Laddar...
Nymans Ur 1851

Rolexbashing, del 1 (spekulativ)

Diskussion i 'Diskussion' startad av DrSbaitso, 10 november 2013.

 1. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Jag inser att det här är lite känsligt, men jag försäkrar om att jag inte vill trolla. Jag bara ventilerar vad jag tycker, och hoppas att ni kan fylla på med var ni står.

  Jag bör också nämna att jag själv ännu inte äger någon Rolex, även om flera jag känner gör det. Jag har därför haft förmånen att pilla ganska mycket på dem, men aldrig levt med dem någon längre tid. Jag känner inte att jag riktigt kan identifiera mig som rolexägare, även om jag kan tänka mig att det kanske förändras längre fram.

  Jag har de senaste åren halkat allt djupare i klockträsket - från "jag tror jag ska börja bära armbandsur igen", via "jag vill ha en fin klocka" och "jag behöver en klocka till", till att jag nu har en samling av 8 klockor som jag trivs med, där ingen ännu krupit upp i 5-siffriga prislappar.

  I ljuset av denna samling ser jag ju vad man får för lite mer pengar, men även vad man kan få för lite mindre. Jag har akrylglas, både kupat och platt, mineralglas, och safirglas. Kvarts och mekaniskt. Som många andra gillar jag mina klockor. Verkligen gillar. På det där osunda sättet som får andra att höja lite på ögonbrynen. De är alla valda med omsorg, av olika anledningar och för olika användningsområden. Jag vet inte om någon av klockorna är perfekt, men de är alla väldigt nära, i synnerhet med hänsyn till priset.

  Detta leder mig till min första tanke. Man kan förlåta lite mer på en klocka för 500.- än vad man kan på en klocka för 5000.-. På samma sätt förväntar jag mig mer av en klocka för 50000.- än vad jag gör av en klocka för 5000.-. Funktionsmässigt händer det nog mer i det första intervallet (metall, glas och läder istället för plast, automat istället för kvarts, osv.) än vad det gör i det andra, men vad är det som händer där? Jag föreställer mig att valet av material är ännu mera genomtänkt och kanske mer exotiskt, designen är mer kompromisslös, urverket är mer genomarbetat, och rimligtvis läggs mer pengar på att bygga prestige (centrala flådiga butiker, stor dyr reklam på "rätt" ställen, osv).

  Då blir det lite konstigt att rolex släpper igenom så många "misstag" i sina klockor. För mig är det jättemärkligt att de inte bytte visare på explorern när den växte från 36 till 39 mm. Nej, det är kanske inte hela världen, men på en klocka för 40000?

  [​IMG]

  Tittar man närmare inser man att det är precis samma fel på milgauss och datejust ii. Där har DJii oproportionerligt stora bezel tagit en del av ökningen, men visarna är alltjämt för korta i relation till tavlan. På en billigare klocka kan man förstå att det kostar för mycket att ha så många olika delar på lager, men det är ju inte swatch vi pratar om här. Och på tal om att snåla på visare, varför behölls den vanliga timvisaren på subbarna när tavla och minutvisare fick jumbo-behandligen? Jämför med GMT och Expii - what has been seen cannot be unseen.

  [​IMG]

  På liknande sätt är ju även kronan på datejust ii helt ur proportion. Och länken på DSSD.
  Är rolex verkligen i en position att tänka "det är nog ingen som märker"? Är inte det väldigt nonchalant mot kunderna? Dessutom lär ju visare, krona och länk vara de billigaste delarna på klockan (men tyvärr också bland de synligaste).

  Det finns naturligtvis mycket man ska ge rolex cred för - första vattentäta klockan, första dykarklockan, första klockan med automatiskt datum, osv. Vilket för mig till nästa tanke - jag har alltid tyckt att det finns något ganska trevligt i diskret lyx. Att göra nånting väldigt enkelt, men att göra det extremt bra. Länge var rolex det för mig. En dykarklocka med 300m vattentäthet är inget exceptionellt, men att ta något så enkelt och göra det kompromisslöst men ändå utan fanfar tycker jag är trevligt. Men så tittar man lite närmare. Ta den här:

  [​IMG]

  Original gas escape valve. Ring lock system. Superlative Chronometer. Officially certified. Det bara osar mindrevärdeskomplex. Lite som klisterlapparna som sitter på kompaktkameror, platt-tv och bärbara datorer när man köper dem, men med skillnaden att på elektroniken tar man bort klistermärkena direkt. Som om man ständigt behövde påminnas om att ens klocka var bra. Hur många vet ens vad ring lock system är? (ledtråd - det finns en del gemensamt med vostok amphibia från 1968. Kanske är det anledningen till att det inte står "Original ring lock system"?).

