Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Spel i rotorn

Diskussion i 'Vintage' startad av Clockzor, 28 mars 2016.

 1. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Hej!

  Jag har en Datejust 1601 från 1967. När jag bytte från länken till ett läderband så försvann det gamla hederliga rolex-rasslet men helt tyst blev det inte. När man rör på klockan och lyssnar noga så hör man hur det "skramlar" lite inne i klockan. Jag vet inte om det är rotorn som skrapar mot boetten eller vad det kan vara. När man skakar klockan i radiell-led så låter det inte så mycket men om man skakar den i axial-led så blir det tydligare och man kan också känna i handen att det är en tyngd som flyttar sig. Det känns som att det skulle kunna vara ett spel mellan rotorn och tappen (eller vad det nu heter på klockspråk) men det är bara min teori.

  Hur låter det för er med samma klocka eller urverk? Är detta något att oroa sig för eller är det normalt? Klockan håller tiden bra och kraftreserven är det inga problem med. Kanske är lika bra att få den undersökt av en urmakare för att vara på den säkra sidan men det vore ändå bra att höra era tankar. I andra mekaniska sammanhang så innebär vanligtvis ett spel utanför toleranserna ett ökat slitage.

  Mvh
  Clockzor
   
 2. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  14.844
  Väldigt svårt att avgöra men hör du metall mot metall har du problem. Det är ofta ett visst spel på rotoraxeln på äldre ur. Öppnar man uret så ser man om det finns märken på verkets bryggor eller boettlocket efter kontakt med rotorn. Är det märken bör rotoraxeln bytas helt enkelt.
   
  acce1999 gillar detta.
 3. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Det är svårt att avgöra vad jag hör men något annat än metall lär det ju inte vara. Vet dock inte om det är rotorn mot bryggor eller boett eller om det är rotorn mot själva tappen/axeln som låter. Får väl gå till farbror urmakare och se vad de säger

  Tack för svar!
   
 4. acce1999

  acce1999 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.912
  Som @Aurum skriver, så är metall mot metall inget bra. Däremot, om du hör väldigt väl, så kan man uppfatta ett svagt "klonkande" ljud när man rör klockan upp-ned med tavlan uppåt. Det finns alltid ett litet spel. Detta justeras vid service om det är för stort. Men helt ljudlöst blir det inte (givet att du hör riktigt bra). Men det ska inte kännas som ett Valjoux 7750.

  mvh A
   
 5. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Med brist på ett bättre ord så känns "klonkande" som en väldigt bra beskrivning på ljudet och känslan i handen när man rör klockan på det sätt du beskriver. Detta finns även i min skx007 men där har jag aldrig brytt mig med tanke på klockans värde.
   
 6. Clockzor
  Trådstartare

  Clockzor Rebel soldier

  Inlägg:
  112
  Från:
  Göteborg
  Jag var precis och lämnade in den hos urmakaren så får vi se vad som sägs! Hoppas bara det inte blir allt för dyrt.
   
 7. GurraG

  GurraG Stormtrooper

  Inlägg:
  255
  Från:
  Stockholm/Boston
  Jag upplever samma sak på min gamla Hamilton Chronomatic med Calibre 11-verk. Har haft en urmakare som kollat på det men kunde inte se några problem, men å andra sidan hade han inte direkt erfarenhet av microrotorurverk så jag ska försöka hitta någon annan. Men ett visst spel får man väl räkna med på en 45 år gammal klocka antar jag.