Laddar...
Nymans Ur 1851

Recension: Casio MT-G G1000D

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av yonsson, 14 februari 2016.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.018
  Från:
  Jymden
  Bakgrund
  1974, 5 år efter att första kvartsklockan lanserades lanserade Casio sin första klockmodell. Kvartskrisen var snart ett faktum och de mekaniska armbandsuren blev utkonkurrerade av de billiga, precisa och lättillgängliga kvartsklockorna.

  Den tekniska evolutionen delade klockindustrin i två "kvartsgrenar" skulle man kunna säga, där vissa tillverkare utvecklade analoga kvartsklockor och andra tillverkare som exempelvis Casio fokuserade på att utveckla digitala kvartsklockor.

  [​IMG]
  Casio debuterade på klockmarknaden 1974 med klockan Casiotron. Det var den första digitala klockan med kalenderfunktion vilken automatiskt korrigerade längden på månaderna (evighetskalender). Casio tog tillvara på den teknologi de tidigare använt i sina miniräknare vilket förklarar den naturliga utvecklingen till just digitala kvartsklockor.

  G-Shock
  [​IMG]
  1983 släppte Casio flaggskeppslinjen G-Shock, en modellserie utvecklad i syfte att vara världens tåligaste klockor. De ut utvecklades utifrån konceptet "Triple 10" vilken innebär att klockorna ska tåla ett fritt fall från 10 meter, vara vattentäta till 10BAR samt ska ha en batterilivslängd på minst 10 år.


  G-Shockmodellerna blev snabbt storsäljare och krossade uppfattningen att klockor är ömtåliga och opraktiska.

  Jag brukar säga att ingen klocksamling är komplett utan minst en G-Shock i klocklådan. G-Shock som koncept har hela tiden varit urtypen av en "beater", en klocka som man inte behöver vara rädd om, en klocka som tål allt.

  För mig personligen innebär G-Shock som koncept två saker, oförstörbar och innovativ. De senaste modellerna har funktioner som exempelvis musikstyrning via bluetooth och tidsynkning via GPS.

  Casio MTG-G1000D
  [​IMG]
  När folk tänker G-Shock så tänker de generellt billiga "Polémonklockor" i plast att samla på i diverse limiterade utgåvor. Sedan 1998 har dock G-Shocks funnits med stålkonstruktion på boett och länk vilket minskat glappet mellan G-Shock och liknande klockmodeller i stål.

  MT-G och MR-G är kulmineringen av konceptet G-Shock+metall och de har safirglas med AR-behandling samt stål/titan-konstruktion med riktigt bra finish. För första gången används "Sallaz polish" även kallat "Blade polish" eller "Zaratzu polish", en poleringsmetod där stålet poleras mot en roterande skiva vilket resulterar i en spegelblank yta. Poleringen är både tids och -kunskapskrävande och finishen brukar enbart användas till dyra "dressklockor". G-Shock har därmed tagit steget in i "premiumsegmentet".

  Lite förenklat finns följande modeller:
  MRG: GPS+radiosynkronisering, boett i titan.
  MTG-D1000: GPS+radiosynkronisering, boett i stål.
  MTG-S1000: radiosynkronisering, boett i stål.
  Modellerna bör inte förväxlas med den billigare GST vilken recenserats här (länk)


  [​IMG]

  Specifikationer
  Diameter: 54,7mm
  Lug/lug: 58,8mm
  Tjocklek: 16,9mm
  Vikt: 198g
  Listpris: 17988kr
  AD: Klockmaster Globen  Funktioner
  • GPS med flygplansläge
  • Bakgrundsbelysning
  • Stöt/vibrations-tålig
  • Solcellsdriven
  • Radiosignalmottagning (EU, USA, Japan, China, även för sommar/vintertid)
  • Lyspasta på visare och tavla
  • Världstid (visar två tidszooner samtidigt)
  • Kronograf (tidtagning) Max 24 timmar
  • Timer (nedräkning Max 24 timmar.
  • Dagligt alarm
  • Automatisk "visarkorrigering" - Visarna söker varje timma och korrigerar sig till korrekt läge om klockan blir utsatt för stötar eller magnetism.
  • Evighetskalender
  • Safirglas med antireflexbehandling
  • WR 20BAR (ISO 22810)


