Laddar...
Nymans Ur 1851

Recension: Radiomir Black Seal 8 Days Acciaio ref PAM 610

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av kmg, 12 augusti 2016.

 1. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Sådär ja, nu har jag ägt min Panerai PAM00610 i exakt 3 månader och 10 dagar. Tiden går fort när man har roligt. Med detta sagt är det dags för mig att avge en recension.

  Första bilden på klockan:
  IMG_2165[1]dad.jpg

  Kort om modellen:
  Referens: PAM00610, PAM610
  Material: Stål, polerat
  Diameter: 45 mm
  Boett: Radiomir (tidigare ”historic”)
  Höjd: 12 mm
  Urtavla: Svart
  Funktioner: Timmar, minuter
  Urverk: P.5000 kaliber, manuellt mekaniskt
  Gångreserv: 8 dagar
  Baksida: Genomskinlig
  Vattentäthet: 100 m
  Listpris: Ca 60 k hos AD

  Design – understated elegance
  Ett val mellan två modeller – enkelheten vann
  När jag var i köptagen så stod det slutligen mellan två modeller: Radiomir Black Seal 8 Days Acciaio ref PAM00610 och Radiomir Black Seal 8 Days Acciaio ref PAM00609. Vad var då skillnaden? Utöver brunt kalvläder på 609 och svart kalvläder på 610 så var den egentliga skillnaden att det stod ”Black Seal” på 609 samt att densamma hade liten sekundvisare. Frågan är nu, är jag fortfarande nöjd med mitt val mellan de två? Svaret är ja. Anledningen, vilken även är förklaringen till att jag föll för klockan från första början, är enkelheten. När du tar en klocka och skalar av alla extrafunktioner, vad finns då kvar? Minut och timvisning! Detta är även väldigt ”Panerai”. Som Adams på ABTW sa ”Bearing the classic look of what most people associate with a Panerai dial, along with the simplicity of just two hands on the face indicating only the hours and minutes - for many watch lovers, this Panerai Radiomir Black Seal 8 Days watch (aka PAM610) represents one of the purest Panerai designs available.” Kan inte annat än hålla med. Om jag skulle beskriva uttrycket skulle jag säga Understated elegance.

  Jämförelse 609 och 610:
  jfr.jpg
  (stulen bild)

  Material
  Klockan är i polerat stål (blandningen heter AISI 316L och ska bland annat vara hyppallergenic) vilket jag tycker passar finfint designmässigt ihop med den svarta tavlan och övriga formspråket. Hade ju varit kul med lite mer exklusiva material, men det var en trade off jag gjorde när jag köpte en instegs-Panerai som listar på ca 60 k.

  Wire lugs
  När vi ändå pratar om designen så kan även nämnas en detalj som gör att denna klocka skiljer sig lite från många andra klockor, nämligen wire lugsen. Dessa återfinns på alla klockor i Panerais Radiomir-kollektion (ska inte förväxlas Radiomir 1940-kollektionen, tidigare Contemporary). Kan erkänna att jag var lite tveksam innan köpet, inte så mycket till designen utan mer till funktionen. Skulle de hålla, de ser så tunna ut? Var det lätt att byta band? Än så länge är svaret ja på båda frågorna. De känns stabilare än de ser ut vid första ögonkastet och byte av band var en högst överkomlig historia. Inte lika lätt som på många Luminors, men ändå helt ok.

  Jämförelse vanliga bandhorn och wire lugs:
  wire lugs.jpg
  (stulen bild)

  Är de till någon annan nytta då? Ja faktiskt. Om du jämför en Radiomir 1940 45 mm med en Radiomir 45 mm kommer du märka att den senare kan upplevas lite nättare. Bra eller dåligt? Smaksak! Jag gillar det då 45 mm blev mycket mer överkomligt än jag tidigare trott. Och jag har sedan köpet inte bytt åsikt.

