• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Recension: Casio MT-G G1000D

yonsson

Kikuchiyo
Moderator
Pledge Member
2-Faktor
Bakgrund
1974, 5 år efter att första kvartsklockan lanserades lanserade Casio sin första klockmodell. Kvartskrisen var snart ett faktum och de mekaniska armbandsuren blev utkonkurrerade av de billiga, precisa och lättillgängliga kvartsklockorna.

Den tekniska evolutionen delade klockindustrin i två "kvartsgrenar" skulle man kunna säga, där vissa tillverkare utvecklade analoga kvartsklockor och andra tillverkare som exempelvis Casio fokuserade på att utveckla digitala kvartsklockor.


Casio debuterade på klockmarknaden 1974 med klockan Casiotron. Det var den första digitala klockan med kalenderfunktion vilken automatiskt korrigerade längden på månaderna (evighetskalender). Casio tog tillvara på den teknologi de tidigare använt i sina miniräknare vilket förklarar den naturliga utvecklingen till just digitala kvartsklockor.

G-Shock

1983 släppte Casio flaggskeppslinjen G-Shock, en modellserie utvecklad i syfte att vara världens tåligaste klockor. De ut utvecklades utifrån konceptet "Triple 10" vilken innebär att klockorna ska tåla ett fritt fall från 10 meter, vara vattentäta till 10BAR samt ska ha en batterilivslängd på minst 10 år.

G-Shockmodellerna blev snabbt storsäljare och krossade uppfattningen att klockor är ömtåliga och opraktiska.

Jag brukar säga att ingen klocksamling är komplett utan minst en G-Shock i klocklådan. G-Shock som koncept har hela tiden varit urtypen av en "beater", en klocka som man inte behöver vara rädd om, en klocka som tål allt.

För mig personligen innebär G-Shock som koncept två saker, oförstörbar och innovativ. De senaste modellerna har funktioner som exempelvis musikstyrning via bluetooth och tidsynkning via GPS.

Casio MTG-G1000D

När folk tänker G-Shock så tänker de generellt billiga "Polémonklockor" i plast att samla på i diverse limiterade utgåvor. Sedan 1998 har dock G-Shocks funnits med stålkonstruktion på boett och länk vilket minskat glappet mellan G-Shock och liknande klockmodeller i stål.

MT-G och MR-G är kulmineringen av konceptet G-Shock+metall och de har safirglas med AR-behandling samt stål/titan-konstruktion med riktigt bra finish. För första gången används "Sallaz polish" även kallat "Blade polish" eller "Zaratzu polish", en poleringsmetod där stålet poleras mot en roterande skiva vilket resulterar i en spegelblank yta. Poleringen är både tids och -kunskapskrävande och finishen brukar enbart användas till dyra "dressklockor". G-Shock har därmed tagit steget in i "premiumsegmentet".

Lite förenklat finns följande modeller:
MRG: GPS+radiosynkronisering, boett i titan.
MTG-D1000: GPS+radiosynkronisering, boett i stål.
MTG-S1000: radiosynkronisering, boett i stål.
Modellerna bör inte förväxlas med den billigare GST vilken recenserats här (länk)




Specifikationer
Diameter: 54,7mm
Lug/lug: 58,8mm
Tjocklek: 16,9mm
Vikt: 198g
Listpris: 17988kr
AD: Klockmaster Globen


Funktioner
  • GPS med flygplansläge
  • Bakgrundsbelysning
  • Stöt/vibrations-tålig
  • Solcellsdriven
  • Radiosignalmottagning (EU, USA, Japan, China, även för sommar/vintertid)
  • Lyspasta på visare och tavla
  • Världstid (visar två tidszooner samtidigt)
  • Kronograf (tidtagning) Max 24 timmar
  • Timer (nedräkning Max 24 timmar.
  • Dagligt alarm
  • Automatisk "visarkorrigering" - Visarna söker varje timma och korrigerar sig till korrekt läge om klockan blir utsatt för stötar eller magnetism.
  • Evighetskalender
  • Safirglas med antireflexbehandling
  • WR 20BAR (ISO 22810)


