Laddar...

Recension: Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av yonsson, 23 juli 2017.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.669
  Från:
  Jymden
  Bakgrund (Historik G-Shock)

  1983 släppte Casio flaggskeppslinjen G-Shock, en modellserie utvecklad i syfte att vara världens tåligaste klockor. De utvecklades utifrån konceptet "Tripple 10" vilken innebär att klockorna ska tåla ett fritt fall från 10 meter, vara vattentäta till minst 10BAR samt ska ha en batterilivslängd på minst 10 år. Modellerna blev snabbt storsäljare och krossade uppfattningen att klockor är ömtåliga och opraktiska.

  Jag brukar säga att ingen klocksamling är komplett utan minst en G-Shock i klocklådan. G-Shock som koncept har hela tiden varit urtypen av en "beater", en klocka som man inte behöver vara rädd om, en klocka som tål allt.

  För mig personligen innebär G-Shock som koncept två saker, oförstörbar och innovativ. De senaste modellerna har funktioner som exempelvis musikstyrning via bluetooth och tidinställning via GPS och radiosynkronisering.


  Casio G-Shock Gravitymaster GPW-2000
  DSC_0605.JPG
  Casio lanserade många nya modeller 2015 och de modeller som fått mest uppmärksamhet är inte oväntat Mudmaster, Gulfmaster och Gravitymaster.

  I samband med Baselworld 2017 lanserades nya Gravitymaster med "3-way time sync", alltså synkronisering av tid med hjälp av radiosynkronisering, blåtandsuppkoppling till din smarta telefon samt GPS.

  Gravitymastern är utvecklad för "räddningspiloter" och har positionsrehistrering för att på kommando kunna logga flygväg och positioner.


  Specifikationer
  DSC_0623.JPG

  Mått: 57,1mm x 18,2mm (lug2lug: 66mm).
  Glas: Safirglas
  WR: 200m
  Vikt: 120g
  Listpris: 9598kr (2017)
  Releasedatum: 2017
  AD: Klockmaster (Globen)


  Funktioner
  Tidsinställning via radiosynkronisering, blåtand, GPS.
  Stöttålig
  Vibrationstålig
  Solcellsladdat batteri med batteriindikator (23 mån)
  LED-belysning
  Lyspasta på visare och index.
  Världstid
  Tidtagning
  Timer (24hrs)
  5 dagliga Alarm
  Automatisk visarflytt vid stötar
  Evighetskalender


  Boett
  DSC_0621.JPG

  DSC_0615.JPG
  Klockan har inte en klassisk solid boett utan har en inre boett samt ett yttre hölje. Ett smart system för att öka innanmätets skydd från exempelvis stötar samtidigt som det troligtvis underlättar utbyte av ett eventuellt slitet yttre. Eftersom klockan består av så många separata delar finns det även goda möjligheter för Casio att i framtiden släppa ytterligare färgkombinationer.

  DSC_0608.JPG
  Partier i orange hos den underliggande boetten syns från sidan mellan boetten och glasringen samt mellan kronskyddets övre och undre del. Modulen (urverket) i Gravitymaster är även skyddat mot stötar och magnetism. Safirglaset är väl skyddat av metallpartier kl 6 och kl 12, alla knappar är skyddade av kronskydd.


  Tryckknappar
  Tryckknapparna är som sagt väl skyddade men är trots det enkla att använda när klockan sitter på armen. Den svampiga känslan hos billigare GShocks är som bortblåst.


  Krona
  Kronan är skruvad och har en färgad säkerhetsring som visar när kronan inte är inskruvad. Känslan i kronan är förtroendeingivande, kronhalsen är tjock och kronan skruvas in med cirka 2,5 varv. Kronan behöver endast användas för att ändra klockans grundinställningar som exempelvis hemstad.


  Baksida
  DSC_0632.JPG
  Baksidan är snygg men ganska tråkig. Tyvärr har de inte valt en maskot utan klockan har den klassiska G-Shock logotypen. Smart och smidigt att respektive knappfunktion är markerad.


  Armband
  DSC_0636.JPG
  Bandet har dubbla hål i bredd och både spänne och keeper känns gedigna med ganska schysst finish. En smart detalj är att bandet har en upphöjning längst ut på den långa delen vilken hindrar keepern från att glida iväg. Gravitymastern har ett nytt kolfiberband vilket ökar bekvämligheten avsevärt. Det böjer sig snabbt efter handledens form och sitter därefter riktigt bra.

  DSC_0640.JPG
  Den integrerade infästningen gör att det inte går att byta till något annat band än andra originalband avsedda för modellen, tyvärr har bandinfästningen ändrats från Mudmasterns smidiga infästning med hexskruvar på sidorna.


