Laddar...
Nymans Ur 1851

Recension: Breitling Avenger Hurricane

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av yonsson, 31 augusti 2016.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.630
  Från:
  Jymden
  [​IMG]

  Bakgrund
  [​IMG]
  Bild från: http://forums.watchuseek.com/f39/br...-history-most-famous-breitling-all-25057.html

  Denna gång backar vi bandet till 1952 (1954 enligt vissa källor) då Breitling i någon typ av samarbete med AOPA (Aircraft Owners and Pilots Association) lanserar första modellen av Breitling Navitimer. Klockan är specifikt framtagen för piloter och förutom kronograf har den även en räknesticka för att kunna beräkna exempelvis nedstigningstid och bränsleförbrukning. Behöver jag tillägga att modellen är en ikon idag?

  [​IMG]
  Bild från: https://klocksnack.se/threads/dagens-klocka-av-tie-måndag-v-8.35623/

  1962 lanserade Breitling en 24-timmars version kallad Cosmonaut specifikt framtagen för rymdfärd. Förutom att ingen kan höra dig skrika i rymden så är det nämligen även i princip omöjligt att veta om det är dagtid eller nattetid. Varesig du arbetar treskift i rymden eller i en ubåt är det bra att ha en klocka med GMT-visning eller 24-timmarsvisning. Breitling har faktiskt även 2016 en 24-timmarsversion av Navitimern i sitt sortiment.

  Vad är då kopplingen till Breitling Avenger Hurricane som lanserades under Baselmässan 2016?

  Låt mig förklara: Genom tiderna har olika kompositmaterial möjliggjort både vanlig flygning och rymdfärd. Ett kompositmaterial är ett material där två eller fler ej metalliska material (till skillnad från legering där minst ett ämne är en metall) kombineras för att skapa nya egenskaper än de har enskilt. Oftast finns det någon typ av bindmaterial som förstärks av ett fibermaterial. Det går att blanda hej vilt och resultatet som önskas hos en klocka är såklart ett lätt och hårt material som inte spricker vid stötar. En positiv bieffekt är att materialet är antimagnetiskt.

  [​IMG]
  Under första världskriget revolutionerade plywood, alltså lager av ihoplimmat trä flygningen eftersom det gick att bygga lätta och starka träkonstruktioner där fibrernas olika riktning gav ett hårt och lätt material.

  Detta har senare ersatts av glasfiberarmerad plast (GAP) vilket även är brett använt i båtindustrin och därefter av kolfiber. Möjligheterna är egentligen oändliga och det experimenteras mycket med olika kompositmaterial i klockbranschen idag.

  Kopplingen mellan Breitling, flygindustrin och rymdindustrin gör att jag tycker Avenger Hurricane är kittlande rolig då den både är tillverkad i ett hittills hemligt kompositmaterial kallat Breitlight och är en kronograf med 24-timmarsvisning.


  Breitling Avenger Hurricane
  [​IMG]

  Specifikationer
  Diameter: 50mm.
  Tjocklek: 17mm.
  Material: Breitlight.
  Band: 24mm/20mm gummi med textilinlägg.
  Vikt: 69 gram utan band, strax över 100 gram med band.

  Urverk: Breitling cal B12 (in house) Automatisk kronograf (12 timmar) med 24-timmarsvisning, 70 timmars kraftreserv, 28800bph, hack och möjlighet till manuellt uppdrag.

  Krona: Skruvad.
  Kronografknappar: Oskruvade.
  WR: 100m
  Pris: 86 050kr


  Breitlight
  [​IMG]
  Materialet är ju den stora grejen med denna modell så jag börjar med att beskriva mina egna och min materialares tankar om materialet.

  Breitlight, kan man annat än älska namnet? Genast förstår vi att det är ett lätt material tillverkat av Breitling, ett simpelt men genialiskt namn. Breitlight är enligt Breitling 3,3 gånger lättare än titan och 5.8 gånger lättare än stål. Samtidigt hävdar Breitling att materialet är exceptionellt repmotståndigt, hårdare än stål,
  värmebeständigt, allergivänligt, antimagnetiskt och har bra motstånd mot korrosion.

  [​IMG]
  Materialet är varmt mot handleden och extremt lätt, det är så lätt att det är svårt att veta om klockan eller bandet väger mest utan våg, i en boett på 50mm blir materialets låga vikt väldigt påtaglig. Samtidigt som vikten är låg lyckas klockan ändå behålla den övergripande kvalitetskänslan som ibland försvinner med klockor av lättare material än stål.


  Materialaren spekulerar
  [​IMG]
  Vid inspektion är första intrycket att boetten är tillverkad i någon form av gjuten kolfiberkomposit. Fibrerna som ligger slumpmässigt i materialet är millimeter långa och syns tydligt. Fibrerna är ingjutna i en matris, troligtvis någon polymer. Vanliga matriser för detta ändalmål är vinylester eller polypropen, men det är bara gissningar och Breitling vill som sagt inte lämna ut någon information ännu. Möjligen finns även någon tredje större fyllande och armerande komponent i materialet för att få det mer stöttåligt och för att materialet ska kunna stå emot slitage bättre än andra kolfibermaterial. Den polerade ytan på hela boetten är lite ojämn och svagt porös.

  [​IMG]
  Boetten ser ut att ha blivit gjuten till ungefär rätt form, troligen genom formsprutning (injection moulding) eller pressgjutning ("forged carbon") och därefter har den maskinbearbetats till rätt form, inklusive detaljer som text, siffror, hål osv. Sist har finishen gjorts genom mer eller mindre kraftig polering av samtliga ytor. Boetten ser inte ut att ha någon ytfinish, som lack, utan det är endast poleringen som ger en mattblank yta.

  [​IMG]
  På det hela ger klockan och det nya materialet Brightlight ett mycket bra intryck. Vi får självklart invänta Breilings egna information för att veta exakt vad Breitlight består av, men vi tittar troligtvis på någon form av evolution inom användandet av kolfiberkompositer inom klockindustrin. Är materialet det vi tror bör det hålla bättre än de material vi sett tidigare hos klockor från exempelvis Audemars Piguet och Panerai.


  Boett och vridring
  [​IMG]
  Boetten är halvblank och har en intressant struktur som är unik för respektive exemplar. Det går att se fibrer ligga huller om buller men hela klockan upplevs jämn och utan stora gropar (som på vissa billigare kompositklockor). På vissa delar finns det små poriga håligheter.

  [​IMG]
  Boetten har skarpa (men inte vassa) kanter och passformen mellan de olika delarna är som väntat riktigt bra. Proportionerna är bra trots storleken på 50mm och hålen för bandstiften sitter högt i bandhornen vilket medför en riktigt bra passning mellan bandhorn och band när klockan sitter på handleden. Undersidan av boetten och lätt rundad.

  [​IMG]
  Krona och kronografknappar är skyddade av kronskydd vilka är en del av boetten. Kronan är signerad med Breitlings "B" och kronografknapparna har ett rutmönster för att förbättra greppvänligheten

  [​IMG]
  Vridringen klickar distinkt (120 klick) och glappar inte nämnvärt. De upphöjda delarna vid lyspunkten, 15, 30 och 45 ger bra grepp och vridringen är tillverkad i ett stycke. Dessa "riders" skyddar även delvis glaset. Vridringen är fixerad från sidorna med väldigt diskreta skruvar.

  På Hurricane har Breitling valt att utforma vridringen i stil med äldre modeller där det finns en inre upphöjd ring närmast glaset, ett ganska smart sätt att undvika att den breda ringen ser tråkig ut. Vridringen möter det kupade glaset med både yttre och inre antireflexbehandling perfekt.


  Baksida
  [​IMG]
  Baklocket är konvext och med minimal utsmyckning. Roligt att de valt en militärfont som passar urtavlan och att de fyllt denna text med kontrasterande färg, mindre roligt att de valt att skriva "AVENGER" istället för "HURRICANE" (modellserien heter Avenger och modellen Hirricane).


  Band och spänne
  [​IMG]
  Bandet är ett gummiband klätt i textil. Gummit är skålat likt Hirsch Pure fast med en mer extrem skålning. Skålningen gör att endast bandets ytterkanter ligger mot handleden vilket motverkar svettiga handleder. En annan fördel är att det möjliggör mindre material och därmed ett lättare band som trots att det är tunt och flexibelt ser tjockt ut när klockan sitter på handleden. Bandet avsmalnar från 24mm till 20mm och smalnar även av vad gäller tjocklek.

  En trevlig detalj är att den övre tråden har samma färg som tyget medan den undre tråden har samma färg som gummit. Den gula färgen på sidorna och på undersidan av gummit återfinns på urtavlan vilket medför ett bra helhetsintryck.

  [​IMG]
  Vikspännet ger en väldigt stabil känsla och öppnas med dubbla tryckknappar på sidorna.
  Inbyggt i vikspännet finns mikrojustering för att ändra storleken på bandet cirka 1cm. Justeringen sker med hjälp av ett enkelt tryck i öppet läge och funktionen är givetvis väldigt skön att ha med tanke på att bandet behöver klippas för att anpassas till handleden.

  Klockan går även att köpa på gummi eller textilband men jag kan varmt rekommendera denna kombination vilken jag tycker är riktigt bra. Förhoppningsvis släpper Breitling detta band i fler färger framöver.

  OBS OBS: På detta provexemplar och de få exemplar som redan gått till kund är spännet i svart PVD. Detta kommer att ersättas av ett spänne tillverkat i Breitlight.


  En närmare titt
  [​IMG]
  Det händer ganska mycket på urtavlan och på bild ser sekundärtavlorna för kronografen ganska små ut, i verkligheten ser allt däremot proportionerligt ut.

  Siffrorna som visar timmar i 24timmars-format i kombination med övriga timmarkeringar ger ett riktigt kul taktiskt och instrumentellt utseende. Vanligtvis gillar jag inte konstiga accentfärger på svarta urtavlor men här fungerar det bra, det är tillräckligt mycket färg för att tavlan ska bli rolig men inte så mycket att det blir irriterande för ögat.

  [​IMG]
  Tavlan är matt med något nedsänkta sekundärtavlor och det enda blanka innanför glaset är Breitlinglogotypen. Samtliga visare är matta och mörkgråa. Troligtvis hade klockan sett plottrig ut med tre vita sekundärvisare men jag hade nog ändå gärna sett en vit visare för den lilla sekundvisaren.

  Angående 24-timmarsvisningen trodde jag att jag skulle ha väldigt svårt för att "programmera om mig" men på under ett dygn hade jag vant mig vid 24-timmars avläsning och jag kan mycket väl tänka mig att köpa en klocka med denna typ av urverk. Det enda som ställde till det för mig i början var att kunna avläsa när klockan var 5 över eller 10 över eftersom tavlan har dubbelt så många timmarkeringar på tavlan som en "12-timmarsklocka".


  Lyspasta
  image.jpeg image.jpeg
  Superluminovan på vridringen, samtliga timmarkering och timvisare samt minutvisare ger helt okej lysförmåga som kvarstår någorlunda hela natten.

  På handleden
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  50mm är ju en storlek som i teorin är helt galen på en premiumklocka från Schweiz och klockan ser givetvis stor ut men den sitter konstigt nog väldigt bra på min 18,5cm handled. Materialets extremt låga vikt i kombination med att klockan snabbt blir handledsvarm gör konstigt nog att denna bjässe snabbt glöms av på handleden.
  Detta är alltså ingen överdrift, jag sov med klockan på inatt.

  En hel del av detta fenomen beror säkerligen även på bandet och spännet som medför att klockan sitter stabilt och inte blir topptung. Jag provade snabbt klockan på ett annat band och det blev en klar förbättring att sätta på originalbandet vilket är specifikt framtaget för Hurricane.


  Sammanfattning
  [​IMG]
  Jag måste erkänna att jag blev ganska kär i denna klocka redan första gången jag såg den, alltså när den presenterades i mars under Baselworld (2016). Jag gillade konceptet och hoppades redan då på att få mer tid till att lära känna modellen.