  Storleken har betydelse, ibland…
  45 mm. Jäkligt stort! Eller? Vanligaste kommentarerna när man pratar storlek och Panerai skulle jag säga är följande;
  Rolex-kille ”Panerai är för stora. Allt över 40 mm går bort”
  Paneristi: ”Panerai ska vara stora”

  Detta är min första Panerai jag äger. Har provat fler än jag kan komma ihåg. Till en början var jag väldigt tveksam till att sätta något som var 45 mm på handleden. Och det kan jag faktiskt fortfarande vara. Men det är snarare en fråga om upplevd storlek. Som jag nämnde ovan så är det stor skillnad mellan Radiomir-caset med wire lugs och Radiomir 1940-caset i hur de upplevs på handleden. I mitt fall sitter Radiomir mycket bättre och Radiomir 1940 upplevs för stora. Faktumet är att min 610a inte upplevs särskilt stor, snarare tydlig. Skulle till och med vilka dra det så långt och hävda att en 47 mm med wire lugs bärs mindre på mig än en 45 mm med vanliga bandhorn.

  Vad ska bort?
  Något måste väl vara fel? Japp. Om jag skulle få ändra på två saker designmässigt på min 610a så skulle jag 1) ta bort texten ”8 days” och 2) sätta på en stålbaksida. Om nu klockan ska vara enkel i utförandet så ska allt onödigt bort från urtavlan. Att det står ”Radiomir Panerai” räcker gott och väl. Sen var det den genomskinliga baksidan. Om det hade rört sig om ett dekorerat urverk eller ett urverk med många komplikationer så hade jag uppskattat glasbaksida. Nu tillför genomskinligheten faktiskt inget. Klockan hade faktiskt, i mitt tycke, blivit ännu mer spännande om man inte sett vad som ”döljer sig under huven”.

  Vad ska läggas till?
  Det hade ju varit nice med sandwich-dial…

  Slutsats Design: Designen var främsta anledningen till att jag köpte klockan. Jag ger den 9/10 pannor

  På handleden:
  sdfdf.jpg


  Urverk
  Denna del av recensionen blir kort då jag kan alledeles för lite om urverk för att kunna skriva en uppsats. Det mekaniska in-house verket P.5000 med manuell uppvridning introducerades 2013. Som jag förstått det är verket inte det mest avancerade in-houseverket Panerai producerat.

  Urverket:
  791523.png
  (stulen bild)

  Om standardkommentaren kring en Panerais storlek är att ”den ska vara stor” så är standardkommentaren kring urverket att ”det ska vara manuellt”. Kan vara beredd att hålla med till viss del. Det ligger i arvet att Panerais har ett manuellt verk och det tillför en viss känsla. Innan köpet var jag lite tveksam till detta och hade av lathetsskäl velat ha ett automatiskt (förlåt fellow Paneristis) som jag slapp dra upp. Men det var ju det här med att klockan hade ett P.5000 under huven med en gångreserv på 8 dagar. För en bekvämlighetssjäl som jag själv, lät det tillräckligt långt för att jag skulle känna att jag inte behövde göra annat än att vrida upp klockan (sen ska jag i ärlighetens namn erkänna att jag nog kunnat nöja mig med en tredagarsreserv så här i efterhand).

  Hur går verket då? Det är ju inte COSC-certifierat, vilket få (om ens några?) av Panerais egna verk är. Har inte testat verket i time grapher men skulle tippa på att avvikelsen inte är noll men tillräckligt liten för att jag inte ska märka av den. Men som jag inledde detta stycke med – jag är inte särskilt bra på urverk. Det ska även sägas att P.5000 inte går på topp-prestanda när det dragits upp fullt (knappast unikt för detta manuella verk dock) och man kan se på baksidan att verket under en minut löper lite amok när fjädern strechas till max.

  Slutsats: Vill nästan inte ge ett betyg när det kommer till urverk. Men om jag måste klämma fram något så får det bli en 7/10 pannor. Plus för att det är manuellt och har en lång gångreserv och minus för ej COSC/gångavvikelse. Men hoppa inte på mig ang detta, erkänner att jag inte är urverksspecialist


  In action – hur är det med bärbarheten?
  Den sitter som en smäck! Som jag skrev ovan så känns storleken (diametern) bra. På plussidan ligger även att den enbart är 12 mm hög. Tack vare flat baksida ligger den väldigt skönt på handleden. Jag bär skjorta och kavaj till vardags och skjorta eller t-shirt på helgen och klockan passar fint till bägge outfits, mao riktigt all round. Då den trots allt är 45 mm kan den ha lite svårt att smita in under de tightaste manchetterna, men det kan jag leva med. Känslan den ger på handleden skulle jag beskriva som sportigt elegant, perfekt för en f.d. anglofil som jag själv som bestämt mig för att bli mer italiensk i min framtoning. På minussidan måste jag dock ändå lägga till att vissa nog tycker att den är för stor, tyvärr.
  Slutsats: På handleden blir det 9/10 pannor

