• Välkommen till ett uppdaterat Klocksnack.se

    Efter ett digert arbete är nu den största uppdateringen av Klocksnack.se någonsin klar att se dagens ljus.
    Forumet kommer nu bli ännu snabbare, mer lättanvänt och framför allt fyllt med nya funktioner.

    Vi har skapat en tråd på diskussionsdelen för feedback och tekniska frågeställningar.

    Tack för att ni är med och skapar Skandinaviens bästa klockforum!

    /Hook & Leben

Styrketräning / Gymtråden. HARDCORE

Bjoerlin76

Audemars
2-Faktor
Bedriver Bern forskning om detta?

Hittade denna länk som menar på att det ser ut att finnas en koppling mellan intag av rött kött och risk för mag/tarmcancer. Även alla som insjuknar i cancer får svara på utförliga enkäter om kost, livsstil etc och över tid kan de se tydliga trender. Menar inte att säga emot dig, men det ser ju onekligen ut som att det har bedrivits forskning på detta.
http://nutritionsfakta.se/2018/05/2...h-andtarmscancer-i-malmo-kost-cancer-studien/
 

snoozarn

Patek
2-Faktor
Bedriver Bern forskning om detta?

Hittade denna länk som menar på att det tyder på att det finns en koppling mellan intag av rött kött och risk för mag/tarmcancer. Även alla som insjuknar i cancer får svara på utförliga enkäter om kost, livsstil etc och över tid kan de se tydliga trender. Menar inte att säga emot dig, men det ser ju onekligen ut som att det har bedrivits forskning på detta.
http://nutritionsfakta.se/2018/05/2...h-andtarmscancer-i-malmo-kost-cancer-studien/
Personligen? Inte såvitt jag vet. Inväntar hans bok. Men som han skriver nedan.
Problemet med den typen av studier är att man inte särar på industriprocessade charkuterier som har cancerogena tillsatser och rent rött kött. Man särar inte heller på naturligt gräsbeteskött och industrikött där det senare ofta är kontaminerat med växtgifter, hormoner och antibiotika. Dessa studier säger alltså ingenting om effekten av att äta naturligt producerat rött kött.

Det finns omfattande och otvetydig forskning som visat att periodiska fasta är ett bra sätt att minska cancerrisken. När vi fastar förbränner vi vårt eget kroppsfett för att få näring – rött kött alltså. Hela myten om att rött kött skulle ge oss ökad cancer är alltså helt absurd, vår egen kropp består till mycket stor del av just rött kött. Och eftersom vi löpande bryter ner köttceller i vår kropp och ersätter dem med nya skulle denna naturliga köttomsättning ge oss cancer.
 

spammerstakeahike

Patek
2-Faktor
Personligen? Inte såvitt jag vet. Inväntar hans bok. Men som han skriver nedan.

Detta hänger jag mig upp på :
"Och eftersom vi löpande bryter ner köttceller i vår kropp och ersätter dem med nya skulle denna naturliga köttomsättning ge oss cancer."

Fast nedbrytningen av kroppseget muskelprotein sker ju inte i tarmen? Det är främst i tjocktarmen man riskerar få cancer om man äter för mycket processat och rött kött enligt vad forskarna har kommit fram till. Och svenskt "industrikött" bör ju enligt hans definition inte heller ge cancer då vi har en väldigt låg antibiotikaanvändning i Sverige och inga hormoner används heller för den delen.
 

Bjoerlin76

Audemars
2-Faktor
Personligen? Inte såvitt jag vet. Inväntar hans bok. Men som han skriver nedan.
Japp jag läste det. Nu har jag inte läst igenom allt jättenoga, men i artikeln jag länkade så ser det ut som att de just separerat på rött kött och andra typer av charkuterier. Och dessutom så passerar köttet genom magen/tarmen vilket det nedbrutna proteinet inte gör (det hamnar väl i blodomloppet direkt..?). Så jag tycker det känns som att Bern är lite off med hela det resonemanget - men kanske missar jag något..
Edit: Berns text försvann
 
Senast ändrad:

snoozarn

Patek
2-Faktor
Detta hänger jag mig upp på :
"Och eftersom vi löpande bryter ner köttceller i vår kropp och ersätter dem med nya skulle denna naturliga köttomsättning ge oss cancer."

