Laddar...
Nymans Ur 1851

Subben går för fort, IGEN!

Diskussion i 'Diskussion' startad av Sten, 8 januari 2013.

 1. Sten
  Trådstartare

  Sten Rudi

  Inlägg:
  486
  Från:
  Ostrobothnia
  Min 14060m går konstant +7sek för fort varje dag. Har lämnat in den för justering två gånger under ca 1-års tid, med samma slutresultat. Den andra gången ville de ha den flera dagar för att själva kunna följa med. Då jag fick tillbaka den kunde jag konstatera att den gick +4sek. Men nu någon vecka efter det är den tillbaka på +7sek. Skall det faktiskt vara så här svårt att få den att gå närmare +-0?
  Skall man nöja sig med detta trots att cocs säger -4/+6sek per dygn? Känner mig som en besvärlig kund om jag ännu en gång måste lämna in den till min AD... :?
   
 2. Porsan

  Porsan Efraim

  Inlägg:
  4.078
  Från:
  De sju haven...
  Har du klockan på dig när du sover? Om inte, prova att alternera att lägga den på sidan eller platt mot länken då detta påverkar. När detta testast av urmakare så är jag ganska säker på att ett medel räknas ut för alla axlar.
   
 3. fredrik

  fredrik Algy

  Inlägg:
  143
  Ligger klockan på natten så kan denna post vara intressant: http://minus4plus6.com/regulation.htm.
  Brukar hävda att "Rolex time is correct time". Så om det inte löser sig så får andra helt enkelt acceptera att det är du som har rätt tid ;-).
   
 4. Sten
  Trådstartare

  Sten Rudi

  Inlägg:
  486
  Från:
  Ostrobothnia
  Det var någon som påstod att man skulle lägga den upp och ner, vilket jag har testat utan tillfredsställande resultat. Men skall pröva i natt med att lägga den på kant. Skulle ni vara nöjda med +7sek eller är det bara jag som är onödigt petig?
   
 5. Chuck

  Chuck Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.257
  Tråkigt att höra! Min snart 8mån gamla 14060M håller sig inom cosc alldeles utmärkt, har haft den på mig 24/7 natt som dag. Mitt förslag är att skicka den till Klarlund i Cph och hoppas på ett fullgott jobb. GL! http://www.klarlund.dk/page.php?name=aftersales
   
 6. davhei

  davhei Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  506
  Från:
  Stockholm
  Om den inte går uppenbart dåligt bryr jag mig faktiskt inte om den håller COSC eller ej. Som någon sa i en annan tråd, att börja oroa sig för vilopositioner på klockan för att jaga sekunder är lite som att börja studera tavlan med lupp, det leder lätt till nojor och sällan till något positivt. Några sekunder hit eller dit, vem behöver veta tiden så noggrant egentligen?
   
 7. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.543
  Från:
  Jymden
  Men hur mäter du tiden? COSC utgår ifrån GENOMSNITTStidavvikelse. Går den +7 en dag och +2 andra dagar, så snittet hamnar inom COSC, så är det inget att gnälla på. Om den däremot håller ett snitt på +7, så ligger den utom COSC-"standard".
   
 8. Sten
  Trådstartare

  Sten Rudi

  Inlägg:
  486
  Från:
  Ostrobothnia

  Man kan nog säga att den konstant är +7sek. Kollade under 10 dagar och då låg den på +70sek. Som referens har jag använt en app som hete ClockSync samt mitt qvartsur.
   
 9. Pleximannen

  Pleximannen Rudi

  Inlägg:
  359
  +1000000 på det
   
 10. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.543
  Från:
  Jymden
  Ok. Då går den säkerligen att enkelt rucka till bättre exakthet. Gå tillbaka och säg det till dem. Tyvärr har inte alla urmakare en digital tidmätare utan måste ha den under flera dagar för att mäta tidgången.

  Omde inte har en digital tidmätare, så finns nog risken att de accepterar ett snitt på +7 även om den går att få mer exakt. Med en digital tidmätare kan de justera direkt. I göteborg vet jag att Bergströms har en sådan apparat.
   
 11. China

  China Guest

  Jag skulle inte acceptera +7/dygn, utan kräva ett bättre jobb av AD:n.

  COCS är tidshållningen under ett extremt test av verket, t.ex. i olika positioner och temperaturer, och är inte något mått på klockans tidshållning vid mer vardaglig användning som oftast inte utsätter verket för några större påfrestningar under längre perioder. Det finns ofta en god marginal till COSC minimikrav på -4/+6sek /dygn, det är ganska många Cal. 3130 i COSC versionen som håller nollan efter några justeringar.

  Men verket finns också i en icke COSC testad grad vilken är mindre trimmad och kan ge större tidsavvikelser, fast jag tycker +7 är för mycket. Resultatet kan påverkas i slutändan av vilken grad av Cal. 3130 som sitter i klockan.
   
 12. Inget konstigt, du har kommit över Chuck Norris gamla Sub, han är alltid före alla andra, går inte att ändra.... :mrgreen:

  [​IMG]
   
 13. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  35.543
  Från:
  Jymden
  Helt ärligt; Vissa AD har inte den maskin jag nämnde innan, vilket gör att de inte har möjlighet att uppnå bästa möjliga ruckning. När jag var inne på Jarl Sandin i GBG (som i och för sig inte säljer Rolex) så visste hon bakom disken inte vad jag pratade om. Hon ringde upp de två urmakarna de hade, varar en av personerna inte hört talas om en sådan maskin. Udda!

  Edit: De har alltså inte någon sådan.
   
 14. Itson

  Itson Rudi

  Inlägg:
  227
  This :!:
   
 15. max

  max Dancing Queen

  Inlägg:
  2.203
  Från:
  Kungsholmen
  Skulle precis som de ovan acceptera detta om det gäller vanlig urmakare (var lämnade du in den?), gäller det en mer proffsig urmakare som engström osv så skulle jag inte acceptera det då de som sagt har bättre maskiner och därmed förutsättningar att ställa klockan bättre än så och efter en service där bör den gå enligt cosc. Att lämna in den till ny urmakare bara för att korrigera detta skulle jag personligen inte tycka vara värt det.
  Dock är det ju lite småkonstigt att den gick +4 de första dagarna och sen ökade till gamla takten igen.
   
 16. Eric Jajjamensan P

  Eric Jajjamensan P Sektledare

  Inlägg:
  2.896
  Från:
  Spexeryd
  Zodiac går spot on.
   
 17. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  28.614
  Från:
  Helsingborg
  Säg till urmakaren att som du använder klockan går den 7 sek för fort och be honom(hen) att justera så den går 7 sek saktare än nu oavsett vad hans maskin visar. Har funkat för mig efter 2 misslyckade ruckningar.
   
 18. Camo00

  Camo00 Stig H Olsson

  Inlägg:
  7.199
  Från:
  Malmö
  Re: Sv: Subben går för fort, IGEN!

  Det måste ju fungera oavsett vilken utrustning urmakaren har. Be dem sakta den något bara, och det kan ju vilken urmakare som helst göra!
   
 19. Rivalen

  Rivalen Hedlund

  Inlägg:
  1.656
  Håller med Jabla

  Om du vet att den går +7 över längre tid så säg till urmakaren att ställa den -7 jämfört vad maskinen visar oavsett vad den visar. Om maskinen visar +3 så be honom ställa den på -4.

  När jag petimeterställde mitt ETA 2824 så fick jag vara med och fick en förevisning i hur det går till och då gjorde vi så som Jabla och jag pratar om och då gick den +-0 i tre månader tills jag dängde i den. Numera är jag mer relaxad och jag tror den går -6 just nu, men jag bryr mig inte, men det är ju ingen Rolex Chronometer jag har.

  :D
   
 20. China

  China Guest

  Det förutsätter att verket inte är positionskänsligt, vilket är mindre troligt i det här fallet. Att verket går +4 några dagar för att sedan öka till +7, skulle jag tro beror på en slarvig justering/regulering eller att verket behöver en översyn. Sedan tycker jag att TS borde fått en utskrift från AD:n hur verket presterade före och efter justering/regulering. Då hade det varit enklare att diskutera problemet.
   
 21. Sten
  Trådstartare

  Sten Rudi

  Inlägg:
  486
  Från:
  Ostrobothnia
  [/quote]

  Det förutsätter att verket inte är positionskänsligt, vilket är mindre troligt i det här fallet. Att verket går +4 några dagar för att sedan öka till +7, skulle jag tro beror på en slarvig justering/regulering eller att verket behöver en översyn. Sedan tycker jag att TS borde fått en utskrift från AD:n hur verket presterade före och efter justering/regulering. Då hade det varit enklare att diskutera problemet.[/quote]  Nå, det kan ju nog bra vara så att det var min mätning som fallerade också. Att den först gick +4 och nu igen +7 kan ju vara ett mätfel. Jag har nu på 3 dygn +21, så medeltalet är ju i alla fall +7 då.
  Att verket behöver en översyn betvivlar jag starkt, den är köpt ny 2011.
  Det är väl nog bara så att man borde ha dem att sakta ner den 5-6sek så skulle problemet vara löst...eller så skiter man i det och är nöjd ändå :lol:
   
Mårtenssons ur Brookfield