  På handleden klädd i nylon:
  IMG_0318.JPG

  Övrigt
  Vattentätheten är 100 m. Duger gott men klockan är knappast dykarmaterial. Betyg 7/10 pannor

  Prisvärdhet? Så här, om du ska få best value for money i termer av funktioner och urvek ska du inte köpa PAM00610. För 60 k får du inte heller några exklusiva material. Klockan kan nog närmast ses som lite för dyr givet funktionalitet och material. Men det var inte det jag betalade för. Jag ville åt känslan och designen först och främst. Och när det kommer till just design så tycker jag vi verkligen kan prata om value for money. Jag ger den 7/10 pannor just för att designen är kick-ass.


  Summering
  Motsvarande klockan mina förväntningar? Ja, t.o.m. överträffade dem
  Är jag nöjd? Mycket
  Har jag tröttnat och kommer flippa klockan snart: Nej
  Skulle jag köpa klockan igen: Ja

  Plus: Design, bärbarhet, 8 dagars gångreserv, in-houseverk
  Minus: Kunde haft sandwich, gjorts ännu renare i designen, kan upplevas för stor för vissa och inte det mest avancerade urverket

  Slutbetyg Radiooir Black Seal 8 Days Acciaio ref PAM00610: 8/10 pannor

  Tack för att du tog dig tid att läsa!
  Mvh Martin

  Vidare läsning:

  A blog to watch recension http://www.ablogtowatch.com/panerai-radiomir-black-seal-8-days-pam610-watch-review/
  Panerais hemsida http://www.panerai.com/en/collectio...lack-seal-8-days-acciaio---45mm_pam00610.html
  Panerais hemsida om urverket http://www.panerai.com/en/in-house-movements/hand-wound-movement/p5000-calibre.html
  Nymans ur http://www.nymansur.com/sortiment/o...0/radiomir-black-seal-8-days-acciaio-pam00610
   
  N1cklas, Janne2000, Kejsaren och 21 andra gillar detta.
 2. Dixie

  Dixie X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.790
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Tack för recensionen och utan att ha ägt någon så håller jag med om dina plus och minus! Härlig helt enkelt
   
  kmg gillar detta.
 3. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Tack!
  Du får skriva upp klockan på köpa-någon-gång-listan.
   
 4. Dixie

  Dixie X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.790
  Från:
  Skåne men utflyttad
  Problemet för mig är att jag inte är så paneristic av mig, så jag tycker de är för lika. Har alltså en luminor sen innan... Och den ska stanna
   
  Senast ändrad: 12 augusti 2016
 5. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Fair enough. Men saker kan ändras ;)
   
  Dixie gillar detta.
 6. BuckNaked

  BuckNaked Ewok

  Inlägg:
  25
  Trevlig recension och trevlig klocka!!
   
  kmg gillar detta.
 7. nissehult

  nissehult Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.156
  Välskriven recension. Tack för den. Pannor är inte min grej, men denna är en av de bättre.
   
  kmg gillar detta.
 8. Prelleton

  Prelleton Ewok

  Inlägg:
  30
  Från:
  Stockholm
  Bra recension! tack o bock!
   
  kmg gillar detta.
 9. Sundström

  Sundström X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.652
  Bra skrivet! Håller med dig angående storleken, och att wire-luggarna gör även de stora radiomirboetterna väldigt lättburna. Provade PAM424 hos Krons för lite sen och tyckte att den satt som en käftsmäll! Blir det ytterligare en Panna för mig i framtiden är det den, helt klart! :)
   
  kmg gillar detta.
 10. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Tack!
  Ur storleksaspekten har de verkligen fått till det, även om wire lugsen nog inte är framdrivna för bärbarhet 2016. Oavsett, de sitter riktigt bra tack vare dessa.
  Det är väl snarare en fråga om "när" snarare än "om" eller hur :)?
  Nu har jag inte den reffen i huvudet. Får kolla upp den, även om jag tror att nästa Panna blir någon lite annorlunda.
   