Boett

Boettens konstruktion kallas "Core Guard Structure" och upphängningen är givetvis skapad för att skydda modulen (urverk på Casio-språk). Alpha gel (silikonbaserat skyddande modulhölje) och boettens övriga konstruktion skapar tillsammans "Triple G Resist" vilket innebär skydd mot centrifugalkraft, gravitation och stötar. Personligen gillar jag begreppet eftersom det spinner vidare på 80-talets "Triple 10"-begrepp på ett naturligt sätt.

Både framsidan och baksidan är gjutna och upprepade gånger utsatta för tryck under gjutningen för att skapa ett så hållbart skyddande skal som möjligt. Fram och -baksida är sammanfogade med 4 genomgående rör och det är insexskruvarna till dessa rör som syns på klockans ovansida.




Glasringen är cirkulärt borstad på ovansidan med högglanspolerad fasning. Insexkruvarna som håller glasringen på plats är snyggt fasade och matchar på så sätt glasringen estetiskt. Safirglaset är nedsänkt och därmed skyddat på klassiskt G-Shockvis. Snabbaste sättet att se om en MTG har GPS eller inte är att kika på dessa skruvar, modellerna utan GPS har nämligen inte insexskruvar utan vanliga spårskruvar istället.



Mellanboetten är i hårdplast vilket medför att vikten trots solid länk bara är 198g. Både knappar (dubbla packningar) och krona är skyddade av kronskydd i hårdplast. Kronan låses med kort gänga och kronan har färgmarkeringar för att bäraren lätt ska kunna se om kronan är korrekt inskruvad eller inte. Känslan i kronan är väl sådär, den känns inte lika stabil som hos Mudmastern och jag föredrar Mudmasterns "långa" krongänga.


Länk

Länken är integrerad med boetten och sitter fast med tjocka genomgående rör. Konstruktionen ser ruggigt rejäl ut och jag utgår ifrån att infästningen har brickor och/eller loc tite så de inte kan vibrera loss. Skruvarna är försänkta vilket skyddar dem från stötar. Fördelen med systemet är såklart hållbarhet och nackdelen är brist på möjlighet till smidigt bandbyte.


Länkbitarna är solida till skillnad mot hos GST och delvis polerade. De är platta undertill men rundade på ovansidan. Insidan av länken har hårdplast vilket möjliggör lite tjockare länk utan att öka vikten på klockan. Detta är en lösning G-Shock använt sig av under många år på vissa stålmodeller.



Länkens spänne är rejält. Solitt istället för pressat stål och med klassisk flip-lock. Låset har klassiska säkerhetsspärrar på sidorna för att det inte ska kunna öppnas av olyckshändelse. Mikrojustering finns självklart men dykförlängning finns inte.


Baksida


Baksidan är ruggigt snygg. Den nya "Triple G"-loggan passar in bra och man kan via baksidan se att länken är integrerad i baksidan, inte framsidan. Här syns även undersidan av länkens skyddande hölje. I vanlig ordning finns de viktigaste specifikationerna och funktionerna till respektive knapp utsatta. Skruvarna på baksidan kommer man aldrig behöva röra eftersom batteriet har solcellsladdning.

Funktioner
Den vänstra subtavlan visar vilket läge klockan är i vilket är smidigt. Förutom de vanliga funktionerna vi är vana vid med G-Shocks (alarm, tidtagning, timer) finns även världstid på subtavlan kl 6. Världstiden går att skifta med hemtiden smidigt genom att hålla in knappen kl 13 i några få sekunder.

LED-belysningen fungerar bra och lyspastan är även den helt OK.

