapas någon ful glipa. Bandets ovandelen blir lite ruggat i kanterna ganska snabbt men det fixas lätt med en tändare. Utifrån detta tror jag dock inte att detta band kommer ha lika lång livslängd som mina andra band tillverkade av Cordura eller liknande. Styvheten är perfekt och bandets inre foder är bekvämt mot handleden.


  Spänne
  [​IMG]
  Det svarta vikspännet klämmer fast bandet vilket innebär att det går att justera steglöst. De första dagarna jag ägde klockan öppnades spännet oavsiktligt flera gånger (vid brottning, klättring mm) men detta korrigerades enkelt genom att böja spännet lite. Nu låser det sig perfekt och går inte upp av olyckshändelse.

  Dras bandet åt för hårt så klämmer spännet mot inre delen av handleden så de som vill ha sina band väldigt hårt sittande kommer få problem med detta spänne. Ett vanligt svart Breitlingspänne kostar 1200kr.


  Funktioner
  Cal 79 är Breitlings version av det thermokompenserade (HAQ) kvartsverket ETA E10.451. ETA-urverket sitter även i modeller av andra tillverkare. Breitlings "modifiering" är COSC-certifiering, belysning samt funktionen "minute repeater". Minute repeatern kan avaktiveras innan klockorna når slutkund om klockorna exempelvis ska till ett stridande förband.

  COSC-kraven för kvartsklockor är slarvigt uttryckt en genomsnittlig maxavvikelse på +-0,07 sekunder/dygn vilket brukar avrundas till max +-25 sekunder/år. Breitling specificerar urverket till +-15 sekunder/år. COSC-certifierade Breitlingkvartsurverk kallas av Breitling för "Superquartz".

  Samtliga funktioner styrs via den oskruvade kronan vilken har dubbla packningar. De digitala displayerna har följande funktioner:
  [​IMG]
  1: Svart display
  2: Digital tid
  3: Sekunder + datum
  4: Veckodag + datum

  Visarna går att korrigera så att de synkroniserar med den digitala displayen (kan behövas efter hårda stötar eller batteribyte). Visarna går alltså att korrigera oberoende av den digitala displayen, både per halvminut och timvis. Detta innebär alltså att man kan ha två tidszooner. Utöver dessa tidsvisningar har klockan även ytterligare en digital display för en andra tidszon (det blir totalt 3st tidzoner).

  [​IMG]
  5: Timer
  6: Andra tidzon (går att stega 1/2-timmar)
  7: Kronograf (ej mellantider)
  8: Alarm (1st)

  Timer och kronograf fungerar som förväntat. Kronografen startas, pausas och nollställs via ett tryck på kronan (långt tryck för nollställning). Timern förställs när kronan dras ut och går igång när du trycker in kronan.

  Alarmets volym är varken för stark eller för svag, sover du som en sten så vaknar du troligtvis inte men för dagligt användande duger volymen gott.

  Displayernas belysning är även kompatibel med dina night vision goggles. :)


  En närmare titt
  [​IMG]
  Samtliga delar (visare, 12, 3, 6, 9, logotyp) som är blanka på standardversionen är utbytta mot mattsvarta delar. De målade siffrorna, lyspastan på visarna, minutmarkeringarna och taveltexten är det enda ljusa på tavlan och ger bra kontrast till det svarta. Det gör tiden lättavläst trots att tavlan och det mesta på tavlan är mattsvart.

  Detaljarbetet på tavlan är riktigt bra och visarna är precis lagom långa. Den skeletterade timvisaren hjälper till att inte dölja logotypen eller Breitlingtexten. På bilder ser visarna lite smala ut men det är inget som stör IRL.

  Det platta safirglaset har både yttre och inre antireflexbehandling och fyller sin funktion riktigt riktigt bra. Detta är en klocka som inte kommer blända dig eller visa fienden var du är varesig du befinner dig i skuggan eller i direkt solljus. Båda displayerna är tydliga och lättlästa.


