Laddar...
Erikson Urhandel

Teknisk kompetens på KS

Diskussion i 'Diskussion' startad av mouqvist, 18 januari 2014.

?

Vad är din tekniska kompetens?

Poll closed 2 februari 2014.
 1. Utbildad urmakare, kan bl.a. demontera urverk, serva klockor, har teoretisk kunskap

  0 röst(er)
  0,0%
 2. Hobby urmakare, kan öppna en klocka, rucka den, byta visare

  11 röst(er)
  16,7%
 3. Ur och Penn urmakare, kan bara avkorta länk och byta batteri (repar då locket med 99% sannolikhet)

  49 röst(er)
  74,2%
 4. Kan inget om klockor, lämnar min i butik för att byta band eller justera tiden

  6 röst(er)
  9,1%
 1. Har både här och på TTT ställt några tekniska frågor inom åren och måste säga att de ofta lämnar att önska, man får knappt några svar och nivån är sisådär.
  Tycker att det hela handlar numera om att visa sin nyinköpta klocka, gratulera andra för sin inköp, dagens klocka, lite OT trådar om kläder, bilar och sprit, intern jokes mellan vissa medlemmar, tips inför köp, osv men det är ytterst få tekniska trådar.
  Det kan bero på att de flesta som jag inte kan så mycket om klockor trots ett brinnande intresse i övrigt, varför jag undrar vilken kunskap ni har om klockor och startat en omröstning.

  Gör ett val och berätta gärna mer om vad du kan.
   
  StrawberryFields och Daddyeo gillar detta.
 2. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.862
  Taskig inställning. Tycker jag.
   
  Boris Balkan, morrism och Sond gillar detta.
 3. Andrew

  Andrew Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  553
  Från:
  Danmark typ
 4. Spindel

  Spindel Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.156
  Måste påpeka att dina val är lite konstiga, jag kan justera gångtiden, byta visare och tavla men jag kommer troligen repa klockan (eller i alla fall locket) i 99 % av fallen eftersom jag har en tendens att använda polygrip eller universaltång för ändamålet.

  Mao hör det inte till om du repar eller ej då det mer handlar om hur pedantisk du är, och hur mycket pengar du lägger på "special-" verktyg
   
 5. SSL

  SSL Ole Bramserud

  Inlägg:
  3.874
  Byt profilbild till en Rolle.

  Jag svarade ur&penn, men lämnade in en klocka för att avlägsna en länk.

  I övrigt så är det mycket aktivitet här och fler än din tråd som bara försvinner. Tror inte det är överdrivet många som går bak till sida 2 ens.
  När jag var sprillans här och skapade min första tråd så fick jag noll svar eller likes. Men det var bara att bryta ihop och köra vidare.
   
 6. David

  David Bödeln

  Inlägg:
  5.862

  Ja. Som man frågar får man svar. Välresearchade och begåvade frågor får så gott som alltid svar av någon av de många medlemmar vi har med detaljkunskap. Ingen nämnd, ingen glömd.
   
  jabla och par gillar detta.
 7. Absolut, jag försöker i alla fall komma med nåt nytt.
  Men jag lovar att bättra mig, inga nya trådar från mig, utan en massa bleka svar i form av "grattis", "nice" eller smileys...
   
 8. garfield

  garfield Hedlund

  Inlägg:
  2.107
  Hade önskat mig någon sorts mellannivå mellan hobby och ur&penn, men ligger nog i ärlighetens namn närmare ur&penn. Var på Urmakarskolans "Prova-på" dagar från några år sedan och det var mycket givande, och att meka med någon gammal skrutt-klocka skulle jag inte tveka för. Skulle dock aldrig ge mig på lite finare grejer.

  Kan för övrigt varmt rekommendera "Prova-på" dagarna för den som har lust att lägga lite tid o pengar på att förkovra sig i detta. Och nej, jag har inga finansiella eller andra kopplingar till Urmakarskolan :).

  http://www.urmakarskolan.com/?pid=480c7506305e2&lang_id=sv

  mvh
  garfield
   
  Galaxxy gillar detta.
 9. vaniljglass

  vaniljglass Nisse på lagret

  Inlägg:
  9.847
  Från:
  Göteborg
  Det finns en poäng med det du säger. Många här inne kan inte mycket, och vissa verkar inte ens klockintresserade.

