Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Relume eller inte? Tråkig historia med gott slut.

Diskussion i 'Vintage' startad av easy rider, 25 oktober 2014.

 1. easy rider
  Trådstartare

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Jag köpte för mer än ett år sedan en mycket fin 5513 från 1967. Jag bar klockan några månader, när jag en kväll upptäckte att index och visare lyste efter intensiv belysning. Jag blev såklart orolig för en eventuell relume. Jag tog kontakt med en urmakare på Rob Engström som tog in den och kollade på den. Han kunde inte säga att den blivit relumad, inget förutom att den lös svagt indikerade på det. Han sa också att lume från denna tid kan bete sig olika, beroende på hur klockan förvarats etc. etc.
  Jag fick även kontakt med en välkänd handlare/expert, som tog en titt på makrobilder och inte heller han kunde konstatera något ovanligt. Säljaren hävdade att allt var original och att lumen kunde lysa på gamla vintageklockor. Han erbjöd en retur av klockan, men jag kände mig efter detta lugn, då jag hade en urmakare, en välkänd Rolexkunnig och en säljare som alla sa att inget indikerade på det.

  Efter ytterligare ett par månader ville jag köpa en Rootbeer, varför klockan fick lämna. Flera hade hört av sig, men först var Vintage92 . Han var intresserad och det blev affär. Jag var helt öppen med den info jag fått - Att index och visare lyste ett kort tag efter stark belysning, men också de svar jag fått angående det, att inget indikerade på relume. Jag la fram min åsikt om den, att den var okej, men också att han får göra en egen bedömning, utifrån den info jag la fram.

  Vintage92 sålde efter ytterligare några månader, osäker på hur länge, vidare klockan till calzone
  För två veckor sedan får jag ett samtal från honom. Han hade låtit värdera klockan hos Kaplans, som hävdade att den blivit relumad. Jag blev förstås konfunderad, men tydligen hade värderingsmannen hävdat att det var en av de bästa relume han sett.
  Jobbig sits, minst sagt. Klockan blev värderad till ca 15' mindre än vad jag gav för den. Men också vem man skulle tro på. Var Kaplans utlåtande verkligen den enda sanningen? Jag hade ju utlåtande från andra kunniga, som hävdade att så inte var fallet. Kaplans, som i vissa fall hanterat klockor tveksamt (DD Stella bland annat och deras ibland märkliga utlåtanden om skick).

  Hur som helst så vill ju ingen betala dessa summor för en klocka som kanske är fixad.
  Därför valde jag att ta kontakt med exotic watches, för att höra om en retur var möjlig, även fast det gått över ett år sedan jag köpte klockan.
  Säljaren beklagade det inträffade och erbjöd retur. Jag hade, när klockan var i min ägo, bytt den tråkiga 93150-länken till en nitad C&I-länk, vilket inte uppskattades av säljaren. Han gjorde därför ett avdrag för detta, mot att vi fick behålla länken.

  Allt som allt löste sig denna historia till det bästa. Men hur ska man vara säker, på att ens klockor inte blivit fixade? Hur ska man veta att tavlan är original till klockan, att visarna inte blivit bytta, att verket suttit i från början? Det är ju omöjligt och i takt med att priserna blir mer och mer galna, kommer det attrahera fler figurer som inte har rent mjöl i påsen. En tråkig utveckling, minst sagt.
   
  Andersml, eriksson850, Fabian och 11 andra gillar detta.
 2. Flat-Eric

  Flat-Eric Shmi Skywalker-Lars

  Inlägg:
  10.591
  Vintage... u gotta love it

  Lustigt hur det helt plötsligt blir återkravskedjor nu för tiden
   
  paradis, David, mjian och 2 andra gillar detta.
 3. calzone

  calzone Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.848
  Jag vill först och främst tacka easy rider samt Vintage92 För all hjälp! Mycket tacksam att det var ni som var inblandade, kunde lika gärna varit ngn trött jävel som sket i det. Ni är super goodguys båda två :) Som många av er vet så var jag i Stockholm förra veckan med familjen. Givetvis ville jag få mina keepers värderade. Jag hade planer på att träffa lite folk för klocksnack men när jag hämtat ut klockorna och såg att min favorit i samlingen blev värderad till 40k så blev jag deprimerad och gick ensam ut o söp ner mig på ngn random Sthlm pub. Enligt Klockspecialist/Urmakare Mikael Wallhagen som förövrigt jobbat 9år hos Rob.E så var den till hans 100%iga bedömning omgjord/relumad en av dom bästa han sett. Han menade på att det fanns lysmassa vid sidan av visarna som han upptäckte med en UV-lupp, bifogar en bild så alla ser och kan ta lärdom! Detta är mycket tråkigt och ja kommer antagligen inte hitta en lika bra igen iaf inte för pengen ja gav med tanke på prisutvecklingen! Han sa även att lumen lös lite för gult han menar på att den ska lysa mera grönt...1675:an gick de däremot bra för så har iaf en keeper :) På värderingsintyget har han skrivit renoverad urtavla men ingenting om relume eller visarna...Hoppas nu att detta stämmer! Annars kommer man ju gråta blod...

