Laddar...
Erikson Urhandel

Teknolog som vill jobba med klockor men är inte urmakare/butiksbiträde/urmakar-son

Diskussion i 'Diskussion' startad av Fredgusta, 4 april 2016.

 1. Fredgusta
  Trådstartare

  Fredgusta Rebel soldier

  Inlägg:
  182
  Från:
  Göteborg
  Go'kväll KS, länge har jag funderat på om vad jag vill göra med min civilingenjörsexamen när jag är nyexad om sisådär 3 år och få saker är jag så insatt i som klockor. Vad ska man som elektro/maskin -ingenjör göra för att kunna "släcka törsten" för att jobba med utvecklingen och produktion av medel till high-end klockor. Har inga kontakter i industrin men tror inte heller de söker såna som jag.

  Förutom idén av att hoppa av och börja på urmakarskola så uppskattas alla förslag. Sommarjobba på Sjöö & Sandströms kanske(?) hehe. Roligt att höra era berättelser också om ni själva gått och grubblat på det här. Lika intressant att höra om ni är precis på väg ut i arbetslivet eller om ni har ett välformat rumpavtryck i kontors-stolen.
   
  Strindberg och Andy7750 gillar detta.
 2. ironcastle

  ironcastle AT-ST driver

  Inlägg:
  1.242
  Från:
  Söder om Stan
  Vill du behålla mystiken och tjusningen med klockintresset, ha det som hobby. Skilj på yrke och intresse. Visst kan det kännas lyxigt att få möjligheten att jobba med det man kanske är mest intresserad av, men räkna med att den känslan kommer att klinga av. Det blir vardag av allt. Vill du satsa helhjärtat lär du behöva en adekvat utbildning. Du har säkert mycket med dig "gratis" i form av fysik och maskinkunnande men jag tror inte att du är den person som blir anställd när rekrytering pågår så länge du inte har en WOSTEP (googla) examen att visa upp.

  ... skriver en civilingenjör inom maskinteknik med examen 2001 som just gått en prova-på kurs hos IHU...
   
  MickeJ, yonsson och Götlaborg gillar detta.
 3. JohnDoe

  JohnDoe X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.381
  Från:
  Sverige, stockholm
 4. Starship

  Starship Y-Wing pilot

  Inlägg:
  508
 5. Rivalen

  Rivalen X-Wing Pilot

  Inlägg:
  1.642
 6. Götlaborg

  Götlaborg Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  4.769
  Från:
  Götlaborg
  Jag kan skriva under på det du säger och avråder alla från att kombinera hobby med yrke. Jag som är biltok tog för givet att det enda rätta var att kränga balla bilar. Efter att ha gjort det några år insåg jag att det var sjukt tråkigt. Både vad det gäller att sälja bilar och inte minst att det tog död på min kära hobby. Idag vet jag bättre och tyvärr är det så att man blir mätt på allt i slutändan om det blir för mycket av det.
   
  Wozzor, tissoter, Miami och 4 andra gillar detta.
 7. jarrebarre99

  jarrebarre99 Tie Fighter pilot

  Inlägg:
  3.331
  Från:
  Around town
  Spot on @Guskleto +1 på den.
   
  Götlaborg gillar detta.
 8. Skeeter

  Skeeter Stormtrooper

  Inlägg:
  425
  Har precis samma erfarenhet, man spenderar för mycket tid på jobbet om det tangerar hobbyn och sen så tappar man lusten för både jobb och hobby.
   
 9. Fredgusta
  Trådstartare

  Fredgusta Rebel soldier

  Inlägg:
  182
  Från:
  Göteborg
  Tack för alla tips. Jag hört det där om att inte göra sin hobby till sitt jobb och får väl köpa det då ;)

  - Nej never in my life! :D Kan ju inte stödja fienderna! ;) Skämtåsido jag tror på att smartklockan och kvartsklockor (tänk G-Shock) kommer flätas samman i framtiden, så våra kära mekaniska ur kommer nog fortsätta att produceras för samma ändamål som de produceras idag.
   
 10. OxleyStateHigh

  OxleyStateHigh Y-Wing pilot

  Inlägg:
  572
  Ni har delvis rätt... Men här pratar vi om utveckling, inte sälj, det är viss skillnad. Dessutom, om man får ett jobb som man tycker är kul, då är ju inte det helt fel heller! Oavsett om man tröttnar på sin hobby.
   
  Huvudverk gillar detta.
 11. Huvudverk

  Huvudverk Stormtrooper

  Inlägg:
  386
  Håller med! Stor skillnad på att kränga- och utveckla bilar.
   
  OxleyStateHigh gillar detta.
 12. OxleyStateHigh

  OxleyStateHigh Y-Wing pilot

  Inlägg:
  572
  @Fredgusta
  Du gör så här:

  1. Se till att läsa FRANSKA om du inte gjort det redan. TYSKA är också bra men ännu hellre FRANSKA. S'il vous plaît comprendre combien cela est important! Du skall lära dig det så bra som möjligt!
  2. De som skriver ovan har ingen koll. Självklart anställs även M.Sc. inom klockindustrin, dock till andra uppgifter än urmakare.
  3. Optimalt är ju självklart som alltid en dubbelexamen.
  4. Surfa på de olika, speciellt de stora, företagens hemsidor. Lär dig spelarna i branschen. Kolla på deras hemsidor, vilka jobbannonser ligger ute. Vad söker de för kunskap?
  5. Tveka inte att kontakta några företag, berätta om dina planer, och vad har de för tips vad gäller inriktning, vilka kurser kan vara bra för dig?
  6. Försök få till utlandsstudier i Schweiz, på så bra skola som möjligt. ETH, EPFL etc. När du skall anställas vill de se saker de känner igen och imponeras av. Kanske kan du ta din kandidat i Sverige, och köra mastern i Schweiz? Schweizare är mer nationalistiska än du är van vid i Sverige, lär dig deras kultur.

  När du tagit examen, och fått ditt första drömjobb, kan du PM:a mig, så får du adressen dit du skall skicka en riktigt fin klocka!

  Jag surfar upp lite exempel:
  1.
  Mekaniksimulering
  https://jobs.richemont.com/sap/bc/w...eme=CORBU_RIC&sap-client=010&sap-language=EN#

  2.
  Materialkunskap
  https://jobs.richemont.com/sap/bc/w...eme=CORBU_RIC&sap-client=010&sap-language=EN#

  3.
  Kvalitetsteknik
  https://jobs.richemont.com/sap/bc/w...eme=CORBU_RIC&sap-client=010&sap-language=EN#

  Mer här:
  https://careers.richemont.com/en/jobs.html?q=  Fin. Applaudissements!
   
  Senast ändrad: 6 april 2016
  Noxin, JohannSebastian, Kdalglish och 7 andra gillar detta.
 13. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.532
  Självklart ska man jobba med nåt man har intresse för! Varför jobba med nåt annat; nåt man tycker är tråkigt eller?
  Men just i ditt fall @Fredgusta förutsätter det såklart att du kommer jobba inom R&D, utveckling, eller konstruktion. Att koppla detta till säljjobb känns inte relevant.
  Tycker alltså din dröm är grym, kör på hårt och lycka till! :)
   
  Fredgusta gillar detta.
 14. OxleyStateHigh

  OxleyStateHigh Y-Wing pilot

  Inlägg:
  572
  Ja, även om han inte lyckas med just klocksvängen så behövs ju liknande kunskaper inom andra fält. Inte fel att ha ett drömmål för att orka igenom jobbiga kurser!
   
  _jonte gillar detta.
 15. ironcastle

  ironcastle AT-ST driver

  Inlägg:
  1.242
  Från:
  Söder om Stan
  Nej, självklart ska man jobba med det man är intresserad av, det var hobbydelen som avsågs. Möjligen inte helt tydligt uttryckt.
  Utan att veta skulle jag säga att 99% av oss här har klockor som antingen hobby, eller bara intresse. Har ni kommit någonstans i livet så har ni troligen insett att vardagen kommer att infinna sig i vad helst du än gör. Om man då valt att utveckla det man har som hobby idag till sitt yrke, så kommer tjusningen med hobbyn inte längre att finnas kvar. Garanterat. Då får man fundera innan, är det dit jag vill komma?
   
  Götlaborg gillar detta.
 16. Skeeter

  Skeeter Stormtrooper

  Inlägg:
  425
  Ja i mitt fall så jobbade jag med att utveckla och testa prestanda komponenter tlll racing och eftermarknad till främst motorcyklar men även WRC, Cart och Nascar, bytt jobb och nästan slutat åka hoj då det i princip pågick samma verksamhet hemma som på jobbet. Hade ett uppehåll på 6-7 år men börjat köra igen (sålde aldrig någon av mina motorcyklar dock, de har fått stå och vänta på bättre tider i garaget) men det blir aldrig mer samma sak som innan.

  Den stora vitsen med att skilja på jobb och hobby är att man då kan koppla av via sin hobby, är det i princip samma sak så blir den inte ett andningshål i tillvaron. Iofs så behöver inte alla det men... det skadar inte att ha.
   
  Fredgusta, ironcastle och Götlaborg gillar detta.
 17. _jonte

  _jonte AT-AT driver

  Inlägg:
  5.532
  Vänd på det.. Om du har ett intresse/hobby och brinner för det; och sen lyckas få jobba med det inom tex R&D.. Borde inte det öka chanserna med några hundra procent för att du får ett jobb du gillar i många år. Vad spelar det för roll om det "bara" är hobby nu, om TS blir lyckligare med sitt jobb i många år framöver så kvittar det väl fullständigt om hobbysidan försvinner.
  Men visst, alla tänker vi olika...
   
 18. Aquaracer2

  Aquaracer2 Grodis

  Inlägg:
  10.632
  Från:
  Skärgården
  Jobba inte med klockor.
   
 19. ironcastle

  ironcastle AT-ST driver

  Inlägg:
  1.242
  Från:
  Söder om Stan
  Precis... Det är detta som stavas (livs-) E-R-F-A-R-E-N-H-E-T.
   
 20. FilipF

  FilipF X-Wing Pilot

  Inlägg:
  2.953
  Från:
  Stockholm
  Jag hade en hobby förut, byggnader och hus. Ville för allt i världen vara med och utveckla tekniken och designen på dom. Idag jobbar jag som arkitekt och absolut älskar jag fortfarande hus. Men man ser dom inte som hus längre. Nu ser jag bara jobb. (lite därför jag hittade in till klockor för att fylla det tomrummet)
  Om det är vad du verkligen vill så säger jag go for it. Kul att du tänker tanken :) Men va försiktig, saker har en tendens att bara bli jobb(-iga).
   
 21. Skeeter

  Skeeter Stormtrooper

  Inlägg:
  425
  Ja och bara för att man inte jobbar med sin hobby betyder det inte att man automatiskt landar i ett gubbgrått måste till vardags, idag jobbar jag med andra produkter som är hyperintressanta och bygger på verklig spjutspetsteknologi men inget jag kan ha som hobby.

  Lika viktigt som att hitta rätt arbetsuppgifter är också att välja rätt chef, som ser en och ger en rätt utmaningar och möjligheter till utveckling.
   
  Fredgusta gillar detta.
 22. ironcastle

  ironcastle AT-ST driver

  Inlägg:
  1.242
  Från:
  Söder om Stan
  Precis. Igen. Intresse för sig och hobby för sig. Då kommer förhoppningsvis glädjen och tjusningen med hobbyn bestå samtidigt som man kan gå till jobbet och känna arbetsglädje (i något man finner intressant).
   
  Fredgusta gillar detta.
 23. Fredgusta
  Trådstartare

  Fredgusta Rebel soldier

  Inlägg:
  182
  Från:
  Göteborg
  Tar till mig detta, det är väl bara så att man inte haft den bästa arbetslivserfarenheten när det gäller teknik/ingenjörs -jobb inom min gren :rolleyes: Mycket simuleringar och mycket kodning. Men tänker att man faller nog på rätt plats för eller senare.
   
 24. OxleyStateHigh

  OxleyStateHigh Y-Wing pilot

  Inlägg:
  572
  Dessutom, glöm inte sommarjobb etc..

  Eller internship:
  http://www.iwc.com/en/internships-at-iwc-schaffhausen/


  VALUABLE PRACTICAL EXPERIENCE FOR STUDENTS AND GRADUATES


  Have you just completed your bachelor’s degree and are looking for some initial practical experience before beginning your master’s studies? Would you like to gain experience in a specific specialist area after finishing your studies?


  IWC Schaffhausen provides the perfect environment for ambitious students and university graduates who are fascinated by the flair of the international luxury goods industry. Applicants for an internship should hold a bachelor’s or master’s degree (university of applied sciences, university, Swiss Federal Institute of Technology). The 6-month internships usually commence in April and October at our headquarters in Schaffhausen or in Neuhausen.


  We are primarily seeking students and graduates with a business or technical background.


  Eller fetingtjänsten Trainee

  WE RECRUIT
  Our Corporate Trainee program offers a variety of challenging projects. Taylor made to your talents and
  ambitions, we offer the program and exceptional training to start building your competency in our business
  areas Marketing, Sales, Operations and Finance. We provide you with the opportunity to work in projects
  and discover the variety that IWC offers as an employer of choice. During the 21 months of our Corporate
  Trainee program including 3 months of abroad market experience you will work in an ambitious and fast
  paced environment, and best prepared to take over challenging tasks at the completion of the program. Find
  out more on our Careers page: http://www.iwc.com/en/trainee-program/
  YOUR PROFILE
  # Master graduate, ideally in Economics / Management
  # Prior work experience (e.g. internships)

  # Good command in German, English and French
  # A lot of ambition and astrong desire to further develop your skills


  Notera språkkraven ovan, lär bli tufft för många svenskar, men inte omöjligt. Eller what sagen vous?
   
Mårtenssons ur Brookfield