Laddar...
Nymans Ur 1851

Subjektiv recension Rolex DJII 116300

Diskussion i 'Recensioner & Köpguider' startad av JayJay, 25 januari 2015.

 1. JayJay
  Trådstartare

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Den här recensionen innehåller en hel del subjektiva åsikter och betraktelser. Detta känns nödvändigt eftersom jag själv varit mer än tveksam till den här modellen under en längre tid.

  Modellen det handlar om är Datejust 2 (DJ2) ref 116300. En 41mm bred variant av en av Rolex klassiker. 100m WR med skruvad krona.
  DJ2 finns även med räfflad glasring i vitguld och har då ref 116334, eller i tvåton med ref 116333.
  Framifrån.JPG
  Jag har vid skrivandet av recensionen ägt klockan i ca 6 veckor varav jag burit den under halva tiden.

  Vad gäller urverk och utförandet på finish behöver inte sägas särskilt mycket. Urverket är in house, har quick set på datumet och förväntad funktion som en traktor. Finishen är ur box naturligtvis klanderfri. Den som väljer Rolex väljer också att slippa några överraskningar.

  Jag inleder med min största och enda besvikelse med klockan. Mörkerförmågan. Den är enligt min mening under all kritik. Med undantag för ett par ryska Vostok jag har så är detta den sämst presterande mörkerklockan jag har. Visst det går att läsa tiden under hela natten, nätt och jämnt, men det går inte fort och man måste anstränga sig. Hur det kan vara så är för mig lite av ett mysterium eftersom storleken på index är väl tilltagna. Att visarna inte skulle vara lättlästa i mörker hade jag räknat ut på förhand genom att helt enkelt studera bilder av utformningen.

  Urtavla
  Ett av huvudskälen till att jag valde Datejust är just möjligheten att välja olika tavlor. Det finns ett förhållandevis brett urval och man kan som bekant, för några tusenlappar, byta tavla hos AD om man med tiden vill variera sig. På min klocka har jag en blå tavla som jag tycker är riktigt fin. Det är så kallad "sun burst" borstning vilket gör att ljuset bryts lite olika beroende på infallsvinkel och nyansen upplevs skifta över tid. En trevlig effekt.

  Boett och glasring
  Alla ytor på boett och glasring är högglanspolerade. Från början ett stort minus för mig. Detta gör att den repas väldigt lätt och att precis alla repor kommer synas. Vad detta gör för hur kommande patina upplevs ska bli intressant att se. Vad det däremot gör är att klockan upplevs som något elegantare än borstade motsvarigheter. Reflexerna som uppstår gör att den drar blickar till sig (både bra och dåligt tycker jag).
  Sidan.JPG
  Datumbubblan
  Huruvida detta är snyggt eller inte har stötts och blötts i otaliga sammanhang. Jag ger mig inte in i den diskussionen. Däremot är jag uppvuxen med en pappa som alltid haft en Submariner på armen så för mig är det en av de där detaljerna som helt enkelt "hör till" när det gäller Rolex. Dessutom ska sägas att det faktiskt är förvånansvärt praktiskt när man väl ska läsa av datumet.
  Snettframifrån.JPG
  Länken
  På Rolex med 6-siffriga referenser har man tagit ett stort kliv framåt vad avser kvalitétskänslan i länk jämfört med tidigare modeller. Den är naturligtvis skruvad med solida ändlänkar och gör på det hela taget ett robust intryck. Personligen tycker jag dock att det finns länkar hos andra tillverkare som känns ännu bättre, t ex hos IWC. Spännet däremot tycker jag saknar motstycke. Riktigt stabilt och innehåller dessutom microjustering som inte kräver några verktyg utan endast ett enkelt handgrepp. Länken har även polerad mittlänk, vilket många ogillar. Det gjorde även jag tidigare. Anledningen är att mittlänken snabbt upplevs repig. Det jag dock inte förstått tidigare är att den polerade mittlänken skapar en visuell kontrast som gör att klockan upplevs som mer livlig och mer arbetad. Den här kontrasten kvarstår även efter att småreporna kommit på plats (vilket de inte gjort på min klocka än). En sak som bör nämnas är att bredden mellan bandhornen är 21mm vilket gör att de som gillar att trixa med bandbyten har ett mer begränsat utbud. För egen del tycker jag det kvittar då jag anser att detta är en klocka som gör sig bäst på länk. En slutsats jag kommit fram till utan att ens pröva det andra alternativet och det har jag heller inte för avsikt att göra.
  Spännet.JPG
  Jag bedömmer detta som den minst crediga modellen ur Rolex sortiment bland klockentusiaster. Skälen tror jag är flera och jag avser här redogöra lite för min tankar kring varför det är så. Till att börja med ska erkännas att när jag själv beskrivit klockan tidigare har det inte alltid varit i trevligaste ordalag. En av förklaringarna ligger nog helt enkelt i namnvalet. Folk har redan en klar sinnebild av hur en Datejust ser ut och det är inte så som tvåan ser ut. Visst finns det tydliga likheter mellan de två men skillnaderna är ändå så pass stora att det rubbar våra cirklar. Lägger man däremot en DJII bredvid en Milgauss så är likheterna slående. Utseendemässigt har de mycket gemensamt. DJ2 är dock 1mm bredare (den bredden förefaller ha lagts i glasringen), 1mm tunnare och har en mindre krona. Emellertid är Milgauss förhållandevis populär emedan DJII inte verkar vara det. Det skulle onekligen vara intressant att se försäljningssiffror på hur populäritetsfördelningen ser ut i verkligheten utanför entusiastkretsar.
  WS.JPG
  Avslutningsvis kan jag berätta att jag inför det här köpet hade som krav att klockan jag skulle köpa skulle ha datumkomplikation, minst 100m WR men inte vridring. Jag ville gärna ha en Rolex men det var inget krav. Lutade länge åt en IWC 3239. Sedan var jag helt inställd på en 36mm Datejust med räfflad glasring. Den valdes sedan bort efter att jag konfererat med min hustru. Hon påpekade att klockan är jättefin men att en klocka i den storleken är lite smågubbig och att det kanske inte är den vägen man vill gå i 30årsåldern. Först blev jag stött och lite sur. Sedan insåg jag att hon har rätt. Jag är fan en ung modern människa i livets försommar. Datejust II är också modern. En reinkarnation in i 2000-talet.
   
  Brutus, Halle81, FreakyLeo och 38 andra gillar detta.
 2. john b

  john b X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.612
  Bra välskriven text, tack för det.

  Kluriga funderingar även. Själv har jag aldrig vågat prova en DJ2 just för att den inte ser ut som en DJ. Men kanske därför borde man?
  Svårt problem att klura på.
  Eg är den ju grym!
   
  JayJay gillar detta.
 3. M.L.

  M.L. Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.025
  Från:
  Jorden
  Tack för en välskriven recension.
  Många uttrycker en viss tveksamhet mot klockan när det gäller storleksskillnaden på visare och index, hur upplever du det (ofta syns sånt mer på bilder än "live")?
   
  JayJay gillar detta.
 4. JayJay
  Trådstartare

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Inget som stör mig personligen även om jag noterat fenomenet. Hade jag fått välja fritt så tror jag att jag hade föredragit om man minskat på indexens storlek till samma som på Milgauss.
   
  M.L. gillar detta.
 5. chris.f

  chris.f Y-Wing pilot

  Inlägg:
  744
  Tack! Kul att du delar med dig.
   
  JayJay gillar detta.
 6. aosehus

  aosehus X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.713
  Från:
  Zürich
  Trevligt skrivet. Tackar.
   
  JayJay gillar detta.
 7. Snutti

  Snutti Rebel soldier

  Inlägg:
  61
  Från:
  Stockholm
  Bra recension! Håller dock inte med om att 36mm med vitguldsring är gubbig! :)
   
  Räven gillar detta.
 8. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.723
  Från:
  Stockholm
  Tack för välskrivna meningar. Gillar tvåan. Hade de gett den ett eget namn fritt från DJ hade det varit andra tongångar.
   
  M021 gillar detta.
 9. Apansson

  Apansson Torpare

  Inlägg:
  7.400
  Mycket välskriven text - och en fantastisk klocka. 36mm är inte gubbigt på något sätt, men den här är helt klart sportigare. Har själv prövat en forummedlems DJ2 med blå tavla, och kan inte säga att den är något annat än fantastisk. Är man ute efter en stålsportis med klassisk look så är DJ2 ett klockrent val!
   
 10. Consensus

  Consensus Rebel soldier

  Inlägg:
  78
  Från:
  Västerås
  Vitguldring eller inte. Jag kommer på mig själv stirrandes på min egen klocka i stum förundran, inte ibland utan ofta.

  Tack för en trevlig recension!

  316334.jpg
   
 11. CapTaiN-MiFFo

  CapTaiN-MiFFo Y-Wing pilot

  Inlägg:
  903
  Från:
  Norrköping
  Skitsnygg. Den här har gått under radarn för mig, så tack för att du delar.
   
  JayJay gillar detta.
 12. MLP

  MLP Rebel soldier

  Inlägg:
  113
  Från:
  Stockholm
  Bra recension! En fråga, kan man se online vilka olika tavlor som går att beställa till dessa via AD?
   
 13. JayJay
  Trådstartare

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Inte som jag har hittat. Då har jag ändå letat lite. Däremot finns naturligtvis katalog hos AD. Dessutom kan du gå in på Rolex egna hemsida och klicka på modellen. sedan klickar du på "3 bezel", då dyker olika varianter upp ovanför. Notera att det visas olika altenativ för 116300, 116334 och 116333. Därmed inte sagt att det inte går att få i annan konfiguration... min finns t ex inte på hemsidan. Tror dessutom inte att alla tavlor som finns går att få upp, men ett gäng i a f. Som vanligt är google din vän...
   
  MLP gillar detta.
 14. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  5.791
  Bra skrivet. Jag skulle mkt väl kunna tänka mig denna.
   
 15. Xalle

  Xalle X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.735
  Från:
  GBG
  Trevligt :)
   
 16. Spindel

  Spindel Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.141
  Bra recension.

  Jag tycker det är synd att de lagt extrabredden i ringen istället för att ha en lite större tavla. Proportionerna blir lite konstiga i mitt tycke. Hade varit annorlunda om det varit t ex en dykare där ringen har en funktion och bredare ger lättare avläsning.
   
  Räven gillar detta.
 17. rotvold

  rotvold Friends of KS

  Inlägg:
  159
  Trevlig recension!
  Hör av dig om du tröttnar på den :)
   
  JayJay gillar detta.
 18. joca

  joca X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.175
  Från:
  Stockholm
  Väl skrivet. Inte omöjligt att det blir en DJ2 i framtiden!
   
 19. willbur

  willbur X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.641
  Från:
  Stockholm
  Så stilren. Less is more
   
  JayJay gillar detta.
 20. axell

  axell Rebel soldier

  Inlägg:
  76
  Från:
  08
  Håller med föregående talare!
   
 21. M021

  M021 X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.262
  Hade denna tack vare en inbyte, måste säga att den överraskade positivt. Den är lite som en DJ på steroider, men gör sig bättre på armen än vad man kanske tror. Dock fick den vandra vidare. Saknar kanske trots allt pricken över "it"
   
 22. T-Bone

  T-Bone Ewok

  Inlägg:
  20
  Bra recension, jag star i valet och kvalet mellan denna och Milgauss så detta är bra input.
   
 23. stelah

  stelah Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.665
  Jag har en längre tid tittat på modellen. Växlat i tanken mellan olika tavlor. Jag tycker att indexstavarna är lite för breda. Milgauss är mer proportionerlig. Jag har också stört mig på att bezelen upplevs oproportionerligt bred. Det jag har tänkt, för att komma ifrån dessa estetiska störningsmoment, är att titta på andra tavlor än index och se efter ordentligt om inte en vitguldsbezel ger klockas mer rätt proportioner. Tyvärr verkar det vara begränsat med tavlor till modellen. Jag skulle gärna se några tavlor med lite råare look som tar bort ambivalensen som klockan har, som om den inte bestämt sig för om den ska vara dress eller sport. Den blå med index är en snygg blå färg. Den färgen vill jag gärna se på en tavla med romerska siffror, men då blir den ljusare blå. Till Datejust 36 mm finns den snyggare blå, men inte till Datejust 2. Är det någon som funderat på om vitguldsbezelen ger klockan finare proportioner eller inte?
   
  Senast ändrad: 16 september 2015
 24. Niclas Andersson

  Niclas Andersson Ewok

  Inlägg:
  41
  Riktigt fina bilder, de blå tavlorna på nyare DJ är magiska, har själv en 116200 med blå urtavla och kul hur den går från klarblå till nästan nattsvart!
   
  stelah gillar detta.
 25. Flow

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Trevlig läsning! Har själv funderingar på DJ2 då jag vill ha en klassisk men ändå modern klocka till samlingen och min bror har redan explorern så jag får så klart välja något annat. Men när du skriver att mörkerförmågan är usel så tvekar jag. Skulle du kunna tänka dig slänga upp en bild med full laddad luminova i halvmörkt ljus? Hade varit super! :)
   
 26. JayJay
  Trådstartare

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  Usel är den ju inte... Snarare inte lika bra som på vassa dykarklockor. Den är läsbar natten igenom MEN det kan ibland kräva lite ansträngning. Ska försöka ta en bild ngn ggn imorgon för att illustrera.
   
  Flow gillar detta.
 27. Aelgen

  Aelgen Rebel soldier

  Inlägg:
  111
  Tack för en trevlig och välskriven recension! Snygg klocka med riktigt härlig färg på tavlan.
   
 28. JayJay
  Trådstartare

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  @Flow ville se hur den bärs på handleden.... Ledsen för riktigt risig bild. Mina handleder mäter 17cm.
  image.jpeg
   
  Flow gillar detta.
 29. JayJay
  Trådstartare

  JayJay X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.411
  image.jpg
  Här är även det efterfrågade mörkerskottet. @Flow
   
  djupdykaren och Flow gillar detta.
 30. Flow

  Flow Stormtrooper

  Inlägg:
  213
  Från:
  Orten
  Kanon! Den ser ut att vara större än vad jag trodde att den skulle vara. Jag står mellan en OP på 36mm och en likadan som du har och jag tror att 36an blir för liten för min smak. Tycker att de ser bra ut i mörkret, men jag förstår vad du menar med att visarna blir svår lästa. Tack för bilderna.

  Det blir nog en DJ2 inom kort för min del :)