• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Rolex SEA-DWELLER 1665 GREAT WHITE - en översikt

thomastheswede

Audemars
Har gjort en del research för att få svar på några frågor om Rolex ref. 1665 ”Great White”, och bestämde mig i samband med det för att skriva ihop lite info om denna udda fågel.

greatwhite.png

Kan redan nu avslöja att mina två frågor förblev obesvarade:
- varför slutade Rolex med röd text på urtavlan?
- vilket år slutade man leverera Great White med Super Dome?

Om någon vet, hör av er!

Vill börja med att tacka P-vakten, k0ltrasten, max och Jibe för sina inspirerande ”översiktstrådar”, jag kommer att bygga upp denna tråd på liknande sätt som de tidigare gjort. Denna översikt gör inte anspråk på att vara en "complete guide" men kan säkert vara till hjälp för dig som vill veta mer om denna härliga klocka. Håll tillgodo, tillägg och rättelser uppskattas!

Innehåll
  1. Introduktion
  2. Specifikationer
  3. Tavlor/versioner
  4. Krona
  5. Datumskiva
  6. Glas och inserts
  7. Länkar/end links
  8. Tillbehör
1665booklet.jpeg

1. Introduktion:
På 60-talet tog Rolex tillsammans med det franska dykföretaget COMEX (Compagnie Maritime d´Expertise) fram en ”superversion” av Rolex Submariner som tålde större djup. Dykteknologin hade utvecklats och man började dyka så djupt att man vid dekompression fick problem med klockor där det byggdes upp helium och andra gaser inne i klockan så att glaset riskerade att spricka eller tryckas ut ur boetten. Rolex löste detta med en (senare patenterad) heliumventil som tydligt syns på sidan av boetten.

Dessa klockor fanns i ett stort antal versioner med röd text på urtavlan och får avhandlas i en separat tråd. Någonstans runt 1977 bestämde sig Rolex för att göra om designen på urtavlan och relanserade referensen 1665 med en helvit urtavla, därav smeknamnet ”Great White”. (oklart varför detta skedde först 1977 när Submariner ref 1680 blev av med sin röda text flera år tidigare…)

Referensen existerade fram till 1982 (sista året den fanns med i Rolex katalog) men redan 1978 lanserade Rolex nästa generation djupdykningsklockor: ref. 16660 eller ”Tripple Six” som dök upp sida vid sida med 1665 i Rolex-katalogen. Denna referens hade ett annat urverk (Cal 3035), safirglas och en helt ny heliumventil som gjorde att klockan var vattentät till 1.220 meter.

IMG_9643.jpg

De flesta som var på jakt efter en seriös dykarklocka ville naturligtvis ha den nya men dyrare 16660 vilket gjorde att Rolex efter några år lade ner tillverkningen av 1665. (Jag har själv pratat med en ägare till en 1665 som 1979 var tvungen att välja den framför 16660 pga ekonomiska skäl. Idag är han ganska nöjd…)

Detta innebär även att det finns ett relativt litet antal 1665 på marknaden då de bara tillverkades mellan 1977 och 1982 (jämför t.ex. med de röda 1665 som tillverkades mellan 1967 och 1977) och med stegvis vikande försäljning.


2. Specifikationer:
-Modell ”Rolex Sea-Dweller 2000 ref. 1665/0”
-Material: Stål
-Funktioner: timmar, minuter, sekunder, datum, heliumventil
-Water resistant: 610m/2.000ft (dock stod det 600m på COMEX-urtavlorna)
-Urverk: Cal 1570 automatic, 26 jewels
-Storleken är 39 mm men 1665 är högre och tyngre än andra sport-Rolex pga kraftigare boett, kraftigare boettlock och en tjockare bezel.


3. Tavlor/versioner:
1665-versioner.jpeg

(bild från www.drsd.com)

Mk 0: väldigt få exemplar, har det tidigare boettlocket med ”ROLEX” skrivet rakt över boettlocket och inte den sk ”circular back engraving” som kom sedan. Runt serienummer 5.0. Har samma font och typografi som Double Red men saknar raden ”SUBMARINER 2000”.
Kännetecken: har straight ”m” och det gamla mer kondenserade typsnittet från Double Red på feet/meter-raden

Mk 1: sk. ”Straight m”, till skillnad från senare varianter så är inte ”ft” och ”m” i djupangivelsen kursiv utan rak text. Har texten SWISS – T < 25 i botten. Upp till serienummer ca. 6.1 – 6.2.
Enkelt kännetecken: det raka ”m”:et och ett ”extrabrett typsnitt” på feet/meter-raden.

