Laddar...
Nymans Ur 1851

Recension Omega Speedmaster 3573.50

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av ZQT, 25 maj 2013.

 1. ZQT
  Trådstartare

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.426
  Modellnamn: Speedmaster Professional
  Tillverkare: Omega Referens: 3573.50.00
  Årsmodell: 2011
  Urverk: Omegas 1863
  WR: Tjaa, vad kan det vara 50m? I nivå med att duscha?

  Jag har valt att lägga recensionen på en grundläggande nivå som gör att samtliga medlemmar, oavsett man är ny eller med sen skinnvästarnas regi på gula TTT, så tycker jag att man kan hänga med i recensionen. Det mer tekniskt avancerade överlåter jag till Undersköterskan

  [​IMG]

  Boetten är relativt stor med luggar som syns. Den har både ett borstat parti och ett blankt parti vilket ger en extra dimension. På höger sida finns givetvis knappar för start och stopp av kronografen, nollställning samt kronan. Klockan mäter 42mm och det är en siffra som i mina ögon känns väl överensstämmande med den upplevda storleken. På motsatt sida från knappar och krona är den helt blank vilket man sällan tänker på när man har klockan på vänster handled, det man oftast ser och tänker på är sidan mot handleden.

  [​IMG]


  På baksidan sitter ett safirglas, på 3573 sitter även det ett safirglas på framsidan. Referensen 3570 har hesalitglas på framsidan och icke genomskinlig baksida. 3572 har hesalit på framsidan och safir på baksidan. På den aktuella klockan, 3573, står det "The first and only watch worn on the moon" Jag kan komma på mig själv att sitta och bara stirra in i urverket, det är riktigt härligt, speciellt att se hur kronograffunktionerna fungerar rent mekaniskt. Imponerande mekanik måste jag säga.

  [​IMG]

  Urverket är ett caliber 1863, manuellt för den som inte visste det och har en power reserve på 48 timmar. Till stora delar är det samma urverk som användes när människan först satte sin fot på månen med några uppdateringar. En av dem är att verket nu är rhodiumplaterat.

  [​IMG] [​IMG]

  Urtavlan på dinkan är symmetrisk och utgörs av tre subdials och Omegas logga med texten OMEGA Speedmaster Professional. Den tavlan som sitter till vänster, sett framifrån, är den vanliga sekundvisaren. Den högra med indikatorerna 10-20-30 är minutvisaren för kronografen och den nedre, i mitten, är för antalet timmar på tidstagningen.

  [​IMG]

  [​IMG]

  Urtavlan är uppbyggd med en form av stavindex som ligger var femte minut, mellan dessa finns mindre index (ej lumefyllda) för varje minut och mellan varje minut finns fyra ännu mindre streck. Detta ger urtavlan ett fylligt intryck utan att vara plottrig. Jag skulle säga att basen i urtavlan är mattsvart. Visarna är härligt långa vilket gör det tydligt att läsa av tiden och fyllda med god mängd lume-sås! Lätt att läsa av på natten eller i mörker. Den enda visaren som har med kronografen att göra som är lumefylld är sekundvisaren. Det är snyggt när pilen på kronografsekunden står mellan prickarna klockan tolv. Riktigt snyggt.
  Länken är i mina subjektiva ögon Omegas finaste länk. Borstad i tre rader och två mycket tunna blanka rader. Länken är lätt att ta av och sätta i och sitter skönt på armen. Har inte så mycket att jämföra med men tycker att länken är riktigt trevlig! Låset fungerar bra och det går att förkorta spännets fäste med en mindre smidig mikrojustering men det går att mikrojustera, något som jag saknat på tidigare Omega-modeller. Sidorna på länken är blankpolerade.

  http://i.imgur.com/VH45sRt.jpg[IMG]

  Glaset är välvt och ger vintagekänsla i lagom mängd, eftersom glaset är av safir och välvt bildas en grå rand runt yttersta delarna av glaset i vissa vinklar, det är väl den enda nackdelen egentligen när klockan jämförs med 3570 eller andra speedys med hesalit. För min del hade det inte fungerat att ha en med hesalitglas. Jag stör mig alldeles för mycket på risken att kunna repa glaset och känner inte att jag vill lägga tid på att underhålla glaset. Men smaken är delad och preferenserna är annorlunda. På baksidan är glaset hyfsat rakt vilket gör att den grå effekten uteblir.

  [IMG]http://i.imgur.com/m7Wu1Yp.jpg

  Runt glaset sitter en "tachymétre" som är svår att applicera i det dagliga livet, ursprungligen användes funktionen till att mäta hastighet. Man mätte upp en sträcka motsvarande 1000 meter och lät ett fordon köra sträckan, kronografen sätts igång när fordonet startar och när man passerat 1000 meter stoppas kronografen. Tachymétrens siffror (500-60) motsvarar då km/h och således går det att läsa av hur snabbt fordonet färdats under sträckan.

  [​IMG]

  Lumen beskrevs tidigare kort, den är fyllig för tillfället, har givetvis att göra med att klockan är ganska ny. Den lyser tydligt vid endast kort laddning vid exempelvis toalettbesök på natten och lyser minst 10 timmar till, har aldrig mätt själv men har aldrig haft problem med att lumen inte har varit laddad eller att jag inte kan läsa av klockan i mörker.

  [​IMG]

  Trots min subjektiva uppfattning ska jag försöka att förmedla en del synpunkter med fokus på positivt och negativt. Vi börjar givetvis med det positiva. Speedmastern är en riktig klassiker och referensen 3573.50 är en förfinad variant av den Speedmastern som var på månen.

  Den största förbättringen ligger i det mekaniska i urverket. 1863 innehåller inte några plastdelar som tidigare varianter gjort. Det är svårt att inte säga att glasbaksidan bidrar med en ytterligare dimension till klockan, den gör den till en helt annorlunda dinka, på ett positivt sätt. Det är ju också ett manuellt verk, vilket kräver att den vrids upp då och då, själv har jag inget emot det, tycker nästan tvärtom att det är charmigt med det mekaniska urverket även om det är smidigt med ett automatiskt.

  Klockan känns helt sjukt skön att ha på armen, jag har ca 16,5cm omkrets på handleden, vilket är relativt lite men 42mm 3573.50 ser inte ut som någon oversize utan snarare rätt normalt och stilrent ut. Det är klart det är skillnad på en dressklocka på 35mm men får ändå säga att den ligger smidigt på handleden trots sin bredd och höjd.


  Jämförelse mellan 3573.50 och äldre speedmaster: [​IMG]

  På detta kommer länken som är sjukt skön och riktigt snygg! Stort plus för länken. En annan fördel jag kommer att tänka på är att den är lättflippad om man känner att man har en 3573/3572/3570 som man skulle vilja byta mot något annat. Skulle säga att den behåller sitt värde väl. Här kan säkert andra ägare komplettera med info.

  [​IMG]

  Skulle vilja flika in att Speedmastern fungerar riktigt bra med separata band, såväl nato som med olika skinnband. Jag skulle inte säga att gummistronk är det snyggaste, men mocka- eller racingstrap fungerar riktigt bra!

  På ljust mockaband: [​IMG]

  På Singulars racing: [​IMG]

  Om jag ska försöka hitta några nackdelar med Speedmastern skulle det kanske vara att den är i största laget? Personligen skulle jag säga att 40mm är den ultimata storleken, men det beror ju helt på vad man har för preferenser själv. En annan nackdel kan vara att just 3573 kan vara svårt att få tag i inom rikets gränser och personligen väljer jag att kolla länge och väl på den inhemska marknaden innan jag söker utanför när det gäller den prisklassen, dock subjektivt igen.

  [​IMG]

  Den största nackdelen skulle jag säga är att 3573 har just safirglas på framsidan, hesalitglaset är mycket varmare och återspeglar tavlan på ett bättre sätt. Men det hade inte fungerat för mig med mitt bärarbeteende, jag hade inte heller orkat polera upp glaset vid repor osv.

  [​IMG]

  Sammanfattningsvis är det en dinka med mycket finess och komplikation som kan användas till allt möjligt, allt från att ta tid på pastan till att mäta hastighet (kanske något svårare att applicera) den genomskinliga glasbaksidan gör klockan mycket mer spännande och adderar en dimension! Mångsidighet med möjlighet till många olika straps finns och länken är underbar!

  [​IMG]
   
  Örtstedt, DrFlex, Ladrene och 45 andra gillar detta.
 2. ZQT
  Trådstartare

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.426
  Eftersom man bara kan ha 20 bilder i ett inlägg kommer resterande bilder här:
  http://i.imgur.com/2YTu0pS.jpg[IMG]

  [IMG]http://i.imgur.com/elqeuEI.jpg [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG] [​IMG]
   
  littlebigger, Atnot, DrFlex och 23 andra gillar detta.
 3. The Pell

  The Pell Stormtrooper

  Inlägg:
  268
  Från:
  Göteborg
  Tack för en bra recension!
  En speedy på racingband är fanimej svårslaget...
   
  Rum Runner, Kvisten, Erito och 1 annan gillar detta.
 4. Flat-Eric

  Flat-Eric Shmi Skywalker-Lars

  Inlägg:
  10.603
  Tack för trevlig läsning! Har själv haft två speedies (broadarrow och 50th ani.) - rätt mkt klocka för pengen
   
  ZQT gillar detta.
 5. Bawkins

  Bawkins Stormtrooper

  Inlägg:
  443
  Kul läsning! Speedmastern är en riktigt trevlig pjäs.. Tack för recensionen:)
   
  ZQT gillar detta.
 6. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.221
  Från:
  Sthlm
  Tack för trevlig och utförlig recension JayZ levererar :)

  / TF theargonaut "You are not a beautiful and unique snowflake..."
   