Fast nedbrytningen av kroppseget muskelprotein sker ju inte i tarmen? Det är främst i tjocktarmen man riskerar få cancer om man äter för mycket processat och rött kött enligt vad forskarna har kommit fram till. Och svenskt "industrikött" bör ju enligt hans definition inte heller ge cancer då vi har en väldigt låg antibiotikaanvändning i Sverige och inga hormoner används heller för den delen.

Japp jag läste det. Nu har jag inte läst igenom allt jättenoga, men i artikeln jag länkade så ser det ut som att de just separerat på rött kött och andra typer av charkuterier. Och dessutom så passerar köttet genom magen/tarmen vilket det nedbrutna proteinet inte gör (det hamnar väl i blodomloppet direkt..?). Så jag tycker det känns som att Bern är lite off med hela det resonemanget - men kanske missar jag något..
Edit: Berns text försvann
Skall läsa boken innan jag uttalar mig något mer, förhoppningsvis är det lite mer på djupet.
 

RobertD

Ingenting
2-Faktor
Fråga mer om kost än träning kanske, but still: nu har ju McD tagit bort ceasarsalladen från menyn. Den var rätt proteinrik och lean om man skippade dressing och krutonger. Nu är det bara någon jävla dressingdränkt bulgursallad med 1g kyckling på menyn. Vafan. Vad äter ni om ni måste köra en snabb McD? (Obs att jag gärna klämmer en bra burgare på BMB, men har ingen vidare lust att äta skabbig McDonald-dressing)
 

hejsam

Patek
2-Faktor
Fråga mer om kost än träning kanske, but still: nu har ju McD tagit bort ceasarsalladen från menyn. Den var rätt proteinrik och lean om man skippade dressing och krutonger. Nu är det bara någon jävla dressingdränkt bulgursallad med 1g kyckling på menyn. Vafan. Vad äter ni om ni måste köra en snabb McD? (Obs att jag gärna klämmer en bra burgare på BMB, men har ingen vidare lust att äta skabbig McDonald-dressing)
Ett par stycken små hamburgare med extra kött på brukar det bli på McDonalds eller Max (då med jalapenos på dessutom).
Äter där väldigt sällan och går heller inte på någon diet, men då får man iallafall bra protein for the buck och hyfsade macros :)
 

Takuan

Omega
Fråga mer om kost än träning kanske, but still: nu har ju McD tagit bort ceasarsalladen från menyn. Den var rätt proteinrik och lean om man skippade dressing och krutonger. Nu är det bara någon jävla dressingdränkt bulgursallad med 1g kyckling på menyn. Vafan. Vad äter ni om ni måste köra en snabb McD? (Obs att jag gärna klämmer en bra burgare på BMB, men har ingen vidare lust att äta skabbig McDonald-dressing)
Jag äter aldrig nykter på McDonalds. Så när jag äter där så bryr jag mig öht inte om kaloriinnehåll eller macrofördelningen :D
 

snoozarn

Patek
2-Faktor
Fråga mer om kost än träning kanske, but still: nu har ju McD tagit bort ceasarsalladen från menyn. Den var rätt proteinrik och lean om man skippade dressing och krutonger. Nu är det bara någon jävla dressingdränkt bulgursallad med 1g kyckling på menyn. Vafan. Vad äter ni om ni måste köra en snabb McD? (Obs att jag gärna klämmer en bra burgare på BMB, men har ingen vidare lust att äta skabbig McDonald-dressing)
Alltid 2 naturella trippel cheese, sedan släng undersidan och slå ihop. 45gr kött x6.
IMG_20160909_122637.jpg
 

spammerstakeahike

Patek
2-Faktor
Fråga mer om kost än träning kanske, but still: nu har ju McD tagit bort ceasarsalladen från menyn. Den var rätt proteinrik och lean om man skippade dressing och krutonger. Nu är det bara någon jävla dressingdränkt bulgursallad med 1g kyckling på menyn. Vafan. Vad äter ni om ni måste köra en snabb McD? (Obs att jag gärna klämmer en bra burgare på BMB, men har ingen vidare lust att äta skabbig McDonald-dressing)

Hos BK kan du ju välja bort dressing.
 

snoozarn

Patek
2-Faktor
Mycket intressant intervju med Lars Bern. Människor stoppar i sig för mycket kolhydrater och läkemedel.

 
Senast ändrad:
"Överviktiga blir vi inte av fett utan av kolhydrater"
Carbs%2Bvs.%2Bobesity.jpg


Tycker inte Lars Bern känns vidare trovärdig.
Den här tråden har degraderat från att handla om maximal muskelmassa och styrka till obskyra hälsotips.
 
