Laddar...

SBDC031 VS DS Action Automatic

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av MrJazze, 17 juni 2016.

 1. MrJazze
  Trådstartare

  MrJazze Majsan

  Inlägg:
  416
  Hej gott folk!

  Mitt klockintresse började egentligen redan som ung då jag fascinerades av urets detaljrikedom och sammansättning dess ringa storlek till trots. Utöver det fantastiska hantverk som klockmakeri medför så har jag också tyckt att armbandsuret är den ultimata utsmyckningen för en man, En just klocka och ett par väl avstämda skor så man hemma!
  För ungefär ett år sedan tog mitt klockintresse fart ordentligt när jag fyllde jämn ålder och min familj ville ge mig en klocka som minne till denna dag.
  Jag började på allvar att leta efter en klocka som var värdig handledstid mellan mina Suunto´s och G-Shock men kunde snabbt konstatera att uppgiften blev alltjämt svårare och insåg att jag förmodligen kom att bli tvungen att investera i fler klockor framöver än enbart denna jag nu skulle få.
  Så nu sitter jag här drygt ett år och ett antal klockor senare för att göra min recension här på KS.

  Denna recension kan egentligen definieras jämförelse då den kommer att behandla två stycken klockor och ställas mot varandra.
  Klockorna jag ska recensera är den omtyckta Japanska Seiko "Sumo" ref: SBDC031 (äref: SBDC001) och den Schweiziska Certina DS Action Diver Automatic med sin vackra blå sunbursttavla ref: C013.407.11.041.00.

  Det började tidigt i våras, suget efter en dykare, och jag började leta efter ett vettigt insteg som ebjöd både finess och viss självsäkerhet.
  Först började jag snegla mot en SKX som upplevdes mycket trevlig men som inte riktigt nådde ända hem på något sätt, självklart hade sumon ett finger med i spelet när habegäret smög sig på. I stället föll valet på en Casio MDV-106 som var billigare och fick duga som försökskanin då jag inte riktigt visste vad jag ville här i värden. MDV är oerhört mycket klocka för pengarna och den fick mig att inse hur dykarklockan är klockan bland klockorna för männen som vill förmedla ett maskulint intryck utan att göra avkall på stil. Snart var Certinan till lika min första automat beställd och jag satt nöjd ner och njöt, i en vecka.
  Certinan var fantastisk men inte perfekt, jag saknade något, jag ville ha mer, klocktypen var rätt men tyvärr inte modellen och jag blev till slut tvungen att klicka hem en sumo. Min Seiko sumo köptes förövrigt av Seiya vilken chockade mig med förvånansvärt kort leveranstid, beställd onsdag kväll och levererad måndag förmiddag.

  Certina DS Action Diver Automatic
  Klockan lockade mig med sitt tooliga utseende och sin vackra blå tavla med sportigt inslag av röd sekundvisare. Tro mig, den blå tavlan är sannerligen magisk!
  Tyvärr är klockan en besvikelse i övrigt då den upplevs mer som en prototyp än en färdig produkt. Det tooliga utseendet medför i detta fallet skarpa kanter, spetsiga bandhorn och en borstning utmed boettens tvärs som snarare ser ut att komma direkt från fräsen än fån borstning.
  Länken är tyvärr inte mycket bättre än boetten, även om det känns solitt och ändlänkarna är solida så är helhetsintrycket svagt. Länken luggas och även här är kanterna skarpa vilket leder till nötning på handlederna och tyvärr också på min laptop. Även låset är tråkigt då man kan behöva verktyg för att öppna utan nagelbrott. Stålet i länken verkar också aningen mjuk då den lätt repas av desk diving och allehanda stillsamma aktiviteter. Fördelen är att det givetvis också går ganska lätta att åtgärda reporna med en glasfiberborste utan större besvär. Länken har även dykförlängning.
  Vridringen har 60 stycken fasta hack och vrids med förtroendeingivande klick till tydligt fast markerade lägen.
  Lumeförsedda index samt minut och timvisare är ok men inget att skriva hem om. Efter en dag ute i det fri så lyser lumen med blåaktig ton men mattas ganska snabbt av, även om den svagt går att ana en tid efter.

  Storlek: 43,2 mm i diameter, 12 mm hög
  Baklock: Stål, gängat
  Krona: Skruvkrona
  Vattenskydd: 20 ATM
  Glas: Safirglas
  Material: Rostfritt stål (Finns titan med svart tavla)
  Urverk: Automatisk, kaliber Certina 2824-C
  Gångreserv: 40 tim (jag har mätt upp min 36 timmar)
  Gångavvikelse: (Återkommer med uppmätning)
  Bandbredd: 21 mm
  Modellen uppfyller ISO 6425 standard för dykarklockor

  Tydlig tavla om än lite för mycket text för min smak. Synd att inte jämföra med sikos blå SBDC003/033
  20160525_201102.

