Laddar...
Nymans Ur 1851

Skulle uppskatta hjälp kring info om klockor

Diskussion i 'Diskussion' startad av hello, 16 december 2014.

 1. hello
  Trådstartare

  hello Ewok

  Inlägg:
  6
  Hej allesammans! Jag vill först och främst skriva att jag kan ingenting om klockor så var gärna vänlig:) Jag köpte en klocka idag, har ingen kunskap om vad som finns i den men hoppas gärna att någon vänlig själ är villig att förklara lite vad för typer av ur det finns, fördelar med dessa och vad man ska tänka på innan man köper en klocka. Vad jag förstått hittills vilket kan vara fel men det är att det generellt finns två indelningar: quartz och mekaniskt och vet inte riktigt vad fördelarna är med dessa. Det jag vet är att quartz är batteridrivet och mekaniskt har en fjäder... vad anser ni är bra att leta efter om man vill ha kvalitet. Jag har ingen obegränsad plånbok så jag skulle gärna vilja veta mer om klockor innan jag sparat ihop till en större investering. Tack på förhand!
   
 2. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Välkommen hit!
  De tre stora kategorierna med flera underkategorier och mixar är; Quartz, manuell, och automatiskt

  Quartz är batteridrivna armbandsur. Håller tiden bäst och är väldigt stryktåliga. Oftast betydligt mycket billigare än sina mekaniska kusiner. Sämre andrahandsvärde pga att de helt enkelt inte är så populära bland klocksamlare, även om det finns entusiaster

  Manuella klockor är ur som behöver dras upp för hand för att klockan ska ticka. Automatiska har istället en rotor som sitter i urverket, och med hjälp av din kropps rörelse och gravitation dras klockan upp av den hela tiden. Dessa mekaniska typer av ur kräver oftast ett större hantverk, dyrare service och mer pill och försiktighet. Men känslan är oslagbar :)
   
  Cryssarn och yonsson gillar detta.
 3. hello
  Trådstartare

  hello Ewok

  Inlägg:
  6
  Tusen tack! Låter intressant och vore kul att testa på känslan hos en mekanisk klocka. Är alla dessa väldigt dyra eller finns det många prisklasser som med batteridrivna?
   
 4. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Det finns från under 1000 kr upp till 25 miljoner dollar :) Prisspannet är enormt! Du kan kila in hos närmsta urmakare och testa en mekanisk :) Det som många identifierar med ett mekaniskt ur är hur visaren glider fram istället för att ticka :)
   
  jhallb gillar detta.
 5. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien
  Hallå där hello
  Välkommen till forumet!

  Som allt annat så är prisbilden enorm i åt båda håll.

  De billigaste quartzklockorna kostar knappt några kronor alls, alltså helt vanliga klockor. Kvalitén av de batteridrivna verket kan variera enormt, från de allra sämsta kinesiska till den ytterst höga kvalitén av de främsta schweiziska märkena som ibland gör quartz.

  Automat eller manuell är den äldre sorten och har funnits i den form som finns nu (Manuella pratar vi nu, som måste dras upp varje/varannan dag) i strax över 100 år.

  De dyraste klockorna som tillverkats är nästintill alltid manuella.
  Skillnaden mellan manuell och automat är att automaten har en modul som sitter i verket där en rotor är fäst, som snurrar med hjälp av handleden rörelse samt gravitation.
  Samlingsnamnet på dessa två sorter är "mekaniska ur".

  Prisklassen för dessa börjar kring 1000 kronor för de absolut billigaste till omkring 24M$ (Dyraste klockan som sålts, ett fickur från 1925.)

  Vill du veta mer om den rent tekniska delen så är det bara att skicka ett PM eller så kan jag skriva mer här!

  Hoppas du trivs här i dårhuset! ;)
   
  jhallb gillar detta.
 6. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien

  Tss, "glider" är egentligen inkorrekt, den tickar 8 gånger i sekunden (Beroende på Hz av verket.) om man ska vara petig! ;)

  En annan skillnad är att Quartzklockan kommer att ticka på oavbrutet tills batteriet är slut, medans de mekaniska uren har en gångreserv, alltså en ungefärlig tid som klockan kommer att fortsätta gå från att den slutar dras upp. Denna är normalt kring 35-45 timmar.
   
  Bramserud gillar detta.
 7. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Då du är ny här hello kan jag berätta att Echo Delta som skriver här, utbildar sig till urmakare och är väldigt duktig samt pedagogisk på att förklara hur klockor fungerar :)
  Han har lärt mig en hel del om hur mekaniska verk funkar!
   
  Echo Delta gillar detta.
 8. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien

  I do my best to share my madness! ;)
   
  Bramserud, You Can Call Me Al och Joffrey gillar detta.
 9. Joffrey

  Joffrey Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.018
  Från:
  Westeros
  Hö hö det var ju t.o.m. en tråd om det i veckan :D
  Det är som skrivs här, att den rent utsagt glider stämmer inte. Men den tickar bra fort!
   
  Echo Delta gillar detta.
 10. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien

  Jo jag såg det, mycket underhållande läsning måste jag säga!
  Dock finns det några få som faktiskt glider, men vågar inte skriva några exempel på dessa på det är mycket speciella verk som sitter i dem som jag själv måste läsa på mer om!

  Men en mycket god instegsmodell är Seiko SXK007, som MÅNGA på forumet har, eller har haft och är säkerligen en av de vanligaste "instegsklockorna" i intresset i världen.
  Pålitlig, stryktålig, simpel, lätt att modifiera!
   
  You Can Call Me Al gillar detta.
 11. hello
  Trådstartare

  hello Ewok

  Inlägg:
  6

  Tack så mycket för det trevliga välkomnandet! Jag skulle gärnna vilja veta mer om den tekniska delen om du har tid/möjlighet!:)
  ska kolla lite på Seiko SXK007, vad menas med "lätt att modifiera"?
   
 12. hello
  Trådstartare

  hello Ewok

  Inlägg:
  6
  Tusen tack för det vänliga välkomnandet! Jag skulle gärna vilja veta mer om den tekniska delen om du har tid/möjlighet:)
  Jag ska kolla lite på Seiko SXK007, vad menar du med "lätt att modifiera"?
   
 13. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Det finns företag som specialiserar sig på att tillverka delar till dessa klockor så att man kan byta ut till exempel vridringen eller tavlan. yobokies till exempel.
   
 14. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala

  Echo delta har ju redan nämt det men det är frekvensen på verket som påverkar hur sekundvisaren rör sig.

  Här är ett monsterverk som "imiterar" en kvarts genom att ha ett verk som endast arbetar vid 1 Hz. Sjukt häftigt men detta är inget som man ser särskilt ofta.


  Sedan finns det speciella batteridrivna verk som i bulovas accutron som sveper.


  så inga regler utan undantag =)
   
 15. Cryssarn

  Cryssarn X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.292
  Från:
  Nashville
  en skx007 är en bra klocka att sätta igång galenskapen med :) inte allt för dyr, och såld får du den när och om du tröttnar på den. Ett varningens ord bara. Det är alldeles för lätt att fastna i träsket...och det kan bli dyyyyrt ;)
   
  Echo Delta gillar detta.
 16. hello
  Trådstartare

  hello Ewok

  Inlägg:
  6
  Krävs det år av träning för att göra sånt själv eller har folk med moddade klockor oftast beställt från någon som verkligen kan sin sak?:)
   
 17. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Beror på vad man ska göra. Byta bezel är ganska basic. Byta tavla är lite stökigare då man måste plocka ur verket. Kolla tutorials på youtube.
   
 18. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Välkommen!

  Med överhängande risk för att bli hängd och bannad från forumet skall jag klargöra en punkt det finns ingen fördel med mekaniska urverk över kvarts annat än att det är tufft och man är nördig och gillar finmekanik. De sämsta kvartsklockorna kommer fortfarande hålla tiden bättre än de bästa mekaniska klockorna. Med ett undantag och det är om du hamnar lagom långt bort från en atombomb för att överleva smällen men tillräckligt nära för att nås av den elektromagnetiska pulsen, i detta fall kommer kvartsklockan sluta fungera och om du har mycket tur och inte magnetiserar komponenterna i den mekaniska klockan, av det enorma skiftande magnetfältet som passerar genom dig fortsätter den att fungera. (Sämst meningsbyggnad i det stycket :p )

  Med det sagt föredrar jag mekaniska urverk (både automat och manuella) just på grund av en nördig fascination av mekaniken i dem.
   
 19. Echo Delta

  Echo Delta X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.758
  Från:
  Storbritannien

  Utom den LILLA detaljen att ett batteri håller i två, tre år.
  Ett mekaniskt ur håller MYCKET längre än så, och gör sig oändligt mycket coolare.
   
 20. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Batteri kan du byta precis som att en mekanisk klocka måste du dra upp med 2-10 dagars mellanrum (generaliserat innan någon kommer dragandes med nån udda 90 gångreservsklocka) vil man ha kvartsmotsvarigheten till automat finns både seiko kinetic och en uppsjö av soldrivna ur.
   
Mårtenssons ur Brookfield