Laddar...
Nymans Ur 1851

Rolex precision

Diskussion i 'Diskussion' startad av morrism, 22 april 2013.

 1. morrism
  Trådstartare

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Jag börjar misstänka att min rolle går för fort, på 2 dar har den ökat ca 10 sek från iphone-klockan, är iphone klockan stabil? Ska man kolla mot nåt annat, spelar det någon roll att klockan låg på sidan ett dygn? Måste man göra service? Klockan har legat i låda sen den köptes 2010, och jag har använt den ett par månader bara, redan dags för service?
   
 2. Josef B

  Josef B Bestraffaren

  Service kanske är att ta i, men rucka den kanske? :)
  Prova också watchcheck, finns på Android vet ej om den finns på Iphone.
   
 3. morrism
  Trådstartare

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Hur mycket går en ruckning på?
   
  Drillen gillar detta.
 4. China

  China Guest

  Klockan kan mycket väl ha påverkats av att den låg på sidan i ett dygn, det beror på hur pass positionskänsligt verket är. Du kan testa att använda klockan som vanligt ett par dagar och se om den fortar sig lika mycket. Köpte du klockan ny 2010, eller är den begagnad?
   
 5. morrism
  Trådstartare

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Jag köpte den av davvan här på forumet i januari vars kompis haft den i lådan sen den köptes, all plastfilm var kvar på klockan när jag köpte den så det verkarstämma att den var oanvänd
   
 6. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.929
  Från:
  Helsingborg
  5 sek per dygn är ju inom COSC (-4 +6) inget att oroa sig för. Använd klockan regelbundet en vecka och se vad den diffar.
   
 7. morrism
  Trådstartare

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Klockan är v-serie, tillverkad 2008/2009, såld i butik 2010
   
 8. ZQT

  ZQT The Banker

  Inlägg:
  8.417
  650 hos RobE när jag frågade för en vecka sen.
   
 9. China

  China Guest

  Ok, det kan bero på att klockan legat oanvänd länge. Te.x. en del NOS kan vara lite tjuriga att få igång efter många år i bankfacket. En ny klocka kan behöva en inkörningsperiod så att smörjningen fördelar sig i verket, och går bättre med tiden, särskilt om klockan legat oanvänd länge. Men gissningsvis är boven i dramat att klockan legat på sidan i ett dygn. En del urverk är lite mer känsliga för i vilken position klockan ligger, och man kan få ganska stor tidsavvikelse jämfört med när klockan sitter på armen. Använd klockan ett tag och se om tidshållningen ändrar sig till det bättre, kvarstår problemet så ta en tur till urmakaren.
   
 10. Scaramanga

  Scaramanga Rebel Commander

  Inlägg:
  8.189
  Från:
  Höga Kusten
  100 spänn betalade jag sist :)
   
 11. morrism
  Trådstartare

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Okej, tack för svar, ska provas
   
 12. Sten

  Sten Stormtrooper

  Inlägg:
  485
  Från:
  Ostrobothnia
  Min 14060M årsmodell 2011 har jag haft inne på ruckning hela 3 gånger. Enligt urmakaren så är kraften från fjädern till urverket för stor så att den fortar sig. Detta skall dock avta ju mer man använder klockan. Som värst drog den sig ca 12 sekunder per dag. Efter ruckning så har jag nu på 3 dagar + 6 sekunder = 2 sekunder per dag.

  Om du har android kan du ladda ner appen ClockSync för att kolla tiden.
   
 13. morrism
  Trådstartare

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Låter ju inte så bra, de ska ju lämna fabriken efter rigorösa tester och hålla sig minst inom cosc när man köper.
   
 14. morrism
  Trådstartare

  morrism Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.465
  Tycker man ska kunna ställa rätt hårda krav på en klocka i rolex prisklass
   
 15. Sten

  Sten Stormtrooper

  Inlägg:
  485
  Från:
  Ostrobothnia
  Jo, jag frågade AD om det kunde vara nåt fel i konstruktionen. Han sa att det är så hårda tester innan de lämnar fabriken att det inte är möjligt. Är precis av samma åsikt som du att den borde hålla sig inom cosc. Men av någon anledning har min fortat sig flera gånger. Jag vill minnas att min AD sa att ju mer jag använder klockan så "mjuknar" fjädern och mindre kraft kommer ut i urverket. Då de testade min så låg amplituden på näst in till max. Någon annan med likadana problem?
   
 16. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Det känns som att det finns de som missuppfattar COSC. -4/+6 sekunder per dygn har inget samband med hur en klocka ska gå under vanligt vardagsbruk. Måttenheten avser ju när den ligger stilla i de olika positionerna under 24h. Under vardagsbruk bör man få en betydligt bättre precision än -4/+6 sekunder/dygn.
   
 17. Camo00

  Camo00 AT-AT driver

  Inlägg:
  7.047
  Från:
  Malmö
  ...förutsatt att verket är korrekt justerat till Ditt vardagsbruk?! Eller har jag fattat helt fel? :)
   
 18. Sten

  Sten Stormtrooper

  Inlägg:
  485
  Från:
  Ostrobothnia
  Denna lapp fick jag med efter ruckningen.[​IMG]
   
 19. China

  China Guest


  Tyvärr är det så att det finns måndagsexemplar både från Rolex och andra exklusiva tillverkare. Köper man nytt så brukar det oftast ordna sig då garantin täcker ev problem, men visst är det tråkigt om man får springa till urmakaren eller skicka klockan till fabriken ett antal gånger innan klockan går som den ska. Ibland kan det vara så illa att man aldrig får någon riktig fason på ett urverk, och då blir det ofta en dålig affär när garantin gått ut. Alla urverk är unika, och urverk från en och samma serie kan prestera ganska olika. Minimala avvikelser i ett urverk ger stora utslag på tidshållningen, och ibland så brister kvalitetskontrollen.
   