Jag skall skärpa mig och försöka dra mitt strå till stacken i ämnet.

Kan dock inte hålla mig när det mestadels förekommer lite av bantningstips för medelålders svensson i en tråd som borde handla om gnisslande stänger, rostiga hantlar, kosttillskott och brutala längder mat. Att bygga maximala mängder muskler och bli brutalt starkt har ingenting med hälsosam kosthållning att göra.
 

snoozarn

Patek
2-Faktor
Jag skall skärpa mig och försöka dra mitt strå till stacken i ämnet.
Kan dock inte hålla mig när det mestadels förekommer lite av bantningstips för medelålders svensson i en tråd som borde handla om gnisslande stänger, rostiga hantlar, kosttillskott och brutala längder mat. Att bygga maximala mängder muskler och bli brutalt starkt har ingenting med hälsosam kosthållning att göra.
Det hade varit mycket intressant & välkomnat, kul!

Förstår din poäng, men bantningstips håller jag inte med om. Upp till var & en att skapa sig sin egna uppfattning och tillämpa på sitt sätt om det nu är för viktnedgång- eller uppgång. Hellre vara en frisk individ och att prestera maximalt i livet, träningen samt slippa belasta svensk sjukvård.

Du menar att man måste äta skitmat för att bygga muskler & bli stark? I det långa loppet är det hälsosammare att bygga muskler med hjälp av hälsosam kost än ohälsosam kost, håller du inte med?
 

hejsam

Patek
2-Faktor
Jag skall skärpa mig och försöka dra mitt strå till stacken i ämnet.

Kan dock inte hålla mig när det mestadels förekommer lite av bantningstips för medelålders svensson i en tråd som borde handla om gnisslande stänger, rostiga hantlar, kosttillskott och brutala längder mat. Att bygga maximala mängder muskler och bli brutalt starkt har ingenting med hälsosam kosthållning att göra.
Tycker det finns plats för diskussion rörande båda ämnen, dock kanske man ska ha en egen tråd för ”dieter” ”hälsa” och studier rörande dessa och låta denna tråd röra styrketräning och gymträning som rubriken lyder :)
 
Det hade varit mycket intressant & välkomnat, kul!

Förstår din poäng, men bantningstips håller jag inte med om. Upp till var & en att skapa sig sin egna uppfattning och tillämpa på sitt sätt om det nu är för viktnedgång- eller uppgång. Hellre vara en frisk individ och att prestera maximalt i livet, träningen samt slippa belasta svensk sjukvård.

Du menar att man måste äta skitmat för att bygga muskler & bli stark? I det långa loppet är det hälsosammare att bygga muskler med hjälp av hälsosam kost än ohälsosam kost, håller du inte med?
Nej, jag menar inte att man måste äta skitmat, absolut inte.

Jag tänker i kontext till trådstartarens ansats i den första meningen samt även trådrubriken:
Tänkte en tråd där vi samlar oss gymråttor. Vet att de finns flera "träningstrådar" men här håller vi oss enbart till styrkelyft, tynglyftning eller ren bodybuilding...
Om vi nu pratar om att maximera sina resultat vad gäller muskelmassa och/eller styrka så skulle jag säga med stor säkerhet att det är skilt från det gemene hälsosamma som diskuteras till stor del i tråden. Det finns få om ens någon som kan säga att det är hälsosamt att vara muskelbyggare på hög nivå eller ligga i +120kg-klassen (lyxkryssarklassen...) med allt vad det innebär i träning, kost och livsstil. Få idrotter inom elitskiktet är speciellt hälsosamt kan man väl tillägga.

Med det sagt så handlar det om att maximera vissa parametrar. Vi pratar inte om att sänka BMI eller vilopuls genom att äta lite extra chiafrön och köra 3 ggr i veckan med helkroppspass. Här pratat vi förmåga att äta 5-6 gånger per dag, få i sig +2 g/kg kroppsvikt i protein och pressa kroppen på gymmet. Jag tror inget av dessa saker är speciellt hälsosamma om det är välmående och livslängd vi pratar om.