 11. Sundström

  Sundström X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.652
  Califååårnia! :D
  [​IMG]
  Bilden lånad...
   
  littlebigger, Kejsaren och stelah gillar detta.
 12. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Se där ja! En sån kanske jag också måste ha någon gång i livet. Första gången jag såg den tänkte jag "wtf, vad är fel på urtavlan". Nu tycker jag snarare att den är väldigt intressant och vacker. Lite oklar över om designen har någon praktisk fördel dock?
   
 13. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Tänkte bjuda på några nya bilder med svart tudelat nato. Orginal svart kalv t.v. och grått tudelat nato t.h.
  image.jpeg
  image.jpeg
  image.jpeg
   
  klockordinkorur och Simpatico gillar detta.
 14. klockordinkorur

  klockordinkorur Rebel soldier

  Inlägg:
  138
  Från:
  Stockholm
  Vackert. Helt klart ett alt.
   
  kmg gillar detta.
 15. stelah

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.678
  Kul att läsa din fina uttömmande recension och kommentarerna därtill. Jag har en Radiomir som jag efter låååååååång tid i klockaffärer och på nätet, fick på armen. Jag provade flera olika klockor och specifikt flera Panerai av olika modeller. Jag blev fan kär. Hjärtat bultade, kinderna rosade när jag tittade på denna lilla skapelse. Designen är unik. Läsbarheten outstanding. Nu är det nog 4 år sedan jag köpte den och det är fortfarande den klockan jag gärna bär oavsett säsong, oavsett klädsel. Jag simmar med min men då sätter jag på gummibandet. Om jag tycker den är stor? Ja, och det bör den vara då det är en Panerai. Det händer något i en tavla av den här storleken när det finns så mycket utrymme, man vilar med blicken, ingenting stör. Om man vill ha flera klockor är det kul att varva stort och smått. Grattis till en fin personlig klocka.
   
  kmg gillar detta.
 16. Buck Naked

  Buck Naked Ewok

  Inlägg:
  21
  Riktigt seriös och bra recension!! Lycka till med 610:an!
   
  kmg gillar detta.
 17. evki

  evki Y-Wing pilot

  Inlägg:
  619
  Tack för recensionen!

  Har den en "sandwich" eller "sausage" tavla?

  Pappan til din 610n hälsar så gott!

  IMG_3714.JPG
   
  stelah och kmg gillar detta.
 18. klockordinkorur

  klockordinkorur Rebel soldier

  Inlägg:
  138
  Från:
  Stockholm
  var hittar man de tudelade?
   
 19. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Köpte mina via natoband.nu. Kvalitet ok, men finns nog bättre. Tänkte att de duger som sommarband
   
 20. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Painted dial :).
  Dvs de står inte ut som en sausage.
   
  evki gillar detta.
 21. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  stelah gillar detta.
 22. PerS

  PerS Rebel soldier

  Inlägg:
  135
  Från:
  Göteborg
  Jag hittar inga jättebra bilder på urtavlan och funderar på hur Panerais "painted dial" ser ut; är det målat direkt på en plan tavla, eller är siffrorna och markeringarna försänkta och sen fyllda med lume? Du har kanske nån macrobild att dela med dig av? :)
   
 23. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Halvdana bilder tagna nyss, men det kanske blir lite tydligare?
  Som du ser är det i princip slätt. Om man tittar nära ser man en liten urgröpning som är fylld med lume nästan upp till kanten.

  pd1.jpg pd2.jpg
   
 24. PerS

  PerS Rebel soldier

  Inlägg:
  135
  Från:
  Göteborg
  Tack för förklaringen och bilderna! Även om det inte är en sandwich dial så är det ju roligare än om de hade målat direkt på en slät tavla. Nu kan man ju försöka intala sig att det är en hartsfylld sandwich dial som på vintage panerais ;)
   
 25. kmg
  Trådstartare

  kmg X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.833
  Trösta dig med att de första var dåligt målade tavlor för det militära. Sandwichen kom senare. :)
   
  PerS gillar detta.
 26. Janne2000

  Janne2000 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.742
  Från:
  Söderort
  Inte sett din recension först nu (skämskudde på). Väldigt välskriven o känner igen dina tankar om det mesta då jag som sagt äger dess
  Luminor-broder;)
   
  kmg gillar detta.
 27. littlebigger

  littlebigger Rebel soldier

  Inlägg:
  73
  Från:
  Huvudstad
  Bra recension!
  När jag såg Californian första gången smääälte jag. Den är så otroligt frän!!