  På handleden
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  Aerospace Evo sitter klockrent på min 18,5cm handled. Den är tunn, lätt och välbalanserad på vikspännet. Den sitter stilla på handleden utan att klibba fast och den är så skön att jag sovit med den på varje natt sedan jag köpte den.

  Storleken är prefekt i kombination med svart boett, varken för stor eller för liten. Den har närvaro samtidigt som den upplevs som väldigt smidig.

  [​IMG]
  När det är mörkt hjälper dig lyspastan ganska bra och räcker inte det så aktiveras displayernas belysning om du vrider långsamt på kronan.


  Sammanfattning
  [​IMG]
  Jag gillar denna klocka riktigt riktigt mycket. Jag velade länge mellan standardversionen och Night Mission och är glad att jag inte fegade ur. Night Mission är stealth och brutal samtidigt som den är lättavläst vilket är ovanligt på helt mattsvarta klockmodeller. Tavla och visare har precis lagom mycket ljusa partier och AR-behandlingen på glaset är sjukt bra.

  Jag gillar att Breitling inte bara PVDat boetten utan faktiskt har omarbetat även tavla och visare för att skapa ett bra helhetsintryck. Kvalitetsmässigt har jag ingenting att gnälla på vilket är väldigt ovanligt.

  Detta är en klocka jag förutspår att jag kommer behålla länge. Användbara funktioner, 100m WR och HAQ (High Accuracy Quartz) är en kombination som ger smidigt ägande och som passar i många sammanhang.

  Tips från coachen
  • Enligt urmakare jag samtalat med skall man icke glömma trycktesta sin Aerospace. Om kronan används mycket slits packningarna i kronan snabbt. Med andra ord, ska du byta batteri så byt även kronpackningar.
  • Det går att justera vikspännet så att det stänger hårdare/lösare.
   
  Senast ändrad: 14 maj 2016
  evki, DEGAL, Bas och 75 andra gillar detta.
 2. john b

  john b Silver

  Inlägg:
  1.634
  Jävligt bra text och klocka. Snygga foton med.
   
  yonsson gillar detta.
 3. sherwan

  sherwan Silver Friends Of KS Premium

  Inlägg:
  2.579
  Från:
  Stockholm
  Snyggt, utmärk review som vanligt :)
   
  yonsson gillar detta.
 4. Lundgren

  Lundgren Brons Friends Of KS

  Inlägg:
  1.372
  Som vanligt en bra och välskriven recension av yonsson! Du gjorde rätt val med stealth versionen! Har aldrig tidigare lockats av breitlings klockor förrän nu, denna är riktigt jävla cool!
   
  yonsson gillar detta.
 5. Wamba

  Wamba Diamant Premium

  Inlägg:
  7.372
  Mkt mkt bra, föredömlig recension
   
  yonsson gillar detta.
 6. Greven

  Greven Guld

  Inlägg:
  4.095
  Mycket bra recension! (Är det bara jag som tycker att den är lite dyr?)
   
  yonsson gillar detta.
 7. Dixie

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.469
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Grymt! Som vanligt... Snyggaste bilderna, snyggaste nybratten på länge och en bra recension. Tackar
   
  yonsson gillar detta.
 8. PCB

  PCB Guld

  Inlägg:
  3.389
  Från:
  Blashyrkh
  suveränt!
  den e så snygg!
   
  yonsson gillar detta.
 9. klockodile

  klockodile Dundee

  Inlägg:
  3.797
  Från:
  Gbg
  Fantastisk recension!
  Riktigt bra bilder och information.
   
  yonsson gillar detta.
 10. Loshin

  Loshin Brons

  Inlägg:
  825
  Från:
  Göteborg
  Tack för en grym och informativ recension. Grymt bra bilder också.
   
  yonsson gillar detta.
 11. Nicke L

  Nicke L Silver

  Inlägg:
  2.542
  Fantastiskt recension på en GRYM klocka! Detta har juh inte gjort suget mindre dock :(
   
  yonsson gillar detta.
 12. Molle

  Molle Kambei Moderator Premium

  Inlägg:
  5.813
  Grymt @yonsson! Utnämner dig härmed till recensionskungen
  Blir riktigt sugen på en.
   
  Eurenius, Maro och yonsson gillar detta.
 13. xmb216bc

  xmb216bc Brons

  Inlägg:
  887
  Från:
  Framsidan
  En riktigt bra recension, bra val av den svarta varianten.
   
  yonsson gillar detta.
 14. Maro

  Maro Guld Premium

  Inlägg:
  3.559
  Från:
  Varberg
  Fasen de var mycket jag ville ha med klockan innan jag läste denna. Nu vill jag ha den ännu mer.
  Hatten av för en grym recension toppat med grymma bilder.
   
  yonsson gillar detta.
 15. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  6.391
  Från:
  Höga Kusten
  Grym recension av en riktigt kvalitetsklocka. Kul att du inte hade något att klaga på. Precis som du skriver så är det snyggt att de har omarbetat tavlan för att passa bättre.

  Bilderna var sådär, men helt okej. :D
   
  yonsson gillar detta.
 16. svesam

  svesam Silver

  Inlägg:
  2.548
  Från:
  Höga Kusten
  yonsson gillar detta.
 17. alfgren

  alfgren Silver

  Inlägg:
  2.431
  Från:
  Stockholm
  Vad använder du för att fota? Grymma bilder!
   
  yonsson gillar detta.
 18. Chuck

  Chuck Diamant Premium

  Inlägg:
  8.144
  Bra grejer som vanligt mister! Och grattis igen till din flygare
   
  yonsson gillar detta.
 19. maximuspro

  maximuspro Brons

  Inlägg:
  794
  Från:
  Västsverige
  Snygg klocka! Grym och välskriven recension som vanligt. Grattis till en mycket fin klocka!:)
   
  yonsson gillar detta.
 20. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  42.563
  Från:
  Jymden
  Tack alla, uppskattas!

  IPhone. :)
   
  Senast ändrad: 14 maj 2016
  engst och alfgren gillar detta.
 21. mega

  mega Silver

  Inlägg:
  1.638
  Jag röstade för att du skulle skaffa "den vanliga" o-pvdade, nu är det snudd på att jag säljer min vanliga och skaffar en night mission :hungry:
   
  yonsson gillar detta.
 22. Jerico

  Jerico Festminister Premium

  Inlägg:
  6.742
  Från:
  Hufvudstaden
  Bra jobbat!
   
  yonsson gillar detta.
 23. Andy7750

  Andy7750 Silver

  Inlägg:
  2.977
  Cool klocka och bra review :)
   
  yonsson gillar detta.
 24. Fujoor

  Fujoor Guld

  Inlägg:
  3.956
  Instämmer i kören med fantastiska bilder (bra iphone skillz) och grym recension, som vanligt. Har faktiskt aldrig uppmärksammat Breitling som något intressant förrän nu.
   
  yonsson gillar detta.
 25. Anthraxabuz

  Anthraxabuz Brons

  Inlägg:
  799
  Från:
  mom and dad
  Grymt bra!
   
  yonsson gillar detta.
 26. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  42.563
  Från:
  Jymden
  image.
  Slänger in en bild på det "vanliga" spännet som säljs som tillbehör och som jag refererade till tidigare.
   
 27. Leben

  Leben Milou Admin Owner Premium

  Inlägg:
  14.085
  Grymt!
   
  yonsson gillar detta.
 28. DW6900MS

  DW6900MS Silver

  Inlägg:
  2.862
  Från:
  Borås
  Vilken recension ■▪□✌
   
  yonsson gillar detta.
 29. kapahoo

  kapahoo Titan

  Inlägg:
  76
  Verkar vara en grym klocka!

  Om du orkar - försök hålla koll på hur ofta (om någonsin) du behöver synka visarna.
   
  yonsson gillar detta.
 30. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  42.563
  Från:
  Jymden
  Ska hålla koll men tror bara det kommer behövas vid batteribyte.
   
 31. Olaola

  Olaola Brons

  Inlägg:
  771
  Tack för läsningen! :cigar: Riktigt fet klocka!
   
  yonsson gillar detta.