  Det genomgående instrumentella designspråket i kombination med 24-timmarsvisning och ett "högteknologiskt" material medför att Hurricane blir en modell som närmast personifierar Breitlings slogan "instruments for professionals".

  Hurricane är stor, brutal, instrumentell och nytänkande. Samtidigt är den bärbar över förväntan och kvalitetskänslan är övergripande väldigt hög. För mig är Hurricane en riktig fullträff och jag hoppas Breitling i framtiden släpper fler 24-timmarsklockor med samma designspråk samt att de fortsätter experimentera med olika material.

  -
  Tack till Breitling för lånet och tack till @_jonte för materialhjälpen!
  -
  PS. Detta är världens första recension av Avenger Hurricane. :)
   
  Senast ändrad: 1 september 2016
  BasOmega, ScubaKing, Jim Dollares och 76 andra gillar detta.
 2. Maro

  Maro Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.291
  Från:
  Varberg
  Grymt skrivit herr @yonsson och tack för informativt och även skön djupdykning i historien. Ett jäkla bra jobb du lägger ner. Hoppas på fler roliga modeller under din penna i framtiden!
   
  _jonte och yonsson gillar detta.
 3. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.598
  Fantastiskt fint arbete!
   
  yonsson gillar detta.
 4. RicVin

  RicVin Gamorrean Guard

  Inlägg:
  10.837
  Strålande skrivet!! Ser bara ett fel med den klockan.. Tror de flesta förstår vad just jag syftar på...;-)
   
  yonsson gillar detta.
 5. Ministern

  Ministern Admin Admin

  Inlägg:
  19.002
  Bara på KS, väl skrivet!
   
  yonsson gillar detta.
 6. xmb216bc

  xmb216bc Y-Wing pilot

  Inlägg:
  636
  Från:
  Framsidan
  Grym recension, fantastiska bilder. Du har fått mig att bli sugen på även denna klockan
   
  yonsson gillar detta.
 7. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.532
  En jäkla cool klocka som jag fick klämma på en bra stund idag. Tack för en bra recension! :)
  Inte illa att bli kallad "materialare"... :D
   
  yonsson gillar detta.
 8. Dixie

  Dixie X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.765
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Så jäkla bra! Kul skrivet om en kul klocka. Breitling fortsätter på en bra bana med materialvalen och nytänk, dock hade jag gärna sett något i mer modest stl. Trevligt att den ändå är så bärbar på 18,5cm handled. 10:10-tråden är kanske inte så självklar men jag vill gärna se en bild på datumet visandes 11 i @Anders W tråd "visadittdatum/kolladatumetidagvadtrådennuheter"

  Tack tack
   
  yonsson gillar detta.
 9. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.106
  Snyggt jonsson. Nyfiken på om den spricker vid en hårdare smäll. Är alltid spektisk mot dessa material. Sjuk cool dock. :)
   
  yonsson gillar detta.
 10. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.140
  Oerhört bra @yonsson. Klass! Ribban ligger sjukt högt nu om man nånsin skulle få för sig att recensera en klocka. Skrämmande högt :wideyed:
  Trots att jag klämt på klockan vid två tillfällen så var det först nu jag blev riktigt sugen på en. Tack för det :cool:
   
  yonsson gillar detta.
 11. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.041
  Från:
  Malmö
  Toppklass som vanligt!!!
   
  yonsson gillar detta.
 12. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.226
  Från:
  Gbg
  Bra och koncist.
  Kul att matetialaren fick vara med också :)
  Tack för jäkligt rolig läsning!
  @_jonte @yonsson
   
  yonsson och _jonte gillar detta.
 13. Rozzy

  Rozzy E-3PO

  Inlägg:
  6.139
  Från:
  Stockholm
  Riktigt bra rescension!
  Riktigt cool klocka!
  Bra foto!
  Tack!
   
  yonsson gillar detta.
 14. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.786
  Från:
  Höga Kusten
  Grymt Yonsson. Kul att se att Breitling ligger i framkant med trevligt nytänkande.
   
  yonsson gillar detta.
 15. Aquaracer2

  Aquaracer2 Grodis

  Inlägg:
  10.629
  Från:
  Skärgården
  Bra recension och klockan verkar ju döball!!
   
  yonsson gillar detta.
 16. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.730
  Från:
  GBG
  Bra grejer och trevlig läsning :)
  Hade varit kul och se en jämförelse bild så att man kan få en uppfattning på storleken. För konstigt nog ser den inte onormalt stor ut på din handled iaf.
   
  yonsson gillar detta.
 17. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.871
  Från:
  Yonssons källare
  Sjukt bra, riktigt fet klocka.

