Laddar...
Erikson Urhandel

Skapa ett eget klockmärke

Diskussion i 'Diskussion' startad av Skitunge, 3 juli 2014.

 1. Skitunge
  Trådstartare

  Skitunge Rebel soldier

  Inlägg:
  139
  Hej allihopa, det här är mitt första inlägg på Klocksnack så om det är i fel forum så får någon gärna flytta det. Vet att det finns en liknande tråd men det var inte riktigt det jag var ute efter!

  Jag ska börja trean i gymnasiet och det är dags att skapa ett UF-företag (Elever får möjligheten att driva företag med riktiga varor och tjänster, från start till avveckling) och jag har länge varit inne på att designa en egen klocka tillsammans med två andra kompisar. Vi är fullt medvetna om att designa och göra en klocka är svårt samt kräver tid och hårt arbete. Vi förstår också att vi inte kan göra en allt för avancerad klocka eftersom vi inte har erfarenheten och kontakterna, vi riktar in sig på de lägre priserna helt enkelt, 2-5k ungefär t.ex som Certina.

  Anledningen till varför jag skriver är för att fråga er om ni vill ge mig/oss tips om var vi ska rikta oss för att uppfylla våra önskningar. Hur vi ska få tag i kontakter osv. Ni kanske till och med har egna erfarenheter av att designa och sälja egna klockor.

  Jag är väldigt tacksam för svar och hjälp! :) Om det är något i inlägget ni inte förstår så ska jag försöka förklara mig bättre!
   
 2. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Då jag själv bara går på universitet är jag rädd att jag inte har ett så stort kontaktnät (men jag önskar er lycka till!). Mitt råd är bara att verkligen försöka skapa en egen design om ni nu ska göra det, det är inte imponerande att liksom Steinhart sno en känd design! Certina är f.ö. utrustade med ETA-verk (http://www.certina.com/sv/urverk), det må inte vara det allra bästa men det är riktigt bra kvalitet på det, alltså kan jag tycka det känns magstark med en prislapp som motsvarar t.ex. Certina för ett sådant här projekt (ETA är inte tillgängligt för andra än de i Swatchgruppen ska också tilläggas).

  Min ide hur ni ska lyckas vore att försöka hitta kinesiska tillverkare som kan låta er sätta design och namn på beställning på deras klockor, detta med en betydligt mindre prislapp för att motsvara kvalitén.

  Lycka till!
   
 3. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Tror att svenska Miró var ett skolprojekt från början. Kolla med dom ang tips osv (om det nu var dom)
   
 4. LarsG

  LarsG Ty internationalen åt alla lyckan bär!

  Inlägg:
  284
  Från:
  Berlin/Stockholm
  DrDre och eriksson850 gillar detta.
 5. Skitunge
  Trådstartare

  Skitunge Rebel soldier

  Inlägg:
  139
  Tack för svaret. Det låter lite komplicerat att man måste vara med i Swatch Group för att få handla med dem men det finns väl en anledning till det också..

  Ska absolut höra med dem. Tack!
  Tack så mycket! Har också tänkt likadant som du ang köpa färdiga boetter och gå den vägen. Vi har tänkt lägga all krut på att få fram en unik och fin urtavla!

  Har ni någon koll på vilka speciella verktyg som behövs för att montera delar tillsammans, glaset på boetten till exempel.
   
 6. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Ja det försöker stänga alla andra ute nu, förr var det vad jag vet öppet för alla att köpa
   
 7. Jackamedmos

  Jackamedmos Ewok

  Inlägg:
  21
  Som en person nära din ålder skulle jag avråda dig från att göra något som är så dyrt. Svårt att övertala kompisar att lägga sådana pengar på erat UF. Jag hade nog försökt att göra något så billigt som möjligt som fortfarande vidhåller intressant design.

  Alternativet hade ju varit att göra någon form av klockaccessoar, snygga NATOs t.ex.
   
  Icaras, vikgul, yonsson och 1 annan gillar detta.
 8. Skitunge
  Trådstartare

  Skitunge Rebel soldier

  Inlägg:
  139
  Förstår din tanke till 100% men som sagt det är bara en idé just nu. Ja, klockaccessoar har vi pratat om också vilket är rätt enkelt, smidigt och kostar inte allt för mycket
   
 9. RobertD

  RobertD Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.112
  Från:
  Stockholm
  Fantastisk ide och jag önskar er verkligen all framgång! Men. Jag kan tycka att det låter lite som att ta sig vatten över huvudet? Har ni ingen kunskap om hur man bygger klockor, eller har möjlighet att inhämta den kunskapen (tex en förälder som är urmakare el dyl) kan det bli svårt att ro projektet i hamn. Iaf om man siktar på att göra allt själva.

  Och 2-5 k för en helt okänd klocka "byggd" av tre gymnasiekompisar skulle jag säga är allt annat än billigt. Och för de allra flesta (som inte hänger på klockforum) är det nog en klocka i en ganska hög prisklass.

  Varför inte satsa på trendiga klocktillbehör och accessoarer? Och bygga en e-handel kring det? Natos, armband, klockfodral, osv.

  Bestämmer ni er för att satsa på att bygga en klocka skulle jag läsa allt jag kan komma över om Daniel Wellington och Triwa. Och försöka prata med de grundarna.
   
  willbur och Bojke gillar detta.
 10. Skitunge
  Trådstartare

  Skitunge Rebel soldier

  Inlägg:
  139
  Tyvärr har vi ingen kunskap om klockbygge.

  Jag känner nu att jag tog i med priset när du säger det hehe.. Prisklassen som DW och Triwa är ju rimligare för oss om vi nu startar projektet.

  Ang en e-handel med klockaccessoarer är det en bra idé vilket jag har tänkt på innan men inte riktig nappat på. Vilka sort olika klockaccessoarer finns det att sälja som folk är i behov av? Armband ja, men vad mer?
   
 11. RobertD

  RobertD Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.112
  Från:
  Stockholm
  Kan ni komma på något sätt att få Naton att se sådär schysst slitna ut så har ni nog en given succé! ;)
   
  par, jabla, Camo00 och 4 andra gillar detta.
 12. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874

  Någon form av klockskydd för de som är rädda om klockan. Typ ett skydd i plast som man kan fästa på klockan när man skall utöva någon aktivitet. Genomskinligt så klart. Hur det skall fästas får ni klura på själva. Gärna i lite olika färger och mönster.

  Edit: Börja med typ tre olika storlekar, 40, 41 och 42. Dom tre vanligaste. Sen kan det utökas om det blir en succé. Vilket det så klart kommer bli. Jag har swish.
   
  Sullstrom och Ruskprick gillar detta.
 13. Bojke

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  DW-nååbsen har väl ännu inte upptäckt att nato finns i andra material än tyg? Återuppfinn hjulet, eller åtminstone skinnatot! Med lite skicklighet kan man få en produkt som andas kvalitet men samtidigt har en stor vinstmarginal.
  Annars tror jag att många skulle vilja få sin DW att sticka ut från klungan genom att kitta den med något udda, typ ett nato med texten "Swag", "Viva la revolucion" eller "Knark är bajs".

  Okej, den sista idén var kass t.om. för att vara kläckt klockan halv två. Men jag vidhåller min starka övertygelse att skinnato är vägen att gå om ni vill satsa på band.
   
  ZQT, Galaxxy, Icaras och 4 andra gillar detta.
 14. Skitunge
  Trådstartare

  Skitunge Rebel soldier

  Inlägg:
  139
  Två mycket bra idéer. Tack!

  Ett klockskydd är en grym idé faktiskt. Problemet är att det finns så många olika former på klockor men som du sa, det får man klura på :)
   
 15. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Det är den här tiden alla sjyssta idéer kläcks.

  Ett nato med texten "fuck cancer" på. För dom som är anti- vanliga armband. Kolla om ni kan samarbeta med dom som gör "fuck cancer"-armbanden o typ skänk halva vinsten till den föreningen.
   
  Icaras, yonsson och Bojke gillar detta.
 16. Bojke

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  Tänkte också på det. Före dig.
   
  M.U gillar detta.
 17. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874
  Stor risk...
   
 18. Bojke

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  ... men det är hursom en bra idé. De som styr upp pärlandet lär ju knappast ha något emot det heller.
   
  ssl gillar detta.
 19. Skitunge
  Trådstartare

  Skitunge Rebel soldier

  Inlägg:
  139
  Ni kanske vill vara med i mitt företag? Haha
   
 20. Bojke

  Bojke Wicket Wystri Warrick

  Ni har redan sett armbandsuret, fickuret och halskedjevägguret. Härmed lanserar Skitunge ankeluret!

  Nä, men seriöst. Utan några bra kontakter låter det som att det kan bli dyrt att designa klockor. Utan några som helst belägg för det så vill jag påstå att det är svårt att spara in på något område om farsan inte äger en boettfabrik.

  En (mycket dum idé) som dyker upp i huvudet på mig är någon slags plastfilm som endast täcker klockglaset. Tänk dig Rolex Milgauss gröna glas. Fast det var kanske så ssl menade?
   
  Camo00 gillar detta.
 21. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874

  Nä, min tanka var mer något som täcker glas och sidorna, och som man sen fäster på baksidan. Typ något man hakar i från båda håll.

  Menar du typ plastskydd som för smartphones?
   
 22. SSL

  SSL Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.874

  Eller kardborreband. Det får ju inte vara obekvämt. Lämnar det åt Skitunge och hans crew.
   
 23. Erik1

  Erik1 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.332
  Från:
  Stockholm
  Tror en klocka är för stort, men verkligen kul att ni siktar högre än att trycka upp T-shirts!

  Band tror jag är rätt väg att gå till en början. Kanske Nato/ zulu/ annat band som säljs med ett passande armband?

  Det enklaste är om ni har en produkt ni kan göra själva, blir oftast bäst, billigast och roligast av erfarenhet och av att ha sett andras lyckade UF projekt.

  Vad heter materialet den nya speedmasterns Nato är gjort i? Kolla på udda material att göra band av! Tror nog Nato är rätt väg att gå också med tanke på antalet DWs som traskar runt i Sverige för tillfället.

  Gör en undersökning på eran skola/ stan och fråga alla med en klocka vad de kan tänkas vara intresserade av för band tex.

  Ett till tips är att göra det lite annorlunda än traditonella Natos, tex att skippa den extra fliken under så klockan inte sitter så högt. Plastnato? Pairesley Nato? Mönstrat? Rutigt? Stripes och enfärgat? Hämta inspiration (kopiera inte) ifrån nutida popkultur och streetwear. Att rikta sig emot en trendig publik som sen gör att det slår bland den breda massan.

  Folk som had DW pallar nog inte ta bort brandstiften ens för att byta band så skulle nog utgå ifrån det.

  Sjukt långt inlägg såhär efter krogen men kanske fick ni några idéer? Lycka till!
   
  Hubbatix och Icaras gillar detta.
 24. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Kul med inspirerande människor.

  Tycker att många verkar ha mycket åsikter utan särskilt mycket på benen. En egentligen fabrik och egen design kanske blir svårt. Men att peka ihop en från standard delar i kina med egen tryckt tavla går ju. Ännu enklare: kolla med few om de kan göra ett samarbete där. Kanske inte drömmen men precis så som dw, miro och övriga gjort.

  Bojke dw hade läder nato för 2-3år sedan. Kör nu även perlon modeller av skinn från tärnsjö.
   
 25. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Börja med en klocka med kvartsurverk och fokusera initialt på att få till en egen idé som funkar på övriga klockan.
   
 26. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.695
  Från:
  Jymden
  Ställ in Er på att det är riktigt dyrt och tar MINST ett år att få en klocka producerad. Kan ni leva med bara en sketch, så kör. Annars tycker jag olika naton i roliga material och färger känns som en grym idé som går att realisera rätt fort och billigt.

  Tack nato med:
  Fuck SD
  I got it for cheap
  Not just a Quartz
  Ligger jag i diket, så ring min mamma

  Eller varför inte försöka dra igång ett samarbete med t ex spreadshirt så man kan ha personliga texter.
   
  ZQT, Hubbatix, Galaxxy och 5 andra gillar detta.
 27. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.769
  Från:
  Götlaborg
  En bra idé när man ska starta eget är att ha tillgång till en jurist som kan ge råd i diverse situationer. Annars är det lätt att göra små misstag som senare kan bli dyrköpta.
   
 28. Pappi

  Pappi Bib Fortuna

 29. Sandkvist

  Sandkvist X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.890
  Hej, kul idé! Det finns dem som gjort det innan, har för mig att detta var ett UF-företag från Helsingborg som tom vann lite priser (?) Ni kanske kan kontakta dessa och se hur de gjorde?

  http://houseberg.se/produkter.html
   
 30. Ako

  Ako X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.207
  Från:
  Malmö
  Kanske Nato med personlig brodyr som man kan beställa via internet.
   
Mårtenssons ur Brookfield