  Förstår dock inte liknelsen mellan min och din tråd.
  Det är fullt naturligt att två trevliga klockor får glada tillrop.
   
  Boris Balkan, Aurum, Galaxxy och 5 andra gillar detta.
 10. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.259
  Sanningen är väl att folk är mer intresserad av klockors utseende och features än att kunna mecka med dem. Finns garanterat väldigt kunniga individer på forumet men gemene man ligger nog på samma nivå som en annan där ens tekniska kunskap stannar något efter ett bandbyte.

  Att vilja visa sitt senaste inköp eller sin favoritklocka ser iaf jag som något roligt. Alla går igång på olika saker men jag uppskattar den lättsamma delningen av folks inköp, festliga bilder från g2g's och den senaste videon från Hodinkee. Även om jag respekterar långa detaljerade poster om urverk och funktion så kan jag inte påstå att det är de som gör att jag hänger på klockforum. Jag gillar att titta på fina saker och tänker inte skämmas för det.

  OT känns väl däremot ganska tradigt om det inte ens nästan går att relatera till vår hobby.
   
  Målarn, Falcone, Bojke och 6 andra gillar detta.
 11. garfield

  garfield Hedlund

  Inlägg:
  2.107
  Kan rekommendera de andra forumdelarna förutom "Diskussion". Lägg några timmar på "Hemslöjd, Modd & Fix" så ska du nog få det värsta tekniksuget stillat.
   
  eriksson850 gillar detta.
 12. För min del är det rätt konstigt att jag kan gilla klockor så mycket utan större kunskap om dem (svarade också Ur och Penn!). Tycker om bilar och mc och kan utföra rätt mycket själv, men när det gäller klockor så finns inte denna koppling.
   
 13. 16610

  16610 Stig Helmers Mamma

  Inlägg:
  11.486
  kan själv=) NOT. Klockor hobby och kan en del men servis lämnar ja
   
 14. Missförstå mig rätt som det kallas för, jag tycker också om att se fina bilder och läsa om vad folk gör för något, jag menar bara att det vore trevligt med ett bra svar till en ställd fråga isf bli hånad för att frågan är för vag, för att man inte gjort research eller för att ett ämne redan tagits upp tidigare
   
 15. CaptainOats

  CaptainOats Stig H Olsson

  Inlägg:
  5.112
  Är det inte så med det mesta ?
  Bilar, övriga fordon, elektronik osv.

  Intresset som skapar värme och gemenskap, högt och lågt.

  Finns en hel del kunskap på detaljnivå här men då den skaran är begränsad ser jag inget konstigt i att det inte är i fokus.
   
 16. Per

  Per Björklövens finest

  Inlägg:
  7.259
  Bry dig inte om tröttmössor som har tråkigt och bara gnäller. Dock måste du förstå att det förmodligen finns fler som svarar trevligt på en paketöppning än vad det finns folk som kan svara dig hur du ska sätta ihop ett Valjioux 7750. :)
   
 17. par

  par Stig H Olsson

  Inlägg:
  6.302
  Bra skrivet Per! Ja visst kan OT vara väldigt ot ibland men samtidigt så binder det oss samman på ett kul sätt ofta och skapar en trevlig gemenskap.
   
  vonbahr gillar detta.
 18. theargonaut

  theargonaut Stig Helmers Mamma

  Inlägg:
  10.227
  Från:
  Sthlm
  Intressant frågeställning, som redan nu visar varför du inte får så mycket svar. KS består nog mest av klockbrukare, och ett fåtal med riktig utbildning. Inga konstigheter med det.
   
  par gillar detta.
 19. plattfot

  plattfot Hedlund

  Inlägg:
  1.781
  Från:
  Norrort Sthlm
  Kan hålla med dig om att de flesta poster handlar om annat än just tekniska- och urverksfrågor. Jag är inte säker på att detta är negativt dock.