Mk 2: sk. ”Rail Dial”. Nu börjar det bli komplicerat… Dessa ur har ett tidigare serienummer än vissa Mk 1, ca 5.7 – 6.2. Detta är en eftertraktad och relativt sällsynt variant tillverkad av Stern Company. De har en rad kännetecken: längre minutstreck, indexprickarna sitter närmare minutstrecken, har texten ”T SWISS T < 25” i botten, mindre radavstånd i SCOC-texten, bokstaven ”C” i Chronometer och Certified linjerar och gör att det blir ett centrerat tomrum mellan de två orden i resp. rad i SCOC-texten.

Mk 3: Serienummer ca. 6.0 – 6.8. Mer skärpa i kronan än i Mk 2, tunnare och mindre kursivt ”ft” än i Mk 2.

Mk 4: Serienummer 6.8 – slutet av produktionen. Väldigt lik Mk 3 men några små skillnader: kortare bindestreck mellan SEA-DWELLER, har en öppen "6:a" i 610, lite annan vinkel på ”F” i ”ft” jmf med Mk 3 samt annat utseende på bokstaven ”R” i Chronometer.
Enkelt kännetecken: det sista ”R:et” i CHRONOMETER har ett väldigt kort ”stödben”

Service Dial: det finns en tidigare tritiumservicetavla (som verkar finnas med både Mk 3 och Mk 4-utseende!?!) och en senare med Luminova som enbart har texten ”SWISS” i botten.

Här följer en "spotters guide" till Great White-urtavlor:
För att snabbt ”artbestämma” en Great White, gör så här:
1) har den ”straight m”? =Mk 0 el Mk 1
…om det är extrabrett typsnitt på djup-ratingen= Mk 1


2) om kursivt ”m”, har den raid dial? = Mk 2

3) kursivt ”m” men inte ”Rail Dial = Mk 3 el 4 eller Service Dial
…har sista ”R” i CHRONOMETER ett kort och mindre lutande ”stödben”? = Mk4


4) Står det enbart SWISS längst ner på urtavlan? =service dial med Luminova

Övriga tavlor: (kan finnas fler varianter)
tiffComex.png

Dykföretaget COMEX hade en egen tavelvariant (som hade rating 600m!) med sin logga och graverat boettlock. Juvelfirman Tiffany beställde klockor där man tryckte sin Logga ovanför SEA-DWELLER och sultanen av Oman beställde ett par specialvarianter som hade hans vapen på urtavlan. Även Syriens dåvarande president beställde specialversioner av 1665.


4. Krona:
triplock.png

Alla Great White levererades med Rolex Triplock-krona.


5. Datumskiva:
datewheel.jpg

Referensen ska ha silverfärgad datumskiva med öppna 6:eek:r och 9:eek:r.


6. Glas och inserts:
superdome.png

Alla 1665 levererades med ett plexiglas som heter T-39. Fram till slutet av 70-talet (TROR jag) användes ett s.k. Super Dome med väldigt hög ”kulle” (se bild ovan). Sedan kom en ny variant av T-39 som är lite lägre. Glaset saknar datumbubbla (sk Tropic crystal) vilket ju annars förekommer på Rolex-klockor som har datum (glas med bubbla kallas Cyclope crystal).

Det här med inserts är ju ganska komplicerat när det gäller vintage-Rolex. Det råder stor osäkerhet om när de olika inserten lanserades och det jag kan konstatera är att de katalogbilder som finns från den tiden visar ett fat font-insert av typen Mk2 el Mk3.
För mer information om inserts rekommenderar jag denna länk: http://www.watchprosite.com/page-wf.forumpost/fi-732/ti-849983/pi-5769208/


7. Länkar/end links:
linkdetail.jpg

Som vanligt när det gäller Rolex så är inget skrivet i sten. Jag var länge övertygad om att alla vita 1665 levererades med Oyster Fliplock 93150-länk men har hittat flera som påstås vara levererade med den tidigare och vikta 9315-länken. ”Man tager vad man haver” var parollen på Rolex-fabriken back in the days så det är inte omöjligt.

Då boetten är kraftigare än den på 1680 krävs speciella end links: ref. 585. Om man ”fuskar” med ref. 580 så hamnar end link-kanten under kanten på bandhornet vilket ser rätt så risigt ut.


8. Tillbehör:
boxar.png

Great White levererades initialt i ”Seahorse-ytterbox” men de sista åren levererades klockorna även i den nya ”Moon crater”-ytterboxen. Innerboxen var Rolex vanliga gröna variant från den tiden. Klockor sålda i USA hade oftast en annan boxvariant (grön med riklig gulddekor) som kallas BUFKOR.

full set.png

På utsidan av ytterboxen skall det sitta en liten lapp lik de som förr användes för prismärkning. Där skall det stå 1665/0 B vilket betyder ref 1665, ”0” är stål och ”B” betyder svart urtavla. Det medföljde ett rött Rolexsigill (utan hologram, det kom senare) samt en Green Tag som ska ha klockans ref. och serienummer skrivet på en vit pappersetikett. I en grön plastfolder låg sedan certifikat, kalenderkort och ett grönt s.k. Translation Paper som var årskodat. På baksidan av boetten satt vid leverans en liten dekal med ref.nummer som ibland klistrades fast på certet eller i den gröna plastboken. Plastboken hade oftast på insidans högra övre hörn även en liten vit etikett med klockans serienummer för att underlätta för urmakaren när de skulle leta fram rätt dokument för klockan vid försäljning utan att behöva veckla ut certifikatet.

Jag har sett exemplar där det följer med en grön plast-tag som förklarar Triplock-kronans funktion men det måste i så fall varit de riktigt tidiga exemplaren. På senare klockor fanns dessa inte med.

fullset 2.png

Det följde med två stycken Booklets, ”Your Rolex Oyster” samt ”Rolex Submariner”. De bytte precis som ytterboxen utseende under de år som Great White tillverkades men det är lätt att hitta rätt version. Dessa böcker har nämligen en årskod och ska rimligen matcha året på kalendern. Certet kan ju sedan vara daterat mycket senare då det fylldes i först vid försäljning.

ankare.png

Sist men inte minst så följde det med ett Rolexankare som är väldigt speciellt. Det är nämligen det vanliga silverfärgade metallankaret som sedan har försetts med två stycken s.k. ”Green Dot” vilket är en gjuten liten plastplupp med Sea-Dwellers depth rating 610m resp. 2000ft. Man tyckte tydligen inte det var värt att ta fram ett speciellt ankare utan tog helt enkelt Submariner-ankare och klistrade på plastplupparna. Dessa ankare har idag blivit extremt värdefulla (2.000USD är inte ovanligt).

That´s all, folks!

Huvudsakliga källor:
www.bobswatches.com
www.drsd.com
www.hodinkee.com
www.revolution.watch
Mondanis bok ”Collecting Rolex Submariner”
 

Bilagor

  • Skärmavbild 2018-01-08 kl. 19.08.58.png
    Skärmavbild 2018-01-08 kl. 19.08.58.png
    29.9 KB · Visningar: 20
  • datedisc.jpg
    datedisc.jpg
    330.5 KB · Visningar: 16
  • 93150.jpg
    93150.jpg
    164.5 KB · Visningar: 14
Senast ändrad:

thomastheswede

Audemars
En liten fråga, varför är alla sexor och nior öppna utom just sexan på 26? Feltryck?
Nej, det är Rolex!

Skämt åsido så finns det så mycket som är ologiskt med äldre Rolexklockor när det gäller typografi och typsnitt att man häpnar. Rolexkronor som byter utseende fram och tillbaka och typsnitt som ändras från år till år... Man får komma ihåg att det här var långt innan det fanns designmanualer och varumärkespoliser. Men trots det så förvånas jag över hur inkonsekvent man var.

Någon tyckte det var snyggt (alternativt typsnittsdesignerna hade valt att göra så, om det är ett typsnitt som någon designat utanför Rolex) och ingen hos Rolex brydde sig. Jag tror inte det finns någon mer logisk förklaring än så när det gäller öppna och stängda sexor och observera att det finns gott om exempel på datumskivor där 26 HAR öppen sexa. Som sagt, inte jättekonsekvent...
 

Goose95

Breitling
Nej, det är Rolex!

Skämt åsido så finns det så mycket som är ologiskt med äldre Rolexklockor när det gäller typografi och typsnitt att man häpnar. Rolexkronor som byter utseende fram och tillbaka och typsnitt som ändras från år till år... Man får komma ihåg att det här var långt innan det fanns designmanualer och varumärkespoliser. Men trots det så förvånas jag över hur inkonsekvent man var.

Någon tyckte det var snyggt (alternativt typsnittsdesignerna hade valt att göra så, om det är ett typsnitt som någon designat utanför Rolex) och ingen hos Rolex brydde sig. Jag tror inte det finns någon mer logisk förklaring än så när det gäller öppna och stängda sexor och observera att det finns gott om exempel på datumskivor där 26 HAR öppen sexa. Som sagt, inte jättekonsekvent...
Ser man på, spännande och välskriven text hur som helst. Tack!
 

P-vakten

Patek
2-Faktor
Tack för ett intressant inlägg! Kul att någon tog över stafettpinnen :)

Har själv ett enormt sug efter just the Great White 1665.. Men det är även mycket annat som är riktigt intressant... Skit livsstil
 
Har gjort en del research för att få svar på några frågor om Rolex ref. 1665 ”Great White”, och bestämde mig i samband med det för att skriva ihop lite info om denna udda fågel.

greatwhite.png

Kan redan nu avslöja att mina två frågor förblev obesvarade:
  • varför slutade Rolex med röd text på urtavlan?
  • vilket år slutade man leverera Great White med Super Dome?

Om någon vet, hör av er!

Vill börja med att tacka P-vakten, k0ltrasten, max och Jibe för sina inspirerande ”översiktstrådar”, jag kommer att bygga upp denna tråd på liknande sätt som de tidigare gjort. Denna översikt gör inte anspråk på att vara en "complete guide" men kan säkert vara till hjälp för dig som vill veta mer om denna härliga klocka. Håll tillgodo, tillägg och rättelser uppskattas!

Innehåll
  1. Introduktion
  2. Specifikationer
  3. Tavlor/versioner
  4. Krona
  5. Datumskiva
  6. Glas och inserts
  7. Länkar/end links
  8. Tillbehör
1665booklet.jpeg

1. Introduktion:
På 60-talet tog Rolex tillsammans med det franska dykföretaget COMEX (Compagnie Maritime d´Expertise) fram en ”superversion” av Rolex Submariner som tålde större djup. Dykteknologin hade utvecklats och man började dyka så djupt att man vid dekompression fick problem med klockor där det byggdes upp helium och andra gaser inne i klockan så att glaset riskerade att spricka eller tryckas ut ur boetten. Rolex löste detta med en (senare patenterad) heliumventil som tydligt syns på sidan av boetten.

Dessa klockor fanns i ett stort antal versioner med röd text på urtavlan och får avhandlas i en separat tråd. Någonstans runt 1977 bestämde sig Rolex för att göra om designen på urtavlan och relanserade referensen 1665 med en helvit urtavla, därav smeknamnet ”Great White”. (oklart varför detta skedde först 1977 när Submariner ref 1680 blev av med sin röda text flera år tidigare…)

Referensen existerade fram till 1982 (sista året den fanns med i Rolex katalog) men redan 1978 lanserade Rolex nästa generation djupdykningsklockor: ref. 16660 eller ”Tripple Six” som dök upp sida vid sida med 1665 i Rolex-katalogen. Denna referens hade ett annat urverk (Cal 3035), safirglas och en helt ny heliumventil som gjorde att klockan var vattentät till 1.220 meter.

IMG_9643.jpg

De flesta som var på jakt efter en seriös dykarklocka ville naturligtvis ha den nya men dyrare 16660 vilket gjorde att Rolex efter några år lade ner tillverkningen av 1665. (Jag har själv pratat med en ägare till en 1665 som 1979 var tvungen att välja den framför 16660 pga ekonomiska skäl. Idag är han ganska nöjd…)

Detta innebär även att det finns ett relativt litet antal 1665 på marknaden då de bara tillverkades mellan 1977 och 1982 (jämför t.ex. med de röda 1665 som tillverkades mellan 1967 och 1977) och med stegvis vikande försäljning.


2. Specifikationer:
-Modell ”Rolex Sea-Dweller 2000 ref. 1665/0”
-Material: Stål
-Funktioner: timmar, minuter, sekunder, datum, heliumventil
-Water resistant: 610m/2.000ft (dock stod det 600m på COMEX-urtavlorna)
-Urverk: Cal 1570 automatic, 26 jewels
-Storleken är 39 mm men 1665 är högre och tyngre än andra sport-Rolex pga kraftigare boett, kraftigare boettlock och en tjockare bezel.


