Laddar...
Nymans Ur 1851

Stockholms Auktionsverk

Stendöd klocka och beslutsångest!

Diskussion i 'Vintage' startad av Klasvegas, 17 september 2016.

 1. Klasvegas
  Trådstartare

  Klasvegas Rebel soldier

  Inlägg:
  57
  Från:
  Stockholm / Falun
  Hej!

  Budade hem en Certina Argonaut 280 automatic på Tradera för nån vecka sen. Klockan köptes med med beskrivningen "Klockan går men säljes i befintligt skick och har legat orörd i en byrålåda i x antal år"

  Den första tiden med klockan reagerade jag på att kronan var lite märklig, det var ett jack i den och den liksom gick lite "vobblande". Dock fungerade klockan väldigt bra och höll tiden över förväntan.

  Men idag så hände det något då minutvisaren stannade, men allt annat tickade på i sin ordning. Jag upptäckte detta på eftermiddagen, och då "Farfars klocka" ligger mer eller mindre Påväg hem från jobbet så svängde jag förbi.

  Där blev jag informerad att jag egentligen stod inför två val, det första alternativet var att han kunde fixa "vis-sliraren" (tror han sa så) för ca 500kr och inte lämna någon garanti på det över huvudtaget då det kunde funka i allt mellan en liten stund, till för alltid. Eller lämna in den på totalservice, och det skulle jag räkna med en kostnad på 2400kr och att det skulle ta minst 6 veckor. Jag bad om att fundera över helgen och komma tillbaka nästa vecka.

  Det märkliga var att när jag började traska tillbaka mot Medborgarplatsen igen så började minutvisaren att gå igen och jag trodde allt var frid och fröjd.. Men så var det inte, några timmar senare var klockan stendöd. När jag vrider upp kronan hörs nästan ett lite "klonkade" ljud och det låter inte alls som jag tror, att det borde.

  Jag är själv väldigt kluven då jag gillar klockan, men vet inte om jag gillar den så pass mycket att jag ska lägga dom pengarna på en service. Antagligen tar det emot för att det är 3-4ggr mer än vad själva klockan kostade, det är pengar jag antagligen inte "får tillbaka" och att jag köpte den med syfte att ha den som lite beater/vardags/jobbklocka. Efter detta skulle klockan gå från det till att vara en av mina "dyraste". Fast det kanske lönar sig i det långa loppet?

  Alternativen i mina ögon är bita i det sura äpplet, lära sig en läxa osv osv och försöka få några kronor tillbaka genom att sälja den som renoveringsobjekt. Eller låta den ligga i en ny byrålåda i x antal år...

  Hur hade ni resonerat eller gjort? Vilka övriga alternativ har jag? Hjälp mig fatta ett klokt beslut!

  Slutligen, en bild på klockan.

  image.jpeg
   
  jabla, theargonaut och Martin Lovasz gillar detta.
 2. Martin Lovasz

  Martin Lovasz X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.677
  Från:
  Göteborg
  Minutröret behöver antingen tryckas ner lite eller knipas men arbetet kräver även att man plockar av visare och urtavla så därför kostar det en del.

  Kronan är av delad typ så därför kan den bli lite lös då leden töjs med tiden så den får man också knipa. Om röret i boetten som uppdragsaxeln går i är sönder eller saknas kan även detta göra så att axel med led kan röra sig för mycket.

  Om uppdragsfjädern på en automat inte har en jämn friktion mot väggen på trumman kan man få ett klonkande ljud då den hela tiden släpper och behöver rengöras och fettas in igen.

  Det skall vara ett Certina 25-651 urverk i dessa modeller men kolla serienumret bak då de första siffrorna skall vara 5801 eller på nyare modeller 813.
   
 3. Rolfen

  Rolfen AT-ST driver

  Inlägg:
  1.111
  Från:
  GBG
  Tyvärr får man alltid räkna med en service när man köper begagnat (ibland kan man dock ha flyt och klara sig några år) och tyvärr är det jäkligt kostsamt. Det är bara att gilla läget, kan man inte meka själv är alla begagnade klockor ett par tre tusen dyrare än man tror:( Jag köper hel del klockor periodvis och min hög med klockor som behöver fixas växer tyvärr också. Det gäller att tänka efter rejält om man verkligen vill behålla klockan, det lönar sig inte att serva om man tänkt sälja. Är det klockor som har ett skapligt värde säljer jag dom som renoveringsobjekt, billigare klockor brukar jag samla på hög och sälja som blandat klockskrot på tradera. Tyvärr går jag naturligtvis back på detta förfarande (åtskilliga tusenlappar per år) men kan man inte meka själv så är klocksamlande en kostsam hobby. Men säg den hobby som inte är det?
  Just nu har jag en Omega som är på service, en Zenith som behöver få visarna flyttade och en Zenith som behöver renoveras och detta är efter att jag just gjort mig av med sådant jag inte vill lägga pengar på:(
   
  Stroboman, eriksson850 och Martin Lovasz gillar detta.
 4. Martin Lovasz

  Martin Lovasz X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.677
  Från:
  Göteborg
  Jag har ägnat de tre senaste åren åt att lära mig laga klockor och särskilt då Certina. Men uj vad mycket pengar man måste lägga ner för att få tag i allt man behöver (tar aldrig slut) så jag går plus minus noll som det är nu.
   
  Savagear114, plattfot, Stroboman och 2 andra gillar detta.
 5. Stroboman

  Stroboman Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.030
  Från:
  Medelpad
  Jo, klockor är en av de intressen som kan sorteras under fenomenet hobby!
  Brukar säga att en bra hobby kostar en massa pengar och inte driver världshistorien framåt ex: klockor, golf, uppfödning av husdjur, jakt osv.
   
  Martin Lovasz gillar detta.
 6. Martin Lovasz

  Martin Lovasz X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.677
  Från:
  Göteborg
  Börjar det gå med vinst är det mer en verksamhet. :)
   
  tictac62 och Stroboman gillar detta.
 7. Exxet

  Exxet Y-Wing pilot

  Inlägg:
  733
  Låter lite mkt att lägga ut för en klocka som du definitivt inte får tillbaka pengarna på, om det hade varit ett arv lr liknande är det en annan sak i a f enligt mig, och som föregående talare har skrivit, låter som minutröret (canon pinion) behöver tajtas till, ev kan uppdragfjädern gått av, men varför inte kolla om någon av forumets duktiga "hemmapulare" ta sig an den om du gillar klockan, lycka till med den vad du än gör.
   
  Erik1 och Stroboman gillar detta.
 8. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.550
  Från:
  Helsingborg
  Du kanske kan hitta en fungerande donator, verket är ju ganska vanligt.