  ZQT gillar detta.
 7. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.189
  Från:
  Malmö
  Suveränt Jakob, tack!! Man blir rejält sugen!! ;)
   
  ZQT gillar detta.
 8. Hardy

  Hardy Thug

  Inlägg:
  2.068
  Från:
  och till
  Rolig läsning :) som tidigare nämnt bli man väldigt sugen! Prisbild för begnad i bra skick?
   
  ZQT gillar detta.
 9. ZQT
  Trådstartare

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.426

  På chrono24 ligger den billigaste på 26,5k men medel verkar varar runt 28-29k.
   
  Hösth och Hardy gillar detta.
 10. oscaroscar

  oscaroscar AT-ST driver

  Inlägg:
  1.012
  Och rimligt pris på en 3572?

  Tack för en bra och läsvärd recension. Nu vet jag med säkerhet att jag måste ha en med safirglas på baksidan! :)
   
 11. ZQT
  Trådstartare

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.426
  Den är lite ovanligare om jag inte minns fel.. Kolla c24!
   
 12. Rber

  Rber X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.901
  Bra skrivet Jakob!
   
  ZQT gillar detta.
 13. Vintage92

  Vintage92 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.880
  Trevlig läsning, och jag måste säga att speedyn är en förbannat trevlig klocka för den peng man betalar. :)
   
  ZQT gillar detta.
 14. Icaras

  Icaras X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  De skånska skogarna
  Vad har du tagit bilderna med? ;)
  Blev plötsligt väldigt sugen på en speedy...
   
  Lage och ZQT gillar detta.
 15. tim.stockholm

  tim.stockholm Y-Wing pilot

  Inlägg:
  712
  Från:
  Stockholm
  Tack för fina recensionen, Speedyn är sjukt snygg på mockabandet.
   
  ZQT gillar detta.
 16. PIC

  PIC Y-Wing pilot

  Inlägg:
  550
  Från:
  Stockholm
  Föregångsrecension!
  En klocka jag måste äga, helst snart. Jag håller med om att den passar i väldigt många band.
   
 17. mrMyagi

  mrMyagi Sir Blabbermouth

  Inlägg:
  3.639
  Från:
  Lund
  mycket bra skrivet jakob!
   
  ZQT gillar detta.
 18. Lage

  Lage Rebel soldier

  Inlägg:
  175
  Nypris är väl ungefär 32 000, kanske prutbart till runt 30 000? Då skulle jag köpa nytt för att ha få en klocka som ej fordrar dyr service inom kort och för att gynna min lokala omegahandlare. Andrahandsvärdet verkar vara bra - kanske går det att köpa en speedmaster utan papper och låda för runt 15 000 men med alla tillbehör ser åtminstone inte jag många som går för mindre än 20 000 kr.

  Till det väsentliga: Det är ju en fantastiskt snygg klocka. Vilken karaktär! Jag försöker intala mig att det är dags för rolex men det är ju en uppenbart en speedmaster som jag verkligen vill ha. Tack för en bra recension med fina bilder.
   
  Grynkan, soderlund, Jonazid och 1 annan gillar detta.
 19. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.835
  Från:
  Göteborg
  Just denna ligger väl på närmare 40k nytt?
   
  ZQT gillar detta.
 20. Lage

  Lage Rebel soldier

  Inlägg:
  175
  Så är det nog. Jag tänkte på ref. 3570.50, som verkade avses i någon av kommentarerna ovan men missförstod kanske.
   
 21. ZQT
  Trådstartare

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.426

  Stämmer bra, rek pris från AD ska vara 39 900. Vet inte varför det skiljer så mycket, men det är ju tre saker som skiljer från 3575

  * Urverket är förfinat från cal 1861 till cal 1863.
  * Glasbaksida
  * Safirglas på framsida

  Kan inte komma på något mer?
   
 22. bartoldous

  bartoldous Stormtrooper

  Inlägg:
  273
  Från:
  Motala
  tack för en mycket bra recension och många fina bilder,blir riktigt sugen.
   
 23. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  6.114
  Riktigt bra recension. Snygga bilder. Vart har du köpt Singular Racing bandet i chokladfärgad?
  :)
   
 24. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.620
  Från:
  Lerum
  Tack för en trevlig recension! Kan nog inte hålla emot länge till!
   
 25. Icaras

  Icaras X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.885
  Från:
  De skånska skogarna
  Hos Singular såklart ;):D
   
  littlebigger och Singular gillar detta.
 26. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.932
  Från:
  Småland
  En speedmaster är ju en klocka som nästan är ett måste att vid något tillfälle
  under sitt klockliv. En vintage vore ju inte fel!

  Tack för din recension!
   
  Maximilian gillar detta.
 27. Simpatico

  Simpatico X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.981
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Tack för en utförlig recension. Behovet för en speedy ökade just.
  -What to do, What to do..
   
 28. Maximilian

  Maximilian Rebel soldier

  Inlägg:
  51
  Tumme upp!

  Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
   
 29. Petta

  Petta Rebel soldier

  Inlägg:
  72
  En riktig klassiker som är ett måste i var mans samling
   
  Icaras gillar detta.
 30. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  744
  Glasbaksidan känns som ett givet val. Tack!
   
  Icaras gillar detta.