Laddar...
Nymans Ur 1851

Snygga till Omega Speedmaster PRO

Diskussion i 'Hemslöjd, modd och fix' startad av Archipelago, 2 juni 2013.

 1. Archipelago
  Trådstartare

  Archipelago Ewok

  Inlägg:
  3
  Hej! Jag har precis blivit stolt ägare av en Speedy från sent 90-tal (3750) . Jag skulle vilja göra spännet lite snyggare då de har lite repor. Är det någon som har bra tips för att slipa/ behandla spännet på länken och glaset?

  [​IMG]

  [​IMG]

  Tacksam för svar!
   
 2. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.938
  Från:
  O
  Grattis till en grym klocka!!

  Känner du till servicehistoriken? Om inte hade jag börjat med att gå till en urmakare och göra en täthetskontroll och samtidigt kolla om urverket är i behov av service. Speedyn tål ju vatten lika bra som en näve popcorn :).
  Ett dåligt Plexi byts ut vid service om jag inte är helt ute och cyklar, och ett risigt pexi kan ju tyda på att det var ett tag sedan klockan fick lite urmakarkärlek.
   
 3. Archipelago
  Trådstartare

  Archipelago Ewok

  Inlägg:
  3
  Tack! Är riktigt nöjd!

  Klockan har varit inne hos en urmakare iår då pinnen i den manuella uppdragaren byttes ut och verket gicks igenom. Men som du säger är det nog inte fel att ta en genomgång och trycktest hos en AD. Några tips på bra och prisvärd sådan i Gbg eller Malmö?
   
 4. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.938
  Från:
  O
  Jag rätt ny vad gäller finare ur, men jag har blivit väldigt väl bemött på Jarl Sandins i Gbg när jag varit där. Gaston på Hisingen ska tydligen vara bra och prisvärd, men där har jag inte själv varit. Finns en tråd om klockhandlare och urmakare där man kan läsa vad andra tyckt.
   
 5. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.938
  Från:
  O
 6. F-L-P

  F-L-P Y-Wing pilot

  Inlägg:
  995
  Från:
  Uppsala
  Stort grattis!

  Att ta in den på service om den nyligen har varit inneför att fixa lite repor på glaset/spännet tycker jag låter onödigt. Trycktest är mest intressant om klockan skall användas i vatten, vilket speedyn inte ska.

  Att den totalhavererar vid minsta kontakt med vatten är fet lögn, finns någon tråd där en trotsig speedy ägare spolar sin under kran (rekkomenderas inte) men treo/popcon är överdrivet.

  Glaset poleras enkelt med tops och polywatch (finns liknande på teknikmagasinet och claes olsson men minns inte namnet där) nemas problemas, bara att köra.

  Borstade ytor kan man fixa till med scotch brite eller fiberpenna, polerade ytor kan man polera med capecod eller slipmedel. Jag rekomenderar inte att du gör det! slipa dåligt och få ett sämre case samt en dyrare service nästa gång. Lev med reporna på spännet tills nästa service, du kommer sätta dit några egna under tiden. Men din klocka, ditt val =)

  Välkommen hit!
   
 7. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.938
  Från:
  O
  Självklart är jämförelsen med popcorn och treo överdriven, men köper man en sån fin klocka som har 10-15 år på nacken utan känd servicehistorik så kan det ju vara en bra idé att kontrollera så att packningarna är hela och fina för att vara på den säkra sidan. Det gäller förvisso alla klockor och inte bara speedyn.
  Jag håller med om att man bör överlämna polering/slipning till någon som vet vad han/hon gör! :)
   
 8. McGyver

  McGyver X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.613
  Från:
  Lund
  Glaset: Häxan polish, Autosol, Polywatch mm mm
  Spännet: Testa med Scotch-svamp, räcker inte det finns slipsvamp tror P400 blir ganska nära orginal

  Ta det lugnt och testa dig fram, så skall det inte vara några problem!
   
  F-L-P och Hardy gillar detta.