  Vi kanske skall vara glada för att inte fler skruvar och pillar i klockor hemma på kammaren utan njuter klockorna och låter urmakare ta hand om insidan när det är dags för service (och trådar om service/servceställen finns det gott om). Jag pillar en del och kan ärligt säga att jag troligen gjort mer skada än nytta under åren, även om jag lärt mig en del och har en låda gamla vrak som påminner mig om det.

  Tycker uppdelningen med allmän diskussionsdel / hemslöjd, modd och fix är rätt bra och är inne på båda delarna regelbundet. Vi är alla här av olika anledningar och jag tror mixen vi har är en förutsättning för ett livskraftigt forum.

  Klickade på alternativ nr2.
   
  eriksson850, theargonaut, David och 2 andra gillar detta.
 20. daviden

  daviden Founder

  Inlägg:
  8.300
  Från:
  Malmö
  Hej, mouqvist. Testa att lägga dina inlägg i en bättre vald forumdel än Diskussion?

  Hemslöjd, modd och fix
  Här postar vi instruktioner, tutorials, tips och trix. Allt från hur du bakar visare till hur du kortar länkar, regulerar ett gammalt mögelverk och syr ditt egna läderband. Frågor om allt som rör moddning kan du också posta här. Vi kan nästan kalla det för forumets egna lilla hörna för hemslöjd...

  https://klocksnack.se/forums/hemslöjd-modd-och-fix.12/
   
  vonbahr, jabla, Bojke och 1 annan gillar detta.
 21. Maxim

  Maxim Rudi

  Inlägg:
  343
  Från:
  Lund
  Klart det är mycket ryggdunkande på forumet och i viss mån är det något man kan irritera sig lite på ibland, men kom ihåg att när du själv vill visa upp ditt senaste inköp blir alla de där svaren och gillandena en positiv upplevelse för dig också.
   
 22. babanker

  babanker Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  751
  Från:
  F ks
  Vad innebär att man ruckar klockan och hur ruckar man en klocka?

  Må väl,
  Philip (Valde inte alternativ 1).
   
  Bojke gillar detta.
 23. acce1999

  acce1999 Ole Bramserud

  Inlägg:
  4.917
  Man ska nog inte underskatta de glada tillropen. De fyller en funktion de också. Själv uppskattar jag när jag får dem.

  För övrigt är nog deltagarna på KS ganska representativa för samhället i stort. De flesta är konsumenter. Få är specialister.

  För egen del funkar inte något av svarsalternativen riktigt. Jag är inte utbildad urmakare, men jag kan ta isär ett automatverk med dag- och datumkomplikation... Och få ihop det igen. Inkusive rengöring, smörjning och ruckning. Eller, kanske snarare: jag har kunnat... Det är länge sedan nu. Det jag bland annat lärde mig är att erfarenhet gäller. (Anade jag för all del redan innan).

  Har verktygen kvar. Och ett par verk liggande också. Men oljorna har passerat sitt bäst-före-datum med råge.

  Och jag tar hjälp av erfarna urmakare när så behövs.

  A
   
  eriksson850 och David gillar detta.
 24. RicVin

  RicVin Mr fredag

  Inlägg:
  11.055
  Det innebär att man rättar till en mindre gångavvikelse. Att få klockan att gå mer exakt alltså. Hur man gör har jag inte en jävla aning om..:)
   
  Maxim och babanker gillar detta.
 25. Bauuer

  Bauuer Direktör Jönsson 4 personer

  Inlägg:
  517
  Jag tror man kan förklara det som att man justerar fjäderns motstånd eller spännkraft för att på så sätt styra hur snabbt denna oscillerar vilket i sin tur leder till att det blir aningen högre/lägre frekvens och därmed anpassas gången. Finns säkert ett bättre svar och någon expert får gärna fylla på eller rätta mig :)
   
 26. Aurum

  Aurum Jag är så arg, så väldigt arg!

  Inlägg:
  15.517
  Håller med om att man i vissa fall kan bli lite mörkrädd när det kommer till kunskapsnivån är. Men den största sanningen ligger nog i om tråden man startar är intressant/engagerande eller endast besvarar en medlems oengagerande fråga.
   
  jabla gillar detta.
Mårtenssons ur Brookfield