Synkronisering mot radiostationer fungerar hyfsat snabbt och utan anmärkning medan synkronisering mot GPS+radiosynkronisering kräver vistelse utomhus. "Dubbelsynkronisering" (platsinformation+tid) tar cirka 60 sekunder vilket får anses vara klart godkänt. Synkronisering med GPS ska ske automatiskt varje dygn vid solljus enligt instruktionsboken men fungerade inte automatiskt för mig varken vid utresa till annan tidszon eller hemresa, manuell synkronisering fungerade dock bra.


En närmare titt

Det antireflexbehandlade safirglaset ger få reflektioner vilket är trevligt. Centrumvisarna är tillverkade i kolfiber för att de ska kunna vara så stora som möjligt och ändå klara kraven för "Triple G". De når inte hela vägen ut till tavlans kant men likt på GST stör det inte eftersom index är så stora att de möter visarna ändå.

Layouten är tydlig och lätt att förstå. Kl 6 finns en subtavla som visar en andra tidszon samt tillhörande AM/PM-indikator. "Solcellsstrukturen" tar upp större delen av tavlan och syns enbart tydligt i vissa vinklar.


På handleden


Detta är knappast den smidigaste klockan man kan köpa och många skulle säkert tycka att den är på gränsen till obärbar storleksmässigt. Mudmastern sitter kanon tack vare den låga vikten och den böjda bandinfästningen och G-Steel sitter bra tack vare brist på krona.

MTGn har ingen av dessa fördelar men gummivadderingen på undersidan av länken i kombination med de solida länkbitarna gör att hela klockan sitter någorlunda bra på min handled, den upplevs dock självklart både tjock och bred. Under inkörningen av klockan alternerade jag mellan vänster och höger handled och den sitter helt klart bättre på höger handled på grund av den stora kronan med tillhörande kronskydd.


Sammanfattande utlåtande

Med de senaste årens G-Shocks har Casio i princip omdefinierat hela modellserien. Hos de tidigare billiga modellerna var det funktionerna som var i fokus och så är det såklart till viss del fortfarande men nu för tiden går det även att nörda ner sig i själva konstruktionerna.

Om Geggamastern är den ultimata beatern i hårdplast så måste detta vara den ultimata beatern i stål. Om man köper en billig G-Shock i plast för funktionernas skull så köper man en MTG för finishen och för att den är i stål.

GPS-synkronisering, världstid och övriga funktioner ser jag som praktiska funktioner men för mig är de i detta fallet sekundära. Hos en MTG är det ju finishen och den extremt överarbetade skyddande konstruktionen man vill åt. Solid länk med "gjutet" spänne, sallazpolering och safirglas med bra AR.

För mig är det lika imponerande att klockan varje timma söker av kolfibervisarnas visarplacering och korrigerar dessa utifrån om klockan blivit utsatt för slag som att klockan är solcellsdriven och har GPS.

Vill du ha en smidig klocka ska du inte köpa denna men vill du ha den mest överarbetade G-Shocken i stål som producerats så är det en MTG du ska köpa. :)


Mer info om modellen:
http://www.g-shock.eu/euro/watches/premium/mtg/
 
Senast ändrad:

_jonte

Patek
Sjukt cool klocka, vilken bjässe! :D Galet bra bilder måste jag säga, riktigt grymma. Och självklart en mycket bra recension, det tackar vi för!
Ser fram emot att klämma på den nån dag.
 

Jockinho

Patek
2-Faktor
Tack för recensionen, finishen ser ju sjukt bra ut (vilket inte är lustigt när man läser recensionen samt prislappen mot andra G-shocks). Men riktigt grym helt klart :)
 

Bjoerlin76

Audemars
2-Faktor
Grymt jobbat! Syns att det är mycket arbete nedlagt bakom - både på de snygga bilderna och den informativa texten! Bjässe till klocka också :)
 

klockodile

Dundee
2-Faktor
Tack för den maffiga genomgången!
Tänk att man får betala runt 18000 för en Casio G-Shock i dag (något raljerande). Hade jag påstått det för 15 år sedan så hade man nog betraktat mig som redlös....
 