  Allt det här är ju ytligt, och ju finare klocka, desto mer handlar det om urverket. In-house? Check. Till skillnad från Seiko 5 för några hundralappar så gör rolex ingen stor grej av det, dock. Ingen rolex finns med glasbaksida. Detta leder mig igen till diskret lyx. Men så tittar man lite närmare. Minns ni vilket liv det blev kring Panerai 318? Friska upp minnet här.

  Vad mer kan döljas bakom en täckt baksida? Visst finns det mycket innovation i rolexverk, men är det inte också lite väl lite dekoration? Jag menar inte bara att det ska se bra ut, men dekorationen fyller ju en funktion också. Det är resultatet av en ytbearbetning som gör delarna korrosionsbeständigare, och avlägsnar skägg från annan bearbetning. Ett dekorerat verk är i allmänhet tecken på ett välbyggt och hållbart verk. Jag läste Walt Odets (ö)kända recension av explorer i, och även om klockan här jämförs med "finare" tillverkare, så har de ändå klockor i samma eller jämförbara prisklasser. Walt själv nämner att det finns betydligt bättre verk för betydligt mindre pengar, men nämner tyvärr inte vilka han åsyftar. Detta kan nyanseras lite av det här inlägget men en del poänger kvarstår.

  Ingen har väl ifrågasatt att Rolex urverk är robusta. Men med en tjocklek på runt 6mm är det kanske ingen bedrift? Det kanske inte låter så mycket, men ska jämföras med urverkens volvo 240, nämligen ETA 2824 med en tjocklek på 4,6 mm, eller nästan 25% tunnare. Ett finare dussinverk, ETA 2892, är 3,6 mm eller drygt halva tjockleken. Piagets automatiska 12P-verk från 1960 är 2,3mm tjockt.

  Så vad har vi kvar? Ja, Rolex representerar kanske inte den finaste finishen, eller fulländade designen. De har en gedigen och obruten historia, även om många delar inte är helt sanna (Edmund Hillary bar till exempel inte en Rolex till toppen av Everest vid sin första expedition). De kan tillskrivas många innovationer, även om det är ganska få de senaste 5 decennierna (parachrome hairspring? finns det fler?). Det tillverkar väldigt många klockor vilket gör dem till ett tryggt köp, och de är välkända vilket ger dem ett bra andrahandsvärde.

  Omega konkurrerar ju ganska nära, men har i mitt tycke lite spretigt modellprogram och lite sämre kontinuitet. De modeller som har lite anor - Speedmaster, PloProf, mfl - står sig däremot väldigt väl, och det är också dessa som är mer populära bland entusiasterna (baserat på mina egna, ringa, erfarenheter). Samma sak med Tag Heuer.
  Jag vet inte riktigt vart jag vill komma med allt det här. Till slut handlar man ju med hjärtat, och då spelar inga rationella argument någon roll. Det vore bara så trevligt med lite mer kött på Rolexbenen, så att säga.

  Vad tycker ni?
   
  Watch out, Adam-g, Dixie och 47 andra gillar detta.
 2. JayJay

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Shit. Ta betäckning. Nu blir du inte populär. Dock tycker jag att du har rätt i princip allt du skriver. Samtidigt vet jag att jag förr eller senare kommer ta itu med min egen rolexlöshet. Why? En Rolle är ALLTID en Rolle och jag vill absolut ha en.
   
  wundlander, Nexus, Pilot och 3 andra gillar detta.
 3. DrSbaitso
  Trådstartare

  DrSbaitso AT-ST driver

  Inlägg:
  1.165
  Från:
  Uppsala
  Samma här. Jag bara ventilerar en intern brottningsmatch mellan logos och patos.
   
  papadok gillar detta.
 4. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.791
  Från:
  Höga Kusten
  Jag kan absolut ingenting om Rolex så jag kan inte säga ett dugg om det tekniska. Men jag personligen förstår inte riktigt "hypen" kring Rolex, jag gillar det klassiska utseendet hos modellerna men rent visuellt så stör jag mig ofta på deras visare. Jag tycker ibland att de (visarna) är konstigt dimensionerade och jag gillar inte utseendet allmänt på mercedesvisare.
  Visarna är väl ett av deras starka kännetecken så det kommer väl alltid att se ut så kan man tänka.