  [​IMG]
   
  paradis gillar detta.
 4. Criss Cross

  Criss Cross AT-AT driver

  Inlägg:
  6.216
  Från:
  Stockholm
  Intressant. Svårt att sälja något med löfte om ursprung när även de lärde har svårt att verifiera. Stort av de inblandade att lösa detta flera led bakåt. Inget man ska ta för givet.
   
 5. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.627
  Från:
  Vallentuna
  Är den alltså ommålad eller är bara visare och index relumade?
   
 6. calzone

  calzone Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.848
  Visare/index relumade. Han menade även att Rolex aldrig lämnar lume på sidan av visarna, de va det avgörande.
   
 7. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.547
  Från:
  Göteborg
  40k är skrattretande, oavsett visare.

  Tror helt ärligt att man ska ge fan i att köpa vintage, om man är känslig för vad som är äkta/inte omgjort. Jag hade personligen inte brytt mig om visarna var relumade, särskilt när det var såpass bra gjort.

  Edit: missade att tavlan också var relumad.
   
  Scaramanga, paradis och Fredrik (Swe) gillar detta.
 8. Sullstrom

  Sullstrom AT-ST driver

  Inlägg:
  1.403
  Från:
  Västerås
  Skönt att löste sig till slut! Schyst av er alla att hjälpa varandra!
   
  calzone gillar detta.
 9. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.531
  Bilder?
   
 10. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.627
  Från:
  Vallentuna
  Fast då är nog väldigt mycket relumat då man ofta ser lite sneda index som skall vara original. Var dom lika noga på 60-talet som nu? Om han upptäckte lumekladdet med speciellt ljus kan väl det ha hänt en olycka när den tillverkats och den sedan torkats av och rester blivit kvar?

  Bara spånar...
   
 11. calzone

  calzone Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.848
  Ja vad vet man egentligen. Jag vill inte ta några chanser iaf. Hoppas att den inte är kosher som sagt...finns det några experter på forumet? Per kanske?
   
 12. aleks

  aleks Tarfful

  Inlägg:
  3.923
  Skönt att allt löste sig för alla. Dock lite oroväckande ändå, lätt att gå på minor när det kommer till vintage. Intressant även att 3 kunniga personer bedömt den som ok trots att den var relumad. Visar ju på hur knepigt det är med vintage.
   
  calzone gillar detta.
 13. Rholm

  Rholm Y-Wing pilot

  Inlägg:
  546
  Oavsett tycker jag att alla inblandade är grymma killar, från Mr. Easy Rider till Exotic Watches. Snacka om "Circle of Trust"….
  Tänk vilken fin värld vi skulle ha om flera betedde sig så här fint mot sina medmänniskor.

  Mvh
   
  calzone gillar detta.
 14. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.627
  Från:
  Vallentuna
  easy rider Vintage92 och calzone

  Bjussa gärna på lite bilder på klockan ifråga :)

  Spencer66 med flera har ju koll på vintage Rolex. Ingen nämnd ingen glömd (förutom vår forumpatron då).
   
  calzone gillar detta.
 15. calzone

  calzone Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.848
  image.jpg image.jpg image.jpg
   
  Brutus, paradis, Empa och 3 andra gillar detta.
 16. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.627
  Från:
  Vallentuna
  Synd på den boetten om den är relumad. Lite hongkongaktig färg på lume iallafall.
   
  paradis, Fixoflex och calzone gillar detta.
 17. calzone

  calzone Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.848
 18. easy rider
  Trådstartare

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Lite så jag resonerat, även efter Kaplans utlåtande.
  Har inga bilder på luren, men kan ladda upp lite senare.
  Ska tilläggas att calzone inte ringde mig direkt och krävde att jag skulle ta tillbaka den, utan han ringde mest för att kolla av läget och höra min historia. Vi kom alla tre överens om att det bästa är att säljaren tar tillbaka den och turligt nog gjorde han det.
   
  LongCon och calzone gillar detta.
 19. Criss Cross

  Criss Cross AT-AT driver

  Inlägg:
  6.216
  Från:
  Stockholm
  Skulle nog behållt den fina klockan ändå. Svårt att hitta en i det skicket för under 50000 kr, relumad eller ej.
   