Jerico

Frank Andersson
2-Faktor
Bakgrund
1974, 5 år efter att första kvartsklockan lanserades lanserade Casio sin första klockmodell. Kvartskrisen var snart ett faktum och de mekaniska armbandsuren blev utkonkurrerade av de billiga, precisa och lättillgängliga kvartsklockorna.

Den tekniska evolutionen delade klockindustrin i två "kvartsgrenar" skulle man kunna säga, där vissa tillverkare utvecklade analoga kvartsklockor och andra tillverkare som exempelvis Casio fokuserade på att utveckla digitala kvartsklockor.


Casio debuterade på klockmarknaden 1974 med klockan Casiotron. Det var den första digitala klockan med kalenderfunktion vilken automatiskt korrigerade längden på månaderna (evighetskalender). Casio tog tillvara på den teknologi de tidigare använt i sina miniräknare vilket förklarar den naturliga utvecklingen till just digitala kvartsklockor.

G-Shock

1983 släppte Casio flaggskeppslinjen G-Shock, en modellserie utvecklad i syfte att vara världens tåligaste klockor. De ut utvecklades utifrån konceptet "Triple 10" vilken innebär att klockorna ska tåla ett fritt fall från 10 meter, vara vattentäta till 10BAR samt ska ha en batterilivslängd på minst 10 år.

G-Shockmodellerna blev snabbt storsäljare och krossade uppfattningen att klockor är ömtåliga och opraktiska.

Jag brukar säga att ingen klocksamling är komplett utan minst en G-Shock i klocklådan. G-Shock som koncept har hela tiden varit urtypen av en "beater", en klocka som man inte behöver vara rädd om, en klocka som tål allt.

För mig personligen innebär G-Shock som koncept två saker, oförstörbar och innovativ. De senaste modellerna har funktioner som exempelvis musikstyrning via bluetooth och tidsynkning via GPS.

Casio MTG-G1000D

När folk tänker G-Shock så tänker de generellt billiga "Polémonklockor" i plast att samla på i diverse limiterade utgåvor. Sedan 1998 har dock G-Shocks funnits med stålkonstruktion på boett och länk vilket minskat glappet mellan G-Shock och liknande klockmodeller i stål.

MT-G och MR-G är kulmineringen av konceptet G-Shock+metall och de har safirglas med AR-behandling samt stål/titan-konstruktion med riktigt bra finish. För första gången används "Sallaz polish" även kallat "Blade polish" eller "Zaratzu polish", en poleringsmetod där stålet poleras mot en roterande skiva vilket resulterar i en spegelblank yta. Poleringen är både tids och -kunskapskrävande och finishen brukar enbart användas till dyra "dressklockor". G-Shock har därmed tagit steget in i "premiumsegmentet".

Lite förenklat finns följande modeller:
MRG: GPS+radiosynkronisering, boett i titan.
MTG-D1000: GPS+radiosynkronisering, boett i stål.
MTG-S1000: radiosynkronisering, boett i stål.
Modellerna bör inte förväxlas med den billigare GST vilken recenserats här (länk)




Specifikationer
Diameter: 54,7mm
Lug/lug: 58,8mm
Tjocklek: 16,9mm
Vikt: 198g
Listpris: 17988kr
AD: Klockmaster Globen


Funktioner
  • GPS med flygplansläge
  • Bakgrundsbelysning
  • Stöt/vibrations-tålig
  • Solcellsdriven
  • Radiosignalmottagning (EU, USA, Japan, China, även för sommar/vintertid)
  • Lyspasta på visare och tavla
  • Världstid (visar två tidszooner samtidigt)
  • Kronograf (tidtagning) Max 24 timmar
  • Timer (nedräkning Max 24 timmar.
  • Dagligt alarm
  • Automatisk "visarkorrigering" - Visarna söker varje timma och korrigerar sig till korrekt läge om klockan blir utsatt för stötar eller magnetism.
  • Evighetskalender
  • Safirglas med antireflexbehandling
  • WR 20BAR (ISO 22810)


