Laddar...
Nymans Ur 1851

Recension: Grand Seiko SBGX061 vs SBGX083

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av yonsson, 27 oktober 2013.

 1. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.941
  Från:
  Jymden
  Bakgrund
  Seiko lanserade "världens första quartzklocka" för marknaden 1969 (Seiko Astron) varefter de Sweiziska märkena följde strax därefter. Detta ledde i förlängningen ledde till döden för mekaniska klockor. Fördelarna med quartz är att enklare quartz-klockor håller tiden mycket bättre än enkla mekaniska klockor, samtidigt som de tål stötar bättre och har ett mindre behov av service.

  Användarvänligheten både vad gäller tidhållning, försäljningspris och servicekostnader medförde därmed att de mekaniska klockorna blev utkonkurerade eftersom köparna föredrog fördelarna med quartz-klockor. Sedan dess har självklart de mekaniska klockorna återuppstått och näst intill konkurrerat ut de batteridrivna motsvarigheterna när det gäller det lyxigare segmentet av klockor.

  Det finns dock fortfarande några lyxigare klockmodeller som använder sig av quartz. Likt med mekaniska klockor finns det olika grader av quartz-urverk och de quartz-urverk som håller högsta standard kallas för HAQ (high accuracy quartz), HEQ (high end quartz) eller tredje generationens quartz.
  Mer om quartz historik kan du läsa här: http://people.timezone.com/library/cjrml/cjrml0001
  Innan COSC grundades hölls tidhållningstävlingar utförda av "Observatory Chronometer Competition". De tävlande bastod av klocktillverkare från hela världen och testerna var mycket hårdare och längre än COSCs tester.

  Tävlingarna var prestigfyllda och under företeelsens historia har sweiziska företag nästan uteslutande vunnit dessa tävligar. Detta förändrades dock under tävlingens sista års tävlingar, då Grand Seiko vann fler och fler placeringar i toppen.
  Det sista året (1968) då COSC tog över tävlingen hade (Grand) Seiko sju av tio placeringar på topp tio-listan med sina då handuppvridna urverk (plats 1-3 var intogs av quartz-klockor), vilket innebar att Seiko som märke vann. COSC tog vid när testerna lades ner och COSC testar nu som bekant sweiziska mekaniska klockors tillförlitlighet, men även quartzklockor. Testerna pågår under 15 dagar, i 5 olika positioner och vid olika temperaturer.

  Gångavvikelsen får vara olika under olika testmoment, men som exempel får quartz-klockors gångavvikelser inte överstiga ±0.07sek/dygn (25sek/år) i rumstemperatur. En klocka med chronometer-skrift på urtavlan har alltså kvalitetssäkrats under dessa tester.

  Det finns en hel del konspirationsteorier om varför COSC tog över testerna och varför COSC tillslut enbart tillät klockor från hemlandet. Seiko fortsatte dock att skicka vissa klockor för testning och kvalitetsvalidering till COSC, vilket är anledningen till att det finns Seiko-klockor med "Chronometer"-texten på urtavlan.
  (Källa: http://general.watchprosite.com/show-nb ... ti-757773/).

  Grand Seiko (GS) blev därefter (eftersom de blev uteslutna liksom alla andra utbölingar) "tvungna" att skapa sina egna tester för att kvalitetssäkra sina klockor. Grand Seiko testar samtliga klockor i 17 dygn, i 6 olika positioner, varav den sjätte (kl 12 upp) anses vara den svåraste positionen att justera för.
  Ett mekaniskt urverk från Grand Seiko ska klara +5/-3 sekunder/dag under testperioden. Grand Seikos nuvarande quartzklockor har urverket 9F (med olika ändelser beroende på dag/datum kombination), vilket lanserades 1993. I klockan nedan sitter ett 9F62, vilket innbär enbart datumvisning.

  Samtliga mekaniska klockor sålda av Grand Seiko skickas likt klockor som genomgått COSC-tester med ett intyg om exemplarets gångavvikelse under de olika testsituationerna.

  SBGX0XX håller ±10sek/år, vilket alltså är bättre än kraven satta av COSC både utifrån gångavvikelse och testsituation. I verkligheten är dock utfallet individuellt för den specifika klockan och jag har läst om flera exemplar som håller sig inom ±3-5sek/år.Urverket har dubbelpulsig quartz, vilket betyder att sekundvisaren flyttar sig två snabba steg varje sekund. Detta går dock så fort att en betraktare ser det som ett steg/sekund.
  För de som inte tror på detta, eller vill se det i slowmotion, finns det en film på youtube som visar sekundvisarens rörelse i slowmotion ().
  Dessa hopp regleras av en mekanism (blacklash auto adjust mechanism) som ser till att sekundvisaren glider fram mjukt mellan stegen istället för hoppar som på vanliga quartz-klockor.

  Att urverket är dubbelpulsigt medför även att det är starkare än ett vanligt quartz-urverk, vilket medför att visarna kan vara lika långa som på en mekanisk klocka, vilket inte är möjligt med vanliga quartz-klockor.

  En annan finess är att datumändringen sker fortare än ett mänskligt öga hitter blinka (1/2000 sekund).
  Klockan kompenserar även för temperaturen genom att 540 gånger/dygn känna av temperaturen och anpassa gången därefter.

  Urverket har även finjustering, vilket gör det möjligt att justera klockan utifrån den temperatur klockan vanligtvis befinner sig i, samtidigt som justeringen möjliggör justering utifrån kristallens förändrade egenskaper utifrån ålder.

  Vidare är urverket även förseglat, vilket medför att urverket teoretiskt inte behöver service oftare än 1 gång/50 år. Däremot behöver klockan självklart nytt batteri ibland.
  En negativ effekt av ovan nämnda funktioner är att klockan har 3 års batteri till skillnad mot exempelvis Sinn UX, som håller COSC-standard och har 7-8års batteritid.

  9F-serien har inte heller en kalender som kompenserar för korta/långa månader och har inte heller en timvisare som kan ställas individuellt utan att stoppa de andra visarna, vilket kan vara en fördel om man reser, eller om man går från/till vintertid.

  Grand Seikos måtto är "dedicated to perfection", vilket genomsyrar både tillverkning och tester. Eftersom Seiko är ett väldigt stort företag som till och med äger stålverk, så har de insyn i hela tillverkningsprocessen och de tillverkar även sina egna quartz-kristaller.

  Kristallerna som sitter i 9F-urverken får "mogna" tills de är så stabila som möjligt.
  Samtliga Grand Seiko-modeller poleras, sätts ihop (även quartz-urverken) och justeras för hand av ett fåtal speciellt utvalda urmakare i Shizukuishi Watch Studio, varefter de genomgår Grand Seikos tester.
  Mer info om studion finns här: http://www.shizukuishi-watch.com/eng/
  Denna studio är den mest prestigefyllda klockstudion av alla inom företaget och det är även här Credor-klockorna tillverkas.

  I dagsläget pågår en expansion av märket Grand Seiko och Klockmast i Globen är en av ytterst få butiker som får sälja Grand Seiko i Europa. Därtill finns Jura watches i UK och Seiko Paris i Frankrike.
  GS har historiskt enbart tillverkat "dressiga" klockor, men har under senare tid breddat märket till att innehålla även dykarklockor.

  Seiko har en lång historia kopplad till quartz, men de mekaniska (manuella och automatiska) 36000bhp-urverken anses vara de som är mest komplicerade rent mekaniskt och justeringsmässigt.
  Därtill kommer Grand Seikos nya Spring Drive-urverk, vilket är en ny revolutionerande typ av urverk. Idag säljer GS klockor med dessa tre typer av urverk, men även klockor med automatiska urverk med lägre bph.
  Den fina spegelblanka lystern kan man nästan endast få till genom att slipa och polera klockan från ett smitt stycke, till skillnad mot att smälta ner stålet i en färdig form. Det är såhär Rolex, Paket, samt några andra klockmärken gör. Denna sjukt blanka yta har jag inte sett på någon annan klocka.  Sammanfattning SBGX061
  Urverk 9F62:
  Cirka 5 års batteritid
  +-10 sekunder / år
  "Dubbelpulsig" med "automatisk backlash bromsning"

  Mått: 37mm exkl krona, 10mm hög.
  Tavla: Matt
  Vikt: 134g
  Djuptålighet: 10ATM
  Magnetisk resistans: 4800A/m (60 Gauss)
  Glas: ARbehandlat Saffirglas

  Sammanfattning SBGX083
  Modellen är en master shop edition, vilket innebär att den görs i en mer begränsad upplaga och enbart säljs via vissa Grand Seiko-återförsäljare. Dessa modeller är även generellt sätt dyrare än de andra modellerna.
  83an är ungefär 5000kr dyrare än 061an.

  Urverk: Samma som SBGX061, men med en annan finish på urverket. Första kvartsverket från GS med tokyo stripes.