  Edit: Explorer II tycker jag nog är den snyggaste av dom alla (tänk om den fanns med andra visare) :)
   
  raketa och DrSbaitso gillar detta.
 5. easy rider

  easy rider Dead Man Walking

  Inlägg:
  5.895
  Att du ska äga en Rolle innan du uttalar dig.
   
  Räven, Wollen, Jakobb och 15 andra gillar detta.
 6. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.791
  Från:
  Höga Kusten

  Det blir nog "likeregn" på den :)
   
 7. daviden

  daviden Admin Admin

  Inlägg:
  9.439
  Från:
  Malmö
  Välarbetat inlägg!
  Har inget att säga mer än att det ska bli kul att följa tråden.

  Hoppas bara att Rolexsoldaterna lägger band på sin ilska och svarar på lika sansad nivå som ditt inlägg är skrivet. :)
   
  Adam-g, Rozzy, P-A och 16 andra gillar detta.
 8. Maxim

  Maxim Stormtrooper

  Inlägg:
  342
  Från:
  Lund
  Jag tycker det är synd att så många klockentusiaster snöar in sig på Rolex när det finns så mycket annat underbart där ute. Känslan av att bära en vacker flieger är något jag gärna hade unnat dessa.
   
  laketwig gillar detta.
 9. 80talisten

  80talisten I wish a could afford a real gold Rolex!

  Inlägg:
  6.760
  Från:
  Eskilstuna
  Välskrivet och genomtänkt inlägg! sen kan man givetvis ha olika åsikter i frågan.
   
 10. Zed

  Zed Swissera Forumsponsor

  Inlägg:
  3.031
  Från:
  Göteborg
  Har du provat alla dessa klockor som du klankar ned på?

  Jag tycker att du ska prova varenda en. Jag har bashat flera modeller som jag totalt ändrade uppfattning om efter att ha haft dem på armen. Rolex har alltid en mening i varje linje eller färgval.

  Gällande urverken förstår jag inte varför det ska vara dekorationer på ett urverk som ändå inte syns? Det räcker med att kvalitén är topp rakt igenom. Vill man ha dekorationer och glasbaksidor så finns det gott om andra märken som tillfredsställer den böjelsen.
   
  paradis, mace, Ekmikael och 2 andra gillar detta.
 11. LongCon

  LongCon Miss Softie

  Inlägg:
  6.656
  Från:
  Vallentuna
  Skulle jag köpa en ny/modern klocka är det ytterst få modeller jag skulle kolla på. När det gäller vintage är Rolex svårslaget.
   
 12. MKRGG

  MKRGG Koprolog

  Inlägg:
  5.214
  Från:
  chokladfabriken
  Jag är så sjukligt ombytlig att jag inte har rätt att uttala mig alls i saken...men jag gillar min nya dj som fan...just nu :)
   
  Wollen och Eurenius gillar detta.
 13. par

  par AT-AT driver

  Inlägg:
  6.273
  Bra inlägg, jag håller inte med dig om allt men tycker du har tänkt till när du skrivit det.
   
  Laurentius gillar detta.
 14. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.913
  Får lov att fundera lite över hur jag ska svara, då så väldigt mycket av det du skriver är din subjektiva uppfattning, snarare än fakta. Och din uppfattning får man lov att acceptera. Fakta, däremot skulle vi kunna diskutera. Och med mer fakta skulle kanske din uppfattning ändras. Eller inte. Ja, vi kan diskutera uppfattningar också...

  För all del, du räknar upp en del fakta, men hur använder du dem? Och i något fall undrar jag om du inte har förväxlat åsikter med fakta, till exempel när du använder ordet "fel".

  Bra att du har tagit dig tid att sätta dina uppfattningar på pränt! Hoppas det blir lite spänst i tråden, utan typiska påhopp...

  Mvh A
   
  daviden gillar detta.
 15. Frosse

  Frosse Y-Wing pilot

  Inlägg:
  723
  Från:
  Feskekôrka
  Intressant tråd *grabs popcorn*
   
 16. Denke

  Denke Admin Admin

  Inlägg:
  7.794
  Från:
  Stockholm
  Subjektiva åsikter aside. Det ena behöver ju inte utesluta det andra. Som jag brukar säga. :)
   
  Micke Ni gillar detta.
 17. Singular

  Singular Företag Forumsponsor

  Inlägg:
  2.188
  Mycket välskrivet - även om jag inte håller med dig helt i sak. Ska bli kul att se utvecklingen.

  (ja, ExpI-visarna är för korta.)
   
 18. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.851
  Välskrivet och genomtänkt inlägg.

  Jag håller med om att några modeller inte är estetiska fullträffar, där Explorern är den som svider mest i mina ögon. Däremot tvivlar jag starkt på att anledningen är kostnadsbesparing.

  Som tur är finns det många andra modeller som tilltalar mig mer. Dessutom finns det mycket sanning i den Forbes-artikel som Spencer66 säkert länkar till strax.
   
 19. Omen

  Omen Goldmember

  Inlägg:
  9.598
  Intressant inlägg, men i all välmening skulle du kanske äga/testa någon av dina klockexempel och sen uttala dig?
   
  ZQT och Icaras gillar detta.
 20. Andy7750

  Andy7750 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.042
  Från:
  Västkusten
  Intressant inlägg, var själv en Rolextvivlare av stora mått tills jag bestämde mig för att iallafall testa en. Kan inte sätta fingret på var det är med Rolex men det är ngt alldeles speciellt förutom en helt fantastisk kvalitetskänsla :)

  /Andy7750
   
  Wii, Pilot och David gillar detta.
 21. daviden

  daviden Admin Admin

  Inlägg:
  9.439
  Från:
  Malmö
  Kan bara hålla med.
  Och länken till DSSD fungerar faktiskt, det är sådant man enbart kan bedöma genom att pröva klockan. Den ser underdimensionerad ut, men sitter hemskt skönt.
   
  MJ24, Zed och 80talisten gillar detta.
 22. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.595
  Från:
  Göteborg
  Jag kan också känna ibland att "varför gjorde man det inte till 100%?"

  Explorerns korta visare är det första jag tänker på. Det sänker hela märket.
   
 23. Pope

  Pope Y-Wing pilot

  Inlägg:
  525
  Från:
  långt långt ut.......
  Det här var ett intressant inlägg! Måste läsa igen och återkomma.....
   
 24. Davvan

  Davvan C-3PO

  Inlägg:
  5.248
  Från:
  Fettefleur......
  Undrar om så mkt som 1% av allt Rolex tillverkar/år hamnar hos kräsna klocktokar som hänger på forum och analyserar alles???? Lasse Lagom är inte lika kritisk som TS, bara att det är en Rolex med hyfsad design gör honom till no uno......men visst kan jag hålla med om delar av texten som var intressant att läsa....

  Glöm inte att Rolex inte primärt bara tillverkar klockor..... de säljer en vision och drömmen om status som folk strävar efter....
   
  bjrn, Rozzy, Icaras och 10 andra gillar detta.
 25. vekktah

  vekktah Y-Wing pilot

  Inlägg:
  565
  Bra inlägg! Som rolex-fanboy (inne på min fjärde på väg mot den femte) så håller jag med dig i det mesta. Mycket av det du skrivit har jag tänkt på. Men jag är glad att subben inte har feta miffovisarna. nya Gmt och expo ll gillar jag mindre och mindre hela tiden. Speciellt "strumporna" på visarna på den med svart tavla. Mycket av rolex senare design-val vill jag påstå är nästan "objektivt" dåliga. Sky-dwellern till exempel. Eller att addera polerade mittlänkar. Typografiskt är det riktigt sorgligt. Deras sifferindex ser otroligt billiga ut.

  Däremot så håller jag med om att du snarast måste äga en. Jag hade en fin sea dweller till låns en period. Och kag kände mig lite besviken. Det var först när jag ägde min första som poletten trillade ner. Det är i alla fall det märke som fått mig att i princip sluta flippa.
   
 26. Beastie

  Beastie Mr Cowbell

  Det finns bättre och sämre, finare och fulare, mer prisvärda och mindre prisvärda osv.
  För ett år sedan var jag lite anti rolex av alla de skäl som TS uppger. Sedan av lite olika orsaker så köpte jag en ändå och då upplevde jag det som många kallar "rolexspöket". Nu är rolex nr 2 på ingång...
   
 27. vekktah

  vekktah Y-Wing pilot

  Inlägg:
  565
  Filmen om deep sea challenge sänkte rolex en hel del för mig. Även den klockan...
   
 28. Dalomo

  Dalomo X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.062
  Från:
  Stockholm
  Intressant och engagerande tråd. Har själv aldrig ägt någon Rolex heller men vem vet, kommer troligvis göra det nån gång. Det som fascinerar mig mest är att de flesta av oss klocknördar här som har ägt en fastnar för märket på ett sätt få andra klockor verkar göra. Hur många gånger har man inte sett förslaget att köpa en Rolex oavsett vad förutsättningarna var tex. Verkar som de flesta blir lite hemmablinda i sällskapet av Rolex. Det fenomenet är nog mer komplicerat än att man kan rada upp de största egenskaperna hos klockan bara. Det går inte heller att bortse från historiken som en av de största, om inte den största, klocktillverkaren genom tiderna för den stora massan gällande "lyxur". Hur mycket vi än tycker om att nörda ner oss i detaljer om visar-storlek och urverk mm. Ser själv med spänning fram emot att äga en, mest för att se vad det gör med mig. :)
   
  wundlander, Donkii, DrSbaitso och 1 annan gillar detta.
 29. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.557

  Här kan jag bara hålla med! Läser ibland inlägg angående länken på DSSD (oftast skrivna av persoer som inte äger en DSSD) med åsikten om att länken är "för smal", och visst kan man respektera åsikten…men bara för att en och annan tycker något, blir det inte sanning och fakta!
  Min åsikt efter att ha ägt min DSSD i ca 1 år är att länken är alldeles perfekt till klockan, och att en kraftigare länk inte hade passat klockan.

  I övrigt tycker jag ditt inlägg är intressant, även fast jag inte håller med om dina åsikter avseende Rolex i allmänhet (avser trådstarten, inte ditt inlägg daviden"!:)) .
   
  Mattias79 gillar detta.
 30. DrDre

  DrDre X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.732
  Jag kan väl hålla med om viss kritik. Visst, Explorer'n hade varit snyggare om den haft längre visare och en större krona. Men det är ju faktiskt bara visarna som man återanvänt (om man nu har det, men det ju ut så) från 36mm, varianten. Hade man velat ha en större krona på vissa av modeller (vilket nog have varit snyggt) så hade man ju bara behövt ta en sådan från någon annan modell, dvs man har den krona man vill ha och kronvalet har inte styrts av kostnadsskäl. Visarna till övriga modeller du nämner, bla Milgauss har ju utvecklats specifikt för ju den modellen och dess design har inte heller styrts av kostnadsskäl, utan för att man vill ha dem precis så. Den "oproportionerligt" breda glasringen ska man nog snarast se som en flirt med Milgaussens historia (se nedan).

  Ang urverken så får jag väl till del hålla med dig. Rolex 31xx calibre har ju visat sig funka väldigt bra (världens bästa automatverk?), men den har funnits ganska länge så man kan ju tycka att Rolex under de senaste 25 åren borde kunnat ta fram ett urverk som är mer effektivt, stryktåligt, bättre power reserve och längre serviceintervall. Att inte kommer med någon (rejäl) innovation på 25 år är ju inte så imponerande faktiskt. Förmodligen har man väl något på gång.

  Men samtidigt tycker jag att man också får lyfta fram vad som faktiskt Rolex lyckats med. De nya varianterna av sportklockorna tycker jag är riktigt trevliga, i synnerhet Sub:en utan datuom och Explorer 2:an. Länkarna har man ju uppgraderat rejält. Man har också tagit fram ett inhouse-verk till Daytonan som de flesta hävdar är bland de bästa i världen. Och så har man tagit fram Sky-dweller och YM2:an. Så, så illa tycker jag nog ändå inte att det är om man tittar på hela bilden och inte bara på det man inte gillar.

  [​IMG]
   
  Rozzy, mace, Boris Balkan och 2 andra gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield