Laddar...
Nymans Ur 1851

Stora Westerstrand klockor?

Diskussion i 'Diskussion' startad av Josefin, 2 juli 2014.

 1. Josefin
  Trådstartare

  Josefin Ewok

  Inlägg:
  3
  Hej!
  Hittade dessa klockor i en gammal lagerlokal bakom en centralstation. Någon som vet något om dessa? Verkar som att dom eventuellt har suttit uppe två och två så det är en klocka åt varje håll, men är inte säkert. Tror dom är av märket "Westerstrand". Har tyvärr ingen bättre bild :( klockorna.jpg
   
 2. Vonlind

  Vonlind Y-Wing pilot

  Inlägg:
  541
  Jag har en utav samma märke, dock en pendylklocka. Ingen info har jag heller om märket, vet inte vart jag ville komma med denna kommentar. Jag loggar ut.
   
  gurta_g, Icaras, vikgul och 8 andra gillar detta.
 3. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.904
  Från:
  Helsingborg
  Kan vara centralur utan eget urverk.
   
  Icaras och babanker gillar detta.
 4. Josefin
  Trådstartare

  Josefin Ewok

  Inlägg:
  3
  Kan man med enkla medel få dom att funka igen? Tror också att dom styrts från något annat ställe, såg inte ut att vara egen klocka i dom tyvärr.
   
 5. kirex

  kirex Stormtrooper

  Inlägg:
  260
  Dessa ur är sk. sekundärur. De drivs med pulser på 24 V spänning från ett huvudur. För att få dessa sekundärur att fungera måste du ha ett huvudur som varje minut sänder ut en 24 V puls om c:a 2 sek som gör att minutvisaren hoppar fram en minut på varje inkopplat sekundärur. Man kan 100-tals sekundär ur i en stor byggnad typ sjukhus. Fabrikatet är Westerstrand och de har troligen tillverkats i Töreboda i Sverige. Det är mycket troligt att det varit dubbelsidigt monterade på en speciell konsol som gör att att ett ur visas bakåt och det andra uret framåt. Men även väggmontage är vanligt. Dessa ur kan också ha en logga märkt med "Asea Skandia". Det är samma fabrikat av sekundärur men de är "brandade".
   
  jabla, Icaras, Matic och 14 andra gillar detta.
 6. egbert

  egbert Y-Wing pilot

  Inlägg:
  905
  Vilket underbart svar. Klocksnack när det är som bäst!
   
  hook gillar detta.
 7. meo_swe

  meo_swe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.888
  Kan tillägga att dessa ur är ett helvete att jobba med. Sitter sådana uppsatta över hela jävla Huddinge sjukhus. Och när jag jobbade där så dog de precis HELA tiden. Det kan ju ha och göra med åldern, men min uppfattning är att det är en kul grej, som var poppis för länge sedan, men numer bara är problem. Dessutom måste klockan komma in på "rätt" puls, annars börjar den gå galet också...
   
 8. Josefin
  Trådstartare

  Josefin Ewok

  Inlägg:
  3

  Tack för ett jättebra svar! Får nog bli att göra något fint med dom utan att försöka få dom att ticka :)
   
Mårtenssons ur Brookfield