  Du dätter ribban högt :)
   
  yonsson gillar detta.
 18. Gummo

  Gummo Joker Moderator

  Inlägg:
  9.811
  Från:
  Stockholm
  Tack! Riktigt bra skrivet och grym klocka! Kommer det fler modeller i Breightlight @yonsson ?
   
  yonsson gillar detta.
 19. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.871
  Från:
  Yonssons källare
  Läste recensionen igen, nu även helt vaken, och slås av hur detaljerad och välbeskrivande den är.
  Kan relatera till Molle, att det ger mer habegär efter att ha läst recensionen jfr med när jag testade klockan :D
   
  yonsson gillar detta.
 20. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.630
  Från:
  Jymden
  Det går att fixa, tänker inte skicka tillbaka klockan innan jag måste. :D
  Vad villdu se den brevid? Det får ju vara en klocka jag äger alltså.

  Ingen aning men eftersom de troligtvis lagt en hel del tid på att få fram Breitlight så vore det logiskt med fler framtida modeller i samma material.

  Jag gissar att de tillverkade denna så stor för att ytterligare förstärka effekten av att materialet är så lätt, inte omöjligt att det kommer en mindre modell i samma material framöver.
   
  Gummo gillar detta.
 21. Pappi

  Pappi Bib Fortuna

  Trevligt plitat! Efter din recension kommer Breitling att sälja klockor även här på östkusten :)
   
  yonsson gillar detta.
 22. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.730
  Från:
  GBG
  Jag är inte krav stor :D
   
  yonsson gillar detta.
 23. mega

  mega AT-ST driver

  Inlägg:
  1.300
  Breitling är verkligen bra på att göra brutala klockor som inte ser löjliga ut.
  Gillar verkligen detaljarbetet på alla deras klockor. Kul att även tryckknappar och bezel på denna är gjorda i Breitlight.
  Undrar om dessa nya moderna lätta kompositmaterial kommer att slå igenom stort eller om det bara är roliga parenteser.
  Tack för en kanonrecension!
   
  Gummo och yonsson gillar detta.
 24. B1884

  B1884 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.162
  Från:
  Göteborg
  Dina recensioner levererar verkligen. Tack! :)
   
  yonsson gillar detta.
 25. Hugii

  Hugii X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.373
  Går det att skicka klockor till dig för att få dem recensionerade? :) :)
  Bra fotos också!
   
  yonsson gillar detta.
 26. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.630
  Från:
  Jymden
  "Det beror väl på" skulle jag nog svara på den frågan. Det absolut roligaste är ju såklart att recensera nya modeller, från vissa specifika tillverkare. :)
   
  Gummo gillar detta.
 27. Hur i helskotta gick detta till, nu fick @yonsson mig sugen på en Breitling:wideyed:

  Du måste omedelbart sluta göra dessa grymma recensioner:)
   
  Dr666 och yonsson gillar detta.
 28. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.630
  Från:
  Jymden
  image.jpeg image.jpeg image.jpeg
  Brevid Aerospace Evo, 43mm.
   
  Jim Dollares, Jaggis, frere och 6 andra gillar detta.
 29. 16610

  16610 Rebel Commander

  Inlägg:
  11.418
  Trevlig! Lika bra som vanligt. Tack
   
  yonsson gillar detta.
 30. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.604
  Från:
  Lerum
  Tack för en väldigt intressant recension återigen! En klocka som jag mycket väl hade kunnat att tänka mig :)
   
  yonsson gillar detta.