Laddar...
Erikson Urhandel

SUBMARINER versus GMT...

Diskussion i 'Diskussion' startad av Affe, 3 maj 2015.

 1. Affe
  Trådstartare

  Affe Una vida loca

  Vad behöver vi?! JO!, det behövs ett gäng av dessa klockor och så kan kampen om den perfekta och ultimata klockan börja. Att jag har valt att bara ta med dessa modeller (referenser) har med att göra att dom är bland dom vanligaste här på forumet och brukar vara populära första klocka vid ett eventuellt köp. Denna lilla duell är inte på något sätt 100% ig då vi alla tycker olika beträffande tycke och smak. Men jag ska ge min version och det är upp till var och en att tycka vad fan ni vill om denna tråd!

  DSC_2217.JPG

  Vi är nog alla medvetna om att båda dessa klockor är både robusta och tooliga klockor, och att dom tål det mesta när det kommer till aktiviteter av olika dess slag, tex, jobbet, pula i trädgården, bad, löpning, bergsklättring, dykning, cykling, ja, ni fattar. Men...är det någon av dessa klockor som är bättre än den andra?!

  Omgång 1) Vatten testet!

  Om man vill vara helt säker på att klockan inte blir förstörd när man badar eller duschar, eller när man är ute och snorklar eller gör rena dyk, ja då är SUBMARINER klockan för dig, och JA! det förutsätter att klockans packningar är bra och att klockan klarar trycktestet. Så det är inget snack här, vinnare är Submariner på KO, då dom har 1000ft/300m på dom flesta av sina nyare klockor. Även dom äldre Subbarna har bra WR då dom ligger på 660ft/200m i jämförelse mot GMTs 165ft/50m - 330ft/100m.

  DSC_2213.JPG

  1-0 till Submariner.

  Omgång 2) Funktion/Funktioner!

  Skulle nog säga att det var lika överlägsen seger här som i förra omgången, en klar seger för GMT alltså, visst skulle du fråga en professionell dykare så skulle ju inte han hålla med, det kan vi nog vara ganska så eniga om. Men i och med att GMT klockan har tidszon, och du kan ha antingen upp till 2-3 tidszoner beroende på årsmodell av klockan så vinner GMT på TKO. Visst!, Submarinen, har väl en bra funktion om du skall dyka på ringen angående tiden för dyket, men jag skulle nog ändå säga att GMT är en klar vinnare här, det är kvitterat.

  DSC_2238.JPG DSC_2225.JPG

  Det står 1-1 när vi går till omgång 3 .

  Omgång 3) Design och detaljerna!

  Hm, här blir det svårt, väldigt svårt att utse någon vinnare tycker jag! Mycket är ju en personlig smak, men till min hjälp så tog jag min helt ointresserade tant när det kommer till klockor för att få en objektiv bedömning av dom två kombattanterna. Först så visade jag upp min 16610a mot min Fat Lady med Coke insert, och inom loppet av en sekund så pekade hon på GMTn. Varför tyckte du det frågade, jag gillade det där röda och pekar inserten.

  Hm...jag ska göra om testet tänker jag och går och hämtar min 16710a med svart insert, denna gång tar det några sekunder längre, men med lika övertygelse så pekar hon på GMTn. Jaha...varför pekade du på just den klockan den här gången då, frågar jag. Los Tantos svarar med lika stor självklarhet som förra gången, att det var den röda visaren som utgjorde det där lilla extra på klockan, och det är nog så som jag tycker också om någon skulle fråga mig.

  DSC_2236.JPG

  Nu finns ju båda klockorna i TT och i 18k guld, då jag inte har någon av dessa modeller i helguld så fick jag ta vad jag haver. Och då blev det min 16753 mot min 16613, här tog det en bra stund innan jag fick något svar, döm om min för våning så var svaret lite oväntat. Efter mycket tittande, och tänkande så bestämde hon sig för SUBMARINERN, då hon gillade den blå Sunburst tavlan mot guldet. Visst hon diggade även den andra 16753an, då pilen är en rolig detalj på klockan som hon sa.

  DSC_2244.JPG
  DSC_2220.JPG

  Går man mer in på dom riktigt små detaljera så finns det kanske inte så hemskt mycket att gå på. Men jag gillar att kronan på SUBMARINERN är större än på GMTn, vissa skulle även säga att enkelheten i Subben gör den charmigare, och ja, dom är väl inte helt ute och cyklar. När det kommer till boetterna så är det väl inte jätte stor skillnad heller, iaf inte för den oinvigde säkert. Till fördel för GMT så är väl pilen som indikerar tidszon funktionen en trevlig detalj.