  Mått: 38,5mm exkl krona, 10mm hög.
  Tavla: Blank. Tjockare tim och sekundmarkeringar än på SBGX061
  Visare: Samma som SBGX081 fast med rödtippad sekundvisare.
  Vikt: 134g
  Djuptålighet: 10ATM
  Glas: ARbehandlat Saffirglas

  Bilder
  [​IMG]

  SBGX061 visas alltid överst
  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  Notera skillnaderna i "bezeln". 061 har en konkav ring, medan 083 har en konvex.
  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  Länken är identisk
  [​IMG]


  Sammanfattning
  För mig är dessa klockor de perfekta "up and go"klockorna. Jag har ägt klockan i 5 månader och den har hittills inte fortat sig en enda sekund :wideyed:. 083an känns lite mer sportig och storleken känns perfekt.

  Finishen är helt sjukt bra och både klockorna gör sig bra på både länk och läder. Jag gillar dock 083an bättre då den upplevs som lite mer sportig. Storleken på 38,5mm känns även den bättre på min handled än 061ans 37mm.

  Baklocket är skruvat med vanlig fattning och batteriet är ett vanligt förekommande batteri från Seiko. Det i kombination med att urverket är förseglat och inte borde behöva service de närmaste 50 åren gör att klockan blir i princip gratis att äga.

  Det enda negativa jag kan säga om klockorna är att de har 19mm bandbredd vilket försvårar letandet efter läderband.
   
  SilkySilk, ky3mikael, mofo och 38 andra gillar detta.
 2. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Väldigt bra recension... Men vettefan om jag ändå inte gillar SBGX061 bättre... i vilket fall så är bägge modellerna sjukt fina...
   
 3. Molle

  Molle Kambei Moderator

  Inlägg:
  5.086
  Mycket grundlig och trevlig läsning. Gillar 061:ans case bäst.
   
  80talisten gillar detta.
 4. JayJay

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.410
  Grymt inlägg. Gillar när jag slipper fundera på om det saknades ngt mer jag hade behövt veta.
   
 5. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.531
  Trevlig läsning, tackar för det! Gillar båda klockorna och kan inte utse en favorit.
   
 6. Chrisse

  Chrisse The King of Jesters

  Inlägg:
  6.804
  Från:
  Göteborg
  Intressant läsning, blir sugen på fler GS :)
   
 7. RCA

  RCA Ewok

  Inlägg:
  23
  Snygga klockor!
  Var köpte du läderarmbanden? Orginal GS eller eftermarknad?
   
 8. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.941
  Från:
  Jymden
  Det är ett läderband i strutsskinn tillverkat av Camille Fournet. Spännet är dock ett Grand Seiko-spänne.
  [​IMG]
   
 9. RCA

  RCA Ewok

  Inlägg:
  23
  Tack för info. Snyggt med GS spänne.
   
 10. watchowner

  watchowner Stormtrooper

  Inlägg:
  395
  Från:
  Stockholm
  Trevligt att läsa. Tycker SBGX083 tilltalar mig mest - snyggt där boetten formar sig till ett kronskydd.
  KAn man säga så? Jag har tidgare sett någon SBGX med blå urtavla. Vet du vilken modell, eller är
  det rent av SBGX083?
   
  yonsson gillar detta.
 11. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.941
  Från:
  Jymden
 12. Bra recension, personligen så gillar jag 61an bättre, mest pga caset, sedan så kanske storleken på 083an är bättre
   
 13. raketa

  raketa Rebel soldier

  Inlägg:
  90
  Superfin recension! Måste säga att jag föredrar 061 före den andra, lite finare index och som många andra sagt ovan lite skönare case :)
   
 14. Stefan Elfström

  Stefan Elfström Stormtrooper

  Inlägg:
  215
  Hitta den här tråden kanon läsning för en nybörjare som mig. Väldigt intressant tack tack
   
  yonsson gillar detta.
 15. klockodile

  klockodile Jar-Jar Binks

  Inlägg:
  3.202
  Från:
  Gbg
  Bumpar denna med ett stort Tack!
  Alla måste prova en GS Quartz någon gång.
   
  plattfot, SSL och yonsson gillar detta.
 16. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Tumme upp! En dag så...
   
 17. DrSbaitso

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.159
  Från:
  Uppsala
  Det känns som att även den stora kommer bäras ganska litet, stämmer det? Hur upplevs den jämfört med tex en 36mm datejust?
   
 18. yonsson
  Trådstartare

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  33.941
  Från:
  Jymden
  083 tycker jag inte bärs så litet. DJ/DD känns mycket mindre och bulligare.
   
 19. Bergaren

  Bergaren Y-Wing pilot

  Inlägg:
  537
  Tack för recension yonsson! Du är en klippa
   
  yonsson gillar detta.