  Boett
  [​IMG]
  Boettens konstruktion kallas "Core Guard Structure" och upphängningen är givetvis skapad för att skydda modulen (urverk på Casio-språk). Alpha gel (silikonbaserat skyddande modulhölje) och boettens övriga konstruktion skapar tillsammans "Triple G Resist" vilket innebär skydd mot centrifugalkraft, gravitation och stötar. Personligen gillar jag begreppet eftersom det spinner vidare på 80-talets "Triple 10"-begrepp på ett naturligt sätt.

  Både framsidan och baksidan är gjutna och upprepade gånger utsatta för tryck under gjutningen för att skapa ett så hållbart skyddande skal som möjligt. Fram och -baksida är sammanfogade med 4 genomgående rör och det är insexskruvarna till dessa rör som syns på klockans ovansida.


  [​IMG]
  [​IMG]
  Glasringen är cirkulärt borstad på ovansidan med högglanspolerad fasning. Insexkruvarna som håller glasringen på plats är snyggt fasade och matchar på så sätt glasringen estetiskt. Safirglaset är nedsänkt och därmed skyddat på klassiskt G-Shockvis. Snabbaste sättet att se om en MTG har GPS eller inte är att kika på dessa skruvar, modellerna utan GPS har nämligen inte insexskruvar utan vanliga spårskruvar istället.


  [​IMG]
  Mellanboetten är i hårdplast vilket medför att vikten trots solid länk bara är 198g. Både knappar (dubbla packningar) och krona är skyddade av kronskydd i hårdplast. Kronan låses med kort gänga och kronan har färgmarkeringar för att bäraren lätt ska kunna se om kronan är korrekt inskruvad eller inte. Känslan i kronan är väl sådär, den känns inte lika stabil som hos Mudmastern och jag föredrar Mudmasterns "långa" krongänga.


  Länk
  [​IMG]
  Länken är integrerad med boetten och sitter fast med tjocka genomgående rör. Konstruktionen ser ruggigt rejäl ut och jag utgår ifrån att infästningen har brickor och/eller loc tite så de inte kan vibrera loss. Skruvarna är försänkta vilket skyddar dem från stötar. Fördelen med systemet är såklart hållbarhet och nackdelen är brist på möjlighet till smidigt bandbyte.

  [​IMG]
  Länkbitarna är solida till skillnad mot hos GST och delvis polerade. De är platta undertill men rundade på ovansidan. Insidan av länken har hårdplast vilket möjliggör lite tjockare länk utan att öka vikten på klockan. Detta är en lösning G-Shock använt sig av under många år på vissa stålmodeller.

  [​IMG]
  [​IMG]
  Länkens spänne är rejält. Solitt istället för pressat stål och med klassisk flip-lock. Låset har klassiska säkerhetsspärrar på sidorna för att det inte ska kunna öppnas av olyckshändelse. Mikrojustering finns självklart men dykförlängning finns inte.


  Baksida
  [​IMG]
  [​IMG]
  Baksidan är ruggigt snygg. Den nya "Triple G"-loggan passar in bra och man kan via baksidan se att länken är integrerad i baksidan, inte framsidan. Här syns även undersidan av länkens skyddande hölje. I vanlig ordning finns de viktigaste specifikationerna och funktionerna till respektive knapp utsatta. Skruvarna på baksidan kommer man aldrig behöva röra eftersom batteriet har solcellsladdning.

  Funktioner

  Den vänstra subtavlan visar vilket läge klockan är i vilket är smidigt. Förutom de vanliga funktionerna vi är vana vid med G-Shocks (alarm, tidtagning, timer) finns även världstid på subtavlan kl 6. Världstiden går att skifta med hemtiden smidigt genom att hålla in knappen kl 13 i några få sekunder.

  LED-belysningen fungerar bra och lyspastan är även den helt OK.

  Synkronisering mot radiostationer fungerar hyfsat snabbt och utan anmärkning medan synkronisering mot GPS+radiosynkronisering kräver vistelse utomhus. "Dubbelsynkronisering" (platsinformation+tid) tar cirka 60 sekunder vilket får anses vara klart godkänt. Synkronisering med GPS ska ske automatiskt varje dygn vid solljus enligt instruktionsboken men fungerade inte automatiskt för mig varken vid utresa till annan tidszon eller hemresa, manuell synkronisering fungerade dock bra.


  En närmare titt
  [​IMG]
  Det antireflexbehandlade safirglaset ger få reflektioner vilket är trevligt. Centrumvisarna är tillverkade i kolfiber för att de ska kunna vara så stora som möjligt och ändå klara kraven för "Triple G". De når inte hela vägen ut till tavlans kant men likt på GST stör det inte eftersom index är så stora att de möter visarna ändå.

  Layouten är tydlig och lätt att förstå. Kl 6 finns en subtavla som visar en andra tidszon samt tillhörande AM/PM-indikator. "Solcellsstrukturen" tar upp större delen av tavlan och syns enbart tydligt i vissa vinklar.


  På handleden
  [​IMG]
  [​IMG]
  Detta är knappast den smidigaste klockan man kan köpa och många skulle säkert tycka att den är på gränsen till obärbar storleksmässigt. Mudmastern sitter kanon tack vare den låga vikten och den böjda bandinfästningen och G-Steel sitter bra tack vare brist på krona.

  MTGn har ingen av dessa fördelar men gummivadderingen på undersidan av länken i kombination med de solida länkbitarna gör att hela klockan sitter någorlunda bra på min handled, den upplevs dock självklart både tjock och bred. Under inkörningen av klockan alternerade jag mellan vänster och höger handled och den sitter helt klart bättre på höger handled på grund av den stora kronan med tillhörande kronskydd.


  Sammanfattande utlåtande
  [​IMG]
  Med de senaste årens G-Shocks har Casio i princip omdefinierat hela modellserien. Hos de tidigare billiga modellerna var det funktionerna som var i fokus och så är det såklart till viss del fortfarande men nu för tiden går det även att nörda ner sig i själva konstruktionerna.

  Om Geggamastern är den ultimata beatern i hårdplast så måste detta vara den ultimata beatern i stål. Om man köper en billig G-Shock i plast för funktionernas skull så köper man en MTG för finishen och för att den är i stål.

  GPS-synkronisering, världstid och övriga funktioner ser jag som praktiska funktioner men för mig är de i detta fallet sekundära. Hos en MTG är det ju finishen och den extremt överarbetade skyddande konstruktionen man vill åt. Solid länk med "gjutet" spänne, sallazpolering och safirglas med bra AR.

  För mig är det lika imponerande att klockan varje timma söker av kolfibervisarnas visarplacering och korrigerar dessa utifrån om klockan blivit utsatt för slag som att klockan är solcellsdriven och har GPS.

  Vill du ha en smidig klocka ska du inte köpa denna men vill du ha den mest överarbetade G-Shocken i stål som producerats så är det en MTG du ska köpa. :)


  Mer info om modellen:
  http://www.g-shock.eu/euro/watches/premium/mtg/
   
  Senast ändrad: 15 februari 2016
  mikael0817, Rozzy, engst och 27 andra gillar detta.
 2. StrawberryFields

  StrawberryFields Sir Notalot

  Inlägg:
  3.170
  Från:
  Jordgubbsranchen
  Grymt Yonsson!
   
  yonsson gillar detta.
 3. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.531
  Sjukt cool klocka, vilken bjässe! :D Galet bra bilder måste jag säga, riktigt grymma. Och självklart en mycket bra recension, det tackar vi för!
  Ser fram emot att klämma på den nån dag.
   
  yonsson gillar detta.
 4. Fujoor

  Fujoor X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.182
  Efterlängtad recension och grymt häftig klocka!
   
  yonsson gillar detta.
 5. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.819
  Från:
  Yonssons källare
  Som en käftsmäll.
  Kul läsning
   
  yonsson gillar detta.
 6. leben

  leben Oola

  Inlägg:
  7.811
  Härligt!
  Lite klent inlägg bara. Försök få till ett lite mer seriöst nästa gång :)
   
  Molle, _jonte och yonsson gillar detta.
 7. Sorubim

  Sorubim X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.043
  Välskrivet och intressant. En riktigt fet G-Shock det där.
   
  yonsson gillar detta.
 8. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.018
  Från:
  Jymden
  Sorry, ska skärpa mig. :sorry:
   
  Molle och leben gillar detta.
 9. Jockinho

  Jockinho AT-AT driver

  Inlägg:
  5.085
  Från:
  Motala
  Tack för recensionen, finishen ser ju sjukt bra ut (vilket inte är lustigt när man läser recensionen samt prislappen mot andra G-shocks). Men riktigt grym helt klart :)
   
  yonsson gillar detta.
 10. Bjoerlin76

  Bjoerlin76 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.180
  Från:
  Sigtuna, Stockholm
  Grymt jobbat! Syns att det är mycket arbete nedlagt bakom - både på de snygga bilderna och den informativa texten! Bjässe till klocka också :)
   
  yonsson gillar detta.
 11. corbendallasx

  corbendallasx Friends of KS

  Inlägg:
  430
  Från:
  Malmö
  Så jävla fet! Tackar för en bra recension.
  Du kan ju PM:a när du tröttnar ;)
   
  yonsson gillar detta.
 12. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.205
  Från:
  Gbg
  Tack för den maffiga genomgången!
  Tänk att man får betala runt 18000 för en Casio G-Shock i dag (något raljerande). Hade jag påstått det för 15 år sedan så hade man nog betraktat mig som redlös....
   
  yonsson gillar detta.
 13. Maro

  Maro Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.259
  Från:
  Varberg
  Och det är klart man vill det efter den recensionen!
  Grymt bra @yonsson börjar ju få ihop en rolig samling Casios nu!
   
  yonsson gillar detta.
 14. Jerico

  Jerico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.614
  Från:
  Rodina

  Bra skrivet! Vilken best!
   
  yonsson gillar detta.
 15. Jaspero

  Jaspero Rebel soldier

  Inlägg:
  58
  Mycket välskrivet och välplåtat som vanligt. Sen att klockan skulle dölja min handled fullkomligt är ju en annan femma...
  Tack @yonsson, fortsätt så!
   
  yonsson gillar detta.
 16. Aquastaren

  Aquastaren AT-ST driver

  Inlägg:
  1.431
  Från:
  Stockholm
  Vi tackar för upplysningen!
  ;)

  image.jpeg
   
  Seikosthlm, klockodile, Molle och 1 annan gillar detta.
 17. Chuck

  Chuck AT-AT driver

  Inlägg:
  6.148
  Ja Vafan säger man? Du tillhör en del av själen på KS räcker bra. Grymt Y!!!
   
  yonsson gillar detta.
 18. Seikosthlm

  Seikosthlm The Japanese Salesman

  Inlägg:
  3.387
  Från:
  STHLM
  Riktigt bra genomgång. Hm kanske behöver en vintage G-Shock
   
  yonsson gillar detta.
 19. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.096
  Fan Y, hur hinner du med att göra såna genomarbetade och bra recensioner? Inget jobb, inga barn, ingen fru? Eller är det bara bra prioritering? Hursomhelst, stort tack
   
  Seikosthlm och yonsson gillar detta.
 20. Seikosthlm

  Seikosthlm The Japanese Salesman

  Inlägg:
  3.387
  Från:
  STHLM
  Aquastaren gillar detta.
 21. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.018
  Från:
  Jymden
  Har allt på listan och alla är försummade. ;)
  En semestervecka i solen underlättar också. :)
   
 22. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  743
  Tack för kul läsning!
   
  yonsson gillar detta.