  DSC_2228.JPG

  Men, men, här blir det svårt att utse någon vinnare, hade länge tänkt att dom skulle få dela på förstaplatsen, och så får det bli även nu på slutet. Helt ärligt så låg GMTn j... bra till och jag var ruskigt sugen på att ge segern åt GMT klockorna, men SUBMARINER tar sig tillbaka med sin klassiskt fina och rena och tidlösa design.

  DSC_2222.JPG

  Så omgång 3 delas lika. det står nu 1-1 inför omgång 4.

  Omgång 4) Mångsidighet!

  Här har vi nog en segrare direkt! Att ha en GMT av nyare modell ger en många möjligheter till variationer av klockan, du får 6-7 klockor i en. Och, du behöver inte vara varken hjärnkirurg eller någon urmakare för att byta armband eller insert på klockan heller. Som dom flesta har märkt så går det att kombinera sin GMT på många olika sätt. du kan ha den på läder, på Nato, trots att det inte är skönt, på länk (oyster, jubilee) . du kan även ha flera inserts som du kan byta relativt enkelt själv, finns många sköna färger, är bara och kolla hur många inserts farbror jabla har till sin 16700, och kolla bara Compiss tråd angående variation på sin GMT " En KLOCKA, så mycket variation".

  DSC_2246.JPG DSC_2215.JPG

  När vi kommer till SUBMARINER, så finns det inte så mycket att välja på, visst, du kan ha både nato och läder, går ju även att köra jubilee, är bara kolla in på Lasse Berghagens sub. När vi kommer till inserten så är det inte så mycket att hänga i julgranen, finns svart och så finns det svart och så finns den i grön, har du turen så kan du hitta någon som är blekt till grå efter det att någon har lekt lite med klorin.

  Omgång 4 går till GMTn, så ställningen är 2-1 inför näst sista duellen.

  Omgång 5) Calibern det vill säga urverket!

  Här skulle jag nog säga att det blev jämt skägg beträffande urverken, visst det sitter caliber; 1520, 1530, 1570, 1575, 3035, 3100, 3135 i Submarinern och GMTn så sitter det caliber; 1036, 1066, 1575, 1576, 3075, 3085, 3175, 3185, 3186. men att det skulle vara någon större skillnad beträffande kalibern tror jag inte mycket på. Visst!, det kan nog hända att det sitter några olika skruvar och muttrar, kanske någon fjäder som gör att det är skillnad, men i det stora hela så skulle nog jag säga, att caliberna är jämförbara i dessa klockor. Här kan jag nog få vatten på min kvarn, la tom ut en tråd så att jag kunde få lära mig lite mera angående dessa klockors caliber, men då jag inte ens fick något svar på min tråd, och att det bara var fyra som röstade. När jag hade räknat ihop alla röster så visade det sig att det var 2 som röstade på subbens caliber och 2 på GMTns caliber, så med andra ord så blev det lika beträffande röstningen. När även jag ska utse en vinnare i omgång 5, så får det bli oavgjort, tyvärr har jag för lite kunskap att avgöra om någon av calibern är bättre än den andra.

  [​IMG][​IMG]

  Omgång 5 delas lika, och det står fortfarande 2-1 till GMTn.

  Omgång 6) Prisvärdhet och andrahandsvärde.

  Här kommer sista omgången, ska det bli oavgjort i matchen i matchen, eller ska GMTn kamma hem den slutgiltiga nådastöten och vinna en klar seger med 3-1 i denna GIGANTERNAS kamp.

  Hm..nu är det ju så att Rolex klockorna har generellt stigit i allmänhet, dock har GMTn stuckit iväg i pris i synnerhet, i alla fall om du tar GMTs modell 16710. Idag får du nog inte tag på en sådan med papper för under 40k, det har det ju visat sig även här på klocksnacks K&S, även dom utan papper sälj ganska så högt idag. Var ju inte allt för länge sedan som det gick att få tag på en för 37-38k, även dom äldre modellerna så som 1675, 16750 och 16760 mfl har stuckit iväg har jag sett.

  Mmm...när det kommer till SUBMARINER så kan du faktiskt få tag på en för under 40k, och då med papper, du kan få tag på en 14060 för 35-37k på C24. Även 16610 finns fortfarande till ett bra pris tycker jag nog, 38k så har du en med box och papper. Så jag skulle nog säga att SUBMARINER vinner omgång 6, den är något billigare och du får faktiskt mycket klocka för pengarna anser jag om du väljer just Submariner.

  Så omgång 6 går med andra ord till SUBMARINER och det innebär att det blir 2-2 i denna lilla klockduell!

  Det blev ingen vinnare, jag säger att det är två bra klockor och det är bara du själv som bestämmer vilket du är ute efter och vilka behov du ställer på din klocka. Det kanske inte ens är behoven heller, du kanske bara väljer den klocka som är snyggast och som du tycker har trevligaste designen. Skall jag ändå till att summera denna lilla duell eller kamp, som kanske inte är så mycket att höja till skyarna, så står det helt klart att det är 2 bra klockor oavsett ifall du väljer SUBMARINERN eller GMTn.

  Är du en person som reser mycket ja då är ju GMT klockan för dig så du kan hålla reda på flera tidszoner samtidigt, du kan även ha den på dig när du duschar eller lökar i poolen. Den tål även att du utsätter den för lite hårdare aktiviteter om du nu skulle vilja det med bergsklättring eller att åka tunnelbana. När det kommer till kläder så funkar den lika bra till Smoking, kavaj, jeans, badisar, som till t-shirt skjorta och slips.

  Om du väljer SUBMARINER så är du nog mer åt det atletiska hållet, du gillar att sporta med det varse aktiviteter, du gillar förmodligen att snorkla och dyka mer än att löka i någon pool med någon god paraplydrink. Du gillar lite hårdare tag med andra ord, du gillar att utsätta din klocka för diverse äventyr. Du kanske inte reser lika mycket eller så gör du det, men skiter att bry dig om flera tidszoner. Även här så funkar den att bäras till smoking, kavaj, jeans, badisar, skjorta/slips T-shirt osv.

  - I båda fallen så är väl en dressare att föredra, det är vi nog nästan alla eniga om, men om James Bond kunde bära upp sin Sub och GMT till Smoking så kan även du göra det, M´key!

  Ha en bra dag Folks!

  MVH // Af Sjodahl


   
  spammerstakeahike, 14060M, Öbo och 120 andra gillar detta.
 2. walle77

  walle77 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  763
  Sånt här uppskattas. Riktigt bra Af Sjodahl!
   
  Booo och Affe gillar detta.
 3. Jonte73

  Jonte73 Tie Fighter pilot

  Snyggt Affe, ett riktig mastodontinlägg med köttigt innehåll och intressanta funderingar .
  Toppen.
   
  Fredrik Larsson, Booo och Affe gillar detta.
 4. jabla

  jabla Sarlacc

  Inlägg:
  27.860
  Från:
  Helsingborg
  Farbror jabla säger "köp en av varje" :)
  Tack för ännu ett trevligt inlägg Af Sjodahl.
   
  Floduttern, Booo, Affe och 2 andra gillar detta.
 5. Flat-Eric

  Flat-Eric Shmi Skywalker-Lars

  Inlägg:
  10.599
  Har haft både sub o gmt.

  Bara sub kvar....
   
  Affe gillar detta.
 6. Perpetual

  Perpetual Stormtrooper

  Inlägg:
  225
  Från:
  Stockholm/Uppsala
  Mycket trevlig läsning alltid kul att läsa tester/recensioner/jämförelser!!
   
  Booo och Affe gillar detta.
 7. holmjohaan

  holmjohaan Stormtrooper

  Inlägg:
  219
  Vi kan konstatera att man helt enkelt får ta o skaffa sig båda modellerna :) går inte att klara sig med bara ena.
   
  Booo och Affe gillar detta.
 8. Wemb

  Wemb Stormtrooper

  Inlägg:
  374
  Mycket rolig läsning såhär på söndagen!

  Nu får jag lov att köpa en GMT också, fan...
   
  Luckyluciano och Affe gillar detta.
 9. Arvin

  Arvin Rebel soldier

  Inlägg:
  68
  Från:
  GBG
  Tack för en trevlig läsning.
  Själv har jag en sub, men tack vare mångsidigheten vill jag även ha en gmt.
   
  Affe gillar detta.
 10. MJ24

  MJ24 AT-AT driver

  Inlägg:
  5.557
  Stort tack för en mycket bra tråd, bra jobbat!!:)
   
  Affe gillar detta.
 11. Mrsheepshooter

  Mrsheepshooter AT-ST driver

  Inlägg:
  1.113
  Från:
  Stockholm.
  Tack för helt underbar läsning!
  Alltid kul med jämförelser mellan två giganter.
   
  Affe gillar detta.
 12. Criss Cross

  Criss Cross AT-AT driver

  Inlägg:
  6.298
  Från:
  Stockholm
  Bra samling du har. Jag håller med tanten till fullo, men GMTn skulle gärna kunnat haft större krona.
   
  Affe gillar detta.
 13. tgofswe

  tgofswe Stormtrooper

  Inlägg:
  279
  Från:
  HK
  egentligen är väl inga konstigheter å snorkla med en GMT eller Exp2, knappt dom flesta vare nere på 20-30m
  btw, kul duellering!
   
  Affe gillar detta.
 14. OskarK

  OskarK Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.301
  Tack för underhållande och informativ läsning! Älskar både Sub och Gmt, förhoppningsvis kommer jag att ha en av varje i en framtida samling :)
   
  Affe gillar detta.
 15. cab

  cab Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.227
  Det är jämt men får jag bara välja en klocka som jag ska ha livet ut så blir det en sub.
   
  Affe gillar detta.
 16. Miami

  Miami X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.888
  kul läsning! så jag behöver alltså dubbla min budget...
   
  Affe och jabla gillar detta.
 17. Hebbe

  Hebbe Ki-Adi-Mundi

  Inlägg:
  5.786
  Underbart! Nästan så tråden borde ligga i recension/ köpguiden :)
   
  Affe gillar detta.
 18. Bramserud

  Bramserud Rebel soldier

  Inlägg:
  133
  Från:
  Stockholm
  Superhärlig läsning!
   
  Affe gillar detta.
 19. Ponlarsson

  Ponlarsson AT-ST driver

  Inlägg:
  1.120
  Från:
  Tidaholm
  Kul läsning. För mig vinner GMT just på grund av funktionen.
   
  Affe gillar detta.
 20. yonsson

  yonsson Kikuchiyo Moderator

  Inlägg:
  34.679
  Från:
  Jymden
  The game is rigged man! :)
  Bra skrivet!
   
  Davvan och Affe gillar detta.
 21. Aboynamedsue

  Aboynamedsue Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.938
  Från:
  O
  Kul duell!
   
  Affe gillar detta.
 22. Heritage

  Heritage Rebel soldier

  Inlägg:
  93
  Från:
  Skåne
  Det är den här typen av läsning som får en att börja se över sin klockbudget på allvar igen.
  Köpt en ny Panna i år redan men nu närmar sig nog min första Rolex;)
  Tack för trevlig och lärorik läsning!
   
  Affe gillar detta.
 23. 007

  007 Y-Wing pilot

  Inlägg:
  517
  Ytterliggare ett kvalitetsinlägg! Man bockar o bugar![emoji3]
   
  Affe gillar detta.
 24. David Eriksson

  David Eriksson X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.723
  Från:
  Stockholm
  GMT! Snyggt inlägg. ;)
   
  Affe gillar detta.
 25. theargonaut

  theargonaut Rebel Commander

  Inlägg:
  10.006
  Från:
  Sthlm
  Riktigt bra skrivet Af Sjodahl! Är rörande överens med dig om det mesta, och ja, GMTn vinner i komplikationer då den alltid har datum, medan suben är lite råare och lite tjockare, och smiter därmed inte lika smidigt in under manschetten som GMTn, även om GMTn ser lite större ut i diameter pga utseendet på vridring och inlägg.

  Jag stod faktiskt inför detta val själv för ett tag sedan, och jag tänkte ungefär som i ditt inlägg.

  16750 -84, 9411/0 -76
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  paradis, Andersml, Affe och 1 annan gillar detta.
 26. Kondoren

  Kondoren Rebel soldier

  Inlägg:
  57
  Härlig läsning. Följde matchen med spänning. Håller själv på Submarinern.
   
  Affe gillar detta.
 27. Henkesson

  Henkesson Rebel soldier

  Inlägg:
  55
  Från:
  Jönköping
  Bra skrivet!! Intressant jämförelse :)
   
  Affe gillar detta.
 28. stabil

  stabil Rebel soldier

  Inlägg:
  162
  Härlig läsning
   
  Affe gillar detta.
 29. paradis

  paradis Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.806
  Från:
  Malmö
  + 1...:happyhappy:
   
  Affe gillar detta.
 30. finnirgens

  finnirgens Y-Wing pilot

  Inlägg:
  772
  Trevligt! Haft båda, men jag håller på subben:)
   
  Affe gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield