Laddar...
Nymans Ur 1851

Servicekostnadstråden

Diskussion i 'Diskussion' startad av stelah, 8 oktober 2016.

 1. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.673
  Vad betalade du till slut för din service? Vad gjordes? Fick du dokumentation på vad som gjorts? Jag börjar intressera mig för ämnet då jag har några klockor nu som jag vill ska få bästa vård och omsorg. Var brukar du lämna in klockan? Om man går utanför Sverige, som också AD gör när de måste, var lämnar du då din klocka och varför? Jag vill gärna att en bra hantverkare ska få skäligt bra betalt för ett serieöst utfört arbete, så vad kostar en service, egentligen? Hur förhåller du dig till rekommenderade serviceintervaller? Ber du kanske bara urmakaren ska laga det som gått sönder? Servicekostnaden är en stor kostnad, lite beroende på märke och modeller, likaså att vissa modeller vi har är rariteter vi inte vill att en klåpare ska gå in och peta i så frågan är, hur gör du och vad betalar du får jobbet? Det finns officiella prislistor som flera brukar hänvisa till, men vad brukar det kosta till slut?
   
  Moorflax, JohnDoe och WR gillar detta.
 2. Mw79

  Mw79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.908
  Är det Rolex och framför allt vintage Rolex så använder jag bara Rob E. Får kostnadsförslag innan men angivet pris för service samt kostnad för extra delar som behövs byttas ut. De reservdelar som ingår hos Rob är: Kronhals, packningar, fjäder, rotoraxel, bandstift i stål samt ev. löpverkshjul, fjäderhus och hake. För en Rolex GMT från -77 som jag har inne på service nu så tar de 6000 i grundpris sedan tillkom 400 för ny krona och 1700 för ny balansaxel. Polering av botten och länken ingår om man vill ha det, tyvärr inget avdrag på priset om man som i mitt fall inte vill få klockan polerad.
   
  nissehult, Götlaborg, Andersml och 1 annan gillar detta.
 3. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.673
  Tack för en utförlig beskrivning, då landar din servicekostnad på 8100 kr och då är den gjord absolut premium, då jag har förstått att RobE är i topp. Du skriver det inte, men jag antar att efter packningsbyte så ingår också provtryck så de kan garantera tätheten?
   
 4. Mw79

  Mw79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.908
  Ja, packningar, ultraljudstvätt, nya oljor, provtryckningar ingår.

  @Echo Delta är för övrigt ganska så kvalificerad för att svar på det mesta om service så han kan nog ge bättre och mera detaljerade svar än vad jag kan.
   
  stelah gillar detta.
 5. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Alla mina klockor har servats hos Nymans, de har en Breguet urmakare i Västerås så servades där tidigare i år. Grundservice låg på 15k och det tillkom inget extra. Min Blancpain kunde inte servas i Sverige så Nymans skickade den till Schweiz där det var 14700kr för standardservice. Har haft turen i att aldrig behöva betala mer för delar.
   
  nissehult, Wboy, Tripeiro. och 1 annan gillar detta.
 6. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.673
  Att du inte behöver betala extra för delar kanske beror på att du servar den i tid så delarna inte hinner gå torrt mot varandra? Det är riktigt fina klockmärken du har och jag tar för givet att delarna är av bästa kvalitet för att tåla. För jämförelsens skull undrar jag om de har komplikationer som fördyrar eller om priset ligger lite högre generellt?
   
 7. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Ja jag har nog inte servat enligt deras rekommendationer men inte väntat länge ändå så länge ändå och vill gärna inte att det ska gå mer än max 7 år. Min Blancpain är ultra-slim men det påverkar inte priset på servicen utan det här är tyvärr vad grundpriset för deras basmodeller ligger på!
   
 8. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.673
  Allt man nördar ner sig i har en benägenhet att bli allt mer komplext ju mer man lär sig. Flera märken verkar ha med vissa delar i servicepaketet som alltid byts och som därmed också aldrig kostar extra. Undrar om det finns urmakare som tar betalt extra trots att de ingår när service-kit beställs från märkesleverantören?
   
 9. Cristian

  Cristian X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.897
  Från:
  Tayrona
  Nuvarande modeller då? Min BP, som inte tillverkas längre, servades billigare.
   
 10. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Nej den säljs inte nu heller. Hm okej, servade du via Nymans eller skickade du direkt till BP?
   
 11. Cristian

  Cristian X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.897
  Från:
  Tayrona
  Skickades till BP via Franks Ur
   
  Oscaro gillar detta.
 12. Wboy

  Wboy Y-Wing pilot

  Inlägg:
  745
  Sheisse. Jag som länge varit sugen på en Marine... men 1/4 av priset i service vart 5 år känns inte attraktivt alls
   
  Tobias Eriksson gillar detta.
 13. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Marine är sjukt grym och skulle ändå starkt rekommendera. Från vad jag märkt så räcker det gott och väl med service var 7e år och det tycker jag är ok. Är väl ungefär samma om man jämför med ex rolex också med servicepris/klockrpris dvs
   
 14. Wboy

  Wboy Y-Wing pilot

  Inlägg:
  745
  Är det verkligen det? en Rolle kostar väl sällan 15k för en normal service? snarare 5-7?
   
 15. Oscaro

  Oscaro X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.003
  Ja precis en Rolle ligger runt det men är billigare i inköp. Jag räknar alltså inköp/servicepris och där tycker jag de flesta märken är ungefär likadana
   
 16. Wboy

  Wboy Y-Wing pilot

  Inlägg:
  745
  Nja, en begagnad Marine och en begagnad SubC kostar ju i liknande härad, stor skillnad på servicekostnad. Går man dock neråt i pris på klockor så blir det inte så mycket billigare än 4-5000 för random automat
   
 17. cjperry

  cjperry AT-ST driver

  Inlägg:
  1.121
  Från:
  Norr
  Service på vintage Cartier Santos hos Rob E gick på 5,500 + 2,200 för några ytterligare reparationer som inte behövs vid vanlig service.
   
 18. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.759
  Från:
  Storbritannien
  Det finns, men de är oftast dem som inte är auktoriserade.

  När det kommer till t ex. @Oscaro s Marine och liknande dyrgripar så handlar det i de flesta fall inte om att de är svårare (beroende på komplikation självklart.) att serva än något annat, men att reservdelarna är avsevärt dyrare att köpa in och därmed är logiskt nog dyrare för kunden.
   
  Strindberg, stelah och Oscaro gillar detta.
 19. hasselnot

  hasselnot Y-Wing pilot

  Inlägg:
  631
  Från:
  Stockholm
  Johan kvarneberg från danmark tar 1600kr, är ganska vettigt pris.
   
 20. mrt4

  mrt4 Stormtrooper

  Inlägg:
  270
  Servade min casino royale (2220.80) hos krons nu i år.

  Prisförslag 5500 och det var inklusive polering.

  Kostnaden blev 5100kr, snyggt dokumenterat med utbytta delar, trycktest och kvittot förstås.

  Service och bemötande var toppklass.

  Mvh Robin
   
  Jokkmokkswe och Echo Delta gillar detta.
 21. Wboy

  Wboy Y-Wing pilot

  Inlägg:
  745
  För vad?
   
  Dru och Jimpa gillar detta.
 22. Tre333

  Tre333 Rebel soldier

  Inlägg:
  173
  Någon som servat en Omega PO XL 8500 verket och vet vad det landar på? Tror garantin min nyligen gått ut och den snurrar på utan problem så lite osäker på "servicebehovet" :)
   
 23. hasselnot

  hasselnot Y-Wing pilot

  Inlägg:
  631
  Från:
  Stockholm
  Endast service av verket. Delar, packning och trycktest tillkommer. Men den slutliga kostnaden (tror jag) tenderar bli lägre än många andra urmakare. Men kan ha fel.

  Edit: http://urmager-kvarneberg.dk/sv/priser
   
 24. tossefar

  tossefar Rebel soldier

  Inlägg:
  169
  Från:
  Stockholm
  Men har han delar till de stora märkena?
   
 25. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.673
  Jag har en PAM243 som troligen inte är servad sen den tillverkades 2007. Den vill jag att någon ska titta på jag är säker på att den är i ett bra skick. Det jag undrar över är att den har har helium eftersom det är en djupdykarklocka, urverket är ett ETA COSC-verk som Panerai tagit bort kronografen från ett 7750 Valjoux. Det är också ett rent Paneraiverk med specifika packningar för att det ska klara 1000 m djup. Är det så att de flesta urmakare är utbildade på själva urverket, men inte kan få fram delar till det som är Paneraispecifikt? Skulle du lämna en sådan klocka till AD eller kan andra duktiga urmakare göra hela jobbet lika bra?
   
 26. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.673
  Tack för info, men den fråga jag ställer mig är hur han agerar när han ser ser delar som bör bytas ut, men som han inte kan få tag i. Säger han då till kunden att jag inte kan fixa din klocka på ett professionellt sätt, du måste gå någon annanstans? Det är ju här agnarna sållas från vetet.
   
 27. hasselnot

  hasselnot Y-Wing pilot

  Inlägg:
  631
  Från:
  Stockholm
  Jag vet faktiskt inte vilka delar han kan få tag i men verkar som att andra bland annat servat omega och dylikt hos honom med gott resultat. Kan väl vara en tanke att innan man skickar klockan till honom fråga om han kan få tag i delar till modellen. Han har bla omega, fortis och longines listat på sin hemsida. Vet att han iaf kan serva och beställa delar till Seiko (ej JDM). I annat fall är det ypperligt att serva billigare klockor med standard ETA verk.

  edit: Skriver såhär på sin hemsida:

  "Vi erbjuder reparation av alla typer av klockor och finmekaniska verk. Reservdelar til verk och boetter kan skaffas eller specialframställs efter behov. Beställning och montering av länkar och läderband erbjuds också."
   
  stelah gillar detta.
 28. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.759
  Från:
  Storbritannien
  Han är inte auktoriserad för Omega alls och om han ens kan få tag i delar, tveksamt, så kommer alla garantier försvinna. Rekommenderar starkt att INTE gå till någon som inte är auktoriserad.
   
 29. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.759
  Från:
  Storbritannien
  Är de inte certifierade på verket så borde de inte ens ta emot det. Bara för att det är ett basverk på 7750 så innebär inte det att vem som helst kan utföra en service på det.
  Jag kan jobba med 7750 i sömnen, men skulle till exempel inte röra ett IWC 79091 trots sin 7750 bas...
  Verket har inte helium i sig, utan boetten har heliumventil och detta är inget ovanligt för dykarklockor.
  Lämna den endast till Panerai-certifierade verkstäder, utan undantag. Händer något med den så kan du kontakta Panerai och åberopa fel av verkstaden, lämnar du in den till någon som inte är AD har du inga giltiga garantier eller säkerheter.
  M.a.o; Lämna in den del Nymans i Stockholm då de är ensamma om att få serva Panerai i Sverige.
   
  vikgul, Torsten, nissehult och 2 andra gillar detta.
 30. stelah
  Trådstartare

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.673
  Tack för klart besked!
   
Mårtenssons ur Brookfield