Av de byggare och lyftare jag träffat genom åren så är knappast "hälsosam" något jag direkt jag associerar dessa med. Sen behöver man inte dumma sig, men att käbbla om huruvida jag skall undvika laktos, gluten eller kanske pasta är inget som har någon som helst betydelse om man nu inte skulle vara sjuk. Jag menar, kan inte ens välutbildade människor som arbetar med forskning inom kost komma överens om vi skall äta mer eller mindre kött, är gluten inflammatoriskt, laktos gör dig sjuk, är IF den heliga graal avseende hälsa så kan man ju lugnt konstatera: Det spelar nog inte så särskilt stor roll egentligen.
 

hejsam

Patek
2-Faktor
Nej, jag menar inte att man måste äta skitmat, absolut inte.

Jag tänker i kontext till trådstartarens ansats i den första meningen samt även trådrubriken:

Om vi nu pratar om att maximera sina resultat vad gäller muskelmassa och/eller styrka så skulle jag säga med stor säkerhet att det är skilt från det gemene hälsosamma som diskuteras till stor del i tråden. Det finns få om ens någon som kan säga att det är hälsosamt att vara muskelbyggare på hög nivå eller ligga i +120kg-klassen (lyxkryssarklassen...) med allt vad det innebär i träning, kost och livsstil. Få idrotter inom elitskiktet är speciellt hälsosamt kan man väl tillägga.

Med det sagt så handlar det om att maximera vissa parametrar. Vi pratar inte om att sänka BMI eller vilopuls genom att äta lite extra chiafrön och köra 3 ggr i veckan med helkroppspass. Här pratat vi förmåga att äta 5-6 gånger per dag, få i sig +2 g/kg kroppsvikt i protein och pressa kroppen på gymmet. Jag tror inget av dessa saker är speciellt hälsosamma om det är välmående och livslängd vi pratar om.

Av de byggare och lyftare jag träffat genom åren så är knappast "hälsosam" något jag direkt jag associerar dessa med. Sen behöver man inte dumma sig, men att käbbla om huruvida jag skall undvika laktos, gluten eller kanske pasta är inget som har någon som helst betydelse om man nu inte skulle vara sjuk. Jag menar, kan inte ens välutbildade människor som arbetar med forskning inom kost komma överens om vi skall äta mer eller mindre kött, är gluten inflammatoriskt, laktos gör dig sjuk, är IF den heliga graal avseende hälsa så kan man ju lugnt konstatera: Det spelar nog inte så särskilt stor roll egentligen.
+1 på den!
 

snoozarn

Patek
2-Faktor
Nej, jag menar inte att man måste äta skitmat, absolut inte.

Jag tänker i kontext till trådstartarens ansats i den första meningen samt även trådrubriken:

Om vi nu pratar om att maximera sina resultat vad gäller muskelmassa och/eller styrka så skulle jag säga med stor säkerhet att det är skilt från det gemene hälsosamma som diskuteras till stor del i tråden. Det finns få om ens någon som kan säga att det är hälsosamt att vara muskelbyggare på hög nivå eller ligga i +120kg-klassen (lyxkryssarklassen...) med allt vad det innebär i träning, kost och livsstil. Få idrotter inom elitskiktet är speciellt hälsosamt kan man väl tillägga.

Med det sagt så handlar det om att maximera vissa parametrar. Vi pratar inte om att sänka BMI eller vilopuls genom att äta lite extra chiafrön och köra 3 ggr i veckan med helkroppspass. Här pratat vi förmåga att äta 5-6 gånger per dag, få i sig +2 g/kg kroppsvikt i protein och pressa kroppen på gymmet. Jag tror inget av dessa saker är speciellt hälsosamma om det är välmående och livslängd vi pratar om.

Av de byggare och lyftare jag träffat genom åren så är knappast "hälsosam" något jag direkt jag associerar dessa med. Sen behöver man inte dumma sig, men att käbbla om huruvida jag skall undvika laktos, gluten eller kanske pasta är inget som har någon som helst betydelse om man nu inte skulle vara sjuk. Jag menar, kan inte ens välutbildade människor som arbetar med forskning inom kost komma överens om vi skall äta mer eller mindre kött, är gluten inflammatoriskt, laktos gör dig sjuk, är IF den heliga graal avseende hälsa så kan man ju lugnt konstatera: Det spelar nog inte så särskilt stor roll egentligen.
Bra poänger, låt oss vara överens om att vara oense gällande kosthållningen. Anser att det går att maximera muskelbyggande & styrka med en hälsosam kost. Märks nog att jag är en förespråkare för lean gains och inte det extrema. Each to their own.


Tillbaks till att diskutera vikter och inte dieter. Jag letar efter programmering för marklyft, någon som provat något som kan rekommenderas? Tidigare kört Smolov för böj & bänk med goda resultat men vill prova något nytt utan 4 pass/veckan.
 

hejsam

Patek
2-Faktor
Bra poänger, låt oss vara överens om att vara oense gällande kosthållningen. Anser att det går att maximera muskelbyggande & styrka med en hälsosam kost. Märks nog att jag är en förespråkare för lean gains och inte det extrema. Each to their own.


Tillbaks till att diskutera vikter och inte dieter. Jag letar efter programmering för marklyft, någon som provat något som kan rekommenderas? Tidigare kört Smolov för böj & bänk med goda resultat men vill prova något nytt utan 4 pass/veckan.
Är målet att öka 1RM? Isåfall vad ligger 1RM på nu och hur mycket mark tränar du vanligtvis?
Vanliga eller sumo?
 

Huvudverk

Cartier
2-Faktor
Bra poänger, låt oss vara överens om att vara oense gällande kosthållningen. Anser att det går att maximera muskelbyggande & styrka med en hälsosam kost. Märks nog att jag är en förespråkare för lean gains och inte det extrema. Each to their own.


Tillbaks till att diskutera vikter och inte dieter. Jag letar efter programmering för marklyft, någon som provat något som kan rekommenderas? Tidigare kört Smolov för böj & bänk med goda resultat men vill prova något nytt utan 4 pass/veckan.

Testa Styrkelabbet:s "marklyft mambo". Har inte provat det själv men verkar rätt schysst!
 

snoozarn

Patek
2-Faktor
Är målet att öka 1RM? Isåfall vad ligger 1RM på nu och hur mycket mark tränar du vanligtvis?
Vanliga eller sumo?
Öka samtliga 1-3-5 RM egentligen. Tänkte testa 1rm på söndag om dagsformen känns bra. Bör ligga runt 210-215kg med tanke på treor på 200 och femmor på 190 senaste passen. Vanliga, 2 pass/veckan.
Testa Styrkelabbet:s "marklyft mambo". Har inte provat det själv men verkar rätt schysst!
Tack! Brukar inte gilla betal-PDFs men ska kika.
 

hejsam

Patek
2-Faktor
Öka samtliga 1-3-5 RM egentligen. Tänkte testa 1rm på söndag om dagsformen känns bra. Bör ligga runt 210-215kg med tanke på treor på 200 och femmor på 190 senaste passen. Vanliga, 2 pass/veckan.

Tack! Brukar inte gilla betal-PDFs men ska kika.
En linjärt stegrande programmering över X antal veckor borde fungera utmärkt om du ska köra 2 pass/ vecka.
Där du startar med många reps och låg vikt och sen ökar vikten och minskar repsen vecka till vecka, typ RSR utan de lätta passen.

Tex 5 veckor:
Pass 1: 8 reps x 3-6 set (välja själv hur stor volym du vill köra) på 70% (av 1RM i nutid, inte något man gjort som bäst för 3år sedan)
Pass 2: 7reps x 3-6set på 75%
Pass 3: 6reps x 3-6set på 80%
Osv..

Förutsätter ju att man är van att belasta rätt tungt 2 gånger i veckan och att man inte drar med någon skada i övningen.
Vill man kan man ju köra en uppbyggnadsfas innan då detta är mer av en toppningsfas.
 
Öka samtliga 1-3-5 RM egentligen. Tänkte testa 1rm på söndag om dagsformen känns bra. Bör ligga runt 210-215kg med tanke på treor på 200 och femmor på 190 senaste passen. Vanliga, 2 pass/veckan.
Dina siffror svallrar lite om att du har en hel del att hämta bara genom att toppa om vi pratar 1RM och/eller att lyfta mer 1-3 reps under en tid. Du är klart "ickespecialiserad" på att lyfta tungt i få reps.
 

snoozarn

Patek
2-Faktor
Dina siffror svallrar lite om att du har en hel del att hämta bara genom att toppa om vi pratar 1RM och/eller att lyfta mer 1-3 reps under en tid. Du är klart "ickespecialiserad" på att lyfta tungt i få reps.
Jag är ingen styrkelyftare så kanske därför jag inte förstår, vad vill du få fram? Hur hade du lagt upp det om vi ska vara konstruktiva?
 
Topp