Laddar...
Erikson Urhandel

Resereportage - Jaeger-LeCoultre med KRONS & Nymans Ur

Diskussion i 'Diskussion' startad av Ernesto, 5 maj 2016.

 1. Ernesto
  Trådstartare

  Ernesto Diamant

  Inlägg:
  7.427
  Tja nördar,

  Jag flög upp ur sängen 03:30. Jäkla alarm... En snabbdusch för att därefter skynda mig mot flygbussen. Tio klocknördar och en vardera ur personalen från KRONS samt Nymans Ur. Vad mer behövs för en fantastisk resa?

  image. image.

  Ett besök hos Jaeger-LeCoultre Genève Boutique

  Efter en god lunch där glasen aldrig stod tomma och portionerna bara blev större efter varje tallrik som kom ut var det dags för ett privatbesök i deras butik i Genève. Bakom stängda dörrar togs vi om hand av ett par anställda samt Jaeger-LeCoultre's senior sales manager Erwin Sies - en mycket sympatisk man. Vi fick titta och klämma på alla klockor som vi ville. Extra kul var det att det fanns klockor som vi aldrig ser i Sverige. Exempelvis Jaeger-LeCoultre Montre Extraordinaire la Rose - en klocka som liknar en blomma tillverkad av diamanter. Varje sten monteras för hand. Minst sagt en extraordinär klocka.

  image. image. image. image. image. image. image. image. image. image.

  Vinprovning

  Nu var det dags att smälta alla intryck med en resa ut till vintillverkaren Château Le Rosey som är beläget i Bursins mellan Genève och Lausanne. I ett gammalt slott. Vinprovning stod på schemat! Vi fick prova en hel del olika viner med guidning av en skön liten lirare och en av tillverkarna. Vinet fick godkänt av mig, som inte ens dricker vin vanligtvis. För mig som är intresserad av hur saker och ting fungerar bakom den färdiga produkten var det spännande att se hur tillverkningen går till. Och att träffa människorna bakom produkten.

  image. image. image. image. image. image. image.
  image.


  Vallée de Joux

  Efter en lång dag var vi framme på Hotel Les Horlogers i Le Brassus. Granne med Audemars Piguet och lite längre upp låg Patek Philippe's fabrik för Grand Complications. Längre ner låg exempelvis Breguet och Blancpain. Allt var oerhört harmoniskt. Det låg en liten dimma i dalen - precis som på film.

  image. image.
  image. image.
  image.

  Wrist shots

  Självklart passade jag på att fota några av mina medresenärers klockor. Håll till godo!

  image. image. image. image. image. image.

  Vi kör en liten paketöppning innan jag går på del två i ett nytt inlägg. En souvenir från Schweiz köptes. Vad blev det då? Rävarna på Wall Street bär märket, hipsters bär märket och det är ett märke som alla klocknördar bör ha i lådan. Batteridriven och lite vattentät. Inget fancy, utan det handlar bara om en plastklocka - Swatch.

  image. image. image. image.
   
  Senast ändrad: 5 maj 2016
  Crispie, Bojke, Guden och 85 andra gillar detta.
 2. Guinness

  Guinness Tantal

  Inlägg:
  688
  Från:
  Umeå
  Ser riktigt skoj ut!
   
  Ernesto gillar detta.
 3. Syven

  Syven Brons

  Inlägg:
  953
  Trevligt!
  Tack för att du delar!
   
  Ernesto gillar detta.
 4. masterkiller

  masterkiller Sifu Premium

  Nice, bra reportage och ser uit att varit en grym resa!
   
  Ernesto gillar detta.
 5. Jakobb

  Jakobb Silver

  Inlägg:
  2.776
  Trevligt! Förmodar att Swatch-klockan är såld redan? ;)
   
  Jolly och Swordthain gillar detta.
 6. Ernesto
  Trådstartare

  Ernesto Diamant

  Inlägg:
  7.427
  Del 2

  Guidad tur hos Jaeger-LeCoultre

  Vi välkomnades bland annat av Magda El Sadek med titeln Customer Care Coordinator. En härlig guide med extremt mycket kunskap - här användes inga fusklappar. Vita Jaeger-LeCoultre rockar, som var pressade till perfektion, och ID-brickor delades ut till oss alla och rundvandringen kunde börja. Sebastian från Nymans Ur sa i fredags att jag skulle ta med sköna skor. Vilket jag tackar för... Fabriken mäter hela 25 000 kvadratmeter. Tyvärr får inte bilder tas i fabriken där de arbetar.

  image. image. image. image. image.
  image. image. image.