 20. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.210
  Från:
  Fettefleur......
  I hur många led sträcker sig ansvaret? Vems ord gäller? Jag hade inte gett mycket för Kaplans utlåtande.....speciellt inte om AD urmakare och kännare dömt annorlunda. Hade jag fått motsvarande krav på mig så hade svaret blivit......vi hörs!

  Tur att Easy är sån stand up kille och glad att det löste sig i alla led.

  Vad är oddsen att dem säljs igen as is?
   
  David, yonsson, mjian och 5 andra gillar detta.
 21. easy rider
  Trådstartare

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Det kan man ju fråga sig. Men som sagt, vi kom fram till det ihop och jag kände knappast något tvång. Hade säljaren inte velat ta tillbaka den hade jag kunnat tänka mig att behålla den. I min värld så är det fortfarande ingen klockren relume och vi har ju alla sett Kaplans rätt märkliga beskrivningar till och från.

  Att säljaren sätter ut den igen? Skulle säga, troligt. Vilken info som kommer framgå blir intressant att se. Han har fått ta del av värderingsintyget. Även om han tog tillbaka klockan har ju tidigare visat sig tumma lite på sanningen. Jag hade ju en annan 5513 innan denna, som han uppgav var nyservad, vilket Rob rätt snabbt konstaterade att så inte var fallet, utan i stort behov av service.
  Denna skulle vara tät när jag fick den, det första jag fick göra var ett packningsbyte. Men, handlare är handlare, har jag lärt mig.
   
  Davvan och calzone gillar detta.
 22. Vintage92

  Vintage92 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.880
  Som sagt är jag otroligt glad över att det var kända killar här från forumet som jag har gjort affären med.

  Det hela började med att jag fick ett PM från Calzone förra fredagen "Ring mig fort på xxx vi har ett problem ang. 5513" Snacka om att jag fick en klump i magen. Efter att ha pratat med honom ca 1h i telefon så hade jag ingen aning om hur vi skulle gå tillväga. Jag sa att vi även kanske skulle prata med Easy. Calzone ringde Easy och Easy kom med förslaget att han kunde höra av sig till dit han hade köpt klockan. Efter ca en dag fick vi veta att exotic watches hade erbjudit sig att ta tillbaka klocka, vilken lättnad!

  Det största tacket vill jag ge dig easy rider för att du tog kontakt med exotic watches och att du fick dom till att ta tillbaka klocka. Utan din hjälp hade kanske jag suttit 50k fattigare och med en osäljbar klocka?
   
  Gummo och calzone gillar detta.
 23. Fixoflex

  Fixoflex AT-AT driver

  Inlägg:
  5.837
  Från:
  Småland
  Det fixade sig hyfsat till slut i varje fall!

  En mycket tänkvärd tråd!
   
  calzone gillar detta.
 24. Jacob

  Jacob Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.680
  Summerar:

  1. Aj.
  2. Vem ska man tro på?
  3. Bra ordnat, grabbs!
   
  Ariste, yonsson, Grafton och 1 annan gillar detta.
 25. StarMan

  StarMan AT-AT driver

  Inlägg:
  6.194
  KS andan! Känns bra att vara omgiven av dessa hedersmän på detta forum.
   
  Savagear114 och calzone gillar detta.
 26. Karatekid

  Karatekid Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.093
  Från:
  Lund
  Tror icke att han kommer sälja den as is iaf... Alla hans klockor har nästintill identisk patina och det får en att fundera...

  I vilket fall, skönt att allt löste sig och stort av de inblandade:)
   
  paradis och calzone gillar detta.
 27. Whedda

  Whedda AT-ST driver

  Inlägg:
  1.408
  Jättesnyggt löst av alla parter men att klockan skulle vara osäljbar är ju trams. Visst är det inte fullt lika bra affärs som om den vore 100% original men gillar man klockan (vilket jag definitivt gör) är det väl inte hela världen. Nu löste det ju sig men klockan är ju fortfarande fantastisk och hade jag vart ägaren hade relumen bara varit en anledning att aldrig sälja.
   
  wundlander, paradis, Criss Cross och 1 annan gillar detta.
 28. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  14.843
  Nja, en relume bör innebära en stor näve pengar i rabatt? Många som aldrig hade kunnat se sig äga den om den var relumad. Sportrolexpriserna är ju rätt sjukt höga idag så alla defekter gör stor påverkan på pris.
   
  calzone gillar detta.
 29. calzone

  calzone Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.848
  Precis! Man vill inte gå runt me ngt som "kanske" är OK, bara det bara det...
   
 30. easy rider
  Trådstartare

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895

  Men tanke på det skick boetten är i, borde den betinga ett värde kring 40-45 enligt mig. Motsvarande subbar går ju för höga 60 om inte mer nu.