  En närmare titt
  DSC_0625.JPG
  Sekundvisaren är tillverkad i kolfiber och har en svart "svans". Minut och -timvisare har också svarta sektioner vilket jag inte märkte direkt. Visarna är stora och tydliga. Funktionsvisaren hos Mudmastern har bytts ut mot ett funktionsfönster längst ner på urtavlan. När klockan är satt i tidvisningsläge visar fönstret aktuell dag.

  Safirglaset vilket är platt ger ungefär lika mycket reflektioner som ett vanligt mineralglas och om jag inte redan visste att det är ett safirglas skulle jag trott att det var ett mineralglas.

  Klockans läsbarhet är mycket bra tack vare de stora markeringarna på tavlan. Texten på tavlan är distinkt och lättläst. Datumet är däremot litet och sekundärtavlan för 24-timmarsvisning hade gärna fått ha fler markeringar.

  Lyspastan på index, visare och tavlans siffror är helt OK och LED-belysningen lyser upp tavlan bra.


  Funktioner
  Gravitymaster har självklart de vanliga funktionerna som vi vant oss vid när det gäller G-Shocks, tid, veckodag, datum, tidtagning, timer, alarm (5st & timvis) samt världstid.

  Visarna rör sig snabbt när klockan skiftar mellan olika funktioner och de rör sig oberoende av varandra, funktionsfönstret skiftar däremot långsamt. Tyvärr ändrar sig inte visarna förrän funktionsfönstret gjort sitt vilket gör att det tar någon sekund extra att skifta mellan olika lägen.

  Klockan har en smidig funktion som gör att centrumvisarna flyttar sig till kl 2 för att underlätta avläsning av exempelvis tidtagning.


  Flight log
  IMG_7548. IMG_7543. IMG_7546. IMG_7547.
  Trippelsensorn hos Mudmastern har fått ge vika till förmån för "flight log" och GPS. Flight log är klockans modellspecifika funktion vilken loggar telefonens lokalisering via ett tryck på klockan. Senare går det att se "flight patch" i telefonen via GPS-markeringar samt via en 3D film. Smidigt så länge klockan och telefonen är nära varandra och EJ i flight mode. Att logga en flygresa i ett kommersiellt flygplan vilket jag försökte göra går alltså inte och därmed faller funktionen lite på eget grepp.


  3-way time sync
  Klockan söker automatiskt radiomottagning 6 gånger/dygn för tid (ej position) samt automatiskt en gång per dygn via GPS. För positionssökning krävs manuell synkronisering vilken tar cirka 30 sekunder, manuell synkronisering sker bäst när klockan inte sitter på handleden.

  G-Shock appen känner av när mobiltelefonen har ändrat tidszon och synkroniserar då automatiskt klockan till den nya tiden.


  Solcellsladdning
  Batteriet har två olika energisparlägen vilket gör att klockan när den befinner sig i totalt mörker mellan kl 22-06 och lämnas orörd i över en timma går in i energisparläge. Under denna tid rör sig inte sekundvisaren.

  Efter 6-7 dagars mörker och inaktivitet går klockan in i djupsömn och samtliga visare ställer sig kl 12 medan samtliga funktioner förutom passiv kvartstidhållning stängs av. Så fort du trycker på någon knapp, vinklar klockan eller utsätter den för ljus ställer klockan in tiden korrekt igen och samtliga funktioner fungerar som vanligt. Är klockan fullt laddad klarar den 23 månader i totalt mörker innan den slocknar helt.

  Detta gör att du inte behöver fundera på att ljusladda klockan. Även efter två år i lådan vaknar alltså klockan upp och ställer in sig automatiskt så fort du lyfter upp den. Nästkommande natt eller på kommando synkroniserar den och visar perfekt tid igen.


  På handleden
  DSC_0665.JPG DSC_0669.JPG
  Det nya kolfiberbandet medför att klockan sitter riktigt bra på min (18,5cm) handled. Tack vare att bandet har stora rundade delar som går ner mot handleden kramar klockan handleden och sitter nära istället för att glida åt något håll. Med det sagt får bäraren vara beredd på att dra klockan i väggen och liknande hinder i vardagen någorlunda frekvent på grund av klockans tjocklek.

  DSC_0670.JPG
  Vikten (120g) är givetvis ingenting att klaga på. Klockan är så lätt att man kan glömma av att man har en riktigt stor klocka på handleden. Enda nackdelen vad gäller bärandet är att det på grund av tjockleken (18,2mm) kan bli ganska korvigt om man har en tjock jacka eller långärmad tröja på sig.


  Jämförelse med Mudmaster
  DSC_0706.JPG DSC_0677.JPG DSC_0691.JPG DSC_0686.JPG
  Det är givetvis omöjligt att inte jämföra Gravitymaster med Mudmaster. Formen på Gravitymaster gör att den ser större ut trots att den egentligen enbart är marginellt större än Mudmaster. Det nya kolfiberbandet gör att Gravitymaster sitter bättre på handleden. Gravitymasterns något rundare former ger ett mer förfinat och mindre brutalt intryck än Mudmastern.


  Sammanfattande utlåtande
  DSC_0645.JPG
  Söker du en någorlunda "billig" stryktålig klocka med analog visning och GPS är Gravitymastern ett bra val men flight log-funktionen känns i ärlighetens namn ganska meningslös, i alla fall för mig. 3-way time sync är troligtvis framtiden för G-Shock men personligen tycker jag det räcker med GPS och radiosynkronisering.

  Det är ju däremot det som är grejen med Masters of G-serien från Casio, de har allt och lite till. Essensen i produktlinjen finns kvar, de tål allt och är överarbetade med massvis av dolda funktioner för att säkerställa exakt tidhållning och tillförlitlighet. Ett av många exempel är att klockan läser av hur visarna är placerade och korrigerar visarnas positioner utifrån påverkan från magnetism och stötar.


  Mer info
  http://world.g-shock.com/asia-mea/en/special/gpw-2000/
   
  Senast ändrad: 25 juli 2017
  theargonaut, Simpatico, Sonnyboy och 26 andra gillar detta.
 2. Wamba

  Wamba Diamant Premium

  Inlägg:
  7.286
  :heart:
   
  yonsson gillar detta.
 3. _jonte

  _jonte Platina

  Inlägg:
  5.541
  Cool! :)
   
  yonsson gillar detta.
 4. sherwan

  sherwan Silver Friends Of KS Premium

  Inlägg:
  2.519
  Från:
  Stockholm
  Grym recension som vanligt :)
   
  yonsson gillar detta.
 5. DanneS

  DanneS Titan

  Inlägg:
  76
  Bra skrivet :)
   
  yonsson gillar detta.
 6. john b

  john b Silver

  Inlägg:
  1.633
  Bra recension. Bra klockor.
   
  yonsson gillar detta.
 7. JoberMan

  JoberMan Politruk Premium

  Inlägg:
  3.453
  Från:
  Minsk, Vitryssland
  Tack. Bra att du upprätthåller den höga nivån på dina recensioner @yonsson
  Inget slarv här inte :)
   
  yonsson gillar detta.
 8. ky3mikael

  ky3mikael Titan

  Inlägg:
  96
  Man tackar för denna fina recension.
  Mycket trevlig läsning så här på söndags kvällen :)
   
  yonsson gillar detta.
 9. Molle

  Molle Kambei Moderator Premium

  Inlägg:
  5.747
  Som vanligt en grymt välarbetad recension.
  Synd att de är så stora.
   
  yonsson gillar detta.
 10. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.669
  Från:
  Jymden
  Tack! Försöker hålla någon form av lägstanivå och bränna lite extra krut emellanåt. :)
   
  JoberMan gillar detta.
 11. Emil_G

  Emil_G f.k.a hastkista

  Inlägg:
  324
  Tackar för ännu en bra recension, proffsigt och välbearbetat som vanligt.
   
  yonsson gillar detta.
 12. Fujoor

  Fujoor Guld

  Inlägg:
  3.681
  Grym recension som vanligt! Kul att det skrivs om fler "high end" G-shocks. Om man får komma med önskemål hade jag velat se en review av nya Gulfmastern också :)
   
  yonsson gillar detta.
 13. Norrman

  Norrman Tantal

  Inlägg:
  379
  Bra recension som vanligt :) inget för mig direkt, men måste ge det till Casio för alla funktioner de lyckas stoppa in :D
   
  yonsson gillar detta.
 14. Dixie

  Dixie Guld

  Inlägg:
  3.379
  Från:
  Skåne men utflyttad
  #handhjärta
   
  yonsson gillar detta.
 15. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.669
  Från:
  Jymden
  IMG_7599.JPG IMG_7601.JPG
  Är väl inte omöjligt, finns ju bara två kvar i Masters of G-serien som jag inte testat (borträknat snikmodellerna). :)
   
  Senast ändrad: 24 juli 2017
  Sonnyboy, Jockinho och Fujoor gillar detta.
 16. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.669
  Från:
  Jymden
  IMG_7602.
  Lite oklart för mig vilka som ingår där @Fujoor , nya Frogman borde ju ha haft namnet Frogmaster och ingått i serien, enligt EU ingår den inte i serien. http://www.masterofg.eu/se/
   
 17. Fujoor

  Fujoor Guld

  Inlägg:
  3.681
  Håller med. Lite konstigt. Den tillhör ju "masters of G" serien. Kanske för det skulle låta konstigt att ha två st klockor med "vatten tema"? Med djupmätare borde ju nya Gulfmaster kunna täcka det området? Oklart för mig om den är ISO certifierad dock. Frogman är ju det.
   
