
Bakgrund

Bild från: http://forums.watchuseek.com/f39/br...-history-most-famous-breitling-all-25057.html
Denna gång backar vi bandet till 1952 (1954 enligt vissa källor) då Breitling i någon typ av samarbete med AOPA (Aircraft Owners and Pilots Association) lanserar första modellen av Breitling Navitimer. Klockan är specifikt framtagen för piloter och förutom kronograf har den även en räknesticka för att kunna beräkna exempelvis nedstigningstid och bränsleförbrukning. Behöver jag tillägga att modellen är en ikon idag?

Bild från: https://klocksnack.se/threads/dagens-klocka-av-tie-måndag-v-8.35623/
1962 lanserade Breitling en 24-timmars version kallad Cosmonaut specifikt framtagen för rymdfärd. Förutom att ingen kan höra dig skrika i rymden så är det nämligen även i princip omöjligt att veta om det är dagtid eller nattetid. Varesig du arbetar treskift i rymden eller i en ubåt är det bra att ha en klocka med GMT-visning eller 24-timmarsvisning. Breitling har faktiskt även 2016 en 24-timmarsversion av Navitimern i sitt sortiment.
Vad är då kopplingen till Breitling Avenger Hurricane som lanserades under Baselmässan 2016?
Låt mig förklara: Genom tiderna har olika kompositmaterial möjliggjort både vanlig flygning och rymdfärd. Ett kompositmaterial är ett material där två eller fler ej metalliska material (till skillnad från legering där minst ett ämne är en metall) kombineras för att skapa nya egenskaper än de har enskilt. Oftast finns det någon typ av bindmaterial som förstärks av ett fibermaterial. Det går att blanda hej vilt och resultatet som önskas hos en klocka är såklart ett lätt och hårt material som inte spricker vid stötar. En positiv bieffekt är att materialet är antimagnetiskt.

Under första världskriget revolutionerade plywood, alltså lager av ihoplimmat trä flygningen eftersom det gick att bygga lätta och starka träkonstruktioner där fibrernas olika riktning gav ett hårt och lätt material.
Detta har senare ersatts av glasfiberarmerad plast (GAP) vilket även är brett använt i båtindustrin och därefter av kolfiber. Möjligheterna är egentligen oändliga och det experimenteras mycket med olika kompositmaterial i klockbranschen idag.
Kopplingen mellan Breitling, flygindustrin och rymdindustrin gör att jag tycker Avenger Hurricane är kittlande rolig då den både är tillverkad i ett hittills hemligt kompositmaterial kallat Breitlight och är en kronograf med 24-timmarsvisning.
Breitling Avenger Hurricane

Specifikationer
Diameter: 50mm.
Tjocklek: 17mm.
Material: Breitlight.
Band: 24mm/20mm gummi med textilinlägg.
Vikt: 69 gram utan band, strax över 100 gram med band.
Urverk: Breitling cal B12 (in house) Automatisk kronograf (12 timmar) med 24-timmarsvisning, 70 timmars kraftreserv, 28800bph, hack och möjlighet till manuellt uppdrag.
Krona: Skruvad.
Kronografknappar: Oskruvade.
WR: 100m
Pris: 86 050kr
Breitlight

Materialet är ju den stora grejen med denna modell så jag börjar med att beskriva mina egna och min materialares tankar om materialet.
Breitlight, kan man annat än älska namnet? Genast förstår vi att det är ett lätt material tillverkat av Breitling, ett simpelt men genialiskt namn. Breitlight är enligt Breitling 3,3 gånger lättare än titan och 5.8 gånger lättare än stål. Samtidigt hävdar Breitling att materialet är exceptionellt repmotståndigt, hårdare än stål,
värmebeständigt, allergivänligt, antimagnetiskt och har bra motstånd mot korrosion.