  I Ljuset kommer tavlans rätta jag fram och visar sin lekfullhet, verkligen magisk!
  20160528_135020.

  På brunt nato, inte lika bra kombo som jag hoppats tyvärr!
  20160616_233902.

  Ett klädsamt grått Zulu med borstade stålringar tycker jag lyfter klockan till en kandidat av sommarklocka.
  20160616_234955.

  Seiko SBDC 031
  Klockan är omtalat och redan recenserad ett flertal gånger och det lär blir svårt att hitta något nytt att berätta. Det är en stor klocka med sina 50 mm i diameter, trots det upplevs den inte fullt så stor. Tack vare boettens fasade undersida så känns klockan bekväm och gör inget väsen av sig när man böjer på handleden. Detta kommer an på att fasningen möjliggör en låg profil genom att ger utrymme för sluttning mellan hand och arm utan att rida.
  Tavlan vridringsinlägg är i mattsvart utförande vilket ger mer uppmärksamhet åt de i övrigt vackra detaljerna. Kronan, som för övrigt är placera kl fyra och saknar kronskydd, har etsat "S" är greppvänlig utan att vara störande. Inskruvningen går bra men känns aningen mer betryggande på Certinan som förövrigt har en etsning med "DS" på sin krona. Seikon har även hål i bandhornen för att underlätta bandbyte, något som saknas på Certina. Jag välkomnar detta även om det för många säkert kan uppfattas som fult eller som en smutssamlande företeelse.
  Länken har solida ändlänkar och är bättre här, så till vida att den inte skaver Certinan utan ger samma mjuka behagliga upplevelse som klockan i övrigt. Dock känns den väldigt raslig och ger ett vekt intryck, dykförlängningen är dessutom nästintill omöjlig att få upp på mitt exemplar. Seikos länk är inte heller lika repkänslig som Certinalänken och har klarat av att användas flitigt till både desk diving och skogspromenader utan att skadas.
  Vridringen delas i 120 hack och vrids med ett mer svävande men trögare moment än Certinas dito. Jag vet inte vilken jag föredrar, helt klart är att båda inger förtroende.
  Lume är bra och lyser i grönaktig ton, betydligt intensivare och längre än Certina. Brezl kl 12, index samt minut och timvisare är lumeförsedda.
  Seiko sumo kan man sitta och titta på i långa stunder från tid till annan och förundras över hur fantastiskt mycket klocka man kan få för pengarna. Det är verkligen en skön klocka med fantastiska linjer som inget annat går än att uppskatta för sin sin skönhet och finess. Klockan är bestyckad med Seikos Hardlexglas vilket jag kan tycka är synd eftersom jag gärna vill hålla klockan fin så länge som möjligt och föredrar safir. Även länken kunde vara bättre, det är klockan värd. Detta är dock lätt att åtgärda och ska även så ske snarast med en endmill från Strapcode.

  Storlek: 44 mm i diameter, 13,3 mm hög
  Baklock: Stål, gängat
  Krona: Skruvkrona
  Vattenskydd: 20 ATM
  Glas: Seiko Hardlex
  Material: Rostfritt stål (Finns titan med svart tavla)
  Urverk: Automatisk, kaliber 6R15
  Gångreserv: 50 tim
  Gångavvikelse: Enl tillverkare, +25/-15 sec/dag (Uppmätt +10)
  Bandbredd: 20 mm

  I bilkö på väg till jobbet, sumo blev direkt en favorit.
  20160616_231349.

  Högst tvivelaktig dykförlängning på en i övrigt ganska raslig tänk som ger svagt intryck.
  20160616_153856_001.

  Man kan inte sluta förundras över boettens bearbetning och finnish samt klockans gedigna intryck. Ett strapcode tror jag dock kommer att göra klockan komplett. 20160616_152556. 20160614_172727. 20160614_172603. 20160614_170942.

  Seikos baklock utan märkvärdigheter. Känns dock behaglig och slimmad på armen tack vare boettens fasade undersidor.
  20160616_231134.

  Certinas baklock är etsat men inte heller speciellt exalterande, även om det är mer utsmyckat än Seikons baklock. Klockan kan ha en en förmåga att vilja klibba fast när det är varmt men är inget som jag direkt upplever som ett problem normalt sett. Den som köper kronografmodellen får i stället ett baklock som är fräst och ger ett betydligt mer gediget intryck, ser liknande ut som min DS Podium Precidrive th i bild.
  20160616_230956.

  Längst upp i bild kan Seikons lume skådas och den nedre är Certinan.
  20160614_171326. 20160531_193419.

  Certinas krona etsad "DS" och Seikos dito "S"
  Certina skruvar in med större preicsion men upplevs mer bökig att ställa in på grund av kronskyddets existens.
  20160616_230653. 20160616_152506.  Mitt intresse för klockor växer så det knakar och suget efter nya modeller ligger ständigt över en. För tillfället är siktet inställt på en MM300, även om jag egentligen inte kan försvara prisskillnaden mot sumon för mig själv. Kommande dagar har jag en SDGM003 på väg in som ska jämföras mot Hamiltons Intra matic 38 mm så fort jag kommer över en, det ska bli spännande och intressant eftersom jag även är på jakt efter en dressklocka.

  Tack för att ni orkade läsa!
  Allt gott!
  /Andreas
   
  gdae, engelin.mikael, buggin-san och 14 andra gillar detta.
 2. Psykel

  Psykel Dr B A:son Levander

  Inlägg:
  5.775
  Fin läsning! Jag har "tvärtemotkombon" med svart DS Action och den blå Sumon. Måste säga att Sumon är favoriten just nu. Inte burit annat sen jag fick den för ungefär en månad sen. Bortsett från att kronan skruvar in lite trögare än på Certinan så vinner den på alla punkter, tycker jag. Dessutom går min Certina ca +10 sek/dygn och Sumon +2/dygn.

  Edit: Sumon säger god morgon, stilig på marinblått perlon.
  image.
   
  yonsson och klockodile gillar detta.
 3. MrJazze
  Trådstartare

  MrJazze Majsan

  Inlägg:
  416
  Tack! Tyvärr blev jag lite trött mot slutet i natt och ser att grammatiken inte riktigt hållit mig i hand hela vägen. Ser också att det är vissa uppgifter som blivit galna och behöver ändras men hittar inte hur man redigerar i efterhand?

  Din blå 033 är verkligen fin, dock så tycker jag att Certinas blå sunburst var riktigt grym och körde därför på den svarta från Seiko i stället. Så här i efterhand så kommer jag nog att avyttra Certinan på grund av att jag inte tycker den är bekväm att bära och sen gå på en 033 i stället, alternativt någon blå i Citizens Grand Touringserie och sedan komplettera med en MM300. Citizen Grand Touring är en kolocka som faller mig skarpt i smaken. Jag gillar det tooliga utseendet samtidigt som den ser ut att vara aningen mer bearbetad och komplett än Citizen DS Action, vilket borgar för en behagligare upplevelse runt handleden. Vad tycker du själv om din Action diver?

  /Andreas
   
 4. MrJazze
  Trådstartare

  MrJazze Majsan

  Inlägg:
  416
  Jäkligt snygg på marinblått perlon förresten! :)
   
 5. Emil_G

  Emil_G f.k.a hastkista

  Inlägg:
  317
  Mycket välskriven recension, roligt att läsa när den som gjort recensionen verkar tycka om att just skriva. Med tanke på ditt språkbruk kan jag tänka mig att eventuella grammatiska fel grundar sig i omskrivna meningar.
  För övrigt har har jag liknande tankar kring certinan, jag ville så gärna tycka om den, men den är som du skriver väldigt obekväm. Dessutom är glasinlägget på vridringen en riktig repmagnet.
  Du verkade inte helt nöjd med funktionen på seikons dykarförlöngning, kan hålla med om det också, men framför allt så lägger sig leden på förlängningen och skaver mot handleden. Detta kan dock avhjälpas genom att vända på länken, men då får man leva med att låset sitter upp och ner.
   
 6. Psykel

  Psykel Dr B A:son Levander

  Inlägg:
  5.775
  Min Certina var ju helt fantastisk, tills jag skaffade Sumon. :p
  Vi får se om den får stanna eller om den får gå. Tänkte köra den nästa vecka och se hur den känns efter en månad med Sumon på handleden.
   
 7. Namaste

  Namaste Siv

  Inlägg:
  140
  Stort tack för intressant läsning MrJazze!

  Sumon ser attans trevlig ut. Vad mäter du runt handleden?
  Min16 cm handled kanske är lite för klen för sumon......
   
 8. Stihlgren

  Stihlgren Giraffen

  Inlägg:
  30
  Från:
  Stockholm
  Tackar!
   
 9. Psykel

  Psykel Dr B A:son Levander

  Inlägg:
  5.775
  Lite sent svar kanske. Min handled mäter omkring 17,5 cm och jag tycker att den sitter perfekt. Den upplevs betydligt mindre än vad den är på grund av en ganska kurvad profil, "okugghjulig" vridring och kronan klockan fyra. Jag säger kör, om du inte redan kört!
   
  Namaste gillar detta.
 10. MrJazze
  Trådstartare

  MrJazze Majsan

  Inlägg:
  416
  Ursäkta sent svar:/
  Jag har handled 18.5.

  Mvh
   
  Namaste gillar detta.
 11. Breakout

  Breakout Siv

  Inlägg:
  138
  Från:
  Härjedalen
  Fin klocka! Jag har en DS Action Chrono förtillfället och riktigt nöjd med den.. använder den som vardags klocka..=)
   
 12. jefflods

  jefflods Siv

  Inlägg:
  194
  DS Action är mycket bra! Har själv den nyare Quartz med Precidrive verket. En intressant sak då vissa har gnällt på klockor med mycket text på tavlan är att dom inte verkar ha nåt problem med det på t.ex Daytona som typ har mest text i världen på tavlan...
   
  Greve Carl-Magnus gillar detta.
 13. Breakout

  Breakout Siv

  Inlägg:
  138
  Från:
  Härjedalen
  Precis! Jag stör mig inte alls på tavlan.. tycker det är lite smaksak men jag gillar den.. (ursäkta den pissiga bildkvalitén, har inte fått min iPhone 7 Plus än..) 20160930_112940.
   
  jefflods och Pluto gillar detta.
 14. Pluto

  Pluto Majsan

  Inlägg:
  302
  Trevligt inlägg! Har Certian i svart. Dock slår mig tanken ibland att sälja den för ett köp av SUMO? Vad skulle ni säga? Ja eller nej?
   
 15. jefflods

  jefflods Siv

  Inlägg:
  194
  Stort NEJ. Behåll Certinan i din samling. Certina är awesome. Men om du säljer köp kolla in Certina DS1 Cosc. Den är mumma!
   
  Pluto och Breakout gillar detta.
 16. jefflods

  jefflods Siv

  Inlägg:
  194
  .
   
  Senast ändrad: 16 juli 2017
  Breakout gillar detta.
 17. Jockinho

  Jockinho Dr B A:son Levander

  Inlägg:
  6.071
  Från:
  Motala
  Den där känns lyckad! Kul med bra Quartzverk med :)
   
  jefflods gillar detta.
 18. Olaola

  Olaola Herr Storch

  Inlägg:
  632
  Vilken härlig recension! :) Själv har jag bara provat Certinan som jag ångrar att jag sålde.
   
 19. Pluto

  Pluto Majsan

  Inlägg:
  302
  IMG_5602.JPG
  Fick precis hem Certinan från garantiärendet. Just nu går tankarna om jag ska sälja den eller inte..
   
 20. Pluto

  Pluto Majsan

  Inlägg:
  302
  Är någon är sugen ligger min Certina nu ute till försäljning!
   
 21. MrJazze
  Trådstartare

  MrJazze Majsan

  Inlägg:
  416
  Hej!
  Tack för responsen på min recension, roligt! :)
  Jag kan säga att jag nu efter en tids användning av de bägge klockorna faktiskt fått min uppfattning rubbad en aning.
  Certinan har växt och får otroligt mycket handledstid, inte bara för den vackra tavlan utan även för helhetskänsla samt att den passa tillsammans med flera typer av läder, tyg och gummiband. Dessutom är gångavvikelsen lägre än hos Seikon. När det kommer till gångreserv så måste jag säga att den upplevs ha blivit bättre med tiden på Certinan, är detta möjligt? Måste göra ett ordentligt test snarast.

  I dag får iaf Sumon vara med till jobbet.
  /Andreas

  20161003_125620.
   
  Greve Carl-Magnus gillar detta.
 22. jefflods

  jefflods Siv

  Inlägg:
  194
  .
   
  Senast ändrad: 16 juli 2017
  Jockinho gillar detta.
 23. jefflods

  jefflods Siv

  Inlägg:
  194
  .
   
  Senast ändrad: 16 juli 2017
  MrJazze gillar detta.
 24. DanielWallin

  DanielWallin Giraffen

  Inlägg:
  39
  Tack för bra recension