Laddar...
Nymans Ur 1851 Kaplans Auktioner
 1. Välkommen till Klocksnack, Gäst!

  På förekommen anledning vill vi påminna alla medlemmar om att ta en extra titt på reglerna för de olika forumdelarna.
  T.ex. kan du inte skapa en sälj/köpes-annons det första du gör. Det är gratis att annonsera hos oss, men vi tänker att det är trevligt om man bidragit lite till forumet innan.

  Vi hoppas att du kommer trivas på Klocksnack

  /Ledningen
  Stäng notis

Tips för köpare!

Diskussion i 'Handla - Säljes, bytes' startad av KS Admin, 5 januari 2014.

Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
 1. KS Admin
  Trådstartare

  KS Admin Moderator Admin Moderator

  Inlägg:
  18
  Tips för köpare!

  En bra grundregel är att som spekulant på en begagnad klocka läsa på om både modellen och jämföra priser innan man gör ett köp, särskilt om det handlar om en dyrare klocka. En annan att fråga säljaren eller starta en tråd i diskussionsavdelningen, om man tycker att något är oklart eller vill ha hjälp med en bedömning. Det finns mycket kunskap på forumet, vilket man som köpare på forumets K&S kan ha stor nytta av. Vi har här sammanställt några tips på vad du som köpare kan fundera på inför ditt klockköp.


  Klockans yttre skick
  Besiktiga säljarens bilder ordentligt och be om bättre bilder om det skulle behövas. Jämför beskrivningen med bilderna, syns t.ex. repor eller andra defekter som inte är beskrivna, och hur ser klockan ut vid en jämförelse med andra exemplar av samma modell? Om man känner sig osäker på om t.ex. urtavla eller visare, eller något annat är aftermarket/original/renoverat, fråga i forumets diskussionsdel och få synpunkter på hur andra bedömer klockan.


  Armband och länkar
  Tänk på att amband/länk ska passa dig, främst är problemet om de är för små. När det gäller länkar, fråga om länken är komplett och om ev. länkar som tagits bort ingår. Om du skulle behöva justera storleken på länken så är det viktigt att alla länkar finns. Behöver du förlänga eller polera en sliten länk, så kan du räkna med en merkostnad.


  Skicket på urverket
  Vad betyder egentligen bra tidshållning, går bra, eller i gott skick?
  Om vi börjar med kronometrar (COSC-klassade urverk) så ska urverket gå inom specifikationerna för att ha en acceptabel tidshållning. Nyare kronometrar håller ofta tiden inom ett par sekunder per dygn, och presterar mycket bättre än COSC-testens gränsvärden som avser tidshållningen under mer extrema förhållanden.

  Hur COSC funkar kan du läsa mer om här:

  http://en.wikipedia.org/wiki/COSC

  För övriga urverk gäller generellt att tidshållningen skall ligga inom tillverkarens specifikationer, större tidsavvikelser är ett tecken på servicebehov. Går en klocka t.ex.+ -60sek/dygn så är det inget gott tecken. Tabellerna på länkarna nedan ger en generell översikt för olika typer av urverk.

  http://www.chronocentric.com/watches/accuracy.shtml
  http://www.prestigetime.com/page.php?accuracy

  Ska vi gräva djupare så handlar det om vilken amplitud urverket har, vilken amplitud som är optimal varierar mellan olika urverk och vill man få ett opartiskt utlåtande om urverket så gör en bedömning hos AD/urmakare.

  Ett generellt resonemang om att bedöma skicket på ett urverk finns på länken nedan.

  https://klocksnack.se/threads/hur-bedömmer-man-skicket-på-ett-urverk.13462/


  Vad betyder det att en klocka fått service?
  En klocka som har fått service ska i grunden ha fått en genomgång och en rundsmörjning samt att slitna delar har bytts ut. Service hos AD/urmakare har som regel en garantiperiod, vilket är en trygghet för dig som köpare. Anger en säljare att klockan har servats kan det ändå vara klokt att fråga vad detta innebär. Har t.ex. enbart visare eller packning bytts, så är det inte samma sak som en fullservice.

  Uppger en säljare att klockan har fått service, fråga vad den bestod av och om det finns ett kvitto (vilket är viktigt för garantin). Tänk på att en relativt nyservad klocka har potential att fungera felfritt i ett antal år, medans t.ex. enstaka ingrepp som visarbyte eller en ny packning inte är en fullservice med funktionsgaranti.

  Kan det då vara en bra affär att köpa en klocka med "okänd" servicehistorik? Det är lite av ett lotteri, inga utfästelser är gjorda av säljaren, och om klockan fungerar idag, så är det ingen garanti för att den gör det i morgon eller om några veckor/månader. Räkna därför med att det kan tillkomma en merkostnad för service/reparationer och att priset bör reflektera detta.


  Badguys & Goodguys
  Forumet har en referensavdelning som är till för att lämna omdömen efter avslutade affärer. Lämna gärna ett omdöme om säljaren efter genomförd affär. Skulle några problem uppstå innan/efter att ett omdöme lämnats, ta i första hand kontakt med säljaren för att försöka få en lösning på problemet. Om problemet kvarstår, starta en tråd i forumets diskussionsdel.

  Ambitionen med köp/sälj på forumet är att det så långt som möjligt skall vara en trygg miljö för både köpare och säljare, kan man inte nå en förlikning så finns det ett allmänintresse av att diskutera klockaffärer där en av parterna är missnöjd. Tänk dock på att ha ordentligt på fötterna som t.ex. att klockan avviker från beskrivning/bilder eller utlåtande från AD/urmakare för att styrka ett klagomål.


  Att köpa av ett företag eller privatperson
  Tänk på att det är stor skillnad på att köpa av ett företag som lämnar funktionsgaranti och följer konsumentköplagen jämfört med att köpa av en privatperson. Vid en privataffär så är det i praktiken säljarens goda vilja att rätta till ev. felaktigheter/problem som är avgörande, och som köpare har man inte konsumentköplagens skydd. Därför är det viktigt att som köpare förvissa sig om att få korrekt information, och att man känner ett förtroende för säljaren i privata affärer. Hur ställer sig t.ex. säljaren till returrätt om du inte är nöjd, och har säljaren ett gott renommé på forumet?


  Är priset rimligt?
  Som köpare gäller det att ha koll på läget och skaffa sig en uppfattning om vad som är rimligt att betala. Tänk på att en klocka som säljs med garantier eller är nyservad under garanti har ett mervärde. I slutändan handlar det om vad du själv är villig att betala, är man osäker på prisbilden, så fråga om råd i forumets diskussionsdel.


  Ärlighet varar längst
  Som köpare har du alltid ett eget ansvar, har du t.ex. köpt en klocka med okänd servicehistorik i befintligt skick utan några som helst garantier, så är det ett risktagande. Skador som uppkommit p.g.a att du t.ex. tappat en klocka i golvet eller annan åverkan, faller rimligtvis under eget ansvar och inte säljarens. Med andra ord bemöt andra på samma sätt som du själv vill bli bemött.


  Observera också att denna guide enbart innehåller rekommendationer till dig som köpare baserad på forumets samlade erfarenhet och expertis. Klocksnack som forum tar inte ställning till, ansvar för eller värderar på något sätt enskilda affärer på annat sätt än att annonser på forumet ska efterfölja det uppsatta regelverket för annonsering.

  Med hopp om många kommande och bra klockaffärer! :)
   
Trådstatus:
Stängd för vidare inlägg.
Sjöö Sandström