Laddar...
Erikson Urhandel

Storyn bakom Sjöö & Sandström UTC Skydiver

Diskussion i 'Diskussion' startad av Randel, 7 maj 2014.

 1. Randel
  Trådstartare

  Randel Y-Wing pilot

  Världen är som bekant väldigt liten. För ett par månader sedan var jag på ett seminarium hos "våra" advokater (jag jobbar som HR-chef) där ett 30-tal likasinnade fick sig en duvning i "Framgångsrik teknik vid fackliga förhandlingar" - något som vissa av oss FAKTISKT tycker är intressant :bag: Hursomhelst, mitt emot mig vid middagen satt en branschkollega som jag inte träffat tidigare, men eftersom jag noterade att han hade en Omega PO på armen, så jag inledde med den vanliga frasen "Jaha, brukar du gå hit ofta eller?"...Hursomhelst, vi kom snabbt in på ämnet klockor, och ganska snabbt visar det sig: Kalle, som vi kan kalla honom "to protect the innocent", är en av personerna bakom S&S UTC Skydiver :woot: Jag blev såklart väldigt nyfiken, och Kalle drog storyn ungefär såhär: En släkting till honom hade ett bolag på den tiden med en affärsidé som gick ut på att tussa ihop utländska bolag med svenska organisation vid offentliga upphandlingar, d.v.s. vara länken mellan. Den här personen höll alltså koll på alla offentliga upphandlingar och försökte hitta utländska partners som kunde vara intresserade att vara med och buda. FMV gick ut med den offentliga upphandlingen kring inköp av totalt 1.200 klockor till de svenska piloterna, och då blev den här personen intresserad. Som vanligt vid offentliga upphandlingar finns det en kravspec på vad produkten ska klara av eller ha för egenskaper. Man insåg ganska snabbt att kravet på precision på urverket (det var ett krav att urverket inte skulle vara mekaniskt) vara så högt ställt att alla "vanliga" klockor skulle falla bort. Det har ju varit en del snack om varför piloterna behöver så dyra klockor med tanke på att det är vanliga quartz-ur vilket man borde kunna köpa på statoil för en hundradel av priset, men här är i alla fall en förklaring till varför så många vanliga klockor föll bort direkt.

  Vid den här tiden var Kalle student, och det var mitt i sommaren, så han hade inte så mycket annat för sig. Därför hjälpte han till i processen tillsammans med en kompis om jag minns rätt. De hörde av sig till S&S och undrade om de var intresserade av att vara med, och det var de ju. Det stora problemet var ju emellertid att det var semestertider, så S&S hade inga egna resurser som kunde vara med från början. Därför blev det Kalle och hans kompis som satte sig med kravspecen för den offentliga upphandlingen och började gå igenom alla krav, och började sedan skissa på en klocka som exakt skulle klara ALLA kraven. Bland kraven fanns bland annat att man skulle kunna visa flera tidszoner, att det skulle finnas en vridring, och att tiden skulle visas både digitalt och med visare. De olika kraven hade olika "viktning" vid bedömningen av helheten. Tror t.ex. att man fick extra poäng om man kunde erbjuda både gummirem och länk, men kan minnas fel. S&S tillverkar tydligen ingenting själva egentligen utan köper in alla komponenter externt, och det gjorde förmodligen att det var ganska enkelt att kontakta tillverkare av delar för att snabbt få fram det som behövdes, gissar jag. Vad jag förstått är det i princip bara ETA som tillverkar super-quartz-verk, och utan att hänga ut Kalle eller någon annan drar jag slutsatsen att det är exakt samma verk som sitter i t.ex. Breitling B1, Hamilton Khaki Flight eller vad den nu heter. Summa summarum vann Kalle % Co upphandlingen, och resten är historia :) Konkurrenter var troligtvis inte någon annan klocktillverkare, utan snarare återförsäljare/butiker i Sverige som gick till de vanliga klocktillverkarna och försökte få riktigt bra priser på 1.200 standard-klockor som någorlunda matchade kraven. Men, med tanke på krav som extrem precision på urverket, att kunna visa aktuell vecka etc. så borde det vara i princip omöjligt att kunna konkurrera med en specialframtagen klocka som UTC Skydiver.

  Ja, jag vet inte om detta är av intresse, men en rätt kul historia tycker i alla fall jag :)
   
  Moorflax, Christophers1, mega och 42 andra gillar detta.
 2. Randel
  Trådstartare

  Randel Y-Wing pilot

  GAH! Lyckades naturligtvis stava fel i rubriken...Mod får gärna ändra "UTV" till "UTC" i rubriken.
   
 3. hejo

  hejo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  825
  Kul historia, tack för att du delade med dig!
   
  Randel gillar detta.
 4. Isodor

  Isodor Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.246
  Från:
  sthlm
  Kul att du delade med dig.
   
  Randel gillar detta.
 5. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.938
  Från:
  O
  Tackar, trevlig historia!
   
  Randel gillar detta.
 6. Karatekid

  Karatekid Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.096
  Från:
  Lund
  Trevlig story! Kul att ni kom in på klockor, det är inte alltid så lätt med "okända" människor:)
   
  Randel gillar detta.
 7. meo_swe

  meo_swe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.888
  Kul att det gick bra att prata klockor med okända för en gångs skull!
  Annars brukar det ju bli:
  -Är det en sub du har på armen?
  -näeh... Det är en rolex...
   
  Jerico, l.smallbone och Randel gillar detta.
 8. Randel
  Trådstartare

  Randel Y-Wing pilot


  Tack :) Men för mig brukar just en klocka vara en sådan sak som är enkel att börja prata med okända människor om, alltså om man ser att personen har en klocka som han/hon tagit på sig av en anledning. De allra flesta blir ju glada av att någon annan uppmärksammat klockan man har på sig, det blir i alla fall jag, och så är det enkelt att börja prata om det.
   
 9. Anfield

  Anfield Y-Wing pilot

  Inlägg:
  987
  Tack kul läsning
   
  Randel gillar detta.
 10. Stomatologen

  Stomatologen Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.899
  Från:
  Kiruna
  Skoj!
   
  Randel gillar detta.
 11. Minuteman

  Minuteman X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.185
  Trevlig läsning!
   
  Randel gillar detta.
 12. TiE

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.979
  Verkligen intressant bakgrundshistoria. Och att S&S lyckades få ETA att specialforma ett urverk, bla med veckoangivelsen tycker jag är strongt!
   
  joh.jonsson och Randel gillar detta.
 13. vonhall

  vonhall X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.604
  Från:
  Lerum
  Intressant historia! Tack för att du delar med dig!
   
  Randel gillar detta.
 14. Randel
  Trådstartare

  Randel Y-Wing pilot

  Jag vet ju inte om ETA skräddarsydde detta till UTC Skydiver, det kan lika gärna vara så att funktionen redan fanns i verket och användes i någon annan, befintlig modell. Om man tillverkar den typen av "avancerat" Quartz-verk finns det säkerligen en drös med funktioner som aldrig visas eller används men som kan aktiveras. Jag menar, om verket har en kalenderfunktion som kan visa datum så är ju veckan bara en funktion eller resultat av att kalendern finns.
   
  jabla gillar detta.
 15. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.836
  Från:
  Helsingborg
  Tack! riktigt trevlig och intressant läsning.
   
  Randel gillar detta.
 16. You Can Call Me Al

  You Can Call Me Al X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.459
  Man tackar! Intressant.
   
  Randel gillar detta.
 17. PIC

  PIC Y-Wing pilot

  Inlägg:
  545
  Från:
  Stockholm
  Kul läsning, tänk vad många intressanta historier som finns bland alla klockgalningar här.
   
  Randel gillar detta.
 18. Jonte73

  Jonte73 Tie Fighter pilot

  Coolt.
   
  Randel gillar detta.
 19. Mw79

  Mw79 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.901
  Trevlig läsning. Tackar så mycket för att du tog dig tid att skriva ner det.
   
  Randel gillar detta.
 20. Kniven

  Kniven Stormtrooper

  Inlägg:
  265
  Från:
  Skåne
  Trevlig läsning. Har hört ungefär samma historia om Skydiver tidigare.
   
  Randel gillar detta.
 21. pnt

  pnt X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.805
  Från:
  Borås
  Riktigt kul att läsa storyn bakom. Jag har faktiskt en kompis som flyger JAS och han har självklart en Skydiver också. Det intressanta är att han säger att klockan mer fungerar som en gimmick än funktion vid flygningar. Tydligen klarar inte klockan g-krafterna alls så piloterna använder inte den vid flygning. Någon mer som har hört detta?
   
 22. Randel
  Trådstartare

  Randel Y-Wing pilot


  Intressant att höra, samtidigt som det ju är nästintill tragiskt om det verkligen som du din kompis beskriver det. Men, jag antar att de klarar sig helt utan armbandsur när de väl flyger med tanke på all instrumentering i cockpit? Vad menar han med att klockan inte klarar G-krafterna, är det att den helt enkelt inte fungerar (lägger av) under sådana påfrestningar?
   
 23. Affe

  Affe Una vida loca

  Kanoners jobbat, vi överlever nog stavfelet Kompis ;)!
   
  Randel gillar detta.
 24. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Kul läsning :) Har faktiskt haft en Skydiver tokig som jag är i flygarur, och kan intyga dess förträfflighet. För piloter. Tröttnade rätt snabbt på att kronan snurrade alldeles lätt så den bytte funktion hundra ggr om dan. Där är t ex B-1 mkt bättre, tycker jag :)


  Skickas från min iPhone
   
  Tobbe-i-Etuna gillar detta.
 25. TiE

  TiE TiE Bomber

  Inlägg:
  3.979
  Och för mig är det tvärt om B1-an snurrar mycket lättare än Skydivern.....
   
 26. Eurenius

  Eurenius Den norrländska rörtången

  Inlägg:
  5.787
  Från:
  Höga Kusten

  Klockan är vad jag förstår till för just när instrument i cockpit inte fungerar eller om de släcks ned pga nödströmsläge. Eller om piloten skjuter ut sig, så kan han fortfarande ange tidpunkter. Jag tycker det är en riktigt cool klocka. Skulle gärna vilja få tag på en av "deras". :)
   
  Randel gillar detta.
 27. PIC

  PIC Y-Wing pilot

  Inlägg:
  545
  Från:
  Stockholm
  Utan att ha helt torrt på fötterna så har jag förstått att Skydivern aldrig var till för navigering eller annan tidtagning under själva flygningen utan ett instrument före, efter och framförallt vid en eventuell SERE-situation.

  (SERE- Survival, Evasion, Resistance, Escape)
   
  Randel gillar detta.
 28. Mekmek

  Mekmek Rebel Commander

  Säkert?? Otroligt, och märkligt, tur att vi fick varsitt bra ex haha :)
   
 29. garfield

  garfield X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.106
  Intressant läsning. Thanks for sharing! :)
   
 30. Emil

  Emil Y-Wing pilot

  Inlägg:
  517
  intressant läsning! trodde att upphandlingen gällde betydligt mycket mer ur.
   
Mårtenssons ur Brookfield