 18. lofgreno

  lofgreno Brons Premium

  Inlägg:
  1.170
  Från:
  Stockholm
  Grym recension! ☺
   
 19. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.669
  Från:
  Jymden
  Klart de är ISO-certifierade...
  Finns ingen seriös tillverkare som sätter WR spec utan att följa ISO.
   
 20. john b

  john b Silver

  Inlägg:
  1.633
  Vill du långlåna och skriva om MRG kan du ta min.
  Fast det kanske inte är en Master of G?
  Snurrigt att hålla reda på allt.
   
 21. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.669
  Från:
  Jymden
  Cool, gärna det! Ska bara skaffa något kul jag kan bytlåna med först så du slipper sakna den. :D
   
 22. john b

  john b Silver

  Inlägg:
  1.633
  Låter som en plan. Sätt den helst inte på trimmer dock.
  Behöver inget att bytlåna mot. Har så många klockor ändå.
   
  Fujoor och yonsson gillar detta.
 23. Maro

  Maro Guld Premium

  Inlägg:
  3.542
  Från:
  Varberg
  Var är 10 meterstestet? :D

  Förövrigt riktigt bra och fint skrivet! Borde finnas med en länk till denna hos alla återförsäljare!
   
  yonsson gillar detta.
 24. Jockinho

  Jockinho Diamant

  Inlägg:
  6.926
  Från:
  Motala
  Som vanligt en uppskattad läsning med trevliga bilder och utförlig. Och ja g-shocksuget blev inte mindre påtagligt nu :)
   
  yonsson gillar detta.
 25. mega

  mega Silver

  Inlägg:
  1.626
  Grym recension Yonsson, som vanligt :)
  Jag vill verkligen tycka om G-shock, någon av dom, vilken som helst. Men det går bara inte, dom är för fula för att vara fulsnygga :eek:
  Nu skall jag läsa recensionen igen och kolla extra noga på bilderna, det måste finnas nåt...
   
  Sonnyboy och yonsson gillar detta.
 26. URsinne

  URsinne Brons

  Inlägg:
  1.485
  Bra och grundlig recension.
  Just de här klockorna i sig är inte min grej riktigt men en bra recension är ändå intressant att läsa.
   
  yonsson gillar detta.
 27. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.669
  Från:
  Jymden
  Fördelen med dessa modeller jämfört med de vanliga modellerna tycker jag är att de upplevs mer kvalitativa. Känslan i knapparna, glaset, kvaliteten på tavlorna och funktionerna upplevs helt enkelt bättre.

  Nackdelarna är däremot såklart priserna och storlekarna. Jag ser de lite som andra fasens köp, när man gått igenom ett gäng standardmodeller under uppväxten kanske man vill "växla upp". Man får ju däremot räkna med att de får stryk, men det är ju OK i och med att det är vad de är tillverkade för. :)
   
  mega gillar detta.
 28. Fixoflex

  Fixoflex Diamant Premium

  Inlägg:
  6.051
  Från:
  Småland
  Tackar yonsson! Det är inte fel med en shock!
  Har för mig att jag hade någon äldre variant som låg runt 40mm. De nya är på tok för stora för min taniga led!
   
  yonsson gillar detta.
 29. ironcastle

  ironcastle Silver

  Inlägg:
  1.926
  Från:
  Söder om Stan
  Härlig recension! Utmärkt semesterläsning :cool:
  Men säg mig, köper du dessa klockor, eller har du så bra tumme med Svante att du lånar dem? Tänker inte minst på Brattar som passerat revy. Coolt isf :cigar:
   
 30. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  41.669
  Från:
  Jymden
  De flesta köper jag, när jag lånat brukar jag skriva ut det. Glömde dock skriva det denna gång, denna är lånad. :)
  Edit: Hurricane (prototyp) var lånad, resten av brattarna köpta.
   
  Senast ändrad: 27 juli 2017
  ironcastle gillar detta.