Boett

Boettens konstruktion kallas "Core Guard Structure" och upphängningen är givetvis skapad för att skydda modulen (urverk på Casio-språk). Alpha gel (silikonbaserat skyddande modulhölje) och boettens övriga konstruktion skapar tillsammans "Triple G Resist" vilket innebär skydd mot centrifugalkraft, gravitation och stötar. Personligen gillar jag begreppet eftersom det spinner vidare på 80-talets "Triple 10"-begrepp på ett naturligt sätt.

Både framsidan och baksidan är gjutna och upprepade gånger utsatta för tryck under gjutningen för att skapa ett så hållbart skyddande skal som möjligt. Fram och -baksida är sammanfogade med 4 genomgående rör och det är insexskruvarna till dessa rör som syns på klockans ovansida.




Glasringen är cirkulärt borstad på ovansidan med högglanspolerad fasning. Insexkruvarna som håller glasringen på plats är snyggt fasade och matchar på så sätt glasringen estetiskt. Safirglaset är nedsänkt och därmed skyddat på klassiskt G-Shockvis. Snabbaste sättet att se om en MTG har GPS eller inte är att kika på dessa skruvar, modellerna utan GPS har nämligen inte insexskruvar utan vanliga spårskruvar istället.



Mellanboetten är i hårdplast vilket medför att vikten trots solid länk bara är 198g. Både knappar (dubbla packningar) och krona är skyddade av kronskydd i hårdplast. Kronan låses med kort gänga och kronan har färgmarkeringar för att bäraren lätt ska kunna se om kronan är korrekt inskruvad eller inte. Känslan i kronan är väl sådär, den känns inte lika stabil som hos Mudmastern och jag föredrar Mudmasterns "långa" krongänga.


Länk

Länken är integrerad med boetten och sitter fast med tjocka genomgående rör. Konstruktionen ser ruggigt rejäl ut och jag utgår ifrån att infästningen har brickor och/eller loc tite så de inte kan vibrera loss. Skruvarna är försänkta vilket skyddar dem från stötar. Fördelen med systemet är såklart hållbarhet och nackdelen är brist på möjlighet till smidigt bandbyte.


Länkbitarna är solida till skillnad mot hos GST och delvis polerade. De är platta undertill men rundade på ovansidan. Insidan av länken har hårdplast vilket möjliggör lite tjockare länk utan att öka vikten på klockan. Detta är en lösning G-Shock använt sig av under många år på vissa stålmodeller.



Länkens spänne är rejält. Solitt istället för pressat stål och med klassisk flip-lock. Låset har klassiska säkerhetsspärrar på sidorna för att det inte ska kunna öppnas av olyckshändelse. Mikrojustering finns självklart men dykförlängning finns inte.


Baksida


Baksidan är ruggigt snygg. Den nya "Triple G"-loggan passar in bra och man kan via baksidan se att länken är integrerad i baksidan, inte framsidan. Här syns även undersidan av länkens skyddande hölje. I vanlig ordning finns de viktigaste specifikationerna och funktionerna till respektive knapp utsatta. Skruvarna på baksidan kommer man aldrig behöva röra eftersom batteriet har solcellsladdning.

Funktioner
Den vänstra subtavlan visar vilket läge klockan är i vilket är smidigt. Förutom de vanliga funktionerna vi är vana vid med G-Shocks (alarm, tidtagning, timer) finns även världstid på subtavlan kl 6. Världstiden går att skifta med hemtiden smidigt genom att hålla in knappen kl 13 i några få sekunder.

LED-belysningen fungerar bra och lyspastan är även den helt OK.

Synkronisering mot radiostationer fungerar hyfsat snabbt och utan anmärkning medan synkronisering mot GPS+radiosynkronisering kräver vistelse utomhus. "Dubbelsynkronisering" (platsinformation+tid) tar cirka 60 sekunder vilket får anses vara klart godkänt. Synkronisering med GPS ska ske automatiskt en gång/dygn vid solljus enligt instruktionsboken men fungerade inte automatiskt för mig varken vid utresa till annan tidszon eller hemresa, manuell synkronisering fungerade dock bra.


En närmare titt

Det antireflexbehandlade safirglaset ger få reflektioner vilket är trevligt. Centrumvisarna är tillverkade i kolfiber för att de ska kunna vara så stora som möjligt och ändå klara kraven för "Triple G". De når inte hela vägen ut till tavlans kant men likt på GST stör det inte eftersom index är så stora att de möter visarna ändå.

Layouten är tydlig och lätt att förstå. Kl 6 finns en subtavla som visar en andra tidszon samt tillhörande AM/PM-indikator. "Solcellsstrukturen" tar upp större delen av tavlan och syns enbart tydligt i vissa vinklar.


På handleden


Detta är knappast den smidigaste klockan man kan köpa och många skulle säkert tycka att den är på gränsen till obärbar storleksmässigt. Mudmastern sitter kanon tack vare den låga vikten och den böjda bandinfästningen och G-Steel sitter bra tack vare brist på krona.

MTGn har ingen av dessa fördelar men gummivadderingen på undersidan av länken i kombination med de solida länkbitarna gör att hela klockan sitter någorlunda bra på min handled, den upplevs dock självklart både tjock och bred. Under inkörningen av klockan alternerade jag mellan vänster och höger handled och den sitter helt klart bättre på höger handled på grund av den stora kronan med tillhörande kronskydd.


Sammanfattande utlåtande

Med de senaste årens G-Shocks har Casio i princip omdefinierat hela modellserien. Hos de tidigare billiga modellerna var det funktionerna som var i fokus och så är det såklart till viss del fortfarande men nu för tiden går det även att nörda ner sig i själva konstruktionerna.

Om Geggamastern är den ultimata beatern i hårdplast så måste detta vara den ultimata beatern i stål. Om man köper en billig G-Shock i plast för funktionernas skull så köper man en MTG för finishen och för att den är i stål.

GPS-synkronisering, världstid och övriga funktioner ser jag som praktiska funktioner men för mig är de i detta fallet sekundära. Hos en MTG är det ju finishen och den extremt överarbetade skyddande konstruktionen man vill åt. Solid länk med "gjutet" spänne, sallazpolering och safirglas med bra AR.

För mig är det lika imponerande att klockan varje timma söker av kolfibervisarnas visarplacering och korrigerar dessa utifrån om klockan blivit utsatt för slag som att klockan är solcellsdriven och har GPS.

Vill du ha en smidig klocka ska du inte köpa denna men vill du ha den mest överarbetade G-Shocken i stål som producerats så är det en MTG du ska köpa. :)


Mer info om modellen:
http://www.g-shock.eu/euro/watches/premium/mrg/


Bra skrivet! Vilken best!
 
Vi tackar för upplysningen!
;)

image.jpeg
 

Molle

Kambei
Moderator
2-Faktor
Fan Y, hur hinner du med att göra såna genomarbetade och bra recensioner? Inget jobb, inga barn, ingen fru? Eller är det bara bra prioritering? Hursomhelst, stort tack
 

yonsson

Kikuchiyo
Moderator
Pledge Member
2-Faktor
Fan Y, hur hinner du med att göra såna genomarbetade och bra recensioner? Inget jobb, inga barn, ingen fru? Eller är det bara bra prioritering? Hursomhelst, stort tack
Har allt på listan och alla är försummade. ;)
En semestervecka i solen underlättar också. :)
 
Topp