Materialet är varmt mot handleden och extremt lätt, det är så lätt att det är svårt att veta om klockan eller bandet väger mest utan våg, i en boett på 50mm blir materialets låga vikt väldigt påtaglig. Samtidigt som vikten är låg lyckas klockan ändå behålla den övergripande kvalitetskänslan som ibland försvinner med klockor av lättare material än stål.
Materialaren spekulerar

Vid inspektion är första intrycket att boetten är tillverkad i någon form av gjuten kolfiberkomposit. Fibrerna som ligger slumpmässigt i materialet är millimeter långa och syns tydligt. Fibrerna är ingjutna i en matris, troligtvis någon polymer. Vanliga matriser för detta ändalmål är vinylester eller polypropen, men det är bara gissningar och Breitling vill som sagt inte lämna ut någon information ännu. Möjligen finns även någon tredje större fyllande och armerande komponent i materialet för att få det mer stöttåligt och för att materialet ska kunna stå emot slitage bättre än andra kolfibermaterial. Den polerade ytan på hela boetten är lite ojämn och svagt porös.

Boetten ser ut att ha blivit gjuten till ungefär rätt form, troligen genom formsprutning (injection moulding) eller pressgjutning ("forged carbon") och därefter har den maskinbearbetats till rätt form, inklusive detaljer som text, siffror, hål osv. Sist har finishen gjorts genom mer eller mindre kraftig polering av samtliga ytor. Boetten ser inte ut att ha någon ytfinish, som lack, utan det är endast poleringen som ger en mattblank yta.

På det hela ger klockan och det nya materialet Brightlight ett mycket bra intryck. Vi får självklart invänta Breilings egna information för att veta exakt vad Breitlight består av, men vi tittar troligtvis på någon form av evolution inom användandet av kolfiberkompositer inom klockindustrin. Är materialet det vi tror bör det hålla bättre än de material vi sett tidigare hos klockor från exempelvis Audemars Piguet och Panerai.
Boett och vridring

Boetten är halvblank och har en intressant struktur som är unik för respektive exemplar. Det går att se fibrer ligga huller om buller men hela klockan upplevs jämn och utan stora gropar (som på vissa billigare kompositklockor). På vissa delar finns det små poriga håligheter.

Boetten har skarpa (men inte vassa) kanter och passformen mellan de olika delarna är som väntat riktigt bra. Proportionerna är bra trots storleken på 50mm och hålen för bandstiften sitter högt i bandhornen vilket medför en riktigt bra passning mellan bandhorn och band när klockan sitter på handleden. Undersidan av boetten och lätt rundad.

Krona och kronografknappar är skyddade av kronskydd vilka är en del av boetten. Kronan är signerad med Breitlings "B" och kronografknapparna har ett rutmönster för att förbättra greppvänligheten

Vridringen klickar distinkt (120 klick) och glappar inte nämnvärt. De upphöjda delarna vid lyspunkten, 15, 30 och 45 ger bra grepp och vridringen är tillverkad i ett stycke. Dessa "riders" skyddar även delvis glaset. Vridringen är fixerad från sidorna med väldigt diskreta skruvar.
På Hurricane har Breitling valt att utforma vridringen i stil med äldre modeller där det finns en inre upphöjd ring närmast glaset, ett ganska smart sätt att undvika att den breda ringen ser tråkig ut. Vridringen möter det kupade glaset med både yttre och inre antireflexbehandling perfekt.
Baksida

Baklocket är konvext och med minimal utsmyckning. Roligt att de valt en militärfont som passar urtavlan och att de fyllt denna text med kontrasterande färg, mindre roligt att de valt att skriva "AVENGER" istället för "HURRICANE" (modellserien heter Avenger och modellen Hirricane).
Band och spänne

Bandet är ett gummiband klätt i textil. Gummit är skålat likt Hirsch Pure fast med en mer extrem skålning. Skålningen gör att endast bandets ytterkanter ligger mot handleden vilket motverkar svettiga handleder. En annan fördel är att det möjliggör mindre material och därmed ett lättare band som trots att det är tunt och flexibelt ser tjockt ut när klockan sitter på handleden. Bandet avsmalnar från 24mm till 20mm och smalnar även av vad gäller tjocklek.
En trevlig detalj är att den övre tråden har samma färg som tyget medan den undre tråden har samma färg som gummit. Den gula färgen på sidorna och på undersidan av gummit återfinns på urtavlan vilket medför ett bra helhetsintryck.

Vikspännet ger en väldigt stabil känsla och öppnas med dubbla tryckknappar på sidorna.
Inbyggt i vikspännet finns mikrojustering för att ändra storleken på bandet cirka 1cm. Justeringen sker med hjälp av ett enkelt tryck i öppet läge och funktionen är givetvis väldigt skön att ha med tanke på att bandet behöver klippas för att anpassas till handleden.
Klockan går även att köpa på gummi eller textilband men jag kan varmt rekommendera denna kombination vilken jag tycker är riktigt bra. Förhoppningsvis släpper Breitling detta band i fler färger framöver.
OBS OBS: På detta provexemplar och de få exemplar som redan gått till kund är spännet i svart PVD. Detta kommer att ersättas av ett spänne tillverkat i Breitlight.
En närmare titt

Det händer ganska mycket på urtavlan och på bild ser sekundärtavlorna för kronografen ganska små ut, i verkligheten ser allt däremot proportionerligt ut.
Siffrorna som visar timmar i 24timmars-format i kombination med övriga timmarkeringar ger ett riktigt kul taktiskt och instrumentellt utseende. Vanligtvis gillar jag inte konstiga accentfärger på svarta urtavlor men här fungerar det bra, det är tillräckligt mycket färg för att tavlan ska bli rolig men inte så mycket att det blir irriterande för ögat.

Tavlan är matt med något nedsänkta sekundärtavlor och det enda blanka innanför glaset är Breitlinglogotypen. Samtliga visare är matta och mörkgråa. Troligtvis hade klockan sett plottrig ut med tre vita sekundärvisare men jag hade nog ändå gärna sett en vit visare för den lilla sekundvisaren.
Angående 24-timmarsvisningen trodde jag att jag skulle ha väldigt svårt för att "programmera om mig" men på under ett dygn hade jag vant mig vid 24-timmars avläsning och jag kan mycket väl tänka mig att köpa en klocka med denna typ av urverk. Det enda som ställde till det för mig i början var att kunna avläsa när klockan var 5 över eller 10 över eftersom tavlan har dubbelt så många timmarkeringar på tavlan som en "12-timmarsklocka".
Lyspasta
Superluminovan på vridringen, samtliga timmarkering och timvisare samt minutvisare ger helt okej lysförmåga som kvarstår någorlunda hela natten.
På handleden



50mm är ju en storlek som i teorin är helt galen på en premiumklocka från Schweiz och klockan ser givetvis stor ut men den sitter konstigt nog väldigt bra på min 18,5cm handled. Materialets extremt låga vikt i kombination med att klockan snabbt blir handledsvarm gör konstigt nog att denna bjässe snabbt glöms av på handleden.
Detta är alltså ingen överdrift, jag sov med klockan på inatt.
En hel del av detta fenomen beror säkerligen även på bandet och spännet som medför att klockan sitter stabilt och inte blir topptung. Jag provade snabbt klockan på ett annat band och det blev en klar förbättring att sätta på originalbandet vilket är specifikt framtaget för Hurricane.
Sammanfattning

Jag måste erkänna att jag blev ganska kär i denna klocka redan första gången jag såg den, alltså när den presenterades i mars under Baselworld (2016). Jag gillade konceptet och hoppades redan då på att få mer tid till att lära känna modellen.
Det genomgående instrumentella designspråket i kombination med 24-timmarsvisning och ett "högteknologiskt" material medför att Hurricane blir en modell som närmast personifierar Breitlings slogan "instruments for professionals".
Hurricane är stor, brutal, instrumentell och nytänkande. Samtidigt är den bärbar över förväntan och kvalitetskänslan är övergripande väldigt hög. För mig är Hurricane en riktig fullträff och jag hoppas Breitling i framtiden släpper fler 24-timmarsklockor med samma designspråk samt att de fortsätter experimentera med olika material.
-
Tack till Breitling för lånet och tack till @_jonte för materialhjälpen!
-
PS. Detta är världens första recension av Avenger Hurricane.
Senast ändrad: