Laddar...
Nymans Ur 1851

Så ökar du din säkerhet vid privatförsäljning på t.ex. Blocket.

Diskussion i 'Diskussion' startad av TicTack, 8 november 2014.

?

Bryr du dig om rån-/inbrottssäkerheten när du köper och säljer klockor?

 1. Ja

  13 röst(er)
  61,9%
 2. Inte direkt men...

  7 röst(er)
  33,3%
 3. Knappast!! Vi bor väl i Sverige?

  1 röst(er)
  4,8%
 1. TicTack
  Trådstartare

  TicTack Stormtrooper

  Inlägg:
  391
  Från:
  Framtiden
  [OBS tråden är tänkt att handla om risken kring rån / inbrott etc.; inte alla de risker som finns kring kopior av klockor och trasiga klockor etc..]

  Mina tankar och rutiner. (Hur gör du?)

  1) Skriv inte ut namn, på sin höjd förnamn, i annonsen.
  2) Skriv inte ut telefonnummer, eller något sätt de kan ringa dig.
  3) Skriv i annonsen att de skall svara med sitt telefonnummer, så ringer du upp dem.
  (Kommentar: Väljer du blockets lösning med anonymt specialnummer kan du lätt komma i en situation där du med "köparen" i ditt öra får välja mellan att vara ärlig (och då kanske ganska konfrontatorisk), eller närma dig en lögn, för att "sålla bort" en oönskad köpare.)

  Analys så här långt:
  Skrämmer detta bort vissa köpare? Ja kanske, här väljer jag alltså att prioritera min säkerhet före att få sålt optimalt snabbt och dyrt. Kanske känner en köpare sig utlämnad att skicka sitt telefonnummer till mig som är "anonym".

  Men betänk följande: För att sätta in blocketannonsen så får Blocket min ip-adr, samt jag gör en betalning till dem som inte är helt lätt att göra spårlös. Bara ett fåtal personer kontaktar säljaren, och det finns bara en säljare. Om jag som säljare som sätter ut kontaktinfo etc. så måste en eventuell rånare spåras bland de tusentals ip-adr som tittat på annonsen. Och då en tittare inte betalar, kan de helt ip-adr-spårlöst köra kontantkort. Ofta är det väldigt många visningar för en annons. Tänk själv på hur många annonser man tittar på per verkligt klockköp. Jag har en rätt ny annons på blocket nu med runt 300 visningar.

  Bara för att du som säljare är noga med säkerheten, kan du ju utnyttja att vissa köpare gärna lämnar ut sitt namn.

  Vi fortsätter:
  4) Invänta svar på annonsen.
  5) Kontrollera svaren. Oregistrerade kontantkort? Birthday.se. Välj ut vilka du vill kontakta.
  6) Eposta lite fram och tillbaka med de olika intresserade, då de ofta har frågor kan du forma dig en bild av vem du vill göra affärer med. Till detta kan du använda ett epostkonto där du t.ex. bara har med ditt riktiga förnamn, och inget efternamn. Du har nu möjligheten att "köpa en köpare". Kanske är personen som vill pruta några tusen den bästa och smidigaste köparen, som du känner förtroende för?
  7) Träffas på ditt bankkontor. Då kan du dels direkt sätta in betalning om du får kontanter. Du kan kontrollera en postväxel (genom att försöka sätta in den). Får du en swish-betalning kan du be kassan att kolla att den kommit in på kontot. SAMT köparen filmas. Är köparen då folkbokförd i Sverige har du rätt bra spårbarhet.


  Detta system gör det inte omöjligt att bli blåst och rånad, men det minskar risken markant. De kriminella kommer troligtvis att söka upp lättare offer.

  Priset för detta är att en affär kan ta lite längre tid, och att jag kanske inte får absolut bästa pris. Men det är ju "priset" jag får betala för min säkerhet, och det kan jag acceptera. Det är fortfarande en så mycket bättre affär än att anlita t.ex. auktionsfirmor, som tar upp mot runt 1/3 av totalen.

  Jag uppskattar feedback och kommentarer kring hur man ökar säkerheten när man säljer och köper "privat".

  Hur gör du?
   
  thetaliban, yonsson, V och 2 andra gillar detta.
 2. RDFG

  RDFG Stormtrooper

  Inlägg:
  406
  Från:
  Värmland
  Jag säljer på KS istället

  Bra tråd! men jag håller mig borta från blocket på grund av just ovanstående risker..
   
 3. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.662
  Från:
  Jymden
  Vid köp från TVEKSAMMA personer/annonser (på internet).

  Köp säljaren! Verkar det konstigt eller för billigt så backa. Lita på din intuition. Lägg aldrig ut en WTB på stora öppna klockforum! Jag kan inte understryka detta tillräckligt många gånger. Det finns aktiva scammers på exempelvis WUS som bara sitter och lurar folk på WTBer.

  1: Bildgoogla (öppna Google i en annan flik och dra en annonsbild till sökfältet). Är bilderna stulna från tidigare annons?

  2: Googla på användarnamnet och läs tidigare trådar/inlägg. Dyker det upp något konstigt? Lägg till ordet scam som sökord.

  3: Har personen få inlägg och ett nystartat konto? Det går att fuska med referenser. Det har hänt att scammers haft flera konton och gett sig själv referenser.

  4: Be om en bild på klockan där du valt tid/datum.

  5: Betala med paypal (inte gift).
   
  paradis, laketwig, V och 3 andra gillar detta.
 4. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.723
  Från:
  Stockholm
  Bra informativ tråd.
   
Mårtenssons ur Brookfield