  Vi började med Grand Complications. Där arbetar de 10-15 bästa urmakarna med de mest avancerande urverken. En av de främsta urmakarna gick genom klockor med gyrotourbillon, minute repeaters med flygande tourbillon och sphérotourbillon. Vi snackar alltså om klockor med hög grad av urmakarkonst och hjärta i sig. Klockor med själ. Alla klockor visades upp på en storbildsskärm som samarbetade med ett mikroskop signerat Leica så att vi kunde se detaljer som blotta ögat missar. Under linsen la urmakaren upp klocka efter klocka och gick genom detaljerna. Jag satt längst fram med gåshud under hela genomgången... Det är inte ofta som jag blir mållös. Eller det händer faktiskt aldrig, om jag ska vara ärlig. Men nu: hakan nere i backen och varje hårstrå stod i givakt. Jag stannade kvar lite för länge och klämde på klockorna när genomgången var klar så Erwin Sien fick dra med mig till gruppen igen för att kunna fortsätta rundvandringen...

  Efter Grand Complications var det dags för emaljering. Även här användes det en storbildsskärm - denna gång var det inte en TV. Utan ett bord. Ett runt bord. Vi samlades kring bordet som Kung Arthur och riddarna... Skärmen i bordet slogs på och vi fick se när en konstnär dekorerade en klocka med diamanter för hand. Jaeger-LeCoultre använder sig av en speciell teknik när de strösslar sina klockor, de kallar det för winter coating. Vilket innebär att de sätter fast diamanterna som ett pussel - varje diamant karvas ut för att passa ihop med den som sattes dit innan den andra. Det blir en skön effekt för ögat. Tänk dig gnistrande snö en solig dag i Alperna. Den effekten.

  Emaljering är något som är mycket populärt på modellen Reverso. På baksidan främst men Jaeger-LeCoultre använder sig även av tekniken på tavlor i andra modeller. På storbildsskärmen såg det ut som en större tavla som en konstnär målade på. Vi hade så fel. Han målade en extremt detaljerad häst på en tavla stor som en tumnagel till en kund som ville ha sin älskade häst på handleden...

  Som jag har skrivit tidigare: denna tillverkare producerar cirka 50 000 klockor per år. Denna tillverkare producerar allt själva. Denna tillverkare testar alla klockor på flera olika vis under 1000 timmar. När jag skriver att de producerar allt själva menar jag verkligen allt, till och med limmet. Limmet de använder kommer från egyptiska fjärilar. Varför? För att de kan värma upp just den typen av lim upp till tre gånger utan att det tappar sin förmåga.

  Gyrotourbillon och sphérotourbillon är en sak. Men historia, det skojar man inte bort. Och Jaeger-LeCoultre har massor. Vi fick besöka deras museum där alla viktiga klockor finns. Från första till sista. Jag önskade att vi fick fota, för det var något utöver det vanliga...

  Till sist fick vi klämma på alla klockor från Jaeger-LeCoultre. Erwin och Magda plockade fram låda efter låda. Nu fick vi fota... Här kommer några av lådorna. Varsågoda!

  image. image. image. image. image. image. image. image. image. image. image. image. image. image. image. image. image. image.

  Slutord

  Får du chansen att åka dit: ta den. För det är det mest fantastiska jag någonsin gjort i klocksvängen. Och då har jag varit runt en hel del... Du kan läsa på hur mycket som helst i böcker och på internet, men att se det med egna ögon. Tillverkningen, arbetarna och själva hjärtat av klocktillverkning - det är en helt annan grej att se det i verkligheten. Framför allt hos en tillverkare som Jaeger-LeCoultre. Jag fick en helt annan syn och respekt för klockor efter denna resa.

  Jag vill rikta ett stort tack till Marcus på KRONS som bjöd mig. Jag är så himla tacksam för denna resa. Verkligen.
   
  Crispie, thewallin, Guden och 84 andra gillar detta.
 7. nissehult

  nissehult Platina

  Inlägg:
  5.000
  Häftigt. Väntar på del 2.

  Synd att du gjorde dig av med din fina JLC precis innan resan...
   
 8. Greven

  Greven Guld

  Inlägg:
  4.095
  Tack för reportage och bilder! Fyll gärna på med mer klockbilder om det finns.
   
  Ernesto gillar detta.
 9. Ernesto
  Trådstartare

  Ernesto Diamant

  Inlägg:
  7.427
  Jolly, paradis, nissehult och 1 annan gillar detta.
 10. Miami

  Miami Silver

  Inlägg:
  2.079
  Kul läsning!
  Hittade du någon ny #keeper? ;)
   
 11. Ernesto
  Trådstartare

  Ernesto Diamant

  Inlägg:
  7.427
  Tack kompis!

  Japp, om Erwin Sies kan leverera återstår att se ;)
   
 12. Greven

  Greven Guld

  Inlägg:
  4.095
  Imponerande! Bra och väldigt inspirerande reportage.
   
  Ernesto gillar detta.
 13. joca

  joca Platina Premium

  Inlägg:
  5.250
  Från:
  Stockholm
  Grymt! :)
   
  Ernesto gillar detta.
 14. sherwan

  sherwan Silver Friends Of KS Premium

  Inlägg:
  2.582
  Från:
  Stockholm
  Tack för att vi fick följa med Ernesto :)
  Kände helt plötsligt att jag andades djupare o djupare, liggandes i soffan utan att röra mer än fingret och tänkte WTF varför är jag andfådd? Sköna bilder
   
  Ernesto gillar detta.
 15. joca

  joca Platina Premium

  Inlägg:
  5.250
  Från:
  Stockholm
  Mycket härliga bilder!
   
  Ernesto gillar detta.
 16. M.U

  M.U Silver

  Inlägg:
  1.912
  Fan va coolt! Inte alls avis ;) snyggt reportage!
   
  Ernesto gillar detta.
 17. Jonaz

  Jonaz Silver

  Inlägg:
  2.351
  Från:
  Göteborg
  Wow, en fantastisk trip du gjort... Vansinnigt kul!
   
  Ernesto gillar detta.
 18. pjmb

  pjmb Tantal

  Inlägg:
  566
  Från:
  Stockholm
  Haha! Vilken resa! :woot:
   
  Ernesto gillar detta.
 19. Sveparn

  Sveparn Brons

  Inlägg:
  752
  Kul att du fick möjlighet att uppleva detta. Bra reportage som gör att man själv verkligen blir sugen på ett besök. Nu är man nyfiken på vad som kan slå en master calendar ;)
   
  Ernesto gillar detta.
 20. MJ24

  MJ24 Platina

  Inlägg:
  5.903
  Grym resa, nu är det dax att läsa del 2!:)
   
  Ernesto gillar detta.
 21. kalufsen

  kalufsen Brons

  Inlägg:
  1.356
  Du har det gott du! :)
   
  Ernesto gillar detta.
 22. Simpatico

  Simpatico Silver

  Inlägg:
  2.382
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Ser ut att varit en kanondag. Grymt jobbat.
   
  Ernesto gillar detta.
 23. Portofino

  Portofino Brons

  Inlägg:
  1.160
  Från:
  Stockholm
  Häftigt! Gjorde själv samma resa för 1 1/2 år sedan. ;)
   
  Ernesto gillar detta.
 24. Fixxxer

  Fixxxer Diamant Friends Of KS

  Inlägg:
  10.726
  BAM!! :cool:
   
  Ernesto gillar detta.
 25. Simpatico

  Simpatico Silver

  Inlägg:
  2.382
  Från:
  Skåne men bor i GBG.
  Tack för att du delar med dig, bra skrivit och snygga bilder.
  Tack och bock.
   
  Ernesto gillar detta.
 26. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  42.613
  Från:
  Jymden
  Bra, äntligen!
   
  Ernesto gillar detta.
 27. nissehult

  nissehult Platina

  Inlägg:
  5.000
  Vackert. De där klockorna skojar man inte bort. Kul att du fick åka. Hoppas på min tur nästa gång :)

  Var 50k-siffran något de sa där? Andra som åkt dit har sagt "nära 100k", eller har försäljningen sjunkt så drastiskt?
   
 28. Ernesto
  Trådstartare

  Ernesto Diamant

  Inlägg:
  7.427
  Tack! Riktigt kul att få äran att åka med.

  50k är vad KRONS sagt till mig. Men det finns ingen exakt siffra, egentligen...

  Tror inte att det har med försäljningen att göra - mer att urmakaryrket är ett yrke med brist på urmakare. Kvartskrisen gjorde att vi tappade en generation av urmakare. Det jobbar antingen riktigt unga eller äldre på fabrikerna. Så de äldre måste passa ner all sin kunskap till de yngre innan de tackar för sig - annars kan vi få en ny kris.
   
  nissehult gillar detta.
 29. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator Premium

  Inlägg:
  42.613
  Från:
  Jymden
  Du försökte i alla fall och det ska du ha tack för @Ernesto ! MEN, fotoförbud i fabriken? Va faaaaaaaaaan? Allvarligt? Fotoförbud? Jag är djupt besviken! Inte ditt fel såklart men ruggigt tråkigt!

  Provade du klockorna? Inga wrist shots? Vart är bilderna på deras perpetuals? Och vart är bilderna på deras Geophysic?

  Bjussar på en bild på min DSC och på målet, deras automatiska Perpetual.
  image.
  image.

  Och hur kommer det sig att du sålde din Master Calendar efter typ en vecka?
   
  Senast ändrad: 5 maj 2016
  ZQT, snoozarn och nissehult gillar detta.
 30. daviden

  daviden Founder

  Inlägg:
  8.467
  Från:
  Malmö
  Trevlig tråd och trevlig initiativ, men bättre att samla allt i en tråd istället för att sprida ut det. :)

  Ping @Ernesto
   
  paradis och yonsson gillar detta.
Mollstedt