3. Tavlor/versioner:
1665-versioner.jpeg

(bild från www.drsd.com)

Mk 0: väldigt få exemplar, har det tidigare boettlocket med ”ROLEX” skrivet rakt över boettlocket och inte den sk ”circular back engraving” som kom sedan. Runt serienummer 5.0. Har samma font och typografi som Double Red men saknar raden ”SUBMARINER 2000”.
Kännetecken: har straight ”m” och det gamla mer kondenserade typsnittet från Double Red på feet/meter-raden

Mk 1: sk. ”Straight m”, till skillnad från senare varianter så är inte ”ft” och ”m” i djupangivelsen kursiv utan rak text. Har texten SWISS – T < 25 i botten. Upp till serienummer ca. 6.1 – 6.2.
Enkelt kännetecken: det raka ”m”:et och ett ”extrabrett typsnitt” på feet/meter-raden.

Mk 2: sk. ”Rail Dial”. Nu börjar det bli komplicerat… Dessa ur har ett tidigare serienummer än vissa Mk 1, ca 5.7 – 6.2. Detta är en eftertraktad och relativt sällsynt variant tillverkad av Stern Company. De har en rad kännetecken: längre minutstreck, indexprickarna sitter närmare minutstrecken, har texten ”T SWISS T < 25” i botten, mindre radavstånd i SCOC-texten, bokstaven ”C” i Chronometer och Certified linjerar och gör att det blir ett centrerat tomrum mellan de två orden i resp. rad i SCOC-texten.

Mk 3: Serienummer ca. 6.0 – 6.8. Mer skärpa i kronan än i Mk 2, tunnare och mindre kursivt ”ft” än i Mk 2.

Mk 4: Serienummer 6.8 – slutet av produktionen. Väldigt lik Mk 3 men några små skillnader: kortare bindestreck mellan SEA-DWELLER, har en öppen "6:a" i 610, lite annan vinkel på ”F” i ”ft” jmf med Mk 3 samt annat utseende på bokstaven ”R” i Chronometer.
Enkelt kännetecken: det sista ”R:et” i CHRONOMETER har ett väldigt kort ”stödben”

Service Dial: det finns en tidigare tritiumservicetavla (som verkar finnas med både Mk 3 och Mk 4-utseende!?!) och en senare med Luminova som enbart har texten ”SWISS” i botten.

Här följer en "spotters guide" till Great White-urtavlor:
För att snabbt ”artbestämma” en Great White, gör så här:
1) har den ”straight m”? =Mk 0 el Mk 1
…om det är extrabrett typsnitt på djup-ratingen= Mk 1

2) om kursivt ”m”, har den raid dial? = Mk 2

3) kursivt ”m” men inte ”Rail Dial = Mk 3 el 4 eller Service Dial
…har sista ”R” i CHRONOMETER ett kort och mindre lutande ”stödben”? = Mk4

4) Står det enbart SWISS längst ner på urtavlan? =service dial med Luminova


Övriga tavlor: (kan finnas fler varianter)
tiffComex.png

Dykföretaget COMEX hade en egen tavelvariant (som hade rating 600m!) med sin logga och graverat boettlock. Juvelfirman Tiffany beställde klockor där man tryckte sin Logga ovanför SEA-DWELLER och sultanen av Oman beställde ett par specialvarianter som hade hans vapen på urtavlan. Även Syriens dåvarande president beställde specialversioner av 1665.


4. Krona:
triplock.png

Alla Great White levererades med Rolex Triplock-krona.


5. Datumskiva:
datewheel.jpg

Referensen ska ha silverfärgad datumskiva med öppna 6:eek:r och 9:eek:r.


6. Glas och inserts:
superdome.png

Alla 1665 levererades med ett plexiglas som heter T-39. Fram till slutet av 70-talet (TROR jag) användes ett s.k. Super Dome med väldigt hög ”kulle” (se bild ovan). Sedan kom en ny variant av T-39 som är lite lägre. Glaset saknar datumbubbla (sk Tropic crystal) vilket ju annars förekommer på Rolex-klockor som har datum (glas med bubbla kallas Cyclope crystal).

Det här med inserts är ju ganska komplicerat när det gäller vintage-Rolex. Det råder stor osäkerhet om när de olika inserten lanserades och det jag kan konstatera är att de katalogbilder som finns från den tiden visar ett fat font-insert av typen Mk2 el Mk3.
För mer information om inserts rekommenderar jag denna länk: http://www.watchprosite.com/page-wf.forumpost/fi-732/ti-849983/pi-5769208/


7. Länkar/end links:
linkdetail.jpg

Som vanligt när det gäller Rolex så är inget skrivet i sten. Jag var länge övertygad om att alla vita 1665 levererades med Oyster Fliplock 93150-länk men har hittat flera som påstås vara levererade med den tidigare och vikta 9315-länken. ”Man tager vad man haver” var parollen på Rolex-fabriken back in the days så det är inte omöjligt.

Då boetten är kraftigare än den på 1680 krävs speciella end links: ref. 585. Om man ”fuskar” med ref. 580 så hamnar end link-kanten under kanten på bandhornet vilket ser rätt så risigt ut.


8. Tillbehör:
boxar.png

Great White levererades initialt i ”Seahorse-ytterbox” men de sista åren levererades klockorna även i den nya ”Moon crater”-ytterboxen. Innerboxen var Rolex vanliga gröna variant från den tiden. Klockor sålda i USA hade oftast en annan boxvariant (grön med riklig gulddekor) som kallas BUFKOR.

full set.png

På utsidan av ytterboxen skall det sitta en liten lapp lik de som förr användes för prismärkning. Där skall det stå 1665/0 B vilket betyder ref 1665, ”0” är stål och ”B” betyder svart urtavla. Det medföljde ett rött Rolexsigill (utan hologram, det kom senare) samt en Green Tag som ska ha klockans ref. och serienummer skrivet på en vit pappersetikett. I en grön plastfolder låg sedan certifikat, kalenderkort och ett grönt s.k. Translation Paper som var årskodat. På baksidan av boetten satt vid leverans en liten dekal med ref.nummer som ibland klistrades fast på certet eller i den gröna plastboken. Plastboken hade oftast på insidans högra övre hörn även en liten vit etikett med klockans serienummer för att underlätta för urmakaren när de skulle leta fram rätt dokument för klockan vid försäljning utan att behöva veckla ut certifikatet.

Jag har sett exemplar där det följer med en grön plast-tag som förklarar Triplock-kronans funktion men det måste i så fall varit de riktigt tidiga exemplaren. På senare klockor fanns dessa inte med.

fullset 2.png

Det följde med två stycken Booklets, ”Your Rolex Oyster” samt ”Rolex Submariner”. De bytte precis som ytterboxen utseende under de år som Great White tillverkades men det är lätt att hitta rätt version. Dessa böcker har nämligen en årskod och ska rimligen matcha året på kalendern. Certet kan ju sedan vara daterat mycket senare då det fylldes i först vid försäljning.

ankare.png

Sist men inte minst så följde det med ett Rolexankare som är väldigt speciellt. Det är nämligen det vanliga silverfärgade metallankaret som sedan har försetts med två stycken s.k. ”Green Dot” vilket är en gjuten liten plastplupp med Sea-Dwellers depth rating 610m resp. 2000ft. Man tyckte tydligen inte det var värt att ta fram ett speciellt ankare utan tog helt enkelt Submariner-ankare och klistrade på plastplupparna. Dessa ankare har idag blivit extremt värdefulla (2.000USD är inte ovanligt).

That´s all, folks!

Huvudsakliga källor:
www.bobswatches.com
www.drsd.com
www.hodinkee.com
www.revolution.watch
Mondanis bok ”Collecting Rolex Submariner”
Superbra sammanfattning - Om Universum vill så jag är på väg att komplettera nyare SD-ref:ar med en 1665:a... mycket som ska på plats, men det ser gynnsamt ut :)
 

thomastheswede

Audemars
Ett bra ref.ex. för att bedöma boetter på klockor som säljs som ”opolerade”. Den här är nog det på riktigt.

 

Zorin

KS Explorers Club
2-Faktor
Ett bra ref.ex. för att bedöma boetter på klockor som säljs som ”opolerade”. Den här är nog det på riktigt.

Är kronskydden så där ojämna i tjocklek i ursprungligt utförande? Ser ju dock crisp ut
5DE5387C-0559-4CBF-A3DE-0D099A3C7D2E.jpeg
 
Topp