 20. Sten

  Sten Stormtrooper

  Inlägg:
  485
  Från:
  Ostrobothnia
  Det konstiga med min klocka är att efter ruckning så har den gått som den ska en tid. Som nu, i snitt +2 sekunder per dag. Men efter en tid har den börjat forta sig igen. Borde jag kräva att de sänder den till fabriken om den på nytt börjar gå för fort? har 4 1/2 månad kvar på garantin.
   
 21. China

  China Guest

  På sätt och vis har du väl både rätt och fel.;)

  Vad det handlar om är hur positionskänsligt urverket är, t.ex. ett mindre känsligt COSC klassat verk påverkas inte så mycket av rörelsemönstret. Ett verk som har större positionskänslighet behöver oftast justeras för att hålla sig inom COSC ramen. Sedan har 80talisten rätt i att vardaglig användning och förhållandet under COSC testen är två helt skilda saker, och enl min mening bör verket prestera bättre vid vardagsbruk. Mindre påfrestningar ger bättre tidshållning.
   
  Camo00 och 80talisten gillar detta.
 22. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  China kan förklara det där med nolltolerans på mekaniska ur och kompenseringar som tillkommer beroende på att man har handen (och klockan) i olika lägen under dagen, har den fortat sig en sekund i ett läge så kan den dra sig en sekund i ett annat, alltså tillbaka till -0/+0 sek. :)
   
  Camo00 gillar detta.
 23. China

  China Guest

  Amplituden ligger väl något högt för en 3130, men inom ramen för vad som är acceptabelt. Det hade varit lite enklare att spekulera i orsaken till problemet om amplituden var angiven för samtliga positioner, förutom balansen så kan det bero på en rad olika orsaker. I ditt fall så skulle jag nog ta en diskussion om en ordentlig genomgång av verket, med tanke på att det rör sig om ett återkommande problem. Risken är att krånglet fortsätter efter garantitiden, och kan bli en kostsam historia.
   
 24. China

  China Guest

  Minns jag inte fel så har jag nog redan dragit den här biten i någon äldre tråd, sök och ni skola finna. Jag har redan passerat tiden för läggdags.;)
   
  80talisten gillar detta.
 25. Sten

  Sten Stormtrooper

  Inlägg:
  485
  Från:
  Ostrobothnia
  P.g.a. mitt intresse i frågan så kontaktade jag idag Rob E:s urmakare för att höra var det trodde problemet låg. Klockan är inte köpt där, men jag vet ju att alla rekommenderar dem så jag tänkte det vore intressant att höra deras åsikt. Även där så menade man att amplituden är för hög och att man kunde justera genom att sätta in en svagare fjäder samt att gångjustera den. Jag bör väl testa nu ett par månader för att se om den håller tiden eller ej, om inte så får jag ta ett snack med min ÅF om att göra en mer noggrann undersökning.
   
 26. China

  China Guest


  Jo, det är mycket möjligt att fjädern är problemet då amplituden ligger ganska högt. Men jag tycker nog att din ÅF agerat lite märkligt om man säger att fjädern är problemet och inte åtgärdat den. Visserligen är det sant att fjädern ”mjuknar” något med tiden, men du har trots allt betalat för en klocka som ska ha en bra och stabil tidshållning. Det här resonemanget tycker jag väl att man kan köpa till viss del om det handlar om en enklare klocka, men inte en Rolex.
   
 27. Sten

  Sten Stormtrooper

  Inlägg:
  485
  Från:
  Ostrobothnia
  Jo, jag kan hålla med där om pris och precision. Till deras försvar så antar jag att de antog att det var frågan om en vanlig ruckning. Det var nu efter tredje gången som vi funderade lite mer ingående vad som kunde vara problemet, hans argument om amplituden och fjädern kom väl antagligen då efter diskussion med urmakaren. Men enligt honom (antagligen då urmakaren) så är det knepigt om man byter till en mjukare fjäder, det är inte säkert att man får det att funka på direkten. Kanske man borde pröva sig fram då och byta fler ggr. Vad vet jag. Jag klagar absolut inte på min ÅF, vet inte om jag fått bättre service och bemötande på något annat ställe än vad jag får där. Så det skulle knappast vara några problem om jag krävde att de t.o.m. skulle skicka klockan till Schweiz. Helt klart ett top notch ställe!
   
 28. China

  China Guest

  Nu så beror givetvis gången i ditt ärende på hur din ÅF bedömt problemet och vad man ansett vara lämpliga åtgärder. Sedan är det inte alltid som man lyckas på de första försöken, så jag påstår inte att det rör sig om brister i urmakarens kompetens. Det är väl så att jag spontant tycker att har man inte fått bukt med problemet efter ett antal försök, så är det dags att gräva lite djupare eller skicka klockan till fabriken för genomgång.

  Huvudsaken är att du själv är nöjd med din ÅF och får ordning på din klocka i slutänden.:)
   
 29. Sten

  Sten Stormtrooper

  Inlägg:
  485
  Från:
  Ostrobothnia
  Håller med! Tur att det finns forum som detta där man får diskutera dylika problem och möjligheter ;) Tack för din input :